ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Στα ύψη οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης

Η μείωση του πληθωρισμού που δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορά τους ...δείκτες και όχι τις τιμές της αγοράς

Eurokinissi

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές στο σύνολο των εμπορευμάτων της αγοράς, ενώ σωρεία ειδών πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να ανατιμώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Η παραπάνω πραγματικότητα απεικονίζεται ακόμα και στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του επίσημου τιμάριθμου, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σε μέσα επίπεδα ο ο πληθωρισμός τον Ιούλη εμφανίζεται σχεδόν σταθεροποιημένος (αύξηση 0,3%), γεγονός που αποδεικνύει την παραπέρα σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αφού ολόκληρο το χρόνο και συνεχώς υπάρχει μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Με δυο λόγια, ακόμα και αν υπήρχε «πάγωμα» των τιμών, κάτι που δεν συμβαίνει, έτσι κι αλλιώς θα υπήρχε μείωση στην αγοραστική μας δύναμη, αφού συνεχίζεται η πτωτική τάση σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις.

Με βάση τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλη σημειώθηκε:

-- Αύξηση 0,3% του μέσου ρυθμού εξέλιξης των τιμών, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των δεικτών του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2012 - Ιούλη 2013 με τους δείκτες του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2011 - Ιούλη 2012. Η άνοδος του προηγούμενου δωδεκαμήνου ήταν 2,1%.

-- Μείωση 0,7% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιούλη που μας πέρασε σε σχέση με τον Ιούλη του 2012, έναντι αύξησης 1,3% που είχε σημειωθεί τον περσινό Ιούλη συγκριτικά με τον Ιούλη του 2011.

-- Μείωση 1,7% του μηνιαίου δείκτη τιμών συγκριτικά με τον Ιούνη, κύρια λόγω της έναρξης των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει η ΕΛΣΤΑΤ η διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών το φετινό Ιούλη, σε σχέση με τον Ιούλη του 2012, οφείλεται:

Πρώτον, στις αυξήσεις που σημειώθηκαν: 0,8% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», 2,6% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», 6,7% στην ομάδα «Στέγαση». Δεύτερον, λόγω μείωσης 5,1% των τιμών της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», 3,5% της ομάδας «Υγεία», 4,3% της ομάδας «Επικοινωνίες», 5,4% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες» κ.λπ.

Παρατηρώντας κανείς τα στοιχεία αυτά είναι ολοφάνερο ότι οι αριθμοί μιλάνε για τους μέσους όρους που προκύπτουν μέσα από διάφορες μεθοδεύσεις και ασκήσεις επί χάρτου που κάνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, ενώ στην πραγματική ζωή η κατάσταση είναι πολύ πιο ζοφερή. Γιατί μπορεί, για παράδειγμα, τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν κάμψη των τιμών στις υπηρεσίες της ομάδας «Υγεία», ωστόσο κάθε επαφή του οποιουδήποτε εργαζόμενου με το σύστημα Υγείας σηματοδοτεί την οικονομική του αφαίμαξη, αφού λόγω των συνεχών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης και της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων, είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις σχετικές του ανάγκες από το ακόμα πιο πενιχρό εισόδημά του.

Τέλος, από τη συγκέντρωση στοιχείων που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ φαίνονται και οι υπέρογκες ανατιμήσεις σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης, όπως:

  • Πατάτες νωπές 34,5
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 25,1%
  • Αεροπορικά εισιτήρια 15,5%
  • Ηλεκτρικό Ρεύμα 12,3%
  • Φρούτα νωπά 6,1%
  • Λαχανικά νωπά 4,6%
  • Εξοδα ξενοδοχείων 3,6%
  • Καπνός 3,5%
  • Κρέατα 1,1%
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Συνεχίζει σε ρότα διόγκωσης

Για νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο στους τραπεζίτες προσέφυγε χτες το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο διαχείρισης - «ανακύκλωσης» του κρατικού χρέους και για την αποπληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων που λήγουν το επόμενο διάστημα. Εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας, από τα οποία αντλήθηκαν 812,5 εκατ. ευρώ ευρώ, ενώ το μέσο επιτόκιο που προσφέρθηκε στους τραπεζίτες διαμορφώθηκε στο 4,2%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, η μάζα του κρατικού χρέους από 239,7 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβρη του 2007, το Μάρτη του 2013 είχε ήδη φτάσει τα 310 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις που από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει το ΚΚΕ και σύμφωνα με τις οποίες η κυβερνητική πολιτική που λεηλατεί τα εισοδήματα των εργαζομένων στο όνομα της μείωσης του κρατικού χρέους, μαζί με τη χρεοκοπία εκατομμυρίων νοικοκυριών που θα προκαλέσει θα οδηγήσει και σε αύξηση του ίδιου του χρέους. Αυτό γίνεται και στη ζωή: Το «φούσκωμα» συνεχίζεται με τις εκταμιεύσεις των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ). Η διαμόρφωση του κρατικού χρέους στα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως εξής:

  • 2007: 239,7 δισ.
  • 2008: 262 δισ.
  • 2009: 292 δισ.
  • 2010: 340,3 δισ.
  • 2011: 368 δισ.
  • 2012 (μετά το «κούρεμα» και την επαναγορά): 305,5 δισ. ευρώ !

Η εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου κλιμακώθηκε μετά την πρόσδεση της χώρας στο άρμα του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης. Από τα 124,7 δισ. ευρώ, όπου το εμφάνιζαν για το έτος 2000, προστέθηκαν επιπλέον 185 δισ. ευρώ, δηλαδή ένα ολόκληρο ΑΕΠ, το οποίο και ξεκοκάλισαν οι τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Από την ένταξη της χώρας στο ευρώ μέχρι και το τέλος του 2012, το κρατικό χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί, με το ποσοστό της διόγκωσης να φτάνει στο 145% !

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ» (Μάρτης 2013) η διαμόρφωση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ εμφανίζεται ως εξής: Ελλάδα 160,5%, Ιταλία 130,3%, Πορτογαλία 127,2%, Ιρλανδία 125,1%.

ΜΕΛΕΤΗ ICAP
«Βουλιάζει» η μικρή λιανική αγορά

Μείωση κατά 10,5% το 2012 και πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση 9,5% το '13, καταγράφει μελέτη της ICAP για τις πωλήσεις των καταστημάτων μικρής λιανικής, δηλαδή παντοπωλεία, περίπτερα, ψιλικατζίδικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης εκτιμάται ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 33 χιλιάδες καταστήματα, εκ των οποίων το 51% είναι παντοπωλεία, το 27% περίπτερα και το 22% καταστήματα ψιλικών, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις, δίχως να απασχολούν προσωπικό, ενώ λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ολόκληρη την εβδομάδα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός καταστημάτων εντοπίζεται στην Αττική (22,5%), ακολουθεί ο Νομός Θεσσαλονίκης με 8,3% και με μεγάλη διαφορά έπονται η Αχαΐα, το Ηράκλειο και η Εύβοια. Τα παντοπωλεία/ mini markets εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 44% των συνολικών πωλήσεων των καταστημάτων μικρής λιανικής, το 2012, ενώ τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών απέσπασαν το 35% και 21% αντίστοιχα. Η μελέτη καταγράφει επίσης «έντονη κινητικότητα» στον κλάδο, δηλαδή τη συχνότατη εναλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των καταστημάτων, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποιος που εισήλθε στο χώρο αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του η οποία ανοίγει στη συνέχεια από άλλον ιδιοκτήτη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σημαντικό πλήγμα δέχτηκε ο κλάδος της μικρής λιανικής από την απελευθέρωση της πώλησης καπνικών προϊόντων καθώς μεγάλο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από τσιγάρα και άλλα καπνικά είδη, όπως επίσης και από την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του περιπτερούχου. Η μελέτη καταγράφει ως βασικότερους παράγοντες μείωσης των πωλήσεων, κατ' αρχήν τη συμπίεση του εισοδήματος των καταναλωτών με αποτέλεσμα τον περιορισμό των λεγόμενων «παρορμητικών» αγορών, αλλά και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από το οργανωμένο λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ).

Τα στοιχεία της παρούσας μελέτης καταγράφουν την πτωτική πορεία ενός κλάδου που στη συντριπτική του πλειοψηφία συνιστά μορφή αυτοαπασχόλησης και που τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί υπό καθεστώς «απελευθέρωσης», ενώ η Κυριακή αποτελούσε πάντα εργάσιμη ημέρα. Ετσι, δίνει μια καλή και μετρημένη με ποσοτικούς όρους απάντηση στις αιτιάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης τόσο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας όσο και για τα μέτρα «απελευθέρωσης» της αγοράς.

Ανάκληση προϊόντος

Την ανάκληση προϊόντος με την εμπορική ονομασία «Χοιρινή Ωμοπλάτη Βραστή Spar, Προϊόν Θερμικής Επεξεργασίας» ζήτησε ο ΕΦΕΤ καθώς ανιχνεύθηκε χρωστική ουσία (καρμίνιο), μη επιτρεπόμενη για το συγκεκριμένο είδος τροφίμου. Το προϊόν παράγεται από τη «ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ ΑΕ» και ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση την άμεση απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας, ενώ καλεί όσους καταναλωτές το έχουν ήδη προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ