ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Επίσκεψη Πούτιν για ένα «κομμάτι» της αζέρικης ενεργειακής «πίτας»

Την Τρίτη 13 Αυγούστου την πρωτεύουσα το Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, επισκέφτηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε αναζήτηση ενός «κομματιού» από την ενεργειακή αζέρικη «πίτα», που μοιράζεται αυτήν την περίοδο. Είχε προηγηθεί πριν λίγες μέρες η επίσκεψη του επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου της «Ροσνέφτ», Ι. Σέτσιν, κι εκδήλωση του ενδιαφέροντος από μέρους της εταιρείας για εμπλοκή της σε διάφορα ενεργειακά σχέδια του Αζερμπαϊτζάν.

Τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να διαθέσει στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του ΤΑΡ, δεν μπορούν, βέβαια, να ανταγωνιστούν τα περίπου 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, που ετησίως εξάγονται στις χώρες της Ευρώπης και να βλάψουν σοβαρά τα ρωσικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, 500 ρωσικές εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων και στον τομέα της Ενέργειας (η γνωστή «Λουκόιλ»), αλλά και στους σιδηροδρόμους κ.ά., κατατάσσοντας τη Ρωσία σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους και επενδυτές στο Αζερμπαϊτζάν. Μόνο μέσα στο 2012, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 47%, κι έφτασαν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι αυτά παρά την υποστήριξη της Μόσχας στη γειτονική Αρμενία, που εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται σε διαρκή διένεξη με το Αζερμπαϊτζάν, εξαιτίας του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Αγκάθι» για τις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν οι διαφωνίες τους για το καθεστώς της Κασπίας, που συνδέεται τόσο με το ζήτημα των νέων αγωγών (κυρίως από Τουρκμενιστάν), αλλά και με την εμφάνιση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Θάλασσα της Κασπίας. Να σημειωθεί, πάντως, πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βλ. Πούτιν, πολεμικά πλοία του ρωσικού στολίσκου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Μπακού, ωστόσο, η Μόσχα παραμένει θορυβημένη από τα σχέδια δημιουργίας κοινού στρατιωτικού Σώματος Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας.

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου συνοδεύτηκε από την υπογραφή διάφορων διακρατικών κι επιχειρηματικών συμφωνιών, με εξέχουσα τη συμφωνία της «Ροσνέφτ» με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, με την οποία προβλέπεται η σύσταση κοινής εταιρείας για την εξερεύνηση κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τόσο στο Αζερμπαϊτζάν, όσο και στη Ρωσία και σε τρίτες χώρες, καθώς και η από κοινού χρησιμοποίηση μιας σειράς υποδομών, μεταξύ άλλων και αγωγών.

Στα πολιτικά ζητήματα της επίσκεψης και της συνάντησης του Βλ. Πούτιν με τον Αζέρο ομόλογό του, Ιλχάμ Αλίεφ, κυριάρχησαν τα ζητήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας. Σ' ό,τι αφορά το Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Ι. Αλίεφ ζήτησε αυτό να επιλυθεί «στη βάση της ιστορικής δικαιοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» και κάλεσε τη Μόσχα να συμβάλει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Από τη μεριά του, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε πως το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί μόνον με πολιτικά μέσα και πρόσθεσε πως μεγάλο μέρος των συνομιλιών αφορούσαν το ζήτημα της Κασπίας, όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως ο καθορισμός των συνόρων, τα ζητήματα της ασφάλειας και τα οικολογικά ζητήματα κι υποσχέθηκε πως η χώρα του ενδιαφέρεται για την άμεση επίλυσή τους.

ΕΥΡΑΣΙΑ
Αυγουστιάτικο «απόγειο» στρατιωτικών γυμνασίων

Ενώ αυτές τις μέρες (από 1 έως 15 Αυγούστου) στα Ουράλια της Ρωσίας διεξάγονται ρωσοκινέζικα στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας με την επωνυμία «Ειρηνική Αποστολή - 2013», κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Κίνας στη Μογγολία και στο Καζαχστάν το περασμένο Σάββατο (10/8) ξεκίνησαν «ειρηνευτικά γυμνάσια» του ΝΑΤΟ.

Ετσι, στη Μογγολία πραγματοποιούνται τα διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμίας «Σε αναζήτηση του χαν - 2013», όπου συμμετέχουν πάνω από 1.000 στρατιώτες από τη Μογγολία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (Καναδάς, Αυστραλία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), καθώς και από την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τη Μιανμάρ. Για πρώτη φορά, στα γυμνάσια αυτά πήραν μέρος οι «ειρηνευτικές δυνάμεις» του Τατζικιστάν. Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αποσταλεί μόνο παρατηρητές τους.

Και στο Καζαχστάν (κοντά στα σύνορα της Κίνας) διεξάγονται στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Αετός της στέπας - 2013», όπου συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις από Καζαχστάν, ΗΠΑ, Βρετανία, Λιθουανία, Ελβετία, Ιταλία, Κιργισία και Τατζικιστάν. Τα γυμνάσια παρακολουθούν παρατηρητές από την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Λευκορωσία, ενώ από Ρωσία και Κίνα δεν έχουν αποσταλεί παρατηρητές τους.

Το ΝΑΤΟ επίσημα ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτικών ασκήσεων τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων και στο μετασοβιετικό χώρο.

Επιπλέον, ΗΠΑ και Γεωργία πραγματοποιούν ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και Ρωσία και το Καζαχστάν ανάλογες πολεμικές ναυτικές ασκήσεις στην Κασπία Θάλασσα.

Αν και διάφορα ρωσικά ΜΜΕ εκτιμούν πως αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις επηρεάζουν τα γεωπολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα της Ρωσίας, αφού το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί κοινά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα ρωσικά σύνορα, την ίδια ώρα στην ίδια τη Ρωσία αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου κοινά ρασοαμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια Σωμάτων αλεξιπτωτιστών από τις δύο χώρες.


Ι.Π.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Υπό την απειλή της έξωσης χιλιάδες φτωχές οικογένειες

Ενοπλοι αστυνομικοί επιθεωρούν το χάος που προκαλούν οι μπουλντόζες κατεδάφισης στην παραγκούπολη Μπαντία Ιστ του Λάγκος
Ενοπλοι αστυνομικοί επιθεωρούν το χάος που προκαλούν οι μπουλντόζες κατεδάφισης στην παραγκούπολη Μπαντία Ιστ του Λάγκος
ΛΑΓΚΟΣ.--

Ακόμη και την αφιλόξενη στέγη μιας φτωχικής καλύβας κινδυνεύουν να στερηθούν σύντομα δεκάδες χιλιάδες φτωχές οικογένειες Νιγηριανών, που τα τελευταία χρόνια είχαν καταφέρει να βρουν καταφύγιο στην αχανή παραγκούπολη της περιοχής Μπαντία Ιστ, στην ευρύτερη περιφέρεια της πολυπληθέστερης πόλης της Νιγηρίας, το Λάγκος (πάνω από 15.000.000 κατοίκους), εξαιτίας «αναπτυξιακού» προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας ύψους 200.000.000 δολαρίων που έχει στόχο την «εκκαθάριση» και τον «εξωραϊσμό» της περιοχής, με στόχο την εκχώρησή της σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έκανε πρόσφατα η νιγηριανή οργάνωση «Κέντρο Δράσης για Κοινωνικά και Οικονομικά Δικαιώματα» (SERAC) το κυβερνητικό πρόγραμμα κατεδάφισης αυθαιρέτων στην παραγκούπολη της περιοχής Μπαντία Ιστ, στο πλαίσιο σχεδιασμών της Παγκόσμιας Τράπεζας, είχε ως αποτέλεσμα, από τον Φλεβάρη ως σήμερα, να ξεσπιτωθούν πάνω από 9.000 άνθρωποι, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι θα έχουν σύντομα την ίδια τύχη εάν δεν κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες για την ανάσχεση των εξώσεων και των κατεδαφίσεων.

Η οργάνωση SERAC, καθώς και εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας που παρέθεσαν προχτές φωτογραφικά ντοκουμέντα, υποστηρίζοντας τις καταγγελίες για τις μαζικές κατεδαφίσεις σπιτιών στην περιοχή Μπαντία Ιστ, κατήγγειλαν ακόμη πως οι εξώσεις και οι κατεδαφίσεις των σπιτιών παραβιάζουν αφρικανικές και διεθνείς συνθήκες πάνω σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι πάνω από 9.000 άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους πριν ένα εξάμηνο εξακολουθούν να είναι άστεγοι και στο έλεος της βίας των στοιχείων της φύσης και τοπικών εγκληματικών συμμοριών.

IΡAK
Κλιμάκωση της βίας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ, που από την αρχή του χρόνου έχουν σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Μόνο την περίοδο του Ραμαζανιού, στο Ιράκ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι, με τη βία να γνωρίζει εξαιρετικά ανοδική πορεία, ενώ το κλίμα υποδαυλίζεται από τις επιθέσεις κατά σιιτών από σουνίτες και το αντίστροφο, κάνοντας την κατάσταση εκρηκτική. Οι ενδοθρησκευτικές συγκρούσεις με θύματα δεκάδες αμάχους και από τις δύο κοινότητες οξύνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο, φέρνοντας το λαό της χώρας αντιμέτωπο σε μία σχεδόν εμφυλιακή κατάσταση.

Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συντονισμένων επιθέσεων στη Βαγδάτη, σε συνοικίες και αγορές που χαρακτηρίζονται κυρίως σιιτικές, ενώ συνδέθηκαν με αντίστοιχες επιθέσεις μέσα στην ίδια βδομάδα, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακόμα 50 άνθρωποι. Το λουτρό αίματος συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες, καθώς συνολικά, σε επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ακόμα 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέα επεισόδια βίας.

Καθώς ο κύκλος της βίας στη χώρα διευρύνεται, επιδεινώνεται και η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στο Ιράκ, ενώ ομάδες - όπως το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» - που συνδέονται με την «αλ Κάιντα» και έχουν αναλάβει την ευθύνη για κάποιες από τις επιθέσεις, καθώς και για τις αποδράσεις τον περασμένο μήνα εκατοντάδων «ισλαμιστών», υποστηρίζουν ότι το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον τους οξύνει τα πνεύματα και προειδοποιούν για νέα αιματοχυσία, λέγοντας ότι οι εχθροί τους δε θα βρουν ησυχία ούτε στις γιορτές.

Στο στόχαστρο των επιθέσεων μπαίνουν αδιακρίτως σχολεία, καφενεία, γήπεδα, χώροι που συναθροίζονται κυρίως άμαχοι, με την κατάσταση να οδηγείται στα άκρα, με αμφίβολη κατάληξη, ενώ η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας τον περασμένο μήνα έκανε λόγο για «ανοιχτό πόλεμο», ωστόσο πριν από μερικές μέρες θέλησε να ρίξει τους τόνους, υποστηρίζοντας πως τα ΜΜΕ που αναφέρονται στις επιθέσεις «μεγαλοποιούν τα πράγματα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ