ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Θερινό σινεμά για άνεργους και νέα ζευγάρια

Σκηνή από την ταινία
Σκηνή από την ταινία
Μια πρωτότυπη και αξιόλογη πρωτοβουλία ξεκίνησε o Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ: Οργανώνει βραδιές θερινού σινεμά για ανέργους, νέους και νέα ζευγάρια! Οι εκδηλώσεις οργανώνονται στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και οι προβολές γίνονται στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο.Οι προβολές ξεκινούν στις 9 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αύριο, έχει προγραμματιστεί να προβληθεί η ταινία «Οι αντάρτες του Μπρόντγουεϊ» (1999), σε σενάριο και σκηνοθεσία του Tιμ Ρόμπινς, με τους Hank Azaria, Ruben Blades, Joan Cusack, κ.ά. Μια σπουδαία ταινία που αποκαλύπτει ένα σκόπιμα καταχωνιασμένο στη λήθη ιστορικό γεγονός που συνέβη στο αμερικανικό θέατρο, στη δεκαετία του 1930.

Στη Νέα Υόρκη του 1936, ένας μαρξιστής θεατρικός συγγραφέας γράφει ένα μιούζικαλ με προλεταριακό περιεχόμενο και μήνυμα. Το έργο δέχεται να σκηνοθετήσει ο 22χρονος, φημισμένος ήδη ηθοποιός και σκηνοθέτης Ορσον Γουέλς. Οι πρόβες του θιάσου αρχίζουν, η παράσταση είναι έτοιμη, αλλά οι Αρχές την απαγορεύουν. Οι καλλιτέχνες, όμως, ηθοποιοί και μουσικοί, είναι αποφασισμένοι να παίξουν έστω και στο δρόμο (132').

Θεατρικές βραδιές

«Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα»

Melina Dosiou

«Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα»
Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με την εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) παρουσιάζει σήμερα (12μ- 1μμ), μια πρώτη εικόνα από την παράσταση που θα ανεβάσει στην Επίδαυρο (9,10/8) με την τραγωδία «Τραχίνιες». Ο Χορός και οι μουσικοί της παράστασης επιβιβάζονται στους συρμούς του ΗΣΑΠ και δίνουν μια μικρή γεύση από την παράσταση στο σταθμό «Μοναστηράκι» (κεντρική είσοδος πλατείας, χώρος υποδοχής επιβατών) και στις αποβάθρες των σταθμών «Θησείο» και «Πετράλωνα». Η συγκλονιστική τραγωδία, με θέμα το απόλυτο πάθος της Δηιάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του, ανεβάζεται σε απόδοση - σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, κίνηση Χρήστου Παπαδόπουλου, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Τους ρόλους υποδύονται οι: Αννα Μάσχα, Φιλαρέτη Κομνηνού, Θάνος Τοκάκης, Αννα Καλαϊτζίδου, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ελένη Μπούκλη, Αργύρης Ξάφης. Συμμετέχει πολυμελής γυναικείος Χορός και οι μουσικοί: Guidode Flaviis (σαξόφωνα), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Γιώργος Σκριβάνος (φλάουτα).

  • Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ο Περλιμπλίν και η Μπελίσα», περιοδεύει σε δήμους της Αττικής και της περιφέρειας. Σήμερα θα παιχθεί στο δημοτικό θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής» (Ηλιούπολη) και αύριο στο θέατρο του Αλσους Βεΐκου (Γαλάτσι). Το έργο ανεβάστηκε με τη μορφή λαϊκής όπερας και κουκλοθέατρου, με ζωντανή μουσική και με ζωντανές «κούκλες» τους μουσικούς και ηθοποιούς. Μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνικό, σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, μουσική Βαγγέλη Γιαννάκη, εικαστική παρέμβαση, κοστούμια, μάσκες Αριστείδη Πατσόγλου. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δήμητρα Ματσούκα, Ελένη Καστάνη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Πατρίκιος Κωστής. Πιάνο: Ιώ Κυριακίδη.
  • Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού, το θέατρο «Μεταξουργείο» παρουσιάζει αύριο (9μμ) το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Το γάλα», σε σκηνοθεσία Αννας Βαγενά, με την ίδια στο ρόλο της μετανάστριας μάνας. Παίζουν επίσης: Δημήτρης Δημηρόπουλος, Βασίλης Παλαιολόγος, Κατερίνα Θεοχάρη.
  • Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, στο Ρωμαϊκό Ωδείο θα παρουσιαστούν (24,25/7, 9. 30μμ) οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, από το θέατρο «Αργώ». Μετάφραση Γιάννη Λιγνάδη, σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, σκηνικά - κοστούμια Εύας Νάθενα, μουσική Γιώργου Πούλιου, χορογραφία Δάφνης Ασημακοπούλου. Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Πασσάς, Σάκης Ρουβάς, Γιώτα Βέη (τραγούδι Χορού). Συμμετέχει 11μελής γυναικείος Χορός και τρεις μουσικοί κρουστών: Μιχάλης Αφολαγιάν, Σαμουήλ Ακινόλα, Στέφανος Μουαγκέλ.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, στα πλαίσια του 56oυ Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, οργανώνει στις 29/7, μια ποιητική βραδιά, αφιέρωμα στον Κ. Καβάφη, διά της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Σούγελο, στο ιστορικό καφενείο «Μαύρη Θάλασσα», η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, θα διαβάσει τα « «12 ποιήματα για τον Καβάφη» του Γ. Ρίτσου. Ποιήματα για το χώρο που εργάζεται ο ποιητής, τη λάμπα του, τα γυαλιά του και όλα αυτά τα ταπεινά αντικείμενα που συνθέτουν το εργαστήρι ενός μεγάλου δημιουργού.
Μπετόβεν και άλλες μελωδίες

Η αφίσα της συναυλίας
Η αφίσα της συναυλίας
«Από τον Μπετόβεν στο "Φάντασμα της όπερας"», τιτλοφορείται η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (26/7, 9 μ.μ.) στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Αλκη Μπαλτά. Το πρόγραμμα συνδυάζει το «κλασικό» με το «δημοφιλές». Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί -για πρώτη φορά στην Κέρκυρα- η εισαγωγή «Τα εγκαίνια του οίκου» του Μπετόβεν (1822). Στη συνέχεια, η Αννα - Μαρία Κοτάνη θα ερμηνεύσει το «Κονσέρτο για βιολί αρ. 3» του Β. Α. Μότσαρτ, το οποίο ο συνθέτης ολοκλήρωσε το 1775, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν δημοφιλείς μελωδίες από τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες («Το φάντασμα της όπερας», «Ο γατόπαρδος», «Αμελύ», «Δρ. Νο»), σε ενορχηστρώσεις των Βίκυς Στυλιανού, Γιάννη Μαλλιόπουλου και Αλκη Μπαλτά.

Οι μουσικές θα πλαισιωθούν από ταυτόχρονη βιντεοπροβολή αποσπασμάτων από τις αντίστοιχες σειρές ή ταινίες παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό σύνολο. Είσοδος 5 ευρώ.

Ο Σταύρος Λάντσιας, παρουσιάζει αύριο (9 μ.μ.) στο Μουσικό Προαύλιο του «Badminton», το «Ημερολόγιο ονείρων» και έργα προηγούμενων δίσκων του. Το «Ημερολόγιο Ονείρων» είναι μια ποιητική συλλογή δίχως λόγια. Μελωδίες που ο συνθέτης τις αισθάνθηκε σαν τα όνειρα που βλέπουμε, μα όταν ξυπνάμε δεν θυμόμαστε, σαν αναμνήσεις ονείρων που δεν ήθελε να ξεχαστούν. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Χουντής: σοπράνο σαξόφωνο, Alfredo Shtuni: βιολί, Αλέξανδρος Μποτίνης: τσέλο, Μιχάλης Καλκάνης: κοντραμπάσο, Μιχάλης Καπηλίδης: τύμπανα. Ηχοληψία: Γιάννης Σκανδάμης, Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου.

Το συγκρότημα των Κουβανών μουσικών - τραγουδιστών «Calles de Cuba», περιοδεύουν σε διάφορες περιοχές δίνοντας latin πάρτι. Προσφέροντας ένα «ταξίδι» που παρασύρει όλο και πιο πολλούς σε κουβανέζικους ρυθμούς και χορούς. Το συγκρότημα στις 28/7 (από τις 12 το μεσημέρι), δίνει ραντεβού στο Pirates de Cuba Beach Bar-λεωφόρος Ποσειδώνος144 - Σχοινιάς, Μαραθώνα. Τηλέφωνο: 22940.55964.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ