ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αμερικανορωσική σύνοδος υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κρίση στη Συρία, ο επικείμενος δεύτερος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για το μεσανατολικό, ο νέος πυρηνικός αφοπλισμός με τη συνθήκη START, οι τελευταίες εξελίξεις σε Αφγανιστάν και Ιράν και ενδεχομένως η περίπτωση του Αμερικανού πρώην υπαλλήλου της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν που βρήκε προσωρινά άσυλο στη Ρωσία μετά τις αποκαλύψεις του για μαζικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα κυριαρχήσουν στην αμερικανο-ρωσική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας που είχε προγραμματιστεί αργά χτες βράδυ στην Ουάσιγκτον.

Πριν τη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου με τους Αμερικανούς ομολόγους του είχε προηγηθεί χτες τα ξημερώματα συνάντηση του πρώτου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Ο ΓΓ του οργανισμού αναφέρθηκε ιδιαίτερα «στην επείγουσα ανάγκη της αναβίωσης» της προετοιμασίας της Διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία, ενώ συζήτησε εκτενώς με τον Ρώσο αξιωματούχο την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον Λίβανο.

Την ώρα της συνάντησης του Σεργκέι Λαβρόφ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων προσπάθησαν να επιδώσουν, χωρίς αποτέλεσμα, στον πρέσβη της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν κείμενο με 340.000 υπογραφές που ζητούν απόσυρση της ρωσικής νομοθεσίας που πλήττει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων έξω από την κατοικία του τελευταίου στη Νέα Υόρκη...

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μήνυμα Χαμενεΐ κατά των ξένων διαπραγματευτών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΚΑΪΡΟ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προειδοποίηση για ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στην Αίγυπτο απηύθυνε σε μήνυμά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο ενδεχόμενο «καταστροφή». Ο Χαμενεΐ στην παρέμβασή του που ακολουθεί την αποτυχία της παρέμβασης των διαπραγματευτών από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να δώσουν λύση στο αδιέξοδο, με βάση πάντα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ζήτησε από «τον αιγυπτιακό λαό, τους πολιτικούς, θρησκευτικούς υπεύθυνους και τους διανοούμενους να αντιληφθούν τους κινδύνους από τη συνέχιση αυτής της κατάστασης».

Ο Χαμενεΐ τάχθηκε, επίσης, εναντίον της ανάμειξης ξένων χωρών «συμβουλεύοντας» τις αιγυπτιακές ελίτ «να μην επιτρέψουν στις ξένες χώρες, οι υπηρεσίες πληροφοριών των οποίων έχουν αναμφίβολα ένα ρόλο στη δημιουργία αυτής της κατάστασης, να αναμειχθούν στις αιγυπτιακές υποθέσεις».

Την ίδια στιγμή, ως «συγκεχυμένα» εκλαμβάνονται - σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ - τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ όσον αφορά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, σχετικά με τη μεταβατική - υπό το στρατό - κυβέρνηση και την ανατροπή του Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι. Τα μηνύματα των επισκέψεων διαφόρων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, που επιχείρησαν να δώσουν στην Ουάσιγκτον ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, η διγλωσσία όσον αφορά την ανατροπή του Προέδρου Μούρσι και κατά πόσο αυτό χαρακτηρίζεται ή όχι πραξικόπημα από τις ΗΠΑ, αλλά και η αποτυχία των συνομιλιών προκαλούν προβληματισμό, μετά και την αποτυχία των διεθνών διαπραγματευτών να πείσουν τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να προσέλθουν σε συνομιλίες.

Τη σύγχυση θεωρείται ότι επιχείρησε να επιλύσει η κοινή δήλωση ΕΕ και ΗΠΑ που ζητά από όλες τις πλευρές στη χώρα να δώσουν τέλος στο «επικίνδυνο αδιέξοδο», κάνοντας λόγο για ευθύνη της μεταβατικής κυβέρνησης να ξεκινήσει τη διαδικασία. Μια ανακοίνωση, η οποία τονίζει την «ανησυχία» των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον, για το αδιέξοδο και υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα για ανταλλαγή κατηγοριών, αλλά για βήματα προς έναν ουσιαστικό διάλογο.

Στο εσωτερικό της Αιγύπτου, η μεταβατική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απαίτησή της για τερματισμό των διαδηλώσεων και αποχώρηση των οπαδών του ανατραπέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι από τις πλατείες, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαμηνύουν ότι δεν έχουν πρόθεση να υποχωρήσουν.

  • Χτες ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε πέντε φερόμενους ως «ισλαμιστές μαχητές» στη μεθόριο των δύο χωρών, στην περιοχή ελ Αγρα, του Σινά. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι «ισλαμιστές» ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν πυραύλους κατά του Ισραήλ. Πηγές Αιγυπτίων αξιωματούχων που επικαλείται το Associated Press, υποστήριζαν ότι το ισραηλινό χτύπημα ήταν σε συνεννόηση με τις αιγυπτιακές αρχές.
ΙΡΑΝ
Νέοι ισχυρισμοί για κατασκευή σταθμού εκτόξευσης πυραύλων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην κατασκευή σταθμού εκτόξευσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, έχει προχωρήσει το Ιράν, όπως ισχυρίζονται δημοσιεύματα, ξένων ΜΜΕ, λέγοντας ότι η Τεχεράνη έχει ήδη προχωρήσει σε υποδομές που επιτρέπουν τόσο την εκτόξευση, όσο και τη στήριξη πυραύλων. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, απαντά ότι η προετοιμασία αφορά ένα διαστημικό κέντρο και την αποστολή δορυφόρων στο διάστημα.

Στις πληροφορίες για δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και ενδεχόμενη απειλή από το Ιράν, που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας έχουν στηριχθεί, μεταξύ άλλων, επικοινωνιακά και οι αποφάσεις των ΗΠΑ για την κατασκευή της αντιπυραυλικής ασπίδας, καθώς και η ρητορική του Ισραήλ, κατά της Τεχεράνης.

Την ίδια στιγμή, 50 πολιτικοί, οι οποίοι τελούν υπό κράτηση στο Ιράν, με επιστολή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ζητούν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα να τερματίσει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, χαρακτηρίζοντας την εκλογή του Χασάν Ροχανί στην προεδρία της χώρας, ως «μία νέα εποχή αμοιβαίας κατανόησης». Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, ο Χ. Ροχανί είχε δηλώσει «αποφασισμένος» για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την ομάδα των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία συμμετέχει και η Γερμανία, όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, λέγοντας ωστόσο ότι σε αυτές δε συμβάλλουν σε καμία περίπτωση οι απειλές και οι κυρώσεις. Πρόθεση να προσέλθουν εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη μετά την εκλογή Ροχανί, δηλώνουν και οι ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία, θέλει επανέναρξη των συνομιλιών, μέσα στο Σεπτέμβρη.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΡΑΝΑ.-- Παρά τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα να περιληφθεί και η Τουρκία μεταξύ των στρατηγικών εταίρων της χώρας - όπως η Ελλάδα και η Ιταλία - οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα καθώς αποτελούν μόλις το 9,3% των ξένων επενδύσεων στη χώρα αναφέρει χτεσινό άρθρο της εφημερίδας «Shqip» των Τιράνων.

ΚΙΤΟ.-- Ενας στρατιώτης του Ισημερινού και πέντε άνδρες που φέρεται να ανήκουν στους αντάρτες της οργάνωσης FARC σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο σε σύγκρουση στα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές του Ισημερινού, ζητώντας από τη γειτονική Μπογκοτά να ενισχύσει την παρουσία της στις μεθοριακές περιοχές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 31χρονος Αμερικανός Ντέρεκ Μεντίνα ομολόγησε μέσω του «Facebook», τη δολοφονία της 28χρονης γυναίκας του, Τζένιφερ Αλφόνσο, δημοσιεύοντας φωτογραφία με το ματωμένο σώμα της πριν παραδοθεί στην αστυνομία...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αιθιοπικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος με εξαμελές πλήρωμα συνετρίβη και ανεφλέγη χτες κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου. Τέσσερα από τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν και τα υπόλοιπα δύο νοσηλεύονται.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επιστήμονες από το ολλανδικό πανεπιστήμιο Ερασμος «ενοχοποίησαν» χτες τις καμήλες ως πιθανότερους φορείς των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν το λεγόμενο βαρύ αναπνευστικό σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS) που εμφανίστηκε πέρσι προκαλώντας το θάνατο 46 ανθρώπων κυρίως από χώρες της ευρύτερης περιοχής.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δάνειο ύψους 334 εκατ. δολαρίων για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Βελιγράδι με το Μαυροβούνιο, ενέκρινε το υπουργείο Οικονομίας της Κίνας, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Υποδομών Βέλιμιρ Ιλιτς.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στη Γενεύη επιβεβαίωσε χτες το θάνατο ενός 28χρονου μέλους της οργάνωσης και τον τραυματισμό ακόμη ενός σε αποστολή στο Νότιο Σουδάν από ομάδα ενόπλων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε συνομιλίες με τη βρετανική πολυεθνική εταιρεία «Tesco» που δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο βρίσκεται η «Επιχείρηση Πόρων Κίνας» (CRE) προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση των σούπερ μάρκετ στη χώρα, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κρατική CRE, που έχει 3.000 καταστήματα, θα ελέγχει το 80% της νέας αλυσίδας και η «Tesco» το 20%, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κατάληξη ακόμα στις διαπραγματεύσεις.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο πρώην οικονομικός αξιωματούχος της Κίνας Λιου Τιενάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, διεγράφη από το ΚΚ Κίνας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του στο Δημόσιο, με την κατηγορία του χρηματισμού και της διαφθοράς.

ΡΙΑΝΤ.-- Στη σύλληψη δύο ανδρών προχώρησαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, με την κατηγορία ότι αντάλλαξαν πληροφορίες περί επικείμενων βομβιστικών επιθέσεων καμικάζι στην περιοχή μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας ο ένας είναι υπήκοος Τσαντ και ο δεύτερος υπήκοος Υεμένης και ανακρίνονται από τις αρχές.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέα πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Ιούνη, η οποία συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με τα ποσοστά του Μάη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται ως αρνητική για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας, από την ύφεση, καθώς και στην ισχύ της σε σχέση με τη Γερμανία που παρουσίασε αύξηση της παραγωγής της κατά 2,4% το μήνα Ιούνη.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Απαγωγή δύο πιλότων τουρκικών αερογραμμών

ΒΗΡΥΤΟ.--

Ανησυχία προκαλεί στην Τουρκία η είδηση της μυστηριώδους απαγωγής δύο πιλότων των τουρκικών αερογραμμών νωρίς χτες το πρωί από άγνωστη ομάδα ενόπλων, ενώ επέβαιναν σε λεωφορειάκι μαζί με άλλα τέσσερα μέλη πληρώματος αεροσκάφους, ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν σε δρόμο στο διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.

Οι ένοπλοι απήγαγαν μόνον τους δύο πιλότους και άφησαν ελεύθερους άλλους τέσσερις εργαζόμενους στην εταιρεία Turkish Airlines, οι οποίοι αναμενόταν να επιστρέψουν στην Τουρκία αργά χτες βράδυ.

Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα ή τα κίνητρα των δραστών, οι οποίοι ωστόσο δεν αποκλείεται να συνδέονται με τη Συρία, καθώς αντικαθεστωτικές δυνάμεις κρατούν από πέρσι σε ομηρία εννιά Σιίτες του Λιβάνου.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρκέστηκε να δηλώσει πως η Αγκυρα συνεργάζεται στενά με τις αρχές του Λιβάνου για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τη λήξη της ομηρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ