ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Βαριά χαράτσια με τα εκκαθαριστικά σημειώματα

Αυγαταίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Στο παρά 5' η ενεργοποίηση του μέτρου κατάσχεσης μισθών και συντάξεων

Νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια φέρνει στα λαϊκά νοικοκυριά η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα μειωμένα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, ο συμπληρωματικός φόρος για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ ανά φορολογική δήλωση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη παρακράτησαν και απέδωσαν στην Εφορία τόσο το χαράτσι για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη» όσο και τους φόρους εισοδήματος που αναλογούν στη βάση του αφορολόγητου ορίου και της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2012. Να σημειωθεί ότι στα περσινά εκκαθαριστικά σημειώματα περιλαμβανόταν και το τέλος «αλληλεγγύης» και κατά συνέπεια τα στοιχεία της εκκαθάρισης δεν είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία που προκύπτουν για φέτος.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που προκύπτουν από την εκκαθάριση περίπου 2,1 εκατ. φορολογικών δηλώσεων (από το σύνολο των περίπου 5,7 εκατ. που υποβάλλονται):

-- Πάνω από 1 εκατ. (50%) φτάνει ο αριθμός των νοικοκυριών για τα οποία προκύπτουν συμπληρωματικοί φόροι και χαράτσια.

-- Από τα 1 δισ. ευρώ που ήδη έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη (χρεωστικά σημειώματα) περίπου 758 εκατ. αφορούν στον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, 163,5 εκατ. ευρώ στο χαράτσι της «αλληλεγγύης» και 90,5 εκατ. ευρώ στο χαράτσι του επιτηδεύματος που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες.

Πέρα και πάνω από τα προηγούμενα, η συγκυβέρνηση έχει να ελπίζει, ποντάροντας στα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία μέσω της ΔΕΗ, στην απογείωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (ακόμη 1 δισ. ευρώ) κ.ά.

Κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα

Σε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης 2013) τα νέα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Είναι φανερό πως η διαδικασία διόγκωσης των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων «οφειλών» λαϊκών νοικοκυριών θα ενταθεί στους επόμενους μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και της αποστολής των λογαριασμών της ΔΕΗ με τα νέα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία. Τα διαχειριστικά ζόρια φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ενεργοποίηση του μέτρου των κατασχέσεων μισθών και συντάξεων.

Η συγκυβέρνηση, μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ετοιμάζεται να εφαρμόσει το μέτρο της κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για τις εμφανιζόμενες οφειλές, μέτρο που θα αφορά και τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω των οποίων καταβάλλονται τα ποσά μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με χτεσινή υπουργική απόφαση, οι τράπεζες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία για κάθε κατηγορία πελατών τους. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, η αποστολή των στοιχείων που αφορούν το έτος 2011 θα γίνει έως την 30/10/2013 και η αποστολή αρχείων των στοιχείων που αφορούν το 2012 μέχρι την 31/12/2013.

Το μέτρο της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων προβλέπεται για οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ.

ΑΙΓΙΝΑ
Ερωτηματικά για τη μεταφορά του ιστορικού αρχείου

Μεταφορά που μοιάζει περισσότερο με πλιάτσικο, είναι από χτες το μεσημέρι σε εξέλιξη σε βάρος του ιστορικού αρχείου της Αίγινας, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων. Πολύτιμα έγγραφα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιστορία των Φυλακών της Αίγινας, του κολαστηρίου για εκατοντάδες αγωνιστές του ΔΣΕ και κομμουνιστές, γκραβούρες, πίνακες, έπιπλα - αντίκες, συνολικά ένα υλικό ανεκτίμητης αξίας, τσουβαλιάζεται μέσα σε κούτες, χωρίς καμία καταγραφή, χωρίς πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής, για να μεταφερθεί από το κτίριο του Κυβερνείου, όπου στεγάζεται, στο υπόγειο του Δημοτικού σχολείου Βαθέων!

Το αρχείο της Αίγινας ανήκει στο Γενικό Αρχείο του Κράτους, το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας. Η μεταφορά αποφασίστηκε να γίνει προκειμένου να επισκευαστεί το κτίριο. Η επισκευή θα γίνει με χορηγία της ΔΕΗ ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία δόθηκε το 2010. Χτες το πρωί εμφανίστηκε ξαφνικά υπάλληλος του υπουργείου να ξεκινήσει τη μεταφορά, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή του αρχείου, χωρίς να έχουν ληφθεί τα στοιχειώδη μέτρα για την ασφαλή μεταφορά του, τη φύλαξή του. Ο χώρος που έχει αποφασιστεί από τη δημοτική αρχή (εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ) να μεταφερθεί, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του αρχείου και όπως εκτιμάται ούτε όλο αυτό το υλικό μπορεί να στριμωχτεί στο υπόγειο, που σημαίνει ότι τμήματά του θα μεταφερθούν προς... άγνωστη κατεύθυνση.

Η εμφάνιση της υπαλλήλου του υπουργείου σήμανε συναγερμό για τους Αιγινίτες, ενώ αγωνιστικό κάλεσμα απηύθυναν δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το Κυβερνείο τέθηκε υπό την πολιορκία κατοίκων του νησιού, από τους οποίους τοποθετήθηκε και λουκέτο στην πύλη, προκειμένου να εμποδιστεί η μεταφορά με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, στις 2 το μεσημέρι η υπάλληλος του υπουργείου και το «συνεργείο» της, αφού πήρε κλειδαρά και άνοιξε το λουκέτο, ξεκίνησε το «αμπαλάρισμα».

Σε έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας επιτροπή των κατοίκων του νησιού την οποία υπογράφει και ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Στ. Κοττάκης απαιτούν να γίνει πλήρης, λεπτομερής καταγραφή του αρχείου, «να γίνει πλήρες πρωτόκολλο παραλαβής - παράδοσης του υλικού στην αρμόδια υπηρεσία», «να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι το υλικό που θα μεταφερθεί θα μεταφερθεί όλο στον επιλεγέντα χώρο» του Δημοτικού σχολείου «και θα διασφαλιστεί απόλυτα η διαφύλαξή του» και προειδοποιούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΣΕ: Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα «ανεξαρτητοποιεί» από τον ΟΣΕ την πρώην «Γενική Διεύθυνση Συντήρησης Τροχαίου Υλικού», την τεχνική του βάση δηλαδή, η οποία θα αποτελέσει ανεξάρτητο εταιρικό σχήμα και θα οδεύσει παράλληλα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς ιδιωτικοποίηση. Ηδη από τον περασμένο Αύγουστο έχει εξαγγελθεί η ίδρυση ως αυτόνομου νομικού προσώπου, της εταιρείας συντήρησης και μίσθωσης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού ΑΕ» (στις διεθνείς τις συναλλαγές εμφανίζεται ως «ROSCO»), ενέργεια που εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του εθνικού σιδηροδρόμου.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ σε καταυλισμούς Ρομά σε Αργος και Κόρινθο, πραγματοποίησαν χτες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Ο άγνωστος αριθμός ενστόλων περικύκλωσε τους καταυλισμούς και προχώρησε σε σωρεία ελέγχων σε άτομα, αυτοκίνητα και χώρους με πρόσχημα «την πρόληψη και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών».

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» ανέλαβε χτες, με κείμενο που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα, την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου στο πολιτικό γραφείο της βουλευτή της ΝΔ Φεβρωνίας Πατριανάκου, επί της οδού Ακαδημίας 41.

ΤΗΛΕΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ: Από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους που ξεκινά στις 17 Σεπτέμβρη, καθιερώνεται ο θεσμός της τηλεσυνεδρίασης, τηλεκατάθεσης και εικονοτηλεδιάσκεψης στα ελληνικά δικαστήρια. Σχετικό προεδρικό διάταγμα κατέθεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.

Κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις και συγχωνεύσεις σχολείων

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στη χιονοστιβάδα των αντιδραστικών μέτρων που καταργούν ειδικότητες στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, συγχωνεύει και καταργεί σχολεία, απολύει εκπαιδευτικούς, φύλακες, καθαρίστριες, αφήνει εκτός προσχολικής αγωγής χιλιάδες παιδιά.

Η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου προχωρά αύριο, στις 10 το πρωί, σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, από κοινού με την Ενωση Γονέων Δήμου Μινώα Πεδιάδος, το σύλλογο δασκάλων «Δ. ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ» και τους συλλόγους γονέων Καρκαδιώτισσας, Καβροχωρίου και Παναγιάς.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης προχωρά αύριο, στις 10 το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας, σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στην Περιφέρεια και στο Δήμο, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την ανάκληση των απολύσεων καθηγητών, καθαριστριών και φυλάκων, δωρεάν - ασφαλείς σχολικές μεταφορές, να μην καταργηθεί καμιά ειδικότητα ή συγχώνευση ΕΠΑΛ και σχολείων.

Την αντίθεσή του ενάντια στις συγχωνεύσεις 118 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος». Και καταγγέλλει ανάμεσα σε άλλα: «Στην Ηλιούπολη πρόσφατα βιώσαμε τις καταργήσεις 8 σχολείων, τις μειώσεις τμημάτων και τις μετατροπές όλων των δημοτικών σε σχολεία νέου τύπου». Και επισημαίνει ότι οι παραπάνω αναδιαρθρώσεις διαμορφώνουν «Ενα σχολείο ακόμη πιο ακριβό για τους γονείς αλλά πιο οικονομικό για τον κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα κερδοφόρο για την ιδιωτική εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις».

Εκδήλωση αντιστασιακών

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) πραγματοποιεί εκδρομή - προσκύνημα στον Κοσμά Κυνουρίας, την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013, προκειμένου να τιμήσει τη νικηφόρα μάχη του ΕΛΑΣ, η οποία συντέλεσε στο δυνάμωμα της Αντίστασης στην Πελοπόννησο.

Για τη συμμετοχή δρομολογεί πούλμαν που αναχωρούν από Ομόνοια στις 4 Αυγούστου 2013 ώρα 7.30 π.μ. (Τηλ. επικοινωνίας: 6974.278.797 και 6980.363.160).

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, σε συνεργασία με τον εκπρόσωπο της Σαϊδόνας στο Δήμο Δ. Μάνης, διοργανώνουν, στη Σαϊδόνα Μεσσηνιακής Μάνης, στο χώρο του Μνημείου, την Κυριακή 11 Αυγούστου, ώρα 11 το πρωί, την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ