ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
φωτό

Ο ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στις 6/7/1926 στον Τυρό Αρκαδίας. Ο τόπος της αντιστασιακής του δράσης ήταν ο Πάρνωνας Κυνουρίας. Στην Κατοχή ήταν μέλος της ΕΠΟΝ και στη συνέχεια, μετά την παράδοση του ΕΛΑΣ, εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Το 1949 ήταν στη διμοιρία των ανιχνευτών Πληροφοριών, που πραγματοποιούσαν αποστολές για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το στρατό στη γύρω περιοχή. Βρέθηκαν αντιμέτωποι, πολλές φορές, με ενέδρες και προδοσίες, έχασε συντρόφους του σε βασανιστήρια, εκτελέσεις, αιχμαλωσίες και έμεινε μόνος του, όπως αναφέρει ο ίδιος σε αναφορά του. Για τη δράση του δικάστηκε δύο φορές με τελική έκβαση σε ισόβια και 20 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το Νοέμβρη του 1952. Στη συνέχεια εξορίστηκε στη Μακρόνησο όπου και απολύθηκε. Η ΠΕΑΕΑ τον παρασημοφόρησε δύο φορές για το έργο του. Τον Αύγουστο του 1954 ήρθε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως έμπορος. Το Σεπτέμβρη του 1961 παντρεύτηκε την Αννα Καλενδριανού και απέκτησαν δύο κόρες, την Γεωργία και την Αγγελική. Εχει πέντε εγγονές, την Αικατερίνη, την Αννα, τη Σταυρούλα, την Παναγιώτα και την Ιωάννα. Ηταν άνθρωπος δυνατός, αγωνιστής, τολμηρός, αξιοπρεπής, γενναιόδωρος και οικογενειάρχης.

«Εφυγε» σε ηλικία 87 ετών, το Σάββατο 6 Ιούλη του 2013 και η οικογένειά του τον αποχαιρέτισε με τιμή, σεβασμό και με αγάπη, όπως του άρμοζε. Το 40ήμερο μνημόσυνό του γίνεται σήμερα, Κυριακή, στις 9.30 π.μ. στην Αγία Βαρβάρα στο Ιλιον.

Τον ευχαριστούμε για όλα, τον αγαπάμε πολύ και θα μας λείψει πολύ. Καλό σου ταξίδι...

Η σύζυγος Αννα Τσουκάτου προσφέρει στο Κόμμα, προς τιμήν του, το ποσό των 100 ευρώ.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δημήτρης Κρεωνάς
Δημήτρης Κρεωνάς
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου ΚΡΕΩΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Γιώργος Χαβατζάς

Αναστασία Φιλιππίδου

***

ΦΩΤΟ

Στο σύντροφο ΓΕΩΡΓΑΤΟ ΝΙΟΝΙΟ. Στον παθιασμένο αγωνιστή της ταξικής πάλης. Στον αταλάντευτο μαχητή του ΚΚΕ και της κοσμοθεωρίας του. Στο σεμνό κομμουνιστή που με τη συνολική στάση της ζωής του διαπαιδαγώγησε νεότερες γενιές κομμουνιστών και ταυτόχρονα κατέταξε διαχρονική τη μνήμη του. Για την πρόσφατη φυσική του απώλεια ενισχύω με 50 ευρώ την ΚΟ Εργατικού Τομέα Αιτωλοακαρνανίας.

Ποσοτίδης Γιάννης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, από τα Ανω Σουδενά Καλαβρύτων Αχαΐας, που έφυγε από τη ζωή, την 1η Αυγούστου 2013, σκεπασμένη με το κόκκινο λάβαρο μέσω χειροκροτημάτων, της ηρωικής αυτής αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης, που αμέτρητες φορές αναμετρήθηκε με το θάνατο στις αποστολές που έφερνε εις πέρας, είτε σαν σύνδεσμος, είτε σαν τροφοδότης όπλων, τροφίμων, ρουχισμού κ.λπ. των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, που ποτέ της δεν λύγισε, που αγωνίστηκε σκληρά ορθοστατούσα και ορθοβαδίζουσα, μεγαλώνοντας τα τρία ορφανά παιδιά της, γιατί τον σύζυγό της, Ανδρέα Παπαβασιλόπουλο, δολοφόνησε το μετεμφυλιακό παρακράτος της Δεξιάς στις 23 Αυγούστου του 1956 ύστερα από πάμπολλες διώξεις, κρατητήρια, φυλακές και εξορίες που υπέστη, που έμεινε πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία της πνοή, η εγγονή της Κατερίνα Κωνσταντινοπούλου με την οικογένειά της Πάνο, Ανθή και Αρτεμις Ρεκούτη, αντί για στεφάνι, προσφέρουν το ποσό των 50 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Καλαβρύτων του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα της Σμύρνης. Οπως όλες οι προσφυγικές οικογένειες, ξεριζώθηκε και βρέθηκε με τους γονείς και τα αδέρφια του στον Πειραιά το 1922. Σε ηλικία 14 ετών, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, βρέθηκε σε πόλεις της Γαλλίας και του Βελγίου, όπου, εργαζόμενος, ήρθε σε πρώτη επαφή με τις ιδέες του κομμουνισμού.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, έφηβος ακόμη, εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα και στο ΚΚΕ. Οι διώξεις άρχισαν όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του (εκτοπισμός στο Καλπάκι) και κατά τη μεταξική δικτατορία.

Με την εισβολή των Ιταλογερμανών, πήρε μέρος στον ξεσηκωμό ως ταγματάρχης του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο «Ροβεσπιέρος». Για την αγωνιστική και πατριωτική δράση του, φυλακίστηκε από το 1945 έως το 1963 συνέχεια, ενώ καταδικάστηκε πολλές φορές σε θάνατο. Στη διάρκεια της 19χρονης φυλάκισής του, έμαθε τέλεια πέντε γλώσσες και όταν αφέθηκε ελεύθερος δούλεψε ως μεταφραστής.

Πέθανε πιστός στις αρχές και την ιδεολογία της εργατικής τάξης. Στη μνήμη του ο ανιψιός του Γ. Ξ. προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Ο Μπάμπης Κόφφας και η Ειρήνη Χριστοδούλου προσφέρουν 1.000 λίρες στο ΚΚΕ μέσω ΤΟ Βρετανίας στη μνήμη του σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΕΜΕΚΕΝΙΔΗ.

***

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον πρόωρο χαμό του συντρόφου ΝΙΚΟΥ ΣΥΓΟΥΡΟΥ, η οικογένειά του προσφέρει στη μνήμη του 200 ευρώ στην ΚΝΕ.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
* Στις 13 Αυγούστου συμπληρώνονται δύο χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος Συγούρος Νίκος. Στη μνήμη του η συντρόφισσα Δ. Β. προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΝΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ που «έφυγε» από τη ζωή πρόωρα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ε' και Β' Διαμερίσματος Πειραιά το ποσό των 130 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πριν λίγες ημέρες «έφυγε» από κοντά μας ο συνάδελφος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ. Ηταν ενεργό μέλος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της νεοσύστατης Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, με γραμματέα το συν. Βλαχάκη Στράτο. Ενεργό μέλος μέχρι τη μέρα του θανάτου του στο Σύλλογό μας ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ, ήταν σταθερός αγωνιστής και σταθερός στις αρχές του ΚΚΕ. Αρχές που κληρονόμησε από τον αείμνηστο πατέρα του, Γιώργο.

Στη μνήμη του, ο Σύλλογός μας, αντί για στεφάνι -ύστερα από επιθυμία της οικογένειάς του- προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης ΔΕΗ.

***

ΦΩΤΟ

Στην μνήμη του κομμουνιστή αγωνιστή και συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ, που με την ακούραστη, αεικίνητη και ανεκτίμητη προσφορά του ονειρεύτηκε και αγωνίστηκε για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Φρυγίας το ποσό των 200 ευρώ στο τιμημένο κόμμα της εργατικής τάξης, αυτό με τα τρία κόκκινα γράμματα, το ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Ερμιόνη και τα παιδιά του Μανώλης και Παναγιώτης.

Η αδερφή του Ελένη Μπούρμπουλα - Γαβρικίδη

***

ΦΩΤΟ

Στις 10 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από όταν «έφυγε» ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ. Ο αγώνας του μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και υπό την καθοδήγηση του Κόμματος, άφησε παρακαταθήκη για τους απογόνους του. Ηταν πάντα πιστός στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του κομμουνισμού. Καθημερινός του σύντροφος ο «Ριζοσπάστης» και το ραδιόφωνο του «902».

ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΟΥ
Στη μνήμη του, η σύζυγός του Καλυψώ, η κόρη του Φιλιππία, τα εγγόνια του Θωμάς και Νίκος, προσφέρουμε μέσω της ΚΟΒ Γουδιού 70 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

***

ΦΩΤΟ

Στην μνήμη της αγωνίστριας ΖΩΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ η οποία πάντα βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού μας, πιστή στα πανανθρώπινα ιδανικά του σοσιαλισμού, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα, το ποσό των 500 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματός μας.

Ο σύντροφός της, Σπύρος Κυριακού

***

Στις 8 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑΟΥΣΑΝΗ, μέλους του ΚΚΕ από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Στη μνήμη του, η σύζυγός του προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στην άσβεστη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΩΛΗ πιστού οπαδού του ΚΚΕ, οι φίλοι του Θανάσης Γκόγκογλου, Κώστας Χονδρογιάννης και Θόδωρος Γηρούσης, που δεν τον ξεχνούν ποτέ, προσφέρουν 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Ντεπό Θεσσαλονίκης για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 13/7/2013 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΚΑΡΑΓΑΪΤΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Μεγάλωσε στη Βραΐλα της Ρουμανίας ως πολιτικός πρόσφυγας και επαναπατρίστηκε το 1976 με την οικογένειά του. Πάντα πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος. Η οικογένειά του για το 40ήμερο μνημόσυνο προσφέρει 100 ευρώ στη μνήμη του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Κ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Επίσης, ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στον πόνο μας για αυτή την απώλειά μας.

* Η αδερφή του, Κοτσσοπούλου Ευτυχία, για τον αγαπημένο μου αδερφό ΚΑΡΑΓΑΪΤΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, προσφέρω αντί για στεφάνι 50 ευρώ στο Κόμμα που πίστευε, το ΚΚΕ, μέχρι το τέλος της ζωής του.

* Η ΚΟΒ Ντεπό Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο μεγάλο πόνο της συντρόφισσάς μας Σοφίας και προσφέρει στη μνήμη του 120 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Το Σάββατο 10/8/2013, πραγματοποιήθηκε στα Νένητα της Χίου το ετήσιο μνημόσυνο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ. Ο σύντροφος Γιώργης γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1940, έζησε τα μαύρα χρόνια του πολέμου και έμεινε ορφανός από μικρή ηλικία. Βίωσε την ταξική εκμετάλλευση και πάλεψε για την κατάργησή της.

Δραστηριοποιήθηκε στον Αγροτικό Σύλλογο και στον Συνεταιρισμό Μαστιχοπαραγωγών Νενήτων για το δίκιο του αγρότη, για την αξία του «άσπρου διαμαντιού» - όπως έλεγε το μαστίχι - και για τη στήριξη των παραγωγών από το κράτος. Συμπαραστάθηκε με όλα τα μέσα που διέθετε σε όποιον το είχε ανάγκη, ενώ η ταξική του συνείδηση αποτέλεσε οδηγό στη δράση του. Υπήρξε πρωτοπόρος οργανωτής της πάλης των συγχωριανών του - μέσα και έξω από το συνεταιρισμό - τους οποίους καλούσε σε επαγρύπνηση και σε σύγκρουση με το κλίμα αδράνειας που καλλιεργούσαν οι κυβερνητικοί εργατοπατέρες. Παρέμεινε σταθερός και ακλόνητος στα κομμουνιστικά ιδανικά και η φωνή του ΚΚΕ στον αγροτικό κόσμο.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ
Στη μνήμη του, ανώνυμος φίλος του Κόμματος, προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Νοτιοχώρων της Χίου.

Στη μνήμη του, η οικογένεια Λαμπαδοχυτού προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Νοτιοχώρων της Χίου.

***

φωτό 2

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ του Κων/νου (φωτ.), δάσκαλος, καταγόταν από τον Καύκασο. Στην Ελλάδα ήρθε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ζούσε στο Μυλοχώρι Κιλκίς. Για τις προοδευτικές του ιδέες δε διορίστηκε ποτέ. Δραστήριος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, το 1947 δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στην περιοχή Παλατιανού Κιλκίς.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΦΩΤΙΑΔΗ (φωτ.), σύζυγός του, γεννήθηκε το 1901 στον Καύκασο. Αγωνίστρια της Εθνική Αντίστασης εξορίστηκε το 1946 στη Θάσο. Πέθανε το 1991 στη Σουηδία.

Τα παιδιά τους:

Ο ΚΩΣΤΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1922. Ηταν μέλος της ΟΚΝΕ από προπολεμικά. Σκοτώθηκε το 1941 από νάρκη στο κεντρικό Κιλκίς, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όπλα που εγκατέλειψε ο ελληνικός στρατός, για να χρησιμοποιηθούν στην Αντίσταση κατά των κατακτητών.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1925. Στην κατοχή ήταν Γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του, ΕΛΑΣίτης και Ταγματάρχης του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στο Παγγαίο, το 1949.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1927. Μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948.

Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ) γεννήθηκε το 1929. Μαθητής γυμνασίου και ΕΠΟΝίτης στην κατοχή. Στον Εμφύλιο ήταν ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ. Από το φθινόπωρο του 1949 ζούσε στην Τσεχοσλοβακία όπου εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα. Πέθανε από τραύμα στο κεφάλι.

Ο ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ (ΦΩΤΙΑΔΗΣ), στις αρχές του 1960 πήγε στη Γερμανία και από εκεί, το 1967, στη Σουηδία. Μετά τη 12η Ολομέλεια του 1968 έμεινε σταθερός δίπλα στο Κόμμα και πάλεψε σκληρά τον αναθεωρητισμό. Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα κατά της χούντας. Στις αρχές του 1970, οργανώνεται στο ΚΚΕ και ήταν για πολλά χρόνια Γραμματέας της ΚΟΒ ΚΑΛΜΑΡ Σουηδίας. Για πολλά χρόνια, επίσης, εκλεγόταν πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας, με μεγάλη δραστηριότητα στο μεταναστευτικό κίνημα. Πέθανε σε ηλικία 71 ετών, στο Μυλοχώρι Κιλκίς, στις 27.8.2012.

ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο γιος του, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ, δίπλα στον πατέρα του, οργανώθηκε στην ΚΝΕ, ακολουθώντας την κομμουνιστική ιδεολογία. «Εφυγε» δυστυχώς, πολύ νέος στα 39 του χρόνια.

Στη μνήμη όλων των παραπάνω, ο γιος και αδερφός τους Βλαδίμηρος, η γυναίκα του Κατίνα και τα παιδιά τους προσφέρουν στο αθάνατο ΚΚΕ 100 ευρώ ενίσχυση.

* Επίσης, στη μνήμη του κουνιάδου του και αδερφού της Κατίνας, ΗΛΙΑ ΜΕΤΕΝΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικού πρόσφυγα στην Πολωνία, ο οποίος πέθανε στο Κιλκίς, προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* Τέλος, η γυναίκα του ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ (ΦΩΤΙΑΔΗ), Κατίνα και η κόρη του Ελπίδα, καθώς και τα εγγόνια του, προσφέρουν 70 ευρώ στο ΚΚΕ με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του.

***

ΦΩΤΟ

Το όνομα του Π. ΒΑΖΟΥΡΑ το διάβαζα στο «Ριζοσπάστη» συνήθως στην πρώτη σελίδα. Πριν λίγο καιρό που «έφυγε» από τη ζωή, γνώρισα μέσα από τις σελίδες του και τη λεβέντικη μορφή του. Χαίρομαι που οι συγγενείς του τιμούν τη μνήμη του, είμαι σίγουρη πως αν μπορούσε να τους δει θα ένιωθε μεγάλη χαρά και περηφάνια. Νιώθω την ανάγκη να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και τους παρακαλώ να το δεχτούν.

Επίσης ευχαριστώ όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που χάρισαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία. Τους αγωνιστές του ΠΑΜΕ που προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να αναχαιτίσουν τη φωτιά του καπιταλισμού και ακόμη περισσότερο όσους σ' αυτή τη μάχη έχασαν τις δουλειές τους.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΥΓΟΥΡΟΣ
Οταν ήρθαν οι ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών είδα τους δείκτες του ρολογιού να γυρίζουν πίσω με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το τσουνάμι που ερχόταν να σαρώσει τις κατακτήσεις της εργατιάς και πάγωσα, τρόμαξα. Στη συνέχεια τη θέση του τρόμου πήραν ο θυμός και το πείσμα. Πρέπει ν' αντέξουμε είπα, να κρατήσουμε την ιδεολογία μας ζωντανή και ευτυχώς το καταφέραμε.

Ακόμα όμως απορώ και πληγώνομαι με μέλη του Κόμματος που τότε λάκισαν και ακόμα και τώρα που ο καπιταλισμός δείχνει το πιο απαίσιο πρόσωπό του λοιδωρούν και πετροβολούν το ΚΚΕ κι ούτε που καταλαβαίνουν ότι πετροβολούν και φτύνουν τους εαυτούς τους, την ψυχή τους. Ποτέ δεν κατάλαβα τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν το καλό, το δίκιο, την αλήθεια και το φως για να ακολουθήσουν το κακό, το άδικο, το ψέμα και το σκοτάδι.

Ούτε τους μεγάλους «ευεργέτες» που κάποιοι προσπαθούν να τους πλασάρουν σαν λύση στις μαύρες μέρες που περνάμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ από τον ΑΓΩΝΑ για να ζουν όλοι οι άνθρωποι με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα ο αγώνας της επιβίωσης ίσως κάποιες φορές μας κουράζει, αδυνατίζει τις αντοχές μας ή αλλοιώνει ακόμη και τις συνειδήσεις μας. Γι' αυτό χρειάζεται να προσέχουμε, να ξαγρυπνάμε, μη χάσουμε, μη μας κλέψουν τις ψυχές μας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να αγκαλιάσουμε το Κόμμα, δηλαδή τη «συνείδησή» μας, έτσι όπως φυλάγαμε στις φούχτες μας σαν ήμασταν παιδιά τα μικρά χελιδονάκια, που έπεφταν από τις φωλιές τους στο πρώτο τους πέταγμα και τα σώζαμε από τις γάτες που καιροφυλακτούσαν να τα κατασπαράξουν.

ΝΙΚΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ
Στη μνήμη του Π. Βαζούρα και όλων των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που έφυγαν από τη ζωή καταθέτω στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Μαστιχοχωρίων Χίου 100 ευρώ.

Τάνια Νομικού, φίλη του ΚΚΕ


ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

ΖΩΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ
ΖΩΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΑΖΟΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΗΣ

ΚΑΡΑΓΑΪΤΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΑΓΑΪΤΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ