ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραχωρεί σε ιδιώτες την παραλία του Σχοινιά

Μερίδιο από τα ...κέρδη θα παίρνει το κράτος

Τμήμα της παραλίας του Σχοινιά
Τμήμα της παραλίας του Σχοινιά
Την παραλία του Σχοινιά, που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και που είναι μία από τις λίγες ελεύθερες, παραχωρεί στο Δήμο Μαραθώνα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε πριν από περίπου μία βδομάδα, η παραλία και ο αιγιαλός παραχωρείται με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχαν υπογράψει τον περασμένο Απρίλη οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, Γ. Στουρνάρας και Ε. Στυλιανίδης, αντίστοιχα.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με ιδιώτες την αξιοποίηση της παραλίας, καθώς δεν έχει κονδύλια - από τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό - ούτε για να τη συντηρήσει, αλλά ούτε και να την αξιοποιήσει όπως προβλέπεται σε αυτή. Από την παραχώρηση αυτή, το κράτος θα εισπράττει το 20% επί των ακαθάριστων εσόδων της δραστηριότητας στην παραλία.

Ετσι, ο Σχοινιάς θα αποκτήσει καθίσματα, ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης σε τρία συγκεκριμένα σημεία της παραλίας, που θα καθοριστούν από το Δήμο Μαραθώνα και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχοινιά - Μαραθώνα. Επίσης, θα εκμισθώνονται μη μηχανικά θαλάσσια μέσα αναψυχής (όπως κανό και ποδήλατα) αλλά και θα παρέχονται άδειες σε πλανόδιους ή σταθερούς μικροπωλητές.

Σύμφωνα με την απόφαση, η παραχώρηση είναι για τη φετινή ... τουριστική περίοδο, ενώ στους όρους φαίνεται το κατά πόσο υπάρχει αίσθηση της κατάστασης που επικρατεί στην παραλία του Σχοινιά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στην περιοχή «δε θα επιτρέπεται η τοποθέτηση και λειτουργία τροχήλατων καντινών, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν και μπορούν να λειτουργήσουν τα τρία Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων, τα οποία είχε κατασκευάσει στο παρελθόν ο φορέας διαχείρισης του πάρκου». Αξίζει να σημειωθεί πως αυτήν τη στιγμή στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κέντρο. Αντίθετα, ζητείται να «τοποθετηθεί κατασκευή πυργίσκου ναυαγοσωστών και να προσληφθεί εκπαιδευμένο προσωπικό στην παραλία του Σχοινιά» (ασχέτως αν υπάρχει εδώ και χρόνια τέτοιος πύργος στην παραλία).

Από την άλλη, ζητείται «να διασφαλιστεί η καθημερινή καθαριότητα του χώρου, η εγκατάσταση ικανοποιητικού αριθμού βιολογικών τουαλετών για την εξυπηρέτηση των κολυμβητών και η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον Δήμο Μαραθώνα» τη στιγμή που ο δήμος αδυνατεί να καθαρίσει ακόμα και το πευκοδάσος του Σχοινιά. Σύμφωνα με πληροφορίες - τόσο ο ίδιος ο Φορέας Διαχείρισης, η Βάση του Ναυτικού, τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» και η ΕΥΔΑΠ δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη. Ετσι, η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον «Καλλικρατικό» δήμο Μαραθώνα, που περιλαμβάνει τη Ν. Μάκρη, το Μαραθώνα, το Βαρνάβα και το Γραμματικό, βαρύνει αποκλειστικά τους δημότες.

ΥΠΟΘΕΣΗ «SEA DIAMOND»
Καταδικάστηκαν εννιά και τέσσερις αθωώθηκαν

Eurokinissi

Εξι και πλέον χρόνια μετά τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στον κόλπο της Καλντέρας, στη Σαντορίνη, και μετά από περίπου πέντε μήνες ακροαματικής διαδικασίας, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά επέβαλε στους 9 από τους 13 κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης που φτάνουν μέχρι 12 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο καταδίκασε τον καπετάνιο του πλοίου σε φυλάκιση 12 χρόνια και δύο μήνες, σε οκτώ χρόνια τον αρχιπλοίαρχο και εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας «louis Hellenic Cruises» στην ξηρά, βάσει του διεθνούς κώδικα ασφαλούς διαχείρισης DPA, σε 28 μήνες τον αρχιμηχανικό, σε δύο χρόνια τον καθένα από τους δύο νόμιμους εκπροσώπους της εταιρείας, σε δύο χρόνια και δέκα μήνες τον αξιωματικό ναυσιπλοΐας, σε έξι μήνες και 600 ευρώ χρηματικό πρόστιμο τον αξιωματικό ασφαλείας και σε 15 μήνες τον επιθεωρητή του «Νηογνώμονα». Αντίθετα, αθώοι κρίθηκαν ο πρώτος μηχανικός, ο ύπαρχος, ο αρχιθαλαμηπόλος και η υπεύθυνη για τις καμπίνες. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία που προέβλεπε αρχικά το παραπεμπτικό βούλευμα ήταν «από αμέλεια», αλλά κατά την ακροαματική διαδικασία μετατράπηκε σε «από πρόθεση».

Το κρουαζιερόπλοιο στις 5 Απρίλη 2007 προσέκρουσε σε ύφαλο, ενώ δύο Γάλλοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στη θέση «παλαιά ορυχεία Καραγιώργη» της Σαντορίνης, προκειμένου να επιχειρηθεί η πρασάραξή του, κάτι που δεν επετεύχθη και 13 ώρες μετά την πρόσκρουση βυθίστηκε στον όρμο του Αθηνιού, όπου παραμένει μέχρι σήμερα, γιατί ποτέ δεν έγινε η ανέλκυσή του. Να σημειωθεί ότι στο θέμα της ανέλκυσης, συνεχίζεται μέχρι σήμερα ένας «πόλεμος» δηλώσεων, διαφωνιών και αγωγών μεταξύ του Δήμου του νησιού, περιβαλλοντικών οργανώσεων και κατοίκων του νησιού, αλλά το πλοίο παραμένει ακόμη στο βυθό της θάλασσας.

Αφέθηκε στο θάνατο

Κρατούνταν στο στρατόπεδο Κορίνθου για 11 μήνες. Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση έπασχε από λοίμωξη αναπνευστικού - αναπνευστική ανεπάρκεια τύπου 1. Πονούσε και επανειλημμένα είχε παραπονεθεί για τις ενοχλήσεις που είχε χωρίς να του δώσει κανείς σημασία. Εγινε ομαδική διαμαρτυρία και από τους συγκρατούμενούς του, αλλά και πάλι δε συνέβη τίποτα. Πριν λίγες μέρες πέθανε στο «Σισμανόγλειο», ένα μήνα μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τον Μοχαμάντ Χασάν, 27 χρόνων, από το Αφγανιστάν. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της κοινότητας Αφγανών στην Ελλάδα καταγγέλθηκε η ολιγωρία των ελληνικών αρχών και ζητήθηκε να διερευνηθούν τα αίτια που τον οδήγησαν στο θάνατο. Παράλληλα ζητήθηκε να ερευνηθούν οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών χωρίς χαρτιά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ