ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τιμούν την 26η Ιούλη

Τα 60 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα, στο Σαντιάγκο της Κούβας, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι επαναστάτες στις 26 Ιούλη 1953, προετοιμάζεται να γιορτάσει σήμερα το Νησί της Επανάστασης στη συγκεκριμένη πόλη και τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στις 7 το πρωί τοπική ώρα.

Το ιστορικό γεγονός σηματοδοτεί την απαρχή της μαζικής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φ. Μπατίστα, που πέντε χρόνια, πέντε μήνες και πέντε μέρες αργότερα οδήγησε στη νίκη της επανάστασης. Η επίθεση μπορεί να απέτυχε, αφού ελάχιστοι από τους επαναστάτες της Μονκάδα κατάφεραν να επιζήσουν. Μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, ο Φιντέλ απελευθερώθηκε και αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό, όπου μαζί με τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, τον Καμίλο Σιενφουέγος και άλλους ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για τη συνέχεια του αγώνα τους. Ο επαναστατικός στρατός, που σιγά σιγά ανδρώθηκε, στηρίχτηκε στην πολιτικο-στρατιωτική δουλειά που είχαν ξεκινήσει το Κίνημα 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φρανκ Πάις, το Επαναστατικό Διευθυντήριο, φλογεροί επαναστάτες φοιτητές και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας, το οποίο το 1955 είχε απορρίψει την έκκληση του Κάστρο για ένοπλο αγώνα, αλλά είχε δώσει όλες τις δυνάμεις του στην πάλη για τη δημιουργία μαχητικών επιτροπών στα εργοστάσια και στις κοινότητες και ενός μετώπου, που θα ένωνε όλες τις δυνάμεις που ήταν αντίθετες στον Μπατίστα. Αυτή η προσεκτική πολιτική προετοιμασία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών δυνάμεων αποδείχτηκε κρίσιμη για την επιτυχία της Επανάστασης.

Στα πλαίσια του γιορτασμού χτες έγινε η αποκάλυψη του γλυπτού στην πρόσοψη του θεάτρου «Ερεδία» της πλατεία Μασέο του Σαντιάγκο ντε Κούβα, που απεικονίζει τη θρυλική μορφή του Χουάν Αλμέιδα Μπόσκε (πέθανε το 2009), που συμμετείχε στην επίθεση στη Μονκάδα, στην απόβαση της «Γκράνμα», στη νίκη της επανάστασης, στον αγώνα για την οικοδόμηση και την υπεράσπιση του σοσιαλισμού. Το γλυπτό έχει τη φράση του «Εδώ κανείς δεν παραδίνεται!» και είναι ανάλογο με αυτό του Τσε και του Καμίλο Σιενφουέγος στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκατόμβη θυμάτων στις ράγες

Η στιγμή του εκτροχιασμού
Η στιγμή του εκτροχιασμού
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εικόνες κόλασης αντίκρισαν τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο όπου σημειώθηκε το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, στη βορειοδυτική Ισπανία, στην περιοχή της Γαλικίας. Υπερταχεία αμαξοστοιχία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μαδρίτη - Φερόλ, εκτροχιάστηκε (όλα τα βαγόνια, εκ των οποίων αρκετά συγκρούστηκαν με τον περιβάλλοντα τοίχο) περίπου πέντε χιλιόμετρα πριν από το σταθμό της πόλης Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, με αποτέλεσμα, μέχρι χτες βράδυ, ο απολογισμός να καταμετρά 80 νεκρούς και περισσότερους από 130 τραυματίες εκ των οποίων οι 32 νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Στο τρένο επέβαιναν 247 επιβάτες αλλά δεν είχε ακόμη αποσαφηνιστεί μέχρι αργά χτες πόσα μέλη είχε το πλήρωμά του. Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν και τουρίστες, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται και στα θύματα. Επί τόπου μετέβη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ενώ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στη χώρα.

Οι ισπανικές αρχές ανακρίνουν τον οδηγό της αμαξοστοιχίας, ο οποίος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια του απεγκλωβισμού του ότι το τρένο είχε φθάσει τα 190 χιλιόμετρα την ώρα ενώ το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο σημείο είναι 80 χιλιόμετρα, επειδή είναι στροφή. Ο πρόεδρος των ισπανικών σιδηροδρόμων, Χούλιο Γκόμεζ Πομάρ, δήλωνε στην «ελ Μούντο», ότι ο 52χρονος οδηγός έχει εμπειρία 30 χρόνων, οδηγεί στη συγκεκριμένη γραμμή εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και ισχυριζόταν ότι η αμαξοστοιχία είχε περάσει από έλεγχο το ίδιο πρωί. Υπενθύμισε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία είχε προχωρήσει σε πολλές επενδύσεις στο δίκτυο και σε αναβαθμίσεις.

Το «μαύρο κουτί» της αμαξοστοιχίας που αναμένεται να ρίξει φως στο κομβικό ερώτημα αν όντως υπήρξε υπερβολική ταχύτητα που οφείλεται, σε τεχνικό πρόβλημα ή σε ανθρώπινο λάθος. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα είναι το πλέον πολύνεκρο στην Ισπανία από το 1972, οπότε είχε εκτροχιαστεί τρένο στην Ανδαλουσία, στο νότο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 76 άνθρωποι και να τραυματιστούν 68. Πάντως τους τελευταίους μήνες η αντιλαϊκή κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση, κάτι που συναντά τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΙΧΩ.-- Την πραγματοποίηση μιας πρώτης συνάντησης ανάμεσα σε ισραηλινή και παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στις 30 Ιουλίου ανήγγειλε, σε δηλώσεις του, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας και Υδάτων, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει πού θα γίνει αυτό και ποιοι θα συμμετέχουν. Η δήλωση έγινε κατά τα εγκαίνια της κατασκευής νέου βιομηχανικού πάρκου στην Ιεριχώ της Δ. Οχθης με ιαπωνική χρηματοδότηση. Παρόντες ήταν ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, ο Ιορδανός υπουργός Εσωτερικών αλλά και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ερακάτ, ο οποίος, όμως, είχε φύγει όταν έγινε η δήλωση Σαλόμ, που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

ΜΟΣΧΑ.-- Την επιστροφή και όχι την έκδοση του πρώην πράκτορα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Εντουαρντ Σνόουντεν, ζητούν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία, όπως ανέφερε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Μάικλ ΜακΦόλ, επικαλούμενος το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει στις ρωσικές αρχές πολλούς καταζητούμενους, χωρίς να υπάρχει η σχετική συμφωνία.

ΣΕΟΥΛ.-- Χωρίς συμφωνία διεκόπησαν οι συνομιλίες μεταξύ ΛΔ Κορέας και Νότιας Κορέας, αναφορικά με την επαναλειτουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος Καεσόνγκ δείχνοντας, σύμφωνα με αναλυτές, ότι τα σύννεφα στις σχέσεις των δύο χωρών, παραμένουν αμετακίνητα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κατηγορίες για δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και διαφθοράς αντιμετωπίζει και επίσημα πλέον το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚ Κίνας και επικεφαλής της επαρχίας Τσόνγκτσινγκ, Μπο Σιλάι, ο οποίος θα διωχθεί από την εισαγγελία της επαρχίας Σαντόγκ. Η δίωξη του Μπο Σιλάι έρχεται στο πλαίσιο των δηλώσεων περί πάταξης της διαφθοράς του νέου Προέδρου της Κίνας Σι Τζίνπινγκ, προκειμένου να καμφθούν και οι αντιδράσεις του λαού απέναντι στον πλουτισμό και τα σκάνδαλα που βαρύνουν τα κυβερνητικά στελέχη και στις τάξεις του ΚΚ Κίνας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις

ΣΟΦΙΑ.--

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, στο πλαίσιο των αντιδράσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες στη Βουλγαρία, έδωσαν και την Τετάρτη οι διαδηλωτές, αψηφώντας την κρατική καταστολή που στράφηκε εναντίον τους την Τρίτη, με αποτέλεσμα 18 άνθρωποι να τραυματιστούν. Οι διαδηλωτές απαίτησαν για ακόμα μία φορά την παραίτηση της κυβέρνησης, με αιχμή και τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθούνται μέσω της επικαιροποίησης του προϋπολογισμού, ενώ καταγγέλλουν το πολιτικό σύστημα ως «διεφθαρμένο» και ζητούν αλλαγές.

Εν μέσω των αντιδράσεων που προκάλεσε η αστυνομική βία στις κινητοποιήσεις της Τρίτης, οι εισαγγελικές αρχές σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, διέταξαν έρευνα για τη διακρίβωση «τυχόν παρανομιών και πρόκλησης σωματικών βλαβών», δηλώνοντας ότι στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ασκήθηκε βία τόσο από την πλευρά των διαδηλωτών, όσο και από την πλευρά της αστυνομίας. Τις αντιδράσεις για την κρατική καταστολή απέναντι στους διαδηλωτές προκάλεσαν βίντεο που κυκλοφόρησαν και δείχνουν τραυματισμένους πολίτες. Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν και το διορισμό δύο υφυπουργών Εσωτερικών, από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, για καλύτερο έλεγχο υποτίθεται των υπηρεσιών ασφαλείας.

ΚΙΝΑ
Μέτρα για την ενίσχυση της «ανάπτυξης»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Σειρά μέτρων για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης προωθεί η Κίνα, καθώς το οικονομικό επιτελείο εκφράζει ανησυχίες για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας, που συνδέονται άμεσα με τη μείωση των εξαγωγών, λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η μείωση της φορολογίας για «μικρές επιχειρήσεις», μείωση των τελών εξαγωγών και «άνοιγμα» των επενδύσεων στον τομέα των σιδηροδρομικών κατασκευών. Οι επί δύο τετράμηνα επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της Κίνας, παρά το ότι συνολικά η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι η οικονομία της εξακολουθεί να κινείται σε «λογικούς» ρυθμούς ανάπτυξης, την οποία πρέπει να σταθεροποιήσει. Μέλη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο παρόν και να δοθεί χρόνος στον επανασχεδιασμό και τις μεταρρυθμίσεις, εννοείται για την ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Την ίδια στιγμή οι χαοτικές ταξικές διαφορές παραμένουν στη χώρα και διευρύνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ