ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποπροσανατολιστικό διάγγελμα Σαμαρά

Η προσωρινή επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% παρουσιάστηκε ως μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης

Σαν προπέτασμα καπνού ενόψει της ψήφισης των νέων βάρβαρων μέτρων, χρησιμοποίησε η κυβέρνηση την χτεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Αυγούστου.

Ο Αντ. Σαμαράς, ως κύριος εκφραστής μιας συντονισμένης επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού, επέλεξε τη χτεσινή μέρα, για να ανακοινώσει τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για τον ΦΠΑ στην εστίαση, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη λαϊκή αγανάκτηση και να κάμψει τις κινητοποιήσεις για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ για τέσσερις μήνες, παρά τις βαρύγδουπες αναφορές του πρωθυπουργού περί «επιβολής θετικών αλλαγών» αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των σκληρών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση. Εξάλλου, η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού, είναι να εφαρμοστεί δοκιμαστικά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% κι αν δεν αποφέρει τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα, όπως είναι αύξηση των φορολογικών εσόδων, τότε ο συντελεστής θα επανέλθει αυτόματα στο 23%.

Στον αντίποδα, τα προηγούμενα πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων αλλά και αυτά του πολυνομοσχεδίου έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση με την ψήφιση χτες των νέων μέτρων φορτώνει νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων, μειώνει τους μισθούς, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και περικόπτει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ την ίδια ώρα παραχωρεί νέα σκανδαλώδη προνόμια και φοροαπαλλαγές στο επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός, στη χτεσινή του δήλωση, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σαν αφετηρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Με τη μείωση του 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος», υποστήριξε. Ουσιαστικά, προσπάθησε να σπείρει αυταπάτες προκειμένου να γονατίσει ο λαός μπροστά σε νέα σκληρά μέτρα που θα οδηγήσουν σε απολύσεις, αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών.

Εξάλλου, ξεκαθάρισε ότι η πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δε σηματοδοτεί αλλαγή στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. «Δεν χαλαρώνουμε, την ανηφόρα θα την ανέβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, όπως κάναμε την τελευταία χρονιά. Ολους τους στόχους», προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης.

Επιδίωξε, παράλληλα, να ενοχοποιήσει τα λαϊκά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους για τη φοροδιαφυγή. Για να υπάρξουν «χαμηλότεροι φόροι, πρέπει όλοι να πληρώνουν, για να μην ξαναμπούμε στην περιπέτεια με τα ελλείμματα», ισχυρίστηκε επιδιώκοντας να κρύψει ότι τα ελλείμματα, προκαλούνται από τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου που προσφέρουν πλήθος φοροαπαλλαγών και αθρόες επιδοτήσεις στους εφοπλιστές και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σαν «απόρροια των διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης με την τρόικα που «απέδωσαν καρπούς», επιδίωξε να εμφανίσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΪΜΠΛΕ
Προς αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας των μονοπωλίων

Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην Αθήνα, αξιοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί ώθηση στην εφαρμογή του νέου πακέτου των σκληρών μέτρων του πολυνομοσχεδίου και την επιτάχυνση των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διάνοιξης νέων κερδοφόρων πεδίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα στη διάρκεια των συναντήσεων θα τεθούν επί τάπητος σχέδια για τη μεγαλύτερη διείσδυση των γερμανικών μονοπωλίων στην ελληνική αγορά σε συνδυασμό και με συμπράξεις με ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Σόιμπλε θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και θα μιλήσει σε κοινή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους

Με ανακοίνωσή της, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, αναφέρει ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών «θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η πρόοδος του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθώς και η ελληνογερμανική συνεργασία». Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αλλά και τον γερμανικό Τύπο, ο Β. Σόιμπλε αναμένεται παρουσιάσει το σχέδιο της γερμανικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων «KfW» να συμμετάσχει στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα μπει σε λειτουργία το επόμενο καλοκαίρι. Εξάλλου τον Γερμανό υπουργό θα συνοδεύουν εκπρόσωποι της «ΚfW». Στο Αναπτυξιακό Ταμείο η γερμανική τράπεζα θα συμμετέχει με ένα ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και την ΕΕ μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στόχος να χρηματοδοτηθούν ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στους τομείς της Ενέργειας, των Υποδομών κ.α. Αντίστοιχα προγράμματα υπέγραψε πρόσφατα η Γερμανική Κρατική Τράπεζα με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Ελλάδα, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που πυκνώνουν τα σενάρια για πιθανό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο. Ωστόσο Γερμανοί αξιωματούχοι, στις επίσημες δηλώσεις τους, έχουν απορρίψει κάθε ενδεχόμενο «αναδιάρθρωσης» του κρατικού χρέους της Ελλάδας.

  • Η Αθήνα σήμερα θα είναι αστυνομοκρατούμενη πόλη καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση συγκεντρώσεων και πορειών σε μεγάλα τμήματα του κέντρου της Αθήνας, (από 9 π.μ. ως 8 μ.μ.) λόγω της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Η απαγόρευση περιλαμβάνει πολλούς δρόμους γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο, τη Βουλή και τη διαδρομή προς το αεροδρόμιο.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΚΕ
Να δοθεί απάντηση στον αυταρχισμό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα αστυνομοκρατίας για την επίσκεψη Σόιμπλε: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα μέτρα αστυνομοκρατίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε που έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Ο λαός χρειάζεται να δώσει τη δική του απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους

Εκδήλωση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Διήμερη επίσκεψη στη Χαλκίδα πραγματοποιεί ο Γιώργος Μαρίνος. Σήμερα Πέμπτη στις 7 π.μ. θα επισκεφτεί το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Χαλκίδας, θα μιλήσει στους εργαζόμενους και θα συναντηθεί με το ΔΣ του Σωματείου. Στις 11.30 π.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία της ΚΟ Χαλκίδας (Παπαναστασίου 10Α, 3ος όροφος). Αύριο Παρασκευή στις 6 π.μ. θα επισκεφτεί το Εργοτάξιο του Δήμου Χαλκίδας, στις 12.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στο νοσοκομείο και στις 13.30 θα μιλήσει σε εργαζόμενους. Επίσης, επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στα εργοστάσια ΝΕΟΣΕΤ, Μηχανική (πρώην Τσαούσογλου), Αιγίς, όπου θα συναντηθεί με τα αντίστοιχα Σωματεία.

-- Η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, στη νεολαία και το λαό του νομού, να πάρουν μέρος στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει την Κυριακή 21/7, στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι της Καλαμάτας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης.

Στη Μυτιλήνη σήμερα ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα βρεθεί στη Μυτιλήνη σήμερα Πέμπτη, όπου:

-- Θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Αιγαίου, θα μιλήσει με τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και θα κάνει δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ στις 6 μ.μ.

-- Θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 9 μ.μ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόκληση οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις Σαμαρά:

«Αποτελεί πρόκληση να μιλάει ο πρωθυπουργός για καλύτερες μέρες για το λαό, την ημέρα που η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, προχωράει στο τσάκισμα του κατώτατου μισθού, πετσοκόβει κοινωνικές παροχές και αυξάνει τη φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ακολουθούν και άλλα μέτρα, όπως η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη στους εκβιασμούς και τις ψεύτικες ελπίδες της σημερινής κυβέρνησης. Καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις και κόμματα που του υπόσχονται καλύτερες μέρες μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και τις συμπληγάδες των μονοπωλίων. Τη σωτηρία του ο λαός δεν πρέπει να την περιμένει από κανέναν - παλιό ή νέο - σωτήρα, αλλά πρέπει ο ίδιος να την κατακτήσει με τη δική του Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στα μέτρα που τον τσακίζουν, την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ