ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ανεργία μαστίζει τους νέους δικηγόρους

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι νέοι δικηγόροι της Αθήνας με την ανεργία να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα για τον κλάδο. Στο πρώτο επτάμηνο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, το 44,92% των νέων δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση! Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι δικηγόροι της Αθήνας είναι 6.487 και αποτελούν το 30,15% της συνολικής δύναμης των μελών του ΔΣΑ που είναι 21.550 μέλη.

Την ίδια στιγμή που η ανεργία μαστίζει τους νέους δικηγόρους καλούνται να ανταποκριθούν σε δυσβάστακτα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που επιβάλλονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η αδυναμία ενός μεγάλου ποσοστού νέων δικηγόρων να πληρώσουν τις εισφορές τους φαίνεται, καθώς 2.914 νέοι δικηγόροι της Αθήνας (με δικηγορία μέχρι επτά χρόνια) δεν έχουν ούτε μία παράσταση μέσα στο 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφορικών Συστημάτων του ΔΣΑ. Επίσης, από 1-2 παραστάσεις είχαν 1.005 νέοι δικηγόροι, από 3-4 παραστάσεις οι 759, από 5-10 παραστάσεις οι 676, από 11-20 παραστάσεις οι 590, από 21-50 παραστάσεις οι 405 και πάνω από 50 παραστάσεις μόλις 138 δικηγόροι.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση ολοένα και περισσότεροι νέοι δικηγόροι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που «δραπετεύουν» σε άλλα επαγγέλματα.

Οσον αφορά εκείνους τους νέους δικηγόρους που δίνουν τη μάχη για να παραμείνουν στο επάγγελμα, αναγκάζονται να εργάζονται σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία με πενιχρό μισθό, κάτω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασία και σε συνθήκες γαλέρας.

Σε χαμηλά επίπεδα όμως κυμάνθηκαν οι παραστάσεις των δικηγόρων της Αθήνας, ανεξάρτητα ηλικίας και ετών δικηγορίας την τελευταία πενταετία (2009 - 2013), καθώς το 2009 δεν είχαν καμία παράσταση 6.384 δικηγόροι, το 2010 δεν είχαν 7.057, το 2011 7.406, το 2012 8.138, το πρώτο επτάμηνο του 2013 7.747.

Ενημέρωση για τις έρευνες σχετικά με το σκάφος και τον οπλισμό

Τις τελευταίες εξελίξεις από τις έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, αναφορικά με την υπόθεση σκάφους στη Χίο, στο οποίο βρέθηκε οπλισμός την περασμένη Τρίτη, παρουσίασε χτες η Αστυνομία. Μέχρι τώρα, έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για τρομοκρατία 3 Ελληνες και 3 υπήκοοι Τουρκίας.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν έγκαιρα για τις εξελίξεις. Η ΕΛ.ΑΣ. «βρίσκεται σε επαφή με τις τουρκικές διωκτικές αρχές για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης», όπως ανακοινώθηκε χτες. Προσήχθησαν για να εξετασθούν για την υπόθεση 17 αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, έντεκα από την Αθήνα, τρεις από τη Θεσσαλονίκη και τρεις από τη Χίο, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά δέκα έρευνες, σε οικίες και χώρους, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λουτράκι και Χίο. Ερευνα έγινε και στα γραφεία της επιτροπής αλληλεγγύης πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια.

Κατά την Αστυνομία, στο φουσκωτό ταχύπλοο βρέθηκαν «δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου, ρωσικής προέλευσης, τέσσερις πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί με ηλεκτρικό πυροκροτητή και έξι κόκκινες όμοιες σημαίες, οι οποίες έχουν στο κέντρο ένα κίτρινο αστέρι και κάτω από αυτό αναγράφουν με κίτρινα γράμματα, την ένδειξη "DHKC"».

Ενας από τους συλληφθέντες, 55 χρόνων, κουρδικής καταγωγής, διώκεται από την Ιντερπόλ Τουρκίας για τρομοκρατική δράση. Αλλοι δύο που πιάστηκαν στην Αθήνα, στα γραφεία της επιτροπής αλληλεγγύης, με πλαστά διαβατήρια, ηλικίας 51 και 48 χρόνων, διώκονται από τις τουρκικές αρχές για συμμετοχή στην οργάνωση DHKPC. Ο πρώτος διώκεται και από τις γερμανικές αρχές. Στις έρευνες κατασχέθηκαν εκτύπωση ψηφιακού χάρτη, στην οποία απεικονίζεται παράκτια περιοχή της Τουρκίας, συγκεκριμένα η περιοχή Καραντουρούμ της Σμύρνης, ενώ υπάρχουν και κάποιες συντεταγμένες, δύο έγχρωμες εκτυπωμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται παράκτιες περιοχές με ενδείξεις γραμμένες στην τουρκική γλώσσα, και φύλλο χαρτιού, στη μια πλευρά του οποίου υπάρχουν εντυπωμένες έγχρωμες φωτογραφίες, που απεικονίζουν παράκτιες περιοχές.

Τραγικό τέλος για τα δύο παιδάκια

Eurokinissi

Νεκρά, μέσα σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή Στρέφι Ηλείας, βρέθηκαν χτες το πρωί τα δύο παιδιά ηλικίας 4 και 8 χρόνων, που αγνοούνταν από το μεσημέρι της Τετάρτης. Απαντήσεις για τα αίτια του θανάτου τους αναμένεται να δοθούν μετά την ιατροδικαστική εξέταση. Οι έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής είχαν επικεντρωθεί σε αρδευτικό κανάλι της περιοχής, ενώ στην προσπάθεια για την ανεύρεση των παιδιών συμμετείχαν και κάτοικοι της περιοχής. Το απόγευμα της Τετάρτης είχε βρεθεί κοντά στο αρδευτικό κανάλι ένα δέμα με τρόφιμα, το οποίο είχαν δώσει στα παιδιά οι γονείς τους, για να το μεταφέρουν σε συγγενικό τους σπίτι.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ: Τα πυρά όλων των συγκατηγορουμένων του δέχεται ο πρώην υπουργός Α. Τσοζατζόπουλος, καθώς στις απολογίες τους τον κατονομάζουν ως κύριο αποδέκτη του μαύρου χρήματος. Κατά τη χτεσινή διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ολοκλήρωσε την απολογία του ο Ν. Ζήγρας, ο οποίος επανέλαβε ότι όλο το μαύρο χρήμα πήγαινε στον Τσοχατζόπουλο. Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Ν. Ζήγρας απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε να ρωτήσει τον πρώην υπουργό για τα 2,5 εκατ. ευρώ που ξόδεψε για να βγει βουλευτής, χωρίς να το πετύχει, προκειμένου να έχει ασυλία. Επίσης, ανέφερε τις διακοπές του Α. Τσοχατζόπουλου στη Σαρδηνία με ιδιωτικό σκάφος. Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε, «είναι απολογία κατηγορουμένου αυτό»; Τέλος, ο Ν. Ζήγρας περιέγραψε και συγκεκριμένα ραντεβού με τον Ντ. Μιχαηλίδη που του έδινε βαλίτσα με μετρητά ή επιταγές σε φάκελος με τελικό παραλήπτη τον πρώην υπουργό. Καταπέλτης σε βάρος του Τσοχατζόπουλου ήταν και η απολογία του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη, ο οποίος κάλεσε ξεκάθαρα τον πρώην υπουργό «να πει την αλήθεια». Μάλιστα, τον χαρακτήρισε «φαντομά», γιατί, όπως είπε, «είναι παντού και δε φαίνεται πουθενά». Ο Γ. Σαχπατζίδης κατέθεσε στην απολογία του ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος του είπε ότι Αραβες και Κύπριοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για επενδύσεις και επειδή ο ίδιος δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων, ο πρώην υπουργός τον έβαλε στην «Τορκάσο» (offshore), μέσω της οποίας μεταβιβάστηκαν ακίνητα του πρώην υπουργού.

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ: Εξι άνδρες και δυο γυναίκες ηλικίας από 20 έως 50 χρόνων, που εμπλέκονται στο προχθεσινό ένοπλο επεισόδιο μεταξύ οικογενειών Ρομά στη Γαστούνη, που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, πιάστηκαν από την Αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, προχτές το απόγευμα, σε περιοχή της Γαστούνης με μεμονωμένες ιδιόκτητες κατοικίες, όπου διαμένουν Ρομά, συνεπλάκησαν λόγω οικογενειακών διαφορών, τουλάχιστον δώδεκα άτομα, χρησιμοποιώντας ένα κυνηγετικό όπλο, ένα περίστροφο, μεταλλικά αντικείμενα, ξύλα και πέτρες.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκαν θανάσιμα τρεις άνδρες, ηλικίας 50, 50 και 26 χρόνων καθώς και μια γυναίκα ηλικίας 31 χρόνων, ενώ παράλληλα τραυματίστηκαν τρεις ακόμα άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 28, 28, 24 και 47 χρόνων αντίστοιχα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν. Αμεσα επενέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που ακολούθησε, συνελήφθησαν οκτώ άτομα (έξι άνδρες και δύο γυναίκες) για την εμπλοκή τους στο περιστατικό και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο και ένα περίστροφο.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ και χτες οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε τσιγγάνικους καταυλισμούς στη Μεσσηνία. Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας ελέγχθηκαν 303 άτομα, 145 ημεδαποί και 158 αλλοδαποί, προσήχθησαν 88 άτομα και συνελήφθησαν 19. Προχτές κατά τη διάρκεια εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε καταυλισμούς Ρομά, στην Αργολίδα και την Αρκαδία, ελέγχθησαν 794 άτομα, 503 οχήματα, προσήχθησαν 252 άτομα και συνελήφθησαν 93 άτομα. Από τις 425 παραβάσεις που βεβαιώθηκαν οι 360 αφορούσαν τον ΚΟΚ.

Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ της Δικαιοσύνης επελέγη χτες από το υπουργικό συμβούλιο με βάση την επετηρίδα και μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Ειδικότερα, για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη ο μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Μ. Θεοχαρίδης, στη θέση της αποχωρήσασας λόγω συνταξιοδότησης Ρ. Ασημακοπούλου. Για τη θέση του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγη ο αντιπρόεδρος Σ. Ρίζος, όπου μέχρι πρόσφατα ήταν ο Κ. Μενουδάκος. Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που κατείχε ο Ι. Τέντες επελέγη γυναίκα, η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευ. Κουτζαμάνη.

Πυρκαγιές σε Κρήτη και Κύθηρα

Δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χτες το μεσημέρι σε Κρήτη και Κύθηρα. Στην πρώτη, το έργο των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολο, καθώς εκτός από τους ισχυρούς ανέμους, είχαν να αντιμετωπίσουν και πιθανές εκρήξεις βλημάτων αφού οι φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο Πεδίο Βολής στις Γούβες Ηρακλείου. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ανέφεραν πως πιθανή αιτία για την εκδήλωση της πυρκαγιάς ήταν η ανάφλεξη βλήματος που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη άσκηση, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Από την άλλη, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην Αγία Ελέσα των Κυθήρων. Για την κατάσβεση επιχειρούσαν 10 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα ενώ από αέρος ρίψεις νερού έκαναν τρία αεροσκάφη.

Τροχαίο με 5 νεκρούς

Πέντε άτομα έχασαν χτες το απόγευμα τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην Εθνική Οδό έξω από την Αρτα. Οπως ανέφεραν πληροφορίες, οι 5 νεκροί και οι 4 σοβαρά τραυματίες επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα που για άγνωστη - μέχρι στιγμής - αιτία συγκρούστηκαν μετωπικά μεταξύ τους. Από τη σφοδρή σύγκρουση, οι πέντε από τους επιβάτες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, ενώ οι σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ