ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΤΑ
Διαδήλωσαν και χτες ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Με νέα διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή απάντησαν και χτες το απόγευμα εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, κυρίως από το χώρο της εκπαίδευσης και της τοπικής διοίκησης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Εργαζόμενοι από πολλές περιοχές της χώρας, από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία, έδωσαν δυναμικό «παρών» και απαίτησαν την άμεση απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και το σταμάτημα των απολύσεων.

Το μπλοκ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο συγκεντρώθηκε αρχικά στον πεζόδρομο της Ερμού και στη συνέχεια με πορεία πήρε θέση μπροστά από τη Βουλή. Με προμετωπίδα το πανό των εκπαιδευτικών που έγραφε «Αλληλεγγύη στους απολυμένους. Οχι στις απολύσεις και την τρομοκρατία των εργαζομένων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους». Και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι στις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις», «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός» έδωσαν το στίγμα της κινητοποίησης.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο χώρο μέχρι αργά το βράδυ την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση και η ψηφοφορία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου έκαναν χτες το πρωί εργαζόμενοι των Δήμων της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, και εκπαιδευτικοί.

Είπαν ΟΧΙ στο νέο πακέτο μέτρων που έρχεται με το πολυνομοσχέδιο και επιχειρεί να δώσει ολοκληρωτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Είπαν ΟΧΙ στην κατάργηση των ΣΣΕ και απαίτησαν μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κλείνει δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, ανάπτυξη για το λαό και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Το απόγευμα, εργαζόμενοι των Δήμων και εκπαιδευτικοί, μαζί με εργαζόμενους άλλων κλάδων πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την ΕΡΤ3

Στην Αττική

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες στους Δήμους της Αττικής ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί μαζικές γενικές συνελεύσεις ανά δήμο, συσκέψεις και συζητήσεις των εργαζομένων, προκειμένου να αποκαλύψει τις συνέπειες του πολυνομοσχεδίου.

Στην «πρώτη γραμμή», τις τελευταίες ημέρες έχουν μπει οι λεγόμενες «βελτιώσεις» - παγίδες που έχει προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών επί του πολυνομοσχεδίου. Με αυτές επιχειρείται να διασπαστεί το μέτωπο των εργαζομένων και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπουν την παραμονή στους Δήμους σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών, που... κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. Παρέχεται η δυνατότητα στους σχολικούς φύλακες να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους. Επίσης, προωθούνται αλλαγές στο άρθρο της Δημοτικής Αστυνομίας για επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία και τη ρύθμιση θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, που προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην «παγίδα», που βάζει η κυβέρνηση περί «βελτιώσεων». Να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και τις «διαθεσιμότητες», απαιτώντας πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Χτες το πρωί εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας και σχολικοί φύλακες, προχώρησαν σε κινητοποίηση που κατέληξε στη Βουλή όπου βρίσκονταν ήδη οι δήμαρχοι της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοσχέδιο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτεί τριμερή με το υπουργείο Εργασίας για τις εξελίξεις στον «ΚΑΤΣΕΛΗ»

Τριμερή συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας απαιτεί το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην εταιρεία «NUTRIART» («Κατσέλης», «Πλάζα», «Αλλατίνη»). Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, που ανήκει στον όμιλο Δαυίδ, διακινεί τις τελευταίες ημέρες ένα χαρτί προς υπογραφή από τους εργάτες, με το οποίο εμφανίζονται οι εργαζόμενοι να ζητούν την αποχώρησή τους από την εταιρεία και την εφάπαξ καταβολή της αποζημίωσής τους. Το Συνδικάτο ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη παρέμβει, παρά το γεγονός ότι ο όμιλος, στην πράξη, προχωρά σε ομαδικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα, απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους της εταιρείας να μην παραιτηθεί κανένας από τη δουλειά του και τα δικαιώματά του, να μην υπογράψουν -όσοι δεν υπέγραψαν- το «κουρελόχαρτο» με το οποίο εκβιάζει η εργοδοσία τις παραιτήσεις τους και όσοι το υπέγραψαν να πάρουν πίσω την υπογραφή τους. Και τονίζει: «Καλούμε το ΔΣ του σωματείου στον ΚΑΤΣΕΛΗ να πάρει ο καθένας ξεχωριστά θέση για το θέμα, αλλά και συνολικά ως όργανο των εργαζομένων. Να μπει μπροστά να μαζέψει πίσω όλες τις υπογραφές. Αυτό θα σταματήσει τη μοιρολατρία και ηττοπάθεια που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη συνείδηση των εργαζομένων».

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκχωρούν τη φύλαξη σε ιδιωτική εταιρεία

Παράλληλα με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και παράδοσής τους στα μονοπώλια, όπως η COSCO, με πρώτους στη λίστα τους Οργανισμούς Λιμένα Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, προωθείται και το σταδιακό «καθάρισμα» των λιμανιών από εργασιακά δικαιώματα, με τη μέθοδο της παραχώρησης αρμοδιοτήτων των Οργανισμών σε ιδιώτες. Σήμερα το πρωί στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ θα διενεργηθεί διαγωνισμός για να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η φύλαξη χώρων του ΟΛΠ. Η φύλαξη μέχρι τώρα γινόταν από υπαλλήλους του ΟΛΠ δηλαδή εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα. Τώρα τη «δουλειά» αυτή θα αναλάβουν «ράμπο» ιδιωτικών εταιρειών, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα.

Στην πρόσκληση που απευθύνει ο ΟΛΠ αναφέρει ότι η ανάθεση γίνεται «λόγω έλλειψης προσωπικού». Οι χώροι του Οργανισμού που επιλέγονται για να φυλαχθούν από «ράμπο» των ιδιωτικών εταιρειών (σεκιούριτι), σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης, είναι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και συγκεκριμένα οι επισκευαστικές βάσεις του Περάματος του Ν. Μώλου Δραπετσώνας, ο μώλος Κερατσινίου, η πεζογέφυρα του ΟΛΠ απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό και οι αποθηκευτικοί χώροι της περιοχής πρώην ΟΔΔΥ. Εχει ωστόσο σημασία ότι ειδικά η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα θα φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο με τρεις βάρδιες και 2 φυλάκια.

Ο άλλοι χώροι θα φυλάσσονται με ένα φυλάκιο και οι αποθήκες 16 ώρες το 24ωρο με εξαίρεση Κυριακές και αργίες, που θα φυλάσσονται σε 24ωρη βάση.

Επιπρόσθετα η απόφαση για τη φύλαξη χώρων του ΟΛΠ από ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με την πρόσκληση του ΟΛΠ, είναι στα πλαίσια της εφαρμογής του νόμου 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις» ο οποίος ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, προβλέπει και λιμάνια φρούρια σύμφωνα με τον ευρωενωσιακό κατασταλτικό Κώδικα ISPS «για την ασφάλεια πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων από έκνομες ενέργειες» με τον οποίο πλήττονται συνδικαλιστικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες ναυτεργατών και εργαζομένων στα λιμάνια.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ έχει αποφασιστεί η πρόσληψη περίπου 19 λιμενεργατών με 8μηνες συμβάσεις, βάζοντας έτσι τέλος στη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι οι «νέες εργασιακές σχέσεις» του μεσαίωνα κατά τα πρότυπα του εργασιακού γκέτο που έχει στήσει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, προωθούνται με τις πλάτες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ σε Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και λιμενεργάτες, που υπέγραψαν με τους Οργανισμούς ΣΣΕ που μειώνουν κατά 35% τους μισθούς και καταργούν εργασιακά δικαιώματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ASPROFOS»
Συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της εταιρείας «ASPROFOS» (μελετητική, θυγατρική του ομίλου ΕΛΠΕ), αντιδρώντας στις 6 απολύσεις που έκανε η εργοδοσία την προηγούμενη βδομάδα. Χτες έγινε μαζική συνέλευση των εργαζομένων στην «ASPROFOS», όπου φάνηκε η διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα. Απ' την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους βρίσκεται το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, ενώ στη χτεσινή συνέλευση, παραβρέθηκε και χαιρέτησε εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Χτες, η Ομοσπονδία Πετρελαιοειδών προκήρυξε απεργία, με αφορμή τις εξελίξεις στην «ASPROFOS», στο σύνολο του ομίλου των ΕΛΠΕ. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ την υπονόμευσαν. Το μεγαλύτερο σωματείο των ΕΛΠΕ (Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ) δεν πήρε καμιά απόφαση για απεργία και δούλεψαν κανονικά. Απ' την άλλη, το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΚΟ (επίσης θυγατρική του ομίλου) αποφάσισε μόνο 3ωρη στάση εργασίας. Στην πράξη απήργησαν μόνο οι εργαζόμενοι της «ASPROFOS».

Τη στάση αυτή των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ καταγγέλλουν με ανακοίνωση τους οι παρατάξεις Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και Συνδικαλιστική Συνεργασία στην ΕΚΟ, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ταυτόχρονα «καλούν τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ξανά βλάβη στο «Νήσος Μύκονος»

Βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή παρουσίασε χτες το πρωί το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» με 1.064 επιβάτες, ενώ ταξίδευε από Πειραιά για Σύρο και με ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ! Στο ίδιο πλοίο στις 14 Ιούνη, κατά την εκτέλεση μάλιστα του πρώτου δρομολογίου του για τη θερινή περίοδο, είχε εκδηλωθεί φωτιά στην τσιμινιέρα του.

  • Προχτές Τρίτη το πρωί στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» με έτος κατασκευής το 1973(!) κατά τον απόπλου του από τους Φούρνους προς το λιμάνι Καρλόβασι της Σάμου, έμπλεξαν οι άγκυρές του κατά την ανέλκυσή τους εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που επικρατούσαν στη περιοχή. Το πλοίο έχασε τη μία του άγκυρα, ωστόσο πήρε άδεια για Σάμο με μία άγκυρα και παρά την κακοκαιρία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ