ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επικοινωνιακή διαχείριση ενόψει του πέλεκυ της ΚΑΠ

«Πράσινη γεωργία» και «στροφή στην ποιότητα» που εξαγγέλλει η κυβέρνηση μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους Ελληνες φτωχομεσαίους αγρότες

Με τον «πέλεκυ» της νέας ΚΑΠ περιόδου 2014 - 2015 να... σφυρίζει πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων φτωχομεσαίων αγροτών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδίδεται σε «ασκήσεις επί χάρτου» για την εφαρμογή των νέων αντιαγροτικών ρυθμίσεων αφ' ενός, αλλά και για την επικοινωνιακή διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων που θα ανακύψουν σύντομα στην εγχώρια πρωτογενή παραγωγή. Ετσι, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση της ειδικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ από την 1η Γενάρη 2014, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες «βαφτίζει» το νέο γεωργικό μοντέλο που επιβάλλουν οι πολυεθνικές του αγροτοδιατροφικού τομέα, ως «πρότυπο γεωργίας, με γνώμονα την ποιότητα».

Φυσικά, και ο όρος «ποιοτική γεωργία» δεν προέκυψε προσφάτως με τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ για τη νέα ΚΑΠ, αλλά πρόκειται για βασικό προπαγανδιστικό μέσο των ευρωμονοπωλίων έναντι του σκληρού ανταγωνισμού που διεξάγεται και στον τομέα της παραγωγής τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών, τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τις λεγόμενες «τρίτες χώρες». Προσπαθούν στην ουσία μέσω εφεύρεσης των λεγόμενων «σημάτων ποιότητας», «βιολογικών καλλιεργειών» ή άλλων ανάλογων μέσων που περισσότερο αφορούν την «ετικέτα» των ευρωπαϊκών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων παρά καθ' αυτή την ποιότητά τους, να αντισταθούν στον ανταγωνισμό που ασκείται από τα προϊόντα χαμηλού κόστους παραγωγής που εισρέουν στην ευρωπαϊκή αγορά, στα πλαίσια των συμφωνιών του ΠΟΕ.

Ο Αθ. Τσαυτάρης, «υπόσχεται» για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, ότι θα υιοθετήσει και εισαγάγει τέτοιες πρακτικές στον τομέα της γεωργίας που θα αποτελέσουν πρότυπο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θα διαμορφωθεί ένα πρότυπο γεωργίας, το οποίο θα μπορέσει να αποτελέσει παράδειγμα και να υιοθετηθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα μας στη διάρκεια της Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πέραν όμως των όσων λέει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα δείχνει ότι η νέα αρχιτεκτονική της ΚΑΠ - που την πλήρη εφαρμογή της θα λάβει από το 2015 - προβλέπει μεγάλες ανακατανομές κονδυλίων από τη συμβατική γεωργία στην «πράσινη» (το λεγόμενο «πρασίνισμα της ΚΑΠ), αλλά και περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις, μέσω της κατάργησης των λεγόμενων «ιστορικών δικαιωμάτων» που ισχύουν μέχρι σήμερα. Σοβαρές επιπλοκές θα δημιουργηθούν επίσης και εξαιτίας της αλλαγής ροής των κονδυλίων προς τους αγρότες, εξαιτίας του συστήματος της «εσωτερικής σύγκλισης» - κατάργηση δηλαδή μεγάλων διαφορών στις επιδοτήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας και από προϊόν σε προϊόν - το οποίο μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική του μορφή για τη χώρα μας.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Κινητοποίηση κτηνοτρόφων

Ανακοίνωση του Εδαφικού Τομέα Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Εκατοντάδες παραγωγοί συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από τη γαλακτοβιομηχανία, απαιτώντας την άμεση καταβολή των χρημάτων που τους οφείλει η επιχείρηση. Οι παραγωγοί συμπληρώνουν 3 μήνες απλήρωτοι για το γάλα που έχουν παραδώσει και βρίσκονται αντιμέτωποι με τραγικά αδιέξοδα, αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν ζωοτροφές. Η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, για ακόμη μια φορά, επικαλέστηκε την έλλειψη ρευστότητας. Εξέφρασε ανέξοδα λόγια συμπόνιας χωρίς να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο ζητώντας μάλιστα προκλητικά την κατανόηση των απλήρωτων παραγωγών τους οποίους με απύθμενο θράσος "σπρώχνει" να αγοράζουν τρόφιμα και άλλα είδη με εκπτωτικές κάρτες από επιχειρήσεις της Ηπείρου.

Σε ανακοίνωσή του ο Εδαφικός Τομέας Ιωαννίνων του ΚΚΕ χαιρετίζει την αγωνιστική κινητοποίηση φτωχών κτηνοτρόφων της Ηπείρου για το απλήρωτο γάλα 3 και πλέον μηνών από τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».

Σε αυτή σημειώνει: «Με πρόσχημα την έλλειψη ρευστότητας τη γνωστή καραμέλα που αξιοποιεί συνολικά το κεφάλαιο μαζί και όλοι οι γαλακτοβιομήχανοι για να αφήνουν απλήρωτους εργάτες και φτωχούς παραγωγούς, η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ προσπάθησε, για ακόμη μια φορά, να πείσει τους αγανακτισμένους παραγωγούς ότι για την καπιταλιστική οικονομική κρίση φταίμε όλοι, άρα και όλοι μαζί πρέπει να την πληρώσουμε. Κατά τα άλλα, εξέφρασε τη "συμπόνοια" και τη "συμπαράσταση" στο γολγοθά των φτωχών παραγωγών, ζητώντας την αντίστοιχη κατανόηση από αυτούς για το "γολγοθά" που ανεβαίνει η επιχείρηση.

Από την πλευρά τους, οι μεγαλοκτηνοτρόφοι, για να θολώσουν ακόμη μια φορά τα νερά, απέδωσαν την ολιγωρία στην καταβολή των δεδουλευμένων στο ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος "δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί η κτηνοτροφία". Παράλληλα, ζυμώνουν τη θέση για επαναφορά της ΔΩΔΩΝΗΣ στην προηγούμενη κατάσταση την κρατικοσυνεταιριστική για να λυμαίνονται οι ίδιοι μέσα από συνεταιρισμούς - επιχειρήσεις που διοικούν τον κόπο της φτωχής αγροτιάς». «Οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν και να πάρουν άμεσα όλα όσα η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ τους οφείλει. Η εξαθλίωση που βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, είναι αποτέλεσμα μιας ενιαίας πολιτικής πρακτικής που τσακίζει συγχρόνως εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, ΕΒΕ, λαϊκές οικογένειες, προκειμένου το κεφάλαιο να καταφέρει να βγει ακόμη πιο ενισχυμένο από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Γι' αυτό και τα βάσανα των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών δεν σταματάνε εδώ, αλλά αυξάνονται με το πολυνομοσχέδιο και μέτρα παραπέρα φτωχοποίησης. Αυξάνονται οι εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, φορολόγηση αγροτεμαχίων, χαράτσια κ.ά. που λαμβάνει το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων, η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, όπως θα κάνει και κάθε αστική κυβέρνηση, ό,τι χρώμα και αν έχει.

Σε αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η νέα ΚΑΠ της ΕΕ του κεφαλαίου που θα μορφοποιηθεί από κάθε κράτος - μέλος μέχρι 31/8/ 2014 και θα ισχύσει από 1/1/2015. Ενισχύει τους μεγαλοϊδιοκτήτες και στραγγαλίζει τους μικροκληρούχους. Μεγαλώνει την ανισότητα μεταξύ μεγάλων και μικρών αγροτών. Το βίαιο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Η Ηπειρος, δε θα πάψει να έχει κτηνοτροφία όπως λένε για να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες και υπευθύνους. Η κτηνοτροφία θα βρίσκεται στα χέρια λίγων, ενώ πολλοί θα βρεθούν εργάτες στα κοπάδια τους ή άνεργοι».

«Η φτωχή αγροτιά, καταλήγει η ανακοίνωση, τώρα να οργανωθεί, μέσα από μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους που θα ενώνουν τους παραγωγούς στη βάση των κοινών τους συμφερόντων, πετώντας με αυτό τον τρόπο έξω όλους εκείνους που θέλουν να βάλουν στο χέρι την παραγωγή τους. Κοινή πάλη και δράση με την εργατική τάξη, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τη λαϊκή συμμαχία, απέναντι στα μονοπώλια και την εξουσία τους».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Κινδυνολογεί για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του

Δήλωση του προέδρου των Ελλήνων Βιομηχάνων Δ. Δασκαλόπουλου με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε

Την πλήρη απορρύθμιση -σε σημείο διάλυσης- του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα ακόμα περισσότερες προκλητικές παροχές σε όλα τα επίπεδα για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, αξιώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος σε δήλωσή του με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Εξέφρασε παράλληλα την αγωνία του γιατί, όπως είπε, «η ύφεση δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και αποσταθεροποιεί τα πολιτικά συστήματα» αλλά και επειδή «ο λαϊκισμός και οι κάθε μορφής εξτρεμισμοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για ν' αναπτυχθούν».

Δεν παρέλειψε ωστόσο εμμέσως να στηρίξει τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων καθώς, όπως είπε, «στα τέσσερα αυτά χρόνια της ύφεσης, έχουμε επιτύχει πολλά. Αλλά πάρα πολλά είναι αυτά που απομένει ακόμη να γίνουν». Για τον πρόεδρο του ΣΕΒ έξοδος από την κρίση σημαίνει επίλυση του προβλήματος ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα αλλά και «ανατροπή» της «γραφειοκρατίας» και της «αναχρονιστικής κρατικής παρεμβατικότητας».

Πρόσθεσε ότι «το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος του συνολικού προβλήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και ζήτησε «συνολική ευρωπαϊκή λύση» επισείοντας τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της ΕΕ αλλά και «πολιτικής και οικονομικής περιθωριοποίησής της». Τέλος, αντιλαμβανόμενος ότι το «κοινό ευρωπαϊκό όραμα» ξεφτίζει στις συνειδήσεις των λαών αναρωτήθηκε για το αν η ΕΕ μπορεί να «επανιδρυθεί».

Αλλαξαν χέρια μετοχές της «Forthnet»

Αμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο και το σφοδρό ανταγωνισμό μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, είναι η πώληση του 25,73% μετοχών της «Forthnet» τις οποίες κατείχε ολλανδική σύμπραξη κεφαλαίων σε, άγνωστο μέχρι στιγμής, αγοραστή, έναντι του ποσού των 3,66 εκατ. ευρώ. Διάφορα ονόματα γνωστών επιχειρηματιών έχουν προκύψει ως σενάρια τις τελευταίες ώρες, αυτό που πάντως έχει σημασία είναι ότι όλες οι ανακατατάξεις που συντελούνται αυτό το διάστημα στον κλάδο, έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα του απασχολούμενου προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολύ πρόσφατη ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ «Wind» και «Vodafone» για τη δημιουργία νέας κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη και συνδιαχείριση δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα στελεχωθεί από τη μεταφορά υπαλλήλων των δύο εταιρειών. Η συγκεκριμένη συμφωνία -που προβλήθηκε από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας- έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στο εργατικό προσωπικό των δύο εταιρειών καθώς θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα επέρχεται νέος κύκλος απολύσεων και μειώσεων μισθών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ