ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ενισχύει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες

Το ΚΚΕ το καταψήφισε

Στην ενίσχυση της λεγόμενης τουριστικής επιχειρηματικότητας και στην απλούστευση των διαδικασίων, προκειμένου οι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες να αυξήσουν τα κέρδη τους, να πάψει κάθε έστω και περιορισμένη προστατευτική ρύθμιση στον όποιο χωροταξικό σχεδιασμό, αποβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που από χτες συζητείται στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής και ψηφίζεται σήμερα.

Οπως ξεκαθάρισε στην ομιλία της η υπουργός Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «η υγιής ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η διευκόλυνση των επενδύσεων» και αυτό το στόχο υπηρετεί το νομοσχέδιο. Με τις διατάξεις του, είπε, προωθούνται «σύνθετες και οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις και εισάγονται νέα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονταν στο υφιστάμενο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό». Το νομοσχέδιο, συνέχισε, κινείται στη λογική της αποφυγής «μη αιτιολογημένων απαγορεύσεων σε επενδυτικά σχέδια και δραστηριότητες, αφού όπως είπε, «κάθε επενδυτικό σχέδιο οφείλουμε να το εξετάζουμε αυτοτελώς με βάση τα χαρακτηριστικά του και τους κανόνες της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας». Ανεφερόμενη στους «οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων» είπε ότι «αναπτύσσονται σε μεγάλες εκτάσεις γης» και είπε ότι «προβλέπεται η δυνατότητα της λειτουργικής τακτοποίησης και χωροθέτησης τουριστικών λιμένων, χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων».

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι στόχος του είναι «η ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, το πιο παρασιτικό κομμάτι της κοινωνίας μας που ζει στη χλιδή από τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης». Την απλούστευση, είπε, των διαδικασιών ο λαός μας και οι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών την πληρώνουν και θα την πληρώσουν ακριβά, με χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένους χώρους και την ενσωμάτωση σε αυτούς «ό,τι βρίσκεται στην έκταση που ονομάζονται οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων».

Η κυβέρνηση, συνέχισε, νομοθετεί την άρση κάθε προστατευτικής ρύθμισης που υπήρχε από τον όποιο χωροταξικό σχεδιασμό με αλλαγή των χρήσεων γης και με εργαζόμενους πολύ φθηνούς για όσο και όποτε τους χρειάζονται και έτσι δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση μελλοντικών επενδυτών και πρόσθεσε:

«Μεγάλες εκτάσεις, ιαματικές πηγές, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, λιμάνια, μαρίνες και κάθε σπιθαμή παράκτιας ζώνης και αιγιαλού παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, χρήσεις γης αλλάζουν και από αγροτικές θα χαρακτηρίζονται τουριστικές. Κάνει πράξη τις βασικές απαιτήσεις του κεφαλαίου όπως έχουν εκφραστεί κατά καιρούς και από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου που είναι σύμφωνες με τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ».

Το νομοσχέδιο, είπε, και η γενικότερη κυβερνητική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για διακοπές, για αναψυχή, για τη βελτίωση της ζωής και των συνθηκών εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων που εργάζονται σε καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Είναι χαρακτηριστικό, κατήγγειλε ότι πέρα από τους μισθούς πείνας αυτή την περίοδο έχουμε λυποθυμίες εργαζομένων από την εντατικοποίηση της δουλειάς και παραιτήσεις, παρά τον εφιάλτη της ανεργίας.

Συλλήψεις και διώξεις πολιτών και εργαζομένων της ΕΡΤ

Βαριές κατηγορίες φορτώθηκαν στις πλάτες των 9 συλληφθέντων στον Υμηττό, το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης με αίτημα την έναρξη της εκπομπής της ΕΡΤ σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εναντίον τους ασκήθηκε μήνυση απ' τον ειδικό εκκαθαριστή της ΕΡΤ, Γκίκα Μάναλη, και παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν αφορούν σε διατάραξη ασφάλειας επικοινωνιών, διακεκριμένες φθορές κατά δημόσιας περιουσίας, απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής και απειλές κατά αστυνομικών οργάνων. Οι 8 από τους 9 συλληφθέντες, που κρατήθηκαν προχτές το βράδυ στη ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αφέθηκαν ελεύθεροι για διαφορετικούς λόγους, ενώ ένας εξ αυτών παραπέμφθηκε σε ανακριτή κατηγορούμενος για κακούργημα, το οποίο κατά το κατηγορητήριο αφορά σε τηλεφωνική υποκλοπή συνομιλιών αστυνομικών.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ορισμένοι εξ αυτών κακοποιήθηκαν απ' τα ΜΑΤ, μία γυναίκα φέρεται να διακομίστηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Χτες, έξω απ' τα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Στο μεταξύ, την οριστική διαγραφή του Σίμου Κεδίκογλου από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε χτες το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για την εμπλοκή του στην κυβερνητική απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ κατήγγειλε την προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών), για τις ανάγκες λειτουργίας του «μεταβατικού» μορφώματος «Δημόσια Τηλεόραση», προάγγελου της ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με τον Π. Καψή περίπου 2.500 αιτήσεις έχουν ήδη γίνει για τις 590 θέσεις εργασίας του μεταβατικού σχήματος. Πρόκειται για δίμηνες συμβάσεις που θα ανανεώνονται μέχρι να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει ήδη ανακοινώσει έκτακτο συνέδριο που αρχίζει αύριο, Πέμπτη, στο Στούντιο Ε' του Ραδιομεγάρου, με θέμα συζήτησης «Δράση του συνδικαλιστικού κινήματος, οι ρόλοι και οι κινήσεις μας που αφορούν το μέλλον της δημόσιας τηλεόρασης και το δικό μας». Στη σχετική της ανακοίνωση κάνει λόγο για «πρωτοφανή διωγμό των εργαζομένων και των οικογενειών τους» και «λυσσαλέα επίθεση σε βάρος τους» μετά και την απόφαση για «αποκλεισμό απ' το δικαίωμα οποιασδήποτε εργασίας έστω και μιας ημέρας για μια τριετία από το δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ κ.λπ.». Καταγγέλλει «αμφίδρομα πολιτικά παιχνίδια για εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και ιδιωτικών συμφερόντων», που έχουν βάλει στόχο τη δημόσια ΕΡΤ και την περιουσία της.

Πυρκαγιές σε Αγ. Θεοδώρους και Κυνουρία

Από την επιχείριση κατάσβεσης της φωτιάς σε συνεργείο στην Καλλιθέα

Eurokinissi

Από την επιχείριση κατάσβεσης της φωτιάς σε συνεργείο στην Καλλιθέα
Δύο νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν χτες. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη ήταν μέχρι το βράδυ φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, στη θέση Καλύβιζες, αλλά και σε δασική έκταση στην περιοχή Κοδέλες στο Αστρος Κυνουρίας.

Στους Αγ.Θεοδώρους επιχειρούσαν εφτά οχήματα με 18 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο και δυό αεροσκάφη. Σε κοντινό σημείο βρίσκεται οικισμός, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδύνεψαν σπίτια.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Αστρος Κυνουρίας επιχειρούσαν 14 οχήματα με 34 πυροσβέστες, τέσσερα αεροσκάφη και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα. Η φωτιά δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή.

Τέλος, υπό μερικό έλεγχο έχουν θέσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Αγιος Γερμανός του Δήμου Πρεσπών, στη Φλώρινα.

Η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα. Στην περιοχή παράμειναν 21 πυροσβέστες με οχτώ οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων, από την Κοζάνη.

Στο μεταξύ, πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που βρίσκεται στη Λ. Θησέως στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών σε αυτοκίνητο, στο υπόγειο του κτιρίου. Παρά το γεγονός ότι στο χώρο υπήρχαν αρκετοί εργαζόμενοι, κανείς δεν τραυματίστηκε. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από παρέμβαση 21 πυροσβεστών με επτά οχήματα και πριν επεκταθεί σε άλλους χώρους του κτιρίου.

  • Ενας 34χρονος πυροσβέστης έχασε χτες το πρωί τη ζωή του ενώ πήγαινε να αναλάβει βάρδια στην Υπηρεσία του Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λ. Σ. ενώ κινούνταν με μοτοσικλέτα, συγκρούστηκε με το όχημα ενός 44χρονου στην Αγριά. Τον πυροσβέστη παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο νοσοκομείο της πόλης όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Εκρηκτικό μείγμα καύσωνα - νέφους

Ενα εκρηκτικό μείγμα καύσωνα και ατμοσφαιρικής ρύπανσης χτύπησε χτες τα εκατομμύρια των κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Συγκεκριμένα, ενώ το θερμόμετρο άγγιζε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ταυτόχρονα, σύμφωνα με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, σημειώνονταν υπερβάσεις των επιτρεπτών ορίων των τιμών του επικίνδυνου ρύπου του όζοντος σε πολλές περιοχές. Ειδικότερα, στη Λυκόβρυση στις 4 το απόγευμα ο ρύπος άγγιξε το όριο συναγερμού των 240 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα φτάνοντας στα 238 μικρογραμμάρια. Σε άλλους σταθμούς, από νωρίτερα (Γεωπονικής, Λιοσίων, Περιστερίου, Θρακομακεδόνων, Νέας Σμύρνης, Αμαρουσίου) ξεπερνούσε το όριο ενημέρωσης κοινού των 180 μικρογραμμαρίων.

Ερωτηματικά από υπόθεση μεταφοράς οπλισμού

Υπόθεση μεταφοράς οπλισμού και εκρηκτικών από δύο Ελληνες και δύο Τούρκους υπηκόους, με φουσκωτό σκάφος, που εντοπίσθηκε χτες τα ξημερώματα κοντά στη Χίο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, τις πρωινές ώρες, σκάφος του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, που περιπολούσε προληπτικά ανοιχτά της Χίου, εντόπισε μεταξύ Χίου και Οινουσών ένα ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος επτά μέτρων και το προσέγγισε για έλεγχο. Οι επιβάτες του φουσκωτού δεν έκαναν προσπάθεια να διαφύγουν και στον έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες και αριθμό έτοιμων εκρηκτικών μηχανισμών.

Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι επιβαίνοντες, δύο Ελληνες και δύο Τούρκοι υπήκοοι κουρδικής καταγωγής, συνελήφθησαν. Εκτιμάται ότι το ταχύπλοο είχε προορισμό την Τουρκία. Μετά την πρώτη εξέταση των συλληφθέντων, την υπόθεση ανέλαβε η «αντιτρομοκρατική», η οποία πραγματοποίησε έρευνες σε στέκι πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία στα Εξάρχεια, από όπου έγιναν εννέα προσαγωγές. Ερευνες σε σπίτια που σχετίζονται με τους συλληφθέντες έγιναν στη Θεσσαλονίκη (τρεις προσαγωγές) και στην Κόρινθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους Ελληνες, ο οποίος είναι 22 χρόνων, σπουδαστής στη Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ