ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Συγκέντρωση την Τρίτη 23 Ιούλη στην Ομόνοια

Μαζί στο δρόμο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, θα βρεθούν Σωματεία εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών και Ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, επαγγελματιών και μικρών εμπόρων. Με αιχμή το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το ωράριο και την κυριακάτικη αργία», διοργανώνουν από κοινού κινητοποίηση την Τρίτη 23 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια. Την ίδια μέρα πρόκειται να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων έως 250 τετραγωνικά μέτρα όλες τις Κυριακές του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για να ακολουθήσει σύντομα η αντίστοιχη λειτουργία και των πολυκαταστημάτων.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα 16 Σωματεία εργαζομένων και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτ. Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου, Επιχειρισιακό Σωματείο Εργαζομένων «Καρφούρ»-«Μαρινοπουλος»-DIA, Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση LIDL ν. Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «Κωσταντακάτος», Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων-Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών Αθήνας, Σύνδεσμος Ραπτών-Επιδιορθωτών Αθήνας, Σωματείο Κουρέων-Κομμωτών Αθήνας «Η Αδελφότητα», Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Αθήνας «Η αναγέννηση», Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, Ενωση ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου και Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας.

Με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, όπως αναφέρει το κάλεσμα που συνυπογράφουν, «θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους που να δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο κάθε μέρα για να αβγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας», ενώ προσθέτει ακόμα πως «επιδιώκουν το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013 - ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2012
«Ευελιξία, μισθοί πείνας, ανεργία» το τρίπτυχο της «διάσωσης»

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με τις απολύσεις να έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης να γενικεύονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, τους μισθούς να μειώνονται, αποτυπώνεται στην Εκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012. Παρά τις «χαρές» και τα «πανηγύρια» του υπουργού Εργασίας που βλέπει ότι «...σταδιακά αποκαθίσταται ισορροπία στην αγορά εργασίας...», επικαλούμενος τα στοιχεία του α' εξαμήνου του 2013 του ΣΕΠΕ, η χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης, η βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς είναι η ζοφερή πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, το α' εξάμηνο του 2013 οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 37,29% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012 (από 314.595 σε 431.917). Στο σύνολο των προσλήψεων αυξημένες εμφανίζονται οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης (από 176.549 σε 268.262) όπως όμως και οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης (από 109.885 σε 136.352), ενώ ελαφρώς μειωμένες εμφανίζονται οι συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (από 28.161 σε 27.303). Παράλληλα, στο σύνολο των προσλήψεων το ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης αντιστοιχεί στο 62,11%, ενώ το υπόλοιπο 37,89% αντιστοιχεί σε μερική και σε εκ περιτροπής απασχόληση. Δηλαδή, κοντά στους μισούς δεν έχουν σταθερή δουλειά κι αυτό είναι το κύριο που μετρά σε βάρος της εργατικής τάξης, καθώς αυξάνει την πίεση και σ' όσους έχουν σταθερό μεροκάματο.

Τα δήθεν «ενθαρρυντικά» μηνύματα από το α' εξάμηνο του 2013, έρχονται να πατήσουν πάνω σε «αποκαΐδια» που δημιούργησε η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων - ειδικά το τελευταίο τετράχρονο της κρίσης - προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Είναι πέρα για πέρα προκλητικό να πανηγυρίζει ο υπουργός Εργασίας για αύξηση των νέων προσλήψεων (μόλις 117.322 περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012), όταν την ίδια στιγμή οι άνεργοι υπερδιπλασιάστηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι άνεργοι τον Απρίλη του 2009 ήταν 448.867 άτομα (ποσοστό 7,8%) και τον ίδιο μήνα του 2013 έφτασαν τα 1.337.621 άτομα (ποσοστό 26,9%)!

Εργασιακός μεσαίωνας στους χώρους δουλειάς

Η Εκθεση Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2012 μόνο πανηγυρισμούς δεν επιτρέπει, καθώς και σε αυτήν όπως και στις προηγούμενες, αποτυπώνονται οι ραγδαίες και βίαιες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με την αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης στο σύνολο των νέων προσλήψεων αποτελούσαν το 79%, για να πέσουν στο 66,9% το 2010, στο 59,7% το 2011 και στο 55% το 2012!

Το γεγονός ότι το α' εξάμηνο του 2013 αυτές ανέβηκαν στο 62,11% στο σύνολο των νέων προσλήψεων, δεν είναι ανεξάρτητο από τη μείωση των κατώτερων μισθών και την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων (η πλειοψηφία των οποίων έχει λήξει). Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το ΣΕΠΕ από την υπογραφή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (το Φλεβάρη του 2012), που χτυπήθηκαν μισθοί και κατακτήσεις των εργαζομένων, μέχρι το τέλος του χρόνου καταγράφονται μειώσεις αποδοχών κατά 22,2%, σε 74.483 επιχειρήσεις και αφορούν σε 261.353 εργαζόμενους.

Σύμφωνα πάντα με το ΣΕΠΕ, το 2012 σε σύνολο 216.436 επιχειρήσεων, υπάρχουν:

  • 94.021 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.
  • 332.167 συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
  • 2.979 συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών.
  • 910 συμβάσεις παραγωγής κατά μονάδα εργασίας (φασόν).

Συνολικά, οι συμβάσεις με ελαστικές μορφές απασχόλησαν έφτασαν το 2012 τις 430.077, αυξημένες κατά 10,47% σε σχέση με το 2011.

Ενδεικτικό της ραγδαίας εξάπλωσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αποτελεί το γεγονός ότι το 2010 στις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ είχαν κατατεθεί 26.253 μετατροπές συμβάσεων από τις οποίες οι 18.713 αφορούσαν σε μετατροπή από πλήρη σε μερική και οι 7.540 αφορούσαν μετατροπή από πλήρη σε εκ περιτροπής εργασία. Αυτός ο αριθμός σκαρφάλωσε το 2011 στις 58.962 μετατροπές συμβάσεων (αύξηση 124,6% σε σχέση με το 2010), των οποίων οι 32.420 αφορούσαν σε μετατροπή από πλήρη σε μερική και οι 26.542 από πλήρη σε εκ περιτροπής. Το 2012 οι μετατροπές συμβάσεων εκτινάχθηκαν στις 84.490 (αύξηση 43,3% σε σχέση με το 2011) από τις οποίες οι 49.640 αφορούσαν σε μετατροπή από πλήρη σε μερική και οι 34.850 από πλήρη σε εκ περιτροπής.

Ετσι, το 2012 υπήρξε κατά 18,42% μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σε σχέση με το 2011 και αύξηση κατά 3,61% των συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στο σύνολο των νέων προσλήψεων αντιστοιχεί στο 45% του συνόλου των συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2012 τα θανατηφόρα «εργατικά ατυχήματα» ανήλθαν σε 64, χωρίς όμως σε αυτά να καταγράφονται τα «ατυχήματα» σε ορυχεία και μεταλλεία και τα ναυτεργατικά που συντελούνται εν πλω. Σύμφωνα, επίσης με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ΙΚΑ το 2007 ο συνολικός αριθμός των δηλωθέντων ατυχημάτων ήταν 11.812.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Συντονισμός ενάντια στην απληρωσιά, τα «λουκέτα» και την ανεργία

Σύσκεψη των κλάδων της Βιομηχανίας, με συμμετοχή εργαζομένων από εργασιακούς χώρους που έχουνε κλείσει, βρίσκονται στα πρόθυρα να κλείσουν, είναι σε επίσχεση εργασίας ή είναι απλήρωτοι για μήνες, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με στόχο το συντονισμό της δράσης τους. Την πρωτοβουλία είχε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και συμμετείχαν εργαζόμενοι και σωματεία, από όλους τους κλάδους της βιομηχανίας.

Εργαζόμενοι που δουλεύουν σε επιχειρήσεις και εργοστάσια στον Τύπο - Χαρτί (FIMI PACK, 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ, ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κλπ.), στα Τρόφιμα (ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΜΕΒΓΑΛ κλπ.), στην Κλωστοϋφαντουργία (FINTEXPORT, ΦΕΙΔΑΣ κλπ.), στη Χημική Βιομηχανία (THEOSOL), στο Μέταλλο (Ναυπηγεία, χαλυβουργίες κλπ.) και στο Φάρμακο (ALAPIS, KLEVA), έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με παρατεταμένη «απληρωσιά», «λουκέτα», αιτήσεις πτωχεύσεων, ένταση των αντεργατικών μέτρων κλπ.

Αποφασίστηκε:

  • Η διαμόρφωση ψηφίσματος, με κοινό πλαίσιο αιτημάτων. Πλατύ άνοιγμα σε όλους αυτούς του χώρους και με συσκέψεις απολυμένων εργαζομένων. Πρακτική έκφραση ταξικής αλληλεγγύης σε χώρους που βρίσκονται σε κινητοποίηση με στόχο να αντέξουν και να συνεχίσουν να αγωνίζονται.
  • Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας σε διάφορους φορείς (υπουργείο Εργασίας, ΟΑΕΔ κλπ.), όπου θα τίθεται το διεκδικητικό πλαίσιο. Προετοιμασία από τώρα μαζικής συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, στις αρχές Σεπτέμβρη.
  • Συντονισμός δράσης με το κάθε Σωματείο, το ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά. Σε χώρους που βρίσκονται τώρα σε κινητοποίηση να γίνουν συγκεντρώσεις στις αντίστοιχες περιοχές που βρίσκεται το κάθε εργοστάσιο με τη συμμετοχή των Λαϊκών Επιτροπών.

«Η πείρα έδειξε ότι η αναμονή φέρνει μοιρολατρία, η μοιρολατρία φέρνει υποταγή και η υποταγή φέρνει εξαθλίωση», τονίστηκε εισηγητικά. «Αποδείχθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο καπιταλισμός θα κλείσει επιχειρήσεις και αυτό δε σταματιέται ακόμη και αν δουλέψουμε τσάμπα. Καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις με πρώτο τον άνθρωπο που είναι ο παραγωγός του πλούτου».

Στάση εργασίας στο «Αττικόν»

Με στάση εργασίας (7-9 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αίθριο του Νοσοκομείου «Αττικόν» υποδέχονται σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα επισκεφθεί το νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού και τα ράντζα στο «Αττικόν» καθώς και τις επιλογές της συγκυβέρνησης να συγχωνεύσει νοσοκομεία και να απολύσει προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ