ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Κόντρα στη νέα φοροληστεία

Δελτίο Τύπου σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης

Αποψη από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό
Αποψη από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό
Εχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στις οικογένειές μας να συγκρουστούμε με τη νέα φοροληστεία που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα. Τα παραπάνω τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται:

«Το φορολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε η συγκυβέρνηση με την τρόικα και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, εντείνει ακόμα περισσότερο τη φορολογική επιδρομή ενάντια σε αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους και γενικά τα λαϊκά στρώματα.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ αφού καταργείται και αυτό το "κουτσουρεμένο" αφορολόγητο των 5.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα. Καταργείται η έκπτωση φόρου για τα παιδιά, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοικοκυριών που έχουν παιδιά.

Αυξάνεται το ποσοστό της παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών κατά 1,5%. Καθιερώνονται τεκμαρτά εισοδήματα, τέτοια που θα επιβάλλουν φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δραματική. Η φορολογική κλίμακα που καθιερώνεται και η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 80%, θα τους εξαναγκάζει να εργάζονται, αν και εφόσον έχουν δουλειά, μόνο και μόνο για να πληρώνουν τους υπέρογκους φόρους. Την ίδια στιγμή οι φόροι στα κέρδη και τα μερίσματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μειώνονται στο 36%, από 45% που ίσχυε μέχρι πριν από 3 χρόνια.

Αυτό και μόνο αποδεικνύει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της συγκυβέρνησης. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τον όλεθρο όπου μας οδηγούν είναι ο ανυποχώρητος μαζικός αγώνας με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα. Η επίθεση δε θα έχει σταματημό. Εχουμε χρέος και καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές, να βάλουμε τέλος στη συνεχόμενη κατρακύλα».

Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις που υπάρχουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο λειτουργούν κυριολεκτικά ως βόμβα στα θεμέλια των μικρών επιχειρήσεων των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Οτι μόνο με τη φορολογική κλίμακα η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρπάξει τουλάχιστον το 26% του εισοδήματός τους (για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ) σαν φόρο εισοδήματος. Αν σε αυτό το ποσό που θα πάρει η Εφορία, αφαιρέσουμε ακόμα 20% του εισοδήματος που θα πάει για ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και ακόμα τα 650 ευρώ που θα πληρώσει κάθε ΕΒΕ για «τέλος επιτηδεύματος», ο καθένας καταλαβαίνει ότι στους ίδιους απομένουν ψίχουλα για να ζήσουν.

Η νέα φορολογική κλίμακα για τους αυτοαπασχολούμενους προβλέπει συντελεστή φορολόγησης 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για τα υψηλότερα εισοδήματα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα κουνούπια

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, για την καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών

Η σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών και Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου.

Στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται: «Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αποκτάει, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), η προστασία της Δημόσιας Υγείας από τα κουνούπια λόγω της όχλησης και των ασθενειών που προκαλούν όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου, με δεδομένο ότι αποτελεί περιοχή υψηλού κινδύνου, λόγω της ύπαρξης των 280.000 στρεμμάτων ρυζοκαλλιεργειών και 200.000 στρεμμάτων υγροβιότοπων.

Να τονιστεί ότι τα προηγούμενα τρία (3) έτη (2010-2012) επίκεντρο της επιδημίας του Δυτικού Νείλου ήταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και καταγράφηκαν 301 συνολικά κρούσματα ασθενών εκ των οποίων τα 31 δυστυχώς "κατέληξαν". Ενώ όμως βρισκόμαστε αρχές Ιούλη και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, δυστυχώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα της από αέρος καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την καθυστέρηση αυτή σοβαρές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που στις 22/3/2013 ενέκρινε τη χρήση των συγκεκριμένων προνυμφοκτόνων σκευασμάτων και η έγκριση για το σχετικό διαγωνισμό από το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών να δίνεται μόλις στις 13/5/2013.

Το αποτέλεσμα είναι η μη, μέχρι σήμερα, ολοκλήρωση, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της απαραίτητης διαδικασίας προμήθειας προνυμφοκτόνου σκευάσματος με δραστική ουσία Diflubenzuron σε υγρή μορφή και προνυμφοκτόνου σκευάσματος με δραστική ουσία Bacillus thuringiensis Israelensis σε υγρή μορφή για τις ανάγκες του προγράμματος. Με συνέπεια να δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά σχετικά με το αν πρέπει πλέον να προχωρήσει η διαδικασία αγοράς των προνυμφοκτόνων σκευασμάτων, δεδομένου ότι, η από αέρος προνυμφοκτονία θα έπρεπε να είχε αρχίσει στο τέλος του Μαΐου και τώρα πλέον η όχληση από τους πληθυσμούς των κουνουπιών είναι πολλή μεγάλη.

Επειδή το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών πέριξ των ορυζώνων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιούλη, καθώς οι ψεκασμοί θα πρέπει να σταματήσουν 79 μέρες πριν από τη συγκομιδή του ρυζιού. Επειδή η κυβέρνηση έχει ευθύνη να αναλάβει την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των μέτρων και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη προστασία της Δημόσιας Υγείας και την εξασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης στα λαϊκά στρώματα

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ξεκινήσει άμεσα, το τόσο αναγκαίο για την προστασία της υγείας των κατοίκων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών.
  • Να αποδοθούν οι ευθύνες για τη σημαντική ολιγωρία που έχει επιδειχθεί στη έγκαιρη έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών».
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Καταγγέλλουν τη νέα ΚΑΠ

Στάχτη στα μάτια της φτωχομεσαίας αγροτιάς για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ προσπάθησαν να ρίξουν, για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλοι φορείς, όπως η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη διοργάνωση και τη συμμετοχή τους σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020. Μάλιστα, προβάλλουν πως με τη νέα ΚΑΠ μπορεί να βελτιωθούν τα οικονομικά των αγροτών της περιοχής.

Τις προσπάθειες εξωραϊσμού της καταστροφικής νέας ΚΑΠ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναλυτικά σημειώνουν: «Οι αγρότες της περιοχής μας, και όλης της χώρας, έχουν δεχτεί τόσα χρόνια τα "ευεργετήματα" της ΚΑΠ, αυτά που κατέστρεψαν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας και οδήγησαν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς (25% την τελευταία 10ετία), στη συνεχή συρρίκνωση βασικών κλάδων της αγροτικής οικονομίας (ζάχαρη, καπνοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία κ.ά.), στη μείωση τιμών παραγωγού, στην αύξηση του κόστους παραγωγής, σε αυξήσεις εισφορών σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, στην αύξηση επιτοκίων ΑΤΕ-Πειραιώς, στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών στη γη, στο πρόσθετο χαράτσωμα για ανανέωση γεωτρήσεων, στην ηλεκτρονική σήμανση ζώων, στην αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη λαϊκής κατανάλωσης, κ.ά.

Η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 φέρνει και νέα "ευεργετήματα" για την αγροτιά. Θα οξύνει και θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις παραπάνω διαδικασίες, αφού μειώνει την επιδότηση ανά στρέμμα, ενισχύει τη μη καλλιέργεια με επιδότηση, την "περιβαλλοντική ενίσχυση" για πράσινη κάλυψη, αμειψισπορά, μόνιμα βοσκοτόπια, κ.λπ., που ευνοούν τους μεγαλοϊδιοκτήτες γης, διαχωρίζει σε ενεργούς και μη αγρότες κ.ά. με τελικό στόχο τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, δηλαδή την κυριαρχία της μεγάλης αγροτικής καπιταλιστικής επιχείρησης.

Με λίγα λόγια, οι επιδοτήσεις, που τόσα χρόνια προπαγάνδιζαν σαν το "μάννα εξ ουρανού" για τους αγρότες, αποδεικνύεται στην πράξη πως έγιναν ο νεκροθάφτης της φτωχής αγροτιάς και αποτέλεσαν το "τυρί στη φάκα", προκειμένου να βγουν από την παραγωγή οι φτωχοί αγρότες και σήμερα να θεωρούνται "ανενεργοί" ή "μη κατά κύριο επάγγελμα" αγρότες.

Αυτά είναι τα νέα σενάρια της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014 - 2020, που είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ.

Αυτή είναι η αγροτική πολιτική της ΕΕ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν στη χώρα μας όλες διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις. Πολιτική που στηρίζουν και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τώρα με διάφορες "ενημερωτικές ημερίδες" γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί σαν "βελτιωτική της οικονομίας του Ελληνα αγρότη", την ώρα μάλιστα που αυτός καθημερινά ξεκληρίζεται.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να δίνουν καθημερινά τη δική τους οργανωμένη αγωνιστική απάντηση σ' αυτή την πολιτική, σε κοινή δράση και μέτωπο με τους εργαζόμενους, με τους αυτοαπασχολούμενους, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών υπέρ της δικιάς τους εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ