ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟΚ
Μπορεί να προκριθεί

Η κληρωτίδα στάθηκε καλή με τον ΠΑΟΚ, αφού τον έστειλε στον 12ο όμιλο του Europa League, με αντιπάλους τις Αλκμάαρ (Ολλανδία), Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) και Σαχτέρ Καραγκάντι (Καζακστάν).

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν τις δυνατότητες να βρεθούν στους «32» της διοργάνωσης, όπως παραδέχτηκε και ο προπονητής τους, Χουμπ Στέφενς: «Βλέποντας την κλήρωση, νομίζω ότι ήταν καλό που αποφύγαμε "μεγαθήρια" των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, όπως η Τότεναμ ή η Βαλένθια. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να τα καταφέρει στη φάση των ομίλων. Ομως μην παρασυρθεί κανείς και πιστέψει ότι αυτό είναι αυτονόητο ή εύκολο. Θα χρειαστεί από εμάς ανάλογη προσπάθεια, όπως δείξαμε στα ματς με τη Μέταλιστ και τη Σάλκε και ελπίζω τα αποτελέσματα τώρα να είναι καλύτερα.

Η Aλκμάαρ δεν είναι καθόλου κακή ομάδα, το αντίθετο μάλιστα, ενώ προέρχεται από μια δυνατή ποδοσφαιρική σχολή. Επίσης, ξέρω ότι και η Μακάμπι Χάιφα είναι καλή ομάδα, αλλά δεν ξέρω καθόλου την ομάδα από το Καζακστάν. Θα πρέπει να ξαναδώ τα παιχνίδια εναντίον της Σέλτικ και να τη μελετήσω, πριν εκφράσω κάποια γνώμη».

Εντός έδρας ξεκινάει και ολοκληρώνει τις αναμετρήσεις του ο ΠΑΟΚ. Αναλυτικά το πρόγραμμα: 19/9 (1η αγωνιστική, κεκλεισμένων των θυρών) ΠΑΟΚ - Σαχτέρ, 3/10 (2η) Αλκμάαρ - ΠΑΟΚ, 24/10 (3η) ΠΑΟΚ - Μακάμπι Χάιφα, 7/11 (4η) Μακάμπι Χάιφα - ΠΑΟΚ, 28/11 (5η) Σαχτέρ Γκαραγκάντι - ΠΑΟΚ, 12/12 (6η) ΠΑΟΚ - Αλκμάαρ.

Οι γνωστές και η άγνωστη πρωτάρα

Μετά τον Ατρόμητο, ήρθε η σειρά του ΠΑΟΚ να (ξαν)αντιμετωπίσει την Αλκμάαρ. Ευελπιστεί με καλύτερα αποτελέσματα. Οι «ασπρόμαυροι» είχαν αποκλειστεί, με 2 ήττες, από τους Ολλανδούς το 2005, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η Αλκμάαρ κατέκτησε το κύπελλο και μέσω αυτού βρέθηκε στη διοργάνωση αφού στο πρωτάθλημα είχε τερματίσει 10η. Φέτος μετράει 2 ήττες και ισάριθμες νίκες, ενώ απώλεσε (στην παράταση) το «Σούπερ Καπ» από τον Αγιαξ.

Εχει χάσει τους δύο καλύτερους παίχτες της - Αλτιντορ, Μαχέρ - και δεν τους αντικατέστησε επάξια. Η παράδοση, στις αναμετρήσεις με ελληνικές ομάδες, είναι συντριπτικά υπέρ της. Εχει αποκλείσει (εκτός του ΠΑΟΚ) και τη Λάρισα.

Και η Μακάμπι Χάιφα, είναι γνωστή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εχει αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό (σε όμιλο του Champions League) και την ίδια περίοδο (2002) είχε αποκλείσει την ΑΕΚ (κύπελλο UEFA). Στις τάξεις της έχει τρεις ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στη χώρα μας. Τους Ράγιος (Αστέρα Τρίπολης), Τσότσαλιτς (Πανιώνιο), Αμπουχατζίρα (Λάρισα).

Για να φτάσει στους ομίλους, απέκλεισε τη ρουμανική Αστρα Γκιούργκιου (2-0 και 1-1), τη λετονική Βέντσπιλς (0-0 και 3-0) και τη Χαζάρ Λανκαράν από το Αζερμπαϊτζάν (2-0, 0-8). Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κέρδισε (3-1) τη Χαποέλ Κιριάτ Σμόνα.

Η πρωτάρα (σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης) της... παρέας, Σαχτιέρ Καραγκάντι, προκάλεσε εντύπωση με την επικράτηση της (2-0) στον πρώτο αγώνα των play off του Champions League, με την Σέλτικ. Νωρίτερα, είχε αποκλείσει με δύο νίκες (1-0) την Μπάτε Μπορίσοφ και την Σκερντέμπεου (νίκη 3-0, ήττα 3-2).

ΑΛΚΜΑΑΡ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 0-2
Αγγιξε την πρόκριση

Μια... ανάσα από την ιστορική ανατροπή και την πρόκριση, στους ομίλους του Europa League, έφτασε ο Ατρόμητος αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Κέρδισε την Αλκμάαρ, στην Ολλανδία, με 2-0 (53' Παπαδόπουλος, 74' Καραγκούνης) όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής του πορείας, χρειαζόταν ένα ακόμα γκολ (μετά το 1-3 στο Περιστέρι). Δεν το πέτυχε, παρά τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Με κλασικότερες το χαμένο πέναλτι του Παπαδόπουλου (18') και το δοκάρι του Ναπολεόνι (87').

Ο Γ. Παράσχος (μεταξύ άλλων) στάθηκε στη διακοπή και στην ατυχία: «Το ματς έγινε σε δύο ημέρες, συμβαίνει σπάνια. Αν συνεχίζαμε (προ)χθες με τον αντίπαλο κουρασμένο ίσως να παίρναμε την πρόκριση. Δε μας πήγαν καλά τα πράγματα, ήρθε η διακοπή, ο αντίπαλος ξεκουράστηκε. Δώσαμε τα πάντα, πιέσαμε αλλά δε μας χαμογέλασε η τύχη. Είμαι πάντως ικανοποιημένος, τουλάχιστον νικήσαμε». Να σημειώσουμε ότι ο Ατρόμητος, πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, κατέθεσε ένσταση. Υποστηρίζοντας ότι η διακοπή έγινε με υπαιτιότητα της γηπεδούχου, άρα η αναμέτρηση πρέπει να κατακυρωθεί υπέρ τους.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Επιστροφή Δ. Παπαδόπουλου

Ο Δ. Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Εθνική, μετά από 6 χρόνια. Αποτελεί μια από τις 24 επιλογές (δημοσιοποιήθηκαν χτες) του Σάντος, για τις αναμετρήσεις -του 7ου προκριματικού ομίλου για το Μουντιάλ- με Λιχτενστάιν (6/9 εκτός) και Λετονία (10/9 εντός).

Συγκριτικά με το φιλικό στην Αυστρία, κλήθηκαν ξανά οι Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς. Δεν κλήθηκαν οι Γκέκας, Αβ. Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Φυτανίδης, Δημούτσος. Την αποστολή στελεχώνουν οι Καρνέζης, Σηφάκης, Τοροσίδης, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Σιόβας, Σπυρόπουλος, Χολέμπας, Ταχτσίδης, Τζιόλης, Μανιάτης, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Φορτούνης, Νίνης, Κονέ, Χριστοδουλόπουλος, Φετφατζίδης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Μήτρογλου, Αθανασιάδης και Παπαδόπουλος.

Στις δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας (ανάμεσα στ' άλλα) επεσήμανε: «Και τα τέσσερα ματς που μένουν είναι πολύ σημαντικά για εμάς και δεν μπορώ να πω ότι αυτά τα δύο που έρχονται είναι σημαντικότερα. Δυστυχώς η πρόκριση δεν εξαρτάται από εμάς. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εκμεταλλευτούμε κάποιο στραβοπάτημα της Βοσνίας. Θα είναι μεγάλο κρίμα να χάσει βαθμούς και να μην το εκμεταλλευτούμε. Μπορούμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση αλλά δεν εξαρτάται από εμάς».

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της στους ομίλους του Champions League θα προσπαθήσει να κάνει απόψε (16:30) η ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» -στον προκριματικό όμιλο που φιλοξενείται στο Πρασόφ (Σλοβακία)- αντιμετωπίζουν την Ντιναμό Μινσκ. Το έτερο παιχνίδι είναι Τατράν Πρεσόφ - Μπεσίκτας. Οι νικήτριες θ' αγωνιστούν στον τελικό για το εισιτήριο στους ομίλους. Η 2η και 3η της κατάταξης θα συνεχίσουν στο κύπελλο Συνομοσπονδίας.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Οι υπόλοιποι όμιλοι είναι: Βαλένθια, Σουόνσι, Κούμπαν, Σεν Γκάλεν (1ος) Αϊντχόφεν, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Τσερνομόρετς, Λουντογκόρετς. (2ος) Σταντάρ Λιέγης, Σάλτσμπουργκ, Ελφσμποργκ, Εσμπιεργκ. (3ος) Ρούμπιν Καζάν, Γουίγκαν, Μάριμπορ, Ζούλτε Βάρεγκεμ. (4ος) Φιορεντίνα, Ντνίπρο, Πάκος Φερέιρα, Παντούρι. (5ος) Μπορντό, ΑΠΟΕΛ, Αϊντραχτ, Μακάμπι Τελ Αβίβ. (6ος) Ντιναμό Κιέβου, Γκενκ, Ραπίντ Βιέννης, Τουν. (7ος) Σεβίλλη, Φράιμπουργκ, Εστορίλ, Σλόβαν Λίμπερετς. (8ος) Λιόν, Ρεάλ Μπέτις, Γκιμαράες, Ριέκα. (9ος) Λάτσιο, Τραμπζονσπορ, Λέγκια, Απόλλων Λεμεσού. (10ος) Τότεναμ, Ανζί, Σέριφ, Τρόμσο (11ος).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ
Τετράδα κορυφής

Δύο μετάλλια πανηγύρισε χτες η ελληνική ομάδα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, που διεξάγεται στη Ν. Κορέα. Οι Γ. και Λ. Κόνσολας/Σπ. Γιάνναρος/Π. Μαγδανής, στο τετραπλό σκιφ ελ. βαρών, αναδείχθηκαν πρωταθλητές με χρόνο 6:03.44. Τους ακολούθησαν τα πληρώματα Γερμανίας (6:05.55) και Ιταλίας (6:07.19).

Λίγο νωρίτερα, στο σκιφ ελ. βαρών, η Κ. Νικολαΐδου κατέκτησε το 4ο μετάλλιό της φέτος. Μετά τα τρία χρυσά (σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Μεσογειακούς, Παγκόσμιο U23) πήρε χτες ασημένιο με χρόνο (7:53.23). Πρώτευσε η Αυστριακή Τάαουπ Τράερ (7:50.62), ενώ τρίτη ήταν η Βρετανίδα Ουάλζακ (7:54.12). Στο ίδιο αγώνισμα ο Ν. Αφεντούλης κατετάγη 14ος.

Σήμερα, στην αυλαία της διοργάνωσης, αγωνίζονται στον τελικό του διπλού σκιφ ελ. βαρών οι Μαγδανής, Γιάνναρος. Η κούρσα θα ξεκινήσει στις 09:33 με τη συμμετοχή ακόμα Γερμανίας, Ιταλίας, Ελβετίας, Βρετανίας, Νορβηγίας.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η Βαρβάρα Φίλιου -στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ρυθμικής γυμναστικής, το οποίο γίνεται στο Κίεβο- κατέκτησε την 4η θέση στον τελικό της κορδέλας, με 17,600 βαθμούς. Την τριάδα συνέθεσαν η Ρωσίδα, Κουντριάβτσεβα (18,516 β.), η Ουκρανή, Ριζατντίνοβα (18,233 β.) και η Λευκορωσίδα, Στανιούτα (18,066 β.). Η 16χρονη Κορίνα Αλευρογιάννη, στην πρώτη της συμμετοχή, κατετάγη 49η στο σύνθετο ατομικό με 42,582 βαθμούς. Ηταν 54η στις κορίνες (13,666) και 48η στην κορδέλα (13,850).

ΠΟΛΟ
Στόχος τα ημιτελικά

Νέα προσπάθεια διάκρισης -μετά την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα- ξεκινάει αύριο, η Εθνική ομάδα Νεανίδων. Θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται στον Β' όμιλο μαζί με Σερβία, Ιταλία και Σλοβακία. Αύριο οι «γαλανόλευκες» αντιμετωπίσουν τη Σερβία (12:00) και τη Δευτέρα την Ιταλία (17:30).

Την 13μελή αποστολή στελεχώνουν οι Ελευθεριάδου, Σταματοπούλου, Β. και Ελ. Πλευρίτου, Σώρα, Καλογεράκου, Ειρ. και Μ. Πάτρα, Νανούση, Μαμόγλου, Χυδηριώτη, Ξενάκη, Νιαρχάκου. Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, Γ. Μορφέσης, έθεσε ως στόχο την τετράδα: «Είναι η πρώτη φορά που τα κορίτσια γεννημένα το 1996 κάνουν μια Εθνική ομάδα, οπότε πρέπει να δούμε πρώτα τις δυνατότητές μας και μετά τους αντιπάλους μας για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς μας πιέζει ο χρόνος και δεν είχαμε τη δυνατότητα να είμαστε πολλές μέρες μαζί. Ο στόχος μας πάντα είναι να μπούμε στην τετράδα και από εκεί και πέρα βλέπουμε για το μετάλλιο».

Στον Α' όμιλο συμμετέχουν Ισπανία, Τσεχία, Γερμανία, Ουκρανία και στον Γ' όμιλο οι Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, Τουρκία, Ρωσία.

SUPER LEAGUE
Δοκιμάζεται εκτός έδρας η πρώτη πεντάδα

Με τις αναμετρήσεις της 3ης αγωνιστικής συνεχίζεται το τριήμερο που ξεκινάει, το επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Super League. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός πάει για το 3 στα 3, στη Λιβαδειά, με κάθε άλλο αποτέλεσμα να θεωρείται μεγάλη έκπληξη. Η δεύτερη Βέροια δοκιμάζεται στην «Λεωφόρο», όπου ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει το δύο στα δύο, ώστε να επιστρέψει στις νίκες και να απαλύνει το βαρύ (μετά την ήττα στη Ν. Σμύρνη) κλίμα. Η τριάδα που συγκατοικεί στην τρίτη θέση, δοκιμάζεται εκτός έδρας. Ο Εργοτέλης στην Ξάνθη, ο Πανιώνιος στην Τούμπα και ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Μυτιλήνη με την αξιόμαχη Καλλονή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ: Ξάνθη - Εργοτέλης (19:15, NS1), Καλλονή - ΠΑΣ Γιάννινα (19:15, NS2), Παναθηναϊκός - Βέροια (21:30, NS2). ΑΥΡΙΟ: Αστέρας Τρίπολης - Απόλλωνας (19:15, NS7), ΠΑΟΚ - Πανιώνιος (19:15, NS2), Πανθρακικός - Παναιτλωικός (19:15, NS3), Λεβαδειακός - Ολυμπιακός (21:30, NS1). ΔΕΥΤΕΡΑ (2/9): Ατρόμητος - Αρης (19:15, NS4), ΟΦΗ - Πλατανιάς (21:30, NS1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ