ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ούτε ώρα χαμένη για λογαριασμό της πλουτοκρατίας

Την έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνιών με την τρόικα ζήτησε στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Αντ. Σαμαράς

Η κυβέρνηση βιάζεται να φέρει σε πέρας τη δουλειά που έχει αναλάβει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού
Η κυβέρνηση βιάζεται να φέρει σε πέρας τη δουλειά που έχει αναλάβει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού
Κατευθύνσεις για να μη χαλαρώσει στο ελάχιστο τις επόμενες μέρες το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, έδωσε χτες στους υπουργούς του ο Αντ. Σαμαράς, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο στόχος που έβαλε ήταν να ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο όλα τα αντιδραστικά προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για την επόμενη «αξιολόγηση» του Σεπτέμβρη.

Είπε ακόμα ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί», συνδέοντας την ένταση των φιλομονοπωλιακών ανατροπών με την τελευταία δόση των δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι τώρα. Στο ίδιο πνεύμα, προσπάθησε να συντηρήσει την κόντρα που τονώνει το δίπολο της διαχείρισης, απορρίπτοντας ως «αποπροσανατολιστική» κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Μίλησε, μάλιστα, για «επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό παιχνίδι», που θέλει να οδηγήσει την κυβέρνηση «σε λάθη και αποτυχίες».

Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, επαναφέροντας το ζήτημα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, σε συνεννόηση και με την Ιταλία, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ αμέσως μετά. Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Ε. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.

Προαποφασισμένα τα μέτρα

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ, που προλειαίνει το έδαφος για νέο ρεσάλτο σε βάρος του ελληνικού λαού τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με όχημα και τη «βιωσιμότητα του χρέους». Σε συνέχεια της έκθεσης της Κομισιόν, το ΔΝΤ εισηγείται τη λήψη νέων μέτρων στα εργασιακά και ειδικότερα την πλήρη «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται «ανελαστικό».

Ζητά ακόμα επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, προειδοποιεί ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων το 2013, στον προϋπολογισμό του 2014 θα υπάρξουν «επώδυνες περικοπές δαπανών» (νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες), τάσσεται υπέρ του σημερινού μηχανισμού είσπραξης του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των τιμολογίων στη ΔΕΗ, ενώ υπενθυμίζει τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

Ειδική αναφορά κάνει στη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους, όπου ευθέως επισημαίνει ότι «απαιτείται επιπρόσθετη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή για να υποχωρήσει σταθερά το δημόσιο χρέος». Χωρίς φυσικά να αμφισβητεί τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της μείωσης του «δημόσιου» χρέους, επαναφέρει την πρότασή του για νέο «κούρεμα», στα πλαίσια της ενδοϊμπεριαλιστικής διαμάχης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία για το μείγμα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Αθωώνει τη χούντα για την εισβολή στην Κύπρο

Αποκαλυπτικά για τις χρήσιμες υπηρεσίες που προσφέρει η Χρυσή Αυγή στο σύστημα, είναι τα όσα εξελίχθηκαν στην Βουλή. Ο Η. Κασιδιάρης αθώωσε τους χουντικούς για την προδοσία και την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο, λέγοντας ότι έχει ζητήσει να του δοθεί πρόσβαση στο φάκελο της Κύπρου «για να δούμε ποιοι πρόδωσαν την Κύπρο. Λένε ότι φταίει η Χούντα, μην ξεχνάμε ότι οι χουντικοί πέθαναν στη φυλακή». Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του, έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη».

Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν τις αντιδράσεις βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι τα όσα είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής είναι «μία ακόμα αποκάλυψη του λεγόμενου "πατριωτικού" χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Βεβαίως είναι τόσο "πατριώτες" που είχαν δεχθεί πριν από κάποιους μήνες να πωλούνται οι βραχονησίδες. Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί το ανεπίσημο γραφείο Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Αυτό άλλωστε που λέει και η τουρκική κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνει την πολιτική την οποία έχουν. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά συνεπής στην ιστορική της συνέχεια, όπως άλλωστε αυτή αποτυπώθηκε και τις προηγούμενες δεκαετίες. Για παράδειγμα, στις αρχές της δεκαετίας του '70 η χούντα διευκόλυνε -αποτελώντας το εκτελεστικό όργανο- την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο».

ΓΟΝΝΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντικομμουνιστικός οχετός από χρυσαυγίτες

Σε βρώμικη επίθεση κατά του ΚΚΕ, με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για μέλη και στελέχη του, με φασιστικά συνθήματα και δημαγωγικές κορόνες, επιδόθηκαν τα στελέχη της «Χρυσής Αυγής» -ανάμεσά τους και ο τοπικός βουλευτής- σε συγκέντρωση που οργάνωσε το φασιστικό - νεοναζιστικό κόμμα, πριν λίγες μέρες, στο χωριό Γόννοι της Λάρισας. Ηταν η πρώτη ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε η «Χρυσή Αυγή» στη Θεσσαλία, με μεταφερόμενους από τη Λάρισα ροπαλοφόρους, σ' ένα χωριό που μετρά πολλά θύματα από τους γερμανοϊταλούς φασίστες την περίοδο 1940-44 και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, τους νέους και τις γυναίκες, να γυρίζουν την πλάτη στη φασιστική Χρυσή Αυγή, γιατί είναι εχθρός τους και ας τους χτυπά σήμερα την πλάτη για να τους ξεγελάσει. Καμιά εμπιστοσύνη στη Χρυσή Αυγή, να μην τους επιτρέψουμε να μολύνουν με το δηλητήριο του φασισμού, του αντικομμουνισμού και του ρατσισμού τη νεολαία. Εχεις πείρα και μνήμη, απομόνωσέ τους».

ΚΥΠΡΟΣ
Αγριο χαράτσι στην Υγεία

Να πληρώσουν για την επίσκεψη ή τη νοσηλεία τους στα δημόσια νοσοκομεία καλούνται από χτες οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, όσοι προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία και έχουν «ταυτότητα νοσηλείας», θα πληρώνουν 3 ευρώ για επίσκεψη στο γενικό γιατρό, 6 ευρώ για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό και 10 ευρώ για τα Επείγοντα. «Ταυτότητα νοσηλείας» διαθέτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα χαμηλά εισοδήματα, μέχρι 15.400 ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται σε 30.750 για οικογενειακά εισοδήματα.

Οσοι θεωρούνται «υψηλών αποδοχών», ή είναι ανασφάλιστοι και δε διαθέτουν «ταυτότητα νοσηλείας», θα χρεώνονται με 15 ευρώ για επίσκεψη στο γενικό γιατρό και 30 ευρώ για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Επίσης, μπαίνει τέλος στη δωρεάν νοσηλεία για τους Τουρκοκύπριους και όσους δεν μπορούν να αποδείξουν τα «εισοδηματικά τους κριτήρια». Μέχρι σήμερα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αλλά και οι ξένοι πολίτες, είχαν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τις εξής αλλαγές στην ιεραρχία της Δικαιοσύνης: Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ορίστηκε η Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Μ. Θεοχαρίδης και αντιπρόεδρος ο Γ. Σίδερης. Επίσης, πρόεδρος του ΣτΕ ορίστηκε ο Δ. Ρίζος και αντιπρόεδρος ο Ν. Ρόζος. Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίστηκε ο Ε. Νταής. Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ορίστηκε ο Γ. Σακελαρίου και αντιπρόεδροι ο Η. Ψώνης και ο Α. Καραγιάννης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να συντρίψει ο λαός τελεσίγραφα και εκβιασμούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τα "τελεσίγραφα" του ΔΝΤ, όπως πριν της Κομισιόν, για ένταση της φοροληστείας, μονιμοποίηση του χαρατσιού στη ΔΕΗ, νέα σφαγή στα εργασιακά δικαιώματα, επιπλέον περικοπές στην Υγεία, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πάτος στο βαρέλι των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, όπως δεν υπάρχει τέλος και στους εκβιασμούς που τα συνοδεύουν. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν και τη δύναμη και την ευθύνη, ορθώνοντας αποφασιστικά το ανάστημά τους, δυναμώνοντας τη συμμαχία τους, να βάλουν φρένο και τελικά να ανατρέψουν την πολιτική που έχει οδηγήσει το λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ