ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παρέμβαση ΕΕ και ΗΠΑ στον εξελισσόμενο εμπορικό «πόλεμο»

Η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν σε προσωρινή «ανακωχή» στην εμπορική διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών την περασμένη βδομάδα, όταν, στις 14 Αυγούστου, η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας επέβαλε ενισχυμένους ελέγχους των εμπορευμάτων από την Ουκρανία, με αποτέλεσμα περίπου 1.000 σιδηροδρομικά βαγόνια κι εκατοντάδες νταλίκες με ουκρανικά εμπορεύματα να συσσωρευτούν στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Η ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι», επικαλούμενη δηλώσεις του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας σιδηροδρόμων RZD, ανέφερε πως τώρα ο αριθμός των σιδηροδρομικών βαγονιών στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα έχει μειωθεί, και το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξυμένο. Ο επικεφαλής της Τελωνειακής Υπηρεσίας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελιγιανίνοφ, υποστήριξε πως από τις 16 Αυγούστου οι Ρώσοι τελωνειακοί υπάλληλοι σταμάτησαν να ελέγχουν το βάρος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται από την Ουκρανία στη Ρωσία, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Ωστόσο, η βελτίωση της κατάστασης φαίνεται να είναι προσωρινή. Ετσι, την περασμένη Κυριακή, ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Σεργκέι Γκλάζιεφ δήλωσε πως η επιπλοκή κατά τον έλεγχο των ουκρανικών εμπορευμάτων είχε «μεμονωμένο χαρακτήρα», ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει την προετοιμασία της για αυστηροποίηση των τελωνειακών ελέγχων εάν η Ουκρανία υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ το Νοέμβρη του 2013.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμάρ Μπροκ, πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση έκτακτης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Αυγούστου και θα εξετάσει την τωρινή κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σε δήλωσή του ο αξιωματούχος της ΕΕ κατηγόρησε τη Μόσχα πως αυξάνει την πίεσή της για να εμποδίσει την Ουκρανία να υπογράψει τη Συμφωνία Σύνδεσης καθώς και τη συμφωνία για μια σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με την ΕΕ.

Από τη μεριά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιοτ, δήλωσε πως η χώρα του παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης και κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία να επιλύσουν τα ζητήματα μέσα από τις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο ίδιος κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στον ΠΟΕ κι εμφανίστηκε θερμός υποστηρικτής της «ευρωπαϊκής επιλογής» της Ουκρανίας, δηλαδή της σύνδεσής της με τη διακρατική ένωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, την ΕΕ.

Αντίθετα, από τη μεριά της η Ρωσία επιδιώκει την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην Τελωνειακή Ενωση που έχει συγκροτήσει με το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία, κάτι που, βέβαια, δεν μπορεί να συμβεί εάν η Ουκρανία προχωρήσει τη σύνδεσή της με την ΕΕ.


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Ενας άνδρας ύποπτος για τη ρίψη πυρών κοντά σε δημοτικό σχολείο της Ατλάντα των ΗΠΑ συνελήφθη, χτες βράδυ, δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί κατά το περιστατικό.

AMMAN.-- O Ioρδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β', προειδοποίησε, χτες, στη διάρκεια συνεδρίου 100 σουνιτών και σιιτών μελετητών στο Αμμάν, ότι η εθνοτική και σεχταριστική βία σε αραβικές χώρες «θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή» του αραβικού κόσμου. Επίσης χτες η ιορδανική «Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας» έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του πρώτου ιορδανικού πυρηνικού αντιδραστήρα, κόστους 130 εκατ. δολαρίων, ως το 2016, από κονσόρτσιουμ των νοτιοκορεατικών εταιρειών KAERI και DAEWOO.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 130 άτομα πνίγηκαν στη διάρκεια καταστροφικών πλημμυρών που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τρεις επαρχίες της βορειοανατολικής Κίνας, προκαλώντας μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, συγκοινωνίες, ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σώοι μεταφέρθηκαν στα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και οι 106 οικονομικοί πρόσφυγες από χώρες της Ασίας που επέβαιναν σε πλοιάριο που είχε αρχίσει να βυθίζεται χτες τα ξημερώματα ανοιχτά των ακτών της αυστραλιανής Νήσου των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η Τυνήσια ακτιβίστρια Αμίνα Σμπούι, που απελευθερώθηκε πριν λίγες βδομάδες έπειτα από δυόμισι μήνες κράτησης, ανακοίνωσε χτες την αποχώρησή της από τη φεμινιστική οργάνωση «Femen» κατηγορώντας την για ισλαμοφοβία και αδιαφανές σύστημα χρηματοδότησης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ιρανοί διπλωματικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, χτες, πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα ηγηθεί της ιρανικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες που αφορούν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Η λιβανική αστυνομία συνέλαβε χτες έναν Λιβανέζο και δύο Παλαιστινίους με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής ομάδας και για δραστηριότητες «κατά της ασφάλειας επί του λιβανικού εδάφους». Σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως οι τρεις προετοίμαζαν επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με 250 κιλά εκρηκτικής ύλης, το οποίο κατασχέθηκε το Σάββατο στη Νααμέ, νοτίως της Βηρυτού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκρηξη σε βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Νιου Τζέρσεϊ, υπό αδιευκρίνιστη αιτία προκάλεσε χτες το απόγευμα τον τραυματισμό οκτώ ατόμων, εκ των οποίων το ένα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Το φορτηγό πλοίο SMART, που μετέφερε 147.650 τόνους κάρβουνου και προσάραξε προχτές στα ανοιχτά του λιμανιού του Ρίτσαρντς Μπέι της Νότιας Αφρικής εν μέσω κακοκαιρίας, κόπηκε στα δύο σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων στα ανοιχτά του λιμανιού.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Την έντονη αντίδραση των δασκάλων του Μεξικού προκαλεί η συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου που αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ουσιαστικά εντείνει τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Τη Δευτέρα το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαμαρτυρόμενους δασκάλους και τις δυνάμεις της αστυνομίας.

ΡΩΣΙΑ
Κρύβοντας το πρόβλημα των αστέγων

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νομοθετικής Βουλής της Αγ. Πετρούπολης κατά την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου συνεδριάσεων δήλωσαν πως «σκοπεύουν να επιλύσουν ριζικά το πρόβλημα των αστέγων», που τα τελευταία 22 χρόνια, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, έχει εμφανιστεί κι αυξηθεί δραματικά στους δρόμους των μεγαλουπόλεων της Ρωσίας.

Βέβαια, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, της «Ενιαίας Ρωσίας», όταν λένε ότι θα «επιλύσουν ριζικά το πρόβλημα», δεν εννοούν πως θα βρουν σ' αυτούς τους ανθρώπους δωρεάν κατοικία, δουλειά με αξιοπρεπείς αμοιβές, κι όλες εκείνες τις κοινωνικές κατακτήσεις που υπήρχαν στα χρόνια του... «ολοκληρωτισμού», όπως επιδιώκουν να «βαφτίσουν» το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.

Η πρόταση του κυβερνητικού κόμματος αφορά την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κολχόζ, δηλαδή των αγροτικών συνεταιρισμών, που υπήρχαν επί ΕΣΣΔ. Προτείνεται εκεί να φτιαχτούν παραπήγματα όπου θα στοιβαχτούν οι άστεγοι, κάτω από τον έλεγχο των υγειονομικών υπηρεσιών, που θα οργανώσουν το μαζικό εμβολιασμό τους, ώστε να αποτραπούν μεταδοτικές ασθένειες.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ο αριθμός των άστεγων στη σημερινή Ρωσία μετριέται σε εκατομμύρια: από 1,5 (η συγκρατημένη εκτίμηση) έως και 4,2 εκατομμύρια. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αστέγων συναντάται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ετσι στη Μόσχα βρίσκονται περίπου 75.000 άστεγοι, ενώ στην Αγ. Πετρούπολη περίπου 50.000.

Στην πραγματικότητα, η «ριζική επίλυση» δεν είναι κάτι άλλο παρά η απομάκρυνση του ζητήματος από τα κέντρα των μεγάλων αστικών πόλεων, ώστε να μην εμφανίζεται το φαινόμενο κάθε άνοιξη, όταν λιώνουν τα χιόνια, να προβάλλουν στα πάρκα των μεγαλουπόλεων τα παγωμένα κορμιά των δεκάδων αστέγων, που «έχασαν τη μάχη» με το χειμώνα.


Ι.Π.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Στάσεις εργασίας σε αυτοκινητοβιομηχανίες

ΣΕΟΥΛ.-- Δεκάδες χιλιάδες εργάτες σε εργοστάσια της «Χιουντάι» και της «Κία» στη Νότια Κορέα πραγματοποίησαν, χτες, τετράωρη στάση εργασίας, την οποία αναμένεται να επαναλάβουν και σήμερα, διεκδικώντας την ικανοποίηση μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών αιτημάτων.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, μόνο στα εργοστάσια της «Χιουντάι» οι απεργοί ξεπέρασαν τις 46.000, καθώς πολλοί συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος άσκησης πίεσης στην εργοδοσία έπειτα από τρεις μήνες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων.

Οι απεργοί διεκδικούν αύξηση των μισθών κατά 116 δολάρια, χορήγηση εφάπαξ επιδόματος 8.900 δολαρίων για κάθε τέκνο εργαζομένου που επιλέγει την αγορά εργασίας αντί τις σπουδές μετά την ενηλικίωσή του, μεγαλύτερα δώρα και καλύτερες ιατροφαρμακευτικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες για καρκινοπαθείς εργάτες.

Η εργοδοσία κωφεύει ως τώρα στα αιτήματα των εργατών με τον ισχυρισμό πως «είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν».

ΑΛΒΑΝΙΑ
Υποβαθμίζουν την ένταση σε Πρεμετή και Αργυρόκαστρο

TIΡΑΝΑ.--

Τους τόνους προσπάθησε να ρίξει χτες το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια έξω από το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή και την προχτεσινή επίθεση με πέτρες στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρονται «επίσημα στοιχεία που μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις», ενώ τονίζεται η «ανάγκη ανάλυσης των γεγονότων με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και στο πλαίσιο που αυτά εξελίσσονται»...

Αυτά ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι «Aulona», από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου το κτίριο της εκκλησίας, όπου από χτες το απόγευμα δεν υπήρχε παρουσία ιερέα ή πιστών. Οι υπάλληλοι του δήμου καθάρισαν τους χώρους, αφαιρώντας εκ νέου ιερά σκεύη, που είχαν επανατοποθετήσει τη Δευτέρα ιερείς και πιστοί, ενώ έκλεισαν με τοίχο πόρτες και παράθυρα για να εμποδίσουν τυχόν νέα προσπάθεια εισόδου των πιστών στο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ