ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θανατηφόρο τρίπτυχο στα νοσοκομεία

Αλλαγές ρόλων των νοσοκομείων, κινητικότητα των εργαζομένων εντός των «υγειονομικών τειχών» του υπουργείου Υγείας και καμιά πρόσληψη προσωπικού είναι το θανατηφόρο τρίπτυχο που επεξεργάζεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως προκύπτει απ' τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Προσπερνώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν καταβάλλει στην Υγεία όσα είναι υποχρεωμένη να δώσει, ο υπουργός κατέφυγε σε σοφίσματα περί «πραγματικής οικονομίας» για να δηλώσει ότι «χωρίς λεφτά δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα» και να αιτιολογήσει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις στα δημόσια νοσοκομεία επανέλαβε ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο (πολλά από τα οποία, όμως, ήδη υπολειτουργούν) αλλά και έκανε καθαρό ότι θα αλλάξει το χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων, τα οποία δεν κατονόμασε. Επικαλέστηκε τη συμφωνία των ηγεσιών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για να αναρωτηθεί: «Τι πρόβλημα έχετε εσείς για την αλλαγή ρόλου;».

Αναφερόμενος στην κινητικότητα, επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, ούτε θα γίνουν μετακινήσεις σε άλλα υπουργεία. Θα υπάρξουν, είπε, μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, και το πολύ να μείνει κάποιος για ένα μήνα χωρίς δουλειά, εισπράττοντας το 75% για την περίοδο αυτή. Αυτή η διαδικασία, όμως, έχει ήδη ομολογηθεί από την κυβέρνηση ότι απλά μεταθέτει τις απολύσεις για αργότερα.

Για την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά δήλωσε ξερά: «Για προσλήψεις δεν συζητάμε».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Υποσχέσεις για νέες... μελέτες!

Νέες υποσχέσεις για μελέτη των χρόνιων προβλημάτων στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), της έλλειψης υποδομών για βαριά αναπήρους και τις βάρβαρες περικοπές σε υγειονομικό υλικό σε βαριές περιπτώσεις ασθενών εισέπραξαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη χτεσινή συνάντησή τους.

Με το υπόμνημά τους η ΣΕΑΑΝ και ο Σύλλογος επισήμαναν την «εγκληματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΙΑΑ (υποσιτισμός ασθενών, ανεπαίσθητες θεραπείες, επικίνδυνη κατάσταση ασανσέρ, τραγικές ελλείψεις προσωπικού στήριξης)». Η απάντηση ήταν ότι θα επανεξεταστεί το θέμα μετά από επιτόπια έρευνα.

Μελέτη του θέματος ήταν και η απάντηση στην «έλλειψη δημόσιων υποδομών για βαριά αναπήρους που αδυνατούν οι οικογένειες τους να τους στηρίξουν λόγω της ειδικής φροντίδας που απαιτείται (παιδιά με αυτισμό, βαριά νοητική στέρηση που χρειάζονται ειδική νοσηλευτική φροντίδα λόγω της κατάστασής τους)». Αυτή τη στιγμή παιδιά με αυτισμό νοσηλεύονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες σε κοινές ψυχιατρικές κλινικές (περίπτωση 23χρονου που νοσηλεύεται εδώ και δύο χρόνια σε ψυχιατρική κλινική - προκάτ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής), όταν υποδομές που έχουν φτιαχτεί με λεφτά των εργαζομένων παραμένουν κλειστές. Υποδομές που ανήκουν στις διάφορες ΜΚΟ ζητάνε από τις οικογένειες για να μπορέσουν να πάνε εκεί τον άνθρωπό τους υψηλές προκαταβολές και μηνιάτικα χιλιάδων ευρώ.

Με αφορμή την απεργία πείνας 54χρονου πατέρα κοριτσιού με βαριά εκφυλιστική νευροπάθεια, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δε χορηγεί αναλώσιμο υλικό, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης είχε υποσχεθεί (1/7/2013) την έκδοση υπουργικής απόφασης για την οριστική λύση του συγκεκριμένου προβλήματος. Τελικά όμως στη χτεσινή συνάντηση ο υπουργός είπε ότι δε θα εκδοθεί υπουργική απόφαση καθώς η περίπτωση εντάσσεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ και τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν. Ετσι η κάλυψη των αναλώσιμων υλικών θα συνεχιστεί ως «κατά περίπτωση».

«Καλούμε άμεσα να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα από τα ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους και να παρέχονται όλα τα απαραίτητα, Φάρμακα, Υγειονομικό Υλικό απευθείας από το Κράτος και Δωρεάν» καταλήγει το υπόμνημα των αγωνιστικών δυνάμεων που κατέθεσαν στον υπουργό.

Διευκρίνιση

Η παράταξη «Ενωτική Φωνή» που μετείχε στις εκλογές στο σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο ΚΑΤ, διευκρινίζει ότι «δεν επιθυμεί να καταγραφεί στις δυνάμεις της ΔΑΚΕ». Γεγονός, βέβαια, είναι ότι στο ψηφοδέλτιό τους μετείχαν και πρώην μέλη της ΔΑΚΕ.

Ανακοίνωση του ΟΑΕΕ για το ΕΚΑΣ

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ενημερώνει ότι οι συνταξιούχοι στους οποίους διακόπηκε η καταβολή του ΕΚΑΣ εξαιτίας ασαφών στοιχείων, πρέπει απαραίτητα να προσκομίσουν στον Οργανισμό το εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος για το έτος 2012 (δηλ. εισοδήματα 1/1/2011 έως 31/12/2011) για περαιτέρω έλεγχο. Επίσης, ο ΟΑΕΕ ανακοίνωσε ότι έγινε διακοπή του ΕΚΑΣ σε όσους συνταξιούχους προκύπτει ότι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια (σε όσους από αυτήν την κατηγορία γίνονταν καταβολή του ΕΚΑΣ μέχρι τώρα, θα τους γίνει αναδρομική παρακράτηση για το διάστημα από το Γενάρη του 2013), ενώ μειώθηκε το ΕΚΑΣ σε περιπτώσεις που το εισόδημα από συντάξεις εντάσσει τον συνταξιούχο σε άλλη κλίμακα. Τέλος, στους συνταξιούχους για τους οποίους προκύπτει ότι είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ, το επίδομα χορηγήθηκε 1η Ιουλίου 2013 αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2013.

Αναβλήθηκε η δίκη

Αναβλήθηκε η δίκη στελέχους του ΠΑΜΕ, που ήταν προγραμματισμένη για χτες, μετά από μήνυση που του είχε κάνει η δημοτική αρχή Περιστερίου με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης». Στη δίκη δεν παρουσιάστηκε κανένας, ούτε οι τρεις μηνυτές ούτε και οι τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας, με συνέπεια να τους επιβληθεί πρόστιμο 120 ευρώ, αφού δεν παραβρέθηκαν εσκεμμένα με σκοπό να πάρει αναβολή η δίκη. Στην πράξη, με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να διατηρήσουν σε καθεστώς ομηρίας επ' αόριστον τον συνδικαλιστή.

Με ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων Δήμου Περιστερίου καταγγέλλει τη δημοτική αρχή. Η μήνυση κατατέθηκε γιατί κατά την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση του 2008 ο συνδικαλιστής αποκάλυψε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε στήσει η ίδια η δημοτική αρχή και συγκεκριμένα την παραποίηση των δελτίων κίνησης (με σφραγίδα και υπογραφή του Συλλόγου Εργαζομένων), με σκοπό να τσακίσει την απεργία βγάζοντας περισσότερα απορριμματοφόρα στο Περιστέρι.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΤΥΠΟΥ
Αποφάσισαν να υπερασπιστούν τις Συμβάσεις τους

Την απόφασή τους να επιβάλουν με τον αγώνα τους την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, ξεκαθάρισαν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου «ΑΡΓΟΣ» και «ΕΥΡΩΠΗ», μετά τις προχτεσινές Γενικές τους Συνελεύσεις, που διοργάνωσε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία των δύο - κατά τ' άλλα ανταγωνιστικών - πρακτορείων με κοινή ανακοίνωσή τους ενημερώνουν τους εργαζόμενους πως η Σύμβαση έληξε τον περασμένο Φλεβάρη και ως εκ τούτου οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών - κάτι που αμφισβητούν οι εργαζόμενοι καθώς τονίζουν ότι η Σύμβαση έχει λήξει από το 2009 και έχει μετατραπεί σε ισχυρή ατομική.

Οι εργαζόμενοι στις συνελεύσεις τους διατράνωσαν πως «δεν κάνουμε πίσω ούτε βήμα από τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπει η ΣΣΕ». Και αποφάσισαν πως σε περίπτωση που επιχειρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο να «χτυπηθεί» η ΣΣΕ και οποιοδήποτε δικαίωμά τους, θα συγκληθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο Γενική Συνέλευση των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα το ΔΣ δεν παραιτείται από το δικαίωμα να εξαγγείλει άμεσα στάσεις εργασίας.

Εκδήλωση για την Υγεία

Εκδήλωση με θέμα: «Η κατάσταση στο σύστημα Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ», οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στις 8 μμ, στο ξενοδοχείο «PARK».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΓΜΕ
Απεργία τη Δευτέρα

Σε απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ προχωρούν τη Δευτέρα 8 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ ενάντια στη συρρίκνωση και απαξίωση του Ινστιτούτου. Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «για να μπορέσει το Ινστιτούτο να ανταποκριθεί στον ερευνητικό του ρόλο είναι απαραίτητο να παραμείνει όλο το προσωπικό και να γίνουν άμεσα 125 προσλήψεις Επιστημονικού, Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού». Σε αυτό το πλαίσιο καλούν Συνδικάτα και Επιστημονικούς φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ