ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διήμερο δράσης ενάντια στο νέο νόμο

Με παρεμβάσεις σε δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, ανακοινώσεις προς τους δημότες και συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, στο διήμερο δράσης χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη ενάντια στο νέο νόμο - λαιμητόμο, που σπρώχνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, όπως οι σχολικοί φύλακες, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα κ.λπ.

Συγκεκριμένα, έγιναν παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων, στους δημάρχους Ηλιούπολης και Ελευσίνας, καθώς και αλλού, απαιτώντας να μην υπογραφούν οι διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες τίθενται σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες. Ταυτόχρονα, προχώρησαν σε συσκέψεις με τους σχολικούς φύλακες, τους οποίους κάλεσαν σε αντίσταση και οργάνωση ενάντια στις διαθεσιμότητες. Να διαμορφωθούν Επιτροπές Αγώνα, οι οποίες, μαζί με τα Σωματεία, να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.

Επιπρόσθετα, με ανακοινώσεις προς τους δημότες, σημείωναν πως το ζήτημα των απολύσεων στους δήμους δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά το σύνολο των δημοτών των λαϊκών στρωμάτων, αφού υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο οι όποιες παρεχόμενες υπηρεσίες. Σήμερα, το διήμερο δράσης συνεχίζεται με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και συσκέψεις, αλλά και άλλες δραστηριότητες, που στόχο έχουν να φωτιστούν οι εξελίξεις και τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση στην Περιφέρεια

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και δράση ενάντια στις απολύσεις που προετοιμάζονται μέσα από την αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και υπαλλήλων, καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, με αφορμή τη σχετική απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Την προηγούμενη Τρίτη, εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (μειοψήφησε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης») η προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την εκπόνηση έρευνας σχετικά με την αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η σύμβαση θα έρθει για ψήφιση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα Τρίτη 30 Ιούλη. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται να πραγματοποιήσουν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν τους εργαζόμενους να εμποδίσουν τα μέτρα της σφαγής των δημόσιων υπαλλήλων, να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οπως αναφέρουν, στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας, είναι η πλήρης υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, που επιβάλλει τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου στις σύγχρονες συνθήκες. «Οι αξιολογήσεις, η κινητικότητα, οι μετακινήσεις των υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών σε διαφορετικούς νομούς (χωρίς τη συναίνεση του υπαλλήλου) θα οδηγήσουν σε απολύσεις πολλών συναδέλφων. Μια τέτοια πολιτική δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη για το λαό. Βήμα το βήμα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξαθλίωση όλων των λαϊκών στρωμάτων. Πάγωμα προσλήψεων και απολύσεις είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία τους», σημειώνουν.

ΟΕΦΣΕΕ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο Αθήνας

Ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων της Αθήνας

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη 30 Ιούλη, στις 3 μ.μ., στο Δημαρχείο της Αθήνας (οδός Αθηνάς) η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Αττικής καθώς και αυτοαπασχολούμενοι φαρμακοποιοί ενάντια στην απόφαση του δημάρχου Αθήνας για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων της Αθήνας στις 62 ώρες τη εβδομάδα.

Οπως τονίζουν με κοινή τους ανακοίνωση, Ομοσπονδία και Συνδικάτο, η απόφαση αυτή του δημάρχου Αθήνας, «επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως η τοπική διοίκηση λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της εξουσίας του κεφαλαίου, διευκολύνει και εφαρμόζει την κυβερνητική αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας, των μονοπωλίων.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται, μετά και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων που εμπορεύονται το φάρμακο για κυριαρχία και στη διακίνηση - λιανική πώληση του φαρμάκου. Κυριαρχία που θα περάσει μέσα από την παραπέρα ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζόμενων του κλάδου, την κατάργηση του ωραρίου και των υπόλοιπων συλλογικών δικαιωμάτων στην πράξη, όπως απαιτούν οι μεγαλοεργοδότες και γι' αυτό δεν υπογράφουν κλαδική σύμβαση. Θα περάσει και μέσα από τον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών, των μικρών φαρμακείων.

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική που οδηγεί το φάρμακο και την υγεία συνολικά πιο βαθιά στην αγκαλιά της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μονοπωλίων, για να βρίσκουν όλο και μεγαλύτερα πεδία κερδοφορίας. Με την πολιτική των περικοπών από τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, της απελευθέρωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, πρέπει να αντιπαλέψουν και να εμποδίσουν στην πράξη την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης, κόντρα στα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους υπηρέτες. Να μας βρουν μπροστά τους, να τους χαλάσουμε τα σχέδια, παλεύοντας ταυτόχρονα για το δικαίωμα ολόκληρου του λαού, χωρίς καμιά προϋπόθεση, στην υγεία και στο φάρμακο».

Για τις απολύσεις στο «Φάρο»

Παράσταση στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλλιθέας για την επαναπρόσληψη δύο εργαζομένων στο μη κερδοσκοπικό σωματείο «Φάρος Τυφλών της Ελλάδας» έκαναν χτες το βράδυ η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας. Το θέμα έφεραν, επίσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός ημερήσιας διάταξης, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΧΙΟΣ
Διαμαρτυρία για την κυβερνητική πολιτική

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη στο νησί, διοργανώνει η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ, σήμερα Τρίτη, στην πλατεία Βουνακίου, στις 7 το απόγευμα, καλώντας την εργατική τάξη του νησιού, τους αυτοαπασχολούμενους, αγρότες σε μαζική συμμετοχή.

Στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνει: «Η σαρωτική πολιτική της κυβέρνησης, που εκφράστηκε πρόσφατα μέσα από το πολυνομοσχέδιο με απολύσεις, διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, επίθεση σε μια σειρά δικαιώματα των εργαζομένων, κατάργηση της Κυριακής - αργίας, αλλά και πρόσφατες υποσχέσεις για νέα μέτρα από την τρόικα, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων. Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής επίθεσης για τη Χίο είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του νοσοκομείου, απολύσεις καθηγητών σε ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις σχολικών φυλάκων, δημοτικών αστυνόμων».

ΠΑΜΕ
Κάλεσμα δράσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ

Στην τροποποίηση του καταστατικού της ΕΥΔΑΠ προχώρησε η γενική συνέλευση των μετόχων ώστε να διευκολύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της. Συγκεκριμένα κατάργησαν την παράγραφο που όριζε ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στην επιχείρηση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 51%. Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές όχι μόνο για τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις απολύσεις και το δραστικό περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Θα είναι τραγικές πριν από όλους για τα λαϊκά νοικοκυριά που θα πούνε το νερό, νεράκι. Θα χρυσοπληρώνουν κάθε σταγόνα στον καπιταλιστή που θα πάρει την εταιρεία και θα αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο τον κίνδυνο της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, των κατασχέσεων και το κόψιμο της παροχής του.

Απαιτείται γενικός ξεσηκωμός ώστε το ζωτικό και δημόσιο αγαθό του νερού να μη γίνει μέσο πλουτισμού και κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Σε κάθε σωματείο, σε κάθε διοικητικό συμβούλιο να γίνει συζήτηση και να αναληφθεί δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ