ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επεσε η αυλαία της υπόθεσης Εργκένεκον

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με βαρύτατες ποινές για την πλειοψηφία των 275 κατηγορουμένων έπεσε η αυλαία της δίκης για την υπόθεση Εργκένεκον, στην Τουρκία, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Εργκένεκον κατηγορούνται για την προσπάθεια πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σειρά στοχευμένων δολοφονικών επιθέσεων και την πρόκληση καταστάσεων έντασης στη χώρα και για τη σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης». Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης είναι και ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού. Ενοχοι κρίθηκαν επίσης ένας δικηγόρος, δύο δημοσιογράφοι, τρεις βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και πανεπιστημιακοί.

Η δίκη χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως το μέσο για την κυβέρνηση Ερντογάν να «καθαρίσει» το στρατό από τους αντιπάλους της, που φέρεται να εντάσσονται στο χώρο των «κεμαλιστών» που κυριαρχούσε για δεκαετίες στη χώρα. Με βάση τις τελικές αποφάσεις, που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, 16 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια, ακόμα 60 σε ποινές από 1 έως 47 χρόνια κάθειρξη, ενώ υπήρξαν και 21 αθωωτικές αποφάσεις.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στην περιοχή Σιλιβρί, όπου διεξήχθη και η εκδίκαση της υπόθεσης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει από νωρίς την περιοχή, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε διαδηλωτές υπέρ των κατηγορουμένων, τους οποίους διέλυσαν με χημικά και αντλίες νερού.

Το ΚΚ Τουρκίας σε ανακοίνωσή του απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου για την Εργκένεκον, την οποία χαρακτηρίζει άκυρη, καθώς πέρα από τις όποιες κατηγορίες, η απόφαση δεν συνάδει με τους νόμους και τη συνείδηση και χαρακτηρίζει την απόφαση επίδειξη δύναμης του ΑΚΡ. Σύμφωνα με το ΚΚ Τουρκίας μόνος τρόπος για την απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης είναι η ανάληψη της εξουσίας από το λαό της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, οι οποίες για ακόμα μία φορά διαλύθηκαν από τις δυνάμεις κρατικής καταστολής.

Κρίσεις στο στράτευμα

Την ίδια στιγμή το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι κρίσεις του τουρκικού στρατεύματος, με απόφαση για αποστράτευση του στρατηγού Μπεκίρ Καλίοντζου, αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής, ο οποίος θεωρείτο ο επικρατέστερος για τη θέση του επικεφαλής του στρατού ξηράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποστράτευσή του ήταν αποτέλεσμα του ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να έχει όσο το δυνατό καλύτερο έλεγχο του στρατού. Νέος επικεφαλής του στρατού ξηράς τοποθετήθηκε ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει ως επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το 2015, οπότε και θα λήξει η θητεία του στρατηγού Νετζντέν Οζέλ.

ΗΠΑ
Κλειστές 19 πρεσβείες και προξενεία έως το Σάββατο

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε χτες την παράταση της αναστολής λειτουργίας 19 αμερικανικών πρεσβειών και προξενείων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έως το ερχόμενο Σάββατο, 10 του μηνός, έπειτα από πληροφορίες για ενδεχόμενη «μεγάλη τρομοκρατική επίθεση» από ομάδες της «Αλ Κάιντα», αλλά και στο πλαίσιο «μέτρων προληπτικού χαρακτήρα» για την προστασία του αμερικανικού διπλωματικού και διοικητικού προσωπικού στο εξωτερικό...

Ωστόσο, αποφασίστηκε χτες το άνοιγμα ορισμένων διπλωματικών αποστολών, σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Αλγερία...

Το ολιγοήμερο κλείσιμο αμερικανικών πρεσβειών και προξενείων γίνεται παράλληλα με την επιβολή κατάστασης αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας σε μονάδες του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή «εξαιτίας απειλής που αντιπροσωπεύει μια τρομοκρατική ενέργεια που μπορεί να γίνει στο χώρο αμερικανικών εγκαταστάσεων σε ένα μουσουλμανικό κράτος», μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο CNN επικαλούμενο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Το δίκτυο απέφυγε να μεταδώσει άλλες πληροφορίες έπειτα από συμφωνία με την κυβέρνηση Ομπάμα...

Αντίστοιχα «προληπτικά» μέτρα υιοθετούν οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας σε χώρες της Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου εστιάζοντας την προσοχή ιδιαίτερα στην περίπτωση της Υεμένης.

Αργά χτες το απόγευμα έκρηξη που σημειώθηκε σε υπό ανέγερση κτίριο στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμάν, προκάλεσε αρχικά ανησυχίες πως το συμβάν συνδέεται με τον συναγερμό των αμερικανικών αρχών για τρομοκρατική ενέργεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται από τις πρώτες ενδείξεις...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

XAΡΤΟΥΜ.-- Κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ξέσπασε χτες σε περιοχές του Σουδάν μετά τις καταρρακτώδεις βροχές του τελευταίου τριημέρου που προκάλεσαν τον πνιγμό περίπου 40 ατόμων, τον τραυματισμό δεκάδων και τη δημιουργία εκατοντάδων άστεγων πλημμυροπαθών, μεταξύ άλλων και στην πρωτεύουσα Χαρτούμ που βρίσκεται στη συμβολή του Λευκού και Γαλάζιου Νείλου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Νεκρός έπεσε προχτές το απόγευμα από αστυνομικά πυρά στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης ένας 14χρονος Αμερικανός επειδή αρνήθηκε να παραδώσει το όπλο που κρατούσε και το οποίο φέρεται πως το έστρεψε προς το μέρος των αστυνομικών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Διαρροή τοξικών χημικών σημειώθηκε χτες στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας των ΗΠΑ έπειτα από εκτροχιασμό τρένου με αποτέλεσμα να εκκενωθούν άμεσα, για προληπτικούς λόγους, τουλάχιστον 100 κατοικίες.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Βραζιλιάνικο δικαστήριο καταδίκασε το Σάββατο 25 αστυνομικούς, σε 624 χρόνια κάθειρξης τον καθένα, για τη συμμετοχή τους στην ομαδική σφαγή του Καραντίρου σε φυλακή του Σάο Πάολο το 1992 με αποτέλεσμα το θάνατο 111 κρατουμένων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Στους 35 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις προχτεσινές συγκρούσεις ανάμεσα στο νιγηριανό στρατό και ένοπλους ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, με την πλειονότητα των θυμάτων να καταμετρώνται στις τάξεις των ισλαμιστών.

ΡΩΜΗ.-- Αθώος συνεχίζει να δηλώνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστήριξε ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα «πρέπει να συνεχίσει το έργο της». Την ίδια στιγμή συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, είχαν χτες οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής και της Γερουσίας, του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας, ζητώντας - σύμφωνα με πληροφορίες - να δοθεί «πολιτική λύση» στο ζήτημα που αφορά τον Σ. Μπερλουσκόνι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενταση με αφορμή το Γιβραλτάρ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όσον αφορά τις πληροφορίες ότι η Ισπανία ενδέχεται να εισαγάγει δασμούς στα σύνορα με το Γιβραλτάρ και να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο αυτού του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους.

Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία - Μαργκάγιο δήλωσε σε συνέντευξη ότι η Ισπανία εξετάζει την επιβολή ενός τέλους 50 ευρώ για να διασχίσει κανείς τα σύνορα όπως και τη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων για τους πολίτες του Γιβραλτάρ οι οποίοι έχουν ιδιοκτησία στην Ισπανία.

Η Ισπανία αμφισβητεί την ισχύουσα επί τρεις αιώνες κυριαρχία της Βρετανίας στο μείζονος στρατηγικής σημασίας Γιβραλτάρ. Η διπλωματική ένταση οξύνθηκε πριν από 10 μέρες, όταν πλοία από το Γιβραλτάρ πόντισαν μεγάλους κυβόλιθους σκυροδέματος στη θάλασσα για να δημιουργήσουν έναν τεχνητό ύφαλο για ψάρια...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
«Αναταράξεις» από τη διεύρυνση επιδοτήσεων σε εποικισμούς

TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εξέλιξη με δυσμενείς επιπτώσεις στον προγραμματισμένο για την επόμενη βδομάδα νέο γύρο «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» για το Μεσανατολικό θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές η προχτεσινή απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διευρύνει τη λίστα δικαιούχων μεταξύ των εβραίων εποίκων της Δυτικής Οχθης σε επιδοτήσεις για προγράμματα στέγασης, πολιτισμού και υποδομών.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, στη λίστα της ισραηλινής χρηματοδότησης περιλαμβάνονται συνολικά 91 οικισμοί σε εδάφη που κατακτήθηκαν το 1967 και όπου πλέον ζουν περισσότεροι από 500.000 έποικοι.

Η Χάναν Ασράουι, εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και μέλος της παλαιστινιακής ομάδας διαπραγματευτών, εκτίμησε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιδιώκουν «την υφαρπαγή ακόμη περισσότερων παλαιστινιακών εδαφών» ενόψει των διαπραγματεύσεων, προβλέποντας «καταστροφικές επιπτώσεις» στις επικείμενες συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι κωδικοί των μειονοτήτων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Με ειδικό κωδικό που τους χαρακτηρίζει ακόμα και στο νηπιαγωγείο ξεχωρίζουν οι μειονότητες στην Τουρκία, σύμφωνα με αποκαλύψεις που δημοσιεύτηκαν στην αρμενική εφημερίδα «Agos» και τις οποίες επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών. Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες που ζουν στην Τουρκία - Αρμένιοι, Εβραίοι και Ελληνες - έχουν ένα «μυστικό κωδικό γένους» ανάλογα με το σε ποια κοινότητα ανήκουν, πληροφορία η οποία χρησιμοποιείται από το υπουργείο Παιδείας και θεσμοθετεί τις διακρίσεις, από την αρχή της ζωής του κάθε ανθρώπου, σύμφωνα και με έγγραφο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης που δημοσιεύει η ομογενειακή εφημερίδα «Ηχώ» και αναπαράχθηκε από ελληνικά ΜΜΕ.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν μητέρα θέλησε να γράψει το παιδί της σε αρμενικό νηπιαγωγείο και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζήτησε να επιβεβαιώσει ότι φέρει τον κωδικό «2» στο μητρώο της, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν έχει αλλάξει θρήσκευμα, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Ηχώ». Η ύπαρξη των κωδικών - για τους Ελληνες «1», τους Αρμένιους «2» και τους Εβραίους «3» - δικαιολογείται από τις τουρκικές αρχές με βάση τις πρόνοιες της Συνθήκες της Λοζάνης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, επιτρέπει μόνο σε παιδιά των τριών μη μουσουλμανικών μειονοτήτων να φοιτούν σε μειονοτικά σχολεία και η ύπαρξη των κωδικών «διευκολύνει» τους μειονοτικούς να ασκούν τα δικαιώματά τους...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεων και απειλών συνέχεια

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέες δηλώσεις για «ακατάπαυστο πόλεμο» σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης αποχώρηση των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, έκαναν οι Ταλιμπάν, λέγοντας ότι δε θα αποδεχθούν ένα «καθεστώς μαριονέτα», τη στιγμή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις κατοχικών δυνάμεων και Ταλιμπάν. Το Σάββατο σε επίθεση που σημειώθηκε κοντά στο ινδικό προξενείο στην Τζαλαλαμπάντ και αποδίδεται στους Ταλιμπάν, τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 23 τραυματίστηκαν, ενώ ακόμα 4 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 22 τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας χτες σε αγορά της Κανταχάρ.

Παράλληλα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Πακιστάν, μετά από πληροφορίες ότι Ταλιμπάν «σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη επίθεση που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ».

Την ίδια στιγμή, το Πακιστάν πλήττεται από καταρρακτώδεις βροχές που προκαλούν οι μουσώνες, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους 60 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ