ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καταγγέλλει τις συντεχνιακές και διασπαστικές τακτικές

Την υποταγή και τη διασπαστική τακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών στους δύο Συλλόγους Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, η οποία υπονομεύει τον αγώνα και βάζει εμπόδια στην ενιαία δράση των εργαζομένων ενάντια στο χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Οπως σημειώνει, «ο "Σύλλογος Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών" και ο "Πανελλήνιος Σύλλογος Επιθεωρητών Εργασίας" με κοινή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία ζητούν "να εξαιρεθεί το ΣΕΠΕ για πολύ ουσιαστικούς και πραγματικούς λόγους" από τις διαθεσιμότητες - απολύσεις (...) Η δικαιολογία που προβάλλεται για το αίτημα της "εξαίρεσης"; Το ΣΕΠΕ έχει "κοινωνική αποστολή" που (προφανώς, κατά τους συνδικαλιστές μας) δεν έχουν οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα - εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, σχολικοί φύλακες, κ.λπ. Αντί λοιπόν να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους υπαλλήλους σε κάθε υπουργείο (αλλά και στον ιδιωτικό τομέα), οι συνδικαλιστές που σήμερα βρίσκονται στο τιμόνι των Συλλόγων μας καλούν να ξεχωρίσουμε από τους συναδέλφους μας, να εμφανιστούμε ως κάποια περιούσια υπηρεσία που στέκεται πάνω από τις άλλες, να σωθούμε εμείς κι ας βουλιάζει ο κόσμος γύρω μας.

Είναι κάλπικη η δικαιολογία ότι ο κάθε Σύλλογος πρέπει να φροντίζει τα του χώρου του και ότι χρησιμοποιείται το αίτημα της "εξαίρεσης" ως ζήτημα τακτικής (...) Θυμίζουμε σε κάθε συνάδελφο ότι συνδικαλιστικοί "αστέρες" και από αυτούς τους χώρους ζήτησαν και έλαβαν στο παρελθόν "διαβεβαιώσεις" και "δεσμεύσεις" για "εξαίρεση" των χώρων τους. Πολύ γρήγορα αυτές αποδείχτηκαν κενό γράμμα!

Τη στιγμή αυτή δεν χωράνε αυταπάτες. Η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να γίνουν ενιαίος αγώνας των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ανέργων, των ασφαλισμένων στα Ταμεία, των συνταξιούχων. Με μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Καμία ανοχή απέναντι στους συνδικαλιστές που το παίζουν αγωνιστές και φιλεργατικοί, αλλά αποδέχονται τον πυρήνα της βάρβαρης πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματά μας.

Σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα για όλους».

ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Ματαιώθηκε το σχέδιο της «Εθνικής»

Τα σχέδια της ΕΘΝΙΚΗΣ (ΕΤΕ) να προσλάβει τους 1.200 εργαζομένους της πρώην «Probank», όπως ακριβώς έκανε και για τους 240 εργαζόμενους της πρώην «FBB» (First Business Bank), δηλαδή με 6μηνες δοκιμαστικές συμβάσεις, ματαιώθηκαν μπροστά στην αποφασιστικότητα που έδειξαν οι εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η «Probank» έσπασε σε «κακό» και «καλό» κομμάτι και η Εθνική εξαγόρασε το «καλό» κομμάτι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε απορροφήσει την «FBB».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού «ο εργοδότης έκανε πίσω κάτω από την απόφαση των εργαζομένων στη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο σύλλογός τους, να μη δεχτούν μοιρολατρικά να πληρώσουν το μάρμαρο». Σε αυτό συνέβαλαν και οι ταξικές δυνάμεις με την παρέμβασή τους στη γενική συνέλευση «ώστε η δικαιολογημένη αγανάκτησή τους να εκφραστεί με συγκεκριμένα αιτήματα, συνέχιση των γενικών συνελεύσεων και οργάνωση μορφών κινητοποιήσεων με μέτρα για την επιτυχία τους. Συνέβαλαν να μην περάσει ο εφησυχασμός των διαβουλεύσεων που καλλιεργούσε η ηγεσία της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου της ΕΤΕ». Στην ίδια κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις έκαναν παρέμβαση και στο ΔΣ του Συλλόγου της Εθνικής.

Το αποτέλεσμα ήταν η εργοδοσία να αποδεχθεί την πρόσληψη των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη συνάντηση που είχε με την ΟΤΟΕ. Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, ύστερα από παρέμβαση του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι οι ίδιες συμβάσεις θα εφαρμοστούν και για τους εργαζόμενους της πρώην FBB.

Το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού καλεί τους εργαζόμενους στην «Probank» και στην «FBB» να μην επαναπαυτούν και εφιστά την προσοχή, σημειώνοντας: «Δεν υπογράφουμε απολύσεις πριν δούμε πολύ προσεχτικά τις συμβάσεις πρόσληψης. Καλούμε τους συναδέλφους της "FBB" να έρθουν σε επαφή με το ΠΑΜΕ, τις δυνάμεις της ΕΝΙΑΙΑΣ στην ΕΤΕ και το κλαδικό σωματείο στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Στερούν κλίνες και υπηρεσίες σε λαϊκές οικογένειες

Καθημερινή είναι η παρουσία μελών και στελεχών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ Υγείας, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πεντέλης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του «Αμαλία Φλέμινγκ», του Σισμανόγλειου και του Παίδων Πεντέλης, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα τους για τη συνέχιση της λειτουργίας του «Αμ. Φλέμινγκ» ως Γενικού Νοσοκομείου πρώτης γραμμής με πληρότητα κλινικών και υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πεντέλης επισημαίνει: «Η αγωνία των εργαζομένων για τις απειλούμενες θέσεις εργασίας μέσω της διαθεσιμότητας, που αποτελεί το ευαγγέλιο των αναδιαρθρώσεων της κυβερνητικής πολιτικής, πρέπει, επιβάλλεται, να γίνει αγωνία των λαϊκών οικογενειών του Δήμου Πεντέλης αλλά και των γύρω δήμων αφού ένα ακόμα δημόσιο νοσοκομείο, μετά το 1ο του ΙΚΑ (Παπαδημητρίου), κλείνοντας, τους στερεί έναν μεγάλο αριθμό κλινών, υπηρεσιών, αλλά και στέλνει στην ανεργία έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες σε κανέναν για την κατάληξη και του απαξιωμένου νοσοκομείου όπως θέλουν να το καταντήσουν αλλά και για τις θέσεις στην ανεργία που θα καταλάβουν όσοι μπουν στη διαθεσιμότητα - κινητικότητα - απόλυση. Να μην υπάρχουν αυταπάτες και για όσους δήθεν δηλώνουν τη συμπαράστασή τους και τη λύπη τους, για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά ψηφίζουν ή έχουν ψηφίσει και έχουν στηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν όλη την κυβερνητική πολιτική και στην Υγεία και στην Παιδεία και στις εργασιακές σχέσεις». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δεν υπερασπιζόμαστε το ήδη υπάρχον σύστημα που αντιμετωπίζει την Υγεία - Πρόνοια ως εμπόρευμα και τους ασθενείς ως πελάτες. Αγωνιζόμαστε για μια αναβαθμισμένη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

Απολύσεις συνδικαλιστών

Απολύσεις πρωτοπόρων εργατών και συνδικαλιστών στους τόπους δουλειάς, καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις από διάφορα μέρη της χώρας.

Στην Αθήνα, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την προσπάθεια απόλυσης μέλους της Διοίκησης του σωματείου από την εταιρεία «PKF Ευρωελεγκτική ΑΕ». «Η αποφασιστική στάση σωματείου μας και άλλων συναδέλφων ανάγκασε την εργοδοσία της εταιρείας να μην ολοκληρώσει την απόπειρα απόλυσης του μέλους του ΔΣ του σωματείου μας», σημειώνει η ΕΕΛΠ.

Στα Τρίκαλα, απολύθηκε ο Ν. Γεραγόρης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Λογιστών και Βοηθών Λογιστών Νομού Τρικάλων από την εταιρεία «ΑΦΟΙ Π. ΓΚΟΥΜΑ ΟΕ». Το θέμα έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «η απόλυση ήρθε σαν αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής δράσης του εργαζομένου, καθώς απεργούσε και καλούσε τους συναδέλφους του να αγωνίζονται για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, δε δέχτηκε τις απειλές και την απαίτηση του εργοδότη για αλλαγή της σύμβασης εργασίας του».

Στην Πάτρα, η εταιρεία «Alphagreen» (εταιρεία ανακύκλωσης) προχώρησε στην απόλυση εργαζόμενης που μόλις πριν δύο μήνες υπέγραψε σύμβαση αορίστου χρόνου με το πρόσχημα των... περικοπών! «Αυτό που ενοχλεί τη διεύθυνση της "Alphagreen"», σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, «είναι ότι έχει συνδικαλιστική δράση, ότι απήργησε στην τελευταία απεργία, ότι είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου μας».

Στο Ηράκλειο Κρήτης, η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, καταγγέλλει την απόλυση συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ από την εργοδοσία της εταιρείας «CHILL BOX». Οπως σημειώνεται, ο εργαζόμενος είχε επιδείξει πρωτοπόρα δράση στο χώρο δουλειάς του διεκδικώντας «μια σειρά από δικαιώματα που θίγονταν, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για όλους τους συναδέλφους του, τήρηση των ωραρίων με βάση τη σύμβαση, δε δέχθηκε να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες. Η εργοδοσία ενοχλήθηκε ιδιαίτερα, όταν ο εργαζόμενος συμμετείχε στις απεργίες με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην τελευταία πανεργατική απεργία στης 16 Ιούλη».

Εμπαίζει τους πάντες

Στα ακρότατα όρια του εμπαιγμού έφτασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Εστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία με την οποία ζητά να δηλώσουν μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι εργαζόμενοι ότι ζητάνε την εξαίρεσή τους από την κινητικότητα. Η εγκύκλιος αφορά άτομα με ειδικές ανάγκες και μονογονεϊκές οικογένειες. Ο εμπαιγμός βρίσκεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων είναι ήδη σε άδεια και δεν θα πληροφορηθούν ποτέ το δικαίωμά τους να κάνουν αυτή τη δήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ