ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Με λιγότερα από 500 ευρώ επιβιώνουν 720.000 συνταξιούχοι

Με το νόμο... οι νέες περικοπές στις συντάξεις

Στις αλχημείες των στατιστικών στοιχείων επιμένει το υπουργείο Εργασίας με αφορμή την παρουσίαση για έναν ακόμα μήνα (Σεπτέμβρης) από το Πρόγραμμα «Ηλιος» των συντάξεων που αποδίδονται. Ετσι ο υπουργός Εργασίας συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται στα 921,15 ευρώ(!) σε μια μονότονη προσπάθεια να πείσει για την «ευμάρεια» των συνταξιούχων τους οποίους κατά εκατοντάδες χιλιάδες τους έχουν ρίξει στη φτώχεια και την ανέχεια.

Η επιχείρηση παραπληροφόρησης για «υψηλές συντάξεις», δεν επανέρχεται τυχαία. Συνδέεται με τις νέες περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ που θα επιβληθούν το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση πως «Πέρα των ήδη προβλεπομένων υποχρεώσεων που απορρέουν από ψηφισμένους νόμους καμία άλλη επιβάρυνση ούτε νέο μέτρο δεν επίκειται», αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει: Οτι επίκειται παραπέρα η μείωση συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, ως εφαρμογή παλιότερων νόμων, καθώς αναμένεται η παραπέρα μείωση των επικουρικών μέσα από τον επανακαθορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, συντάξεις μάλιστα που θα αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο και θα εξαρτώνται πέραν των ατομικών εισφορών, ακόμα και από τον αριθμό των εργαζομένων που θα συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο. Από το νέο τρόπο απόδοσης των εφάπαξ, που θα δεχτούν νέες μειώσεις σε συνάρτηση με τα οικονομικά των Ταμείων. Από το νέο τρόπο απονομής των κύριων συντάξεων από το 2015, με την κυβέρνηση να «εγγυάται» μόνο τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ! Ταυτόχρονα, είναι πρόσφατη η δήλωση του υπουργού Εργασίας για «εκ βάθρων αλλαγές» και για το σκοπό αυτό αναμένεται να ορίσει εντός του Σεπτέμβρη Επιτροπή Ειδικών η οποία και θα αναλάβει την «επικαιροποίηση» των νόμων Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, δηλαδή νέο ασφαλιστικό με βάση ότι το κράτος θα μειώνει διαρκώς τις επιχορηγήσεις των Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αλχημεία και των στοιχείων που παρουσιάστηκαν χτες, βέβαια βγάζει μάτι, καθώς τα ποσά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού το υπουργείο αθροίζει συντάξεις και βγάζει μέσους όρους χωρίς μάλιστα να αφαιρεί τις κρατήσεις των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη και τον αναλογούντα φόρο απ' αυτά τα εισοδήματα.

Ομως, σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, τα αναλυτικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, επιβεβαιώνουν για τη φτώχεια που εξαπλώνεται σε μεγάλα τμήματα συνταξιούχων, καθώς 719.223 συνταξιούχοι το 26,8% του συνόλου, λαμβάνουν ως εισόδημα από συντάξεις ποσά κάτω από 500 ευρώ. Ειδικότερα, 518.418 συνταξιούχοι λαμβάνουν μέση σύνταξη το ποσό των 362,11 ευρώ, 91.021 λαμβάνουν το ποσό των 303,65 ευρώ, 101.558 συνταξιούχοι λαμβάνουν το ποσό των 383,10 ευρώ και 8.226 το ποσό των 218,81 ευρώ! Επιπλέον, 1.115.219 συνταξιούχοι λαμβάνουν εισόδημα από συντάξεις ποσά μεταξύ των 500 και 1.000 ευρώ, όμως οι μέσες απολαβές αυτής της κατηγορίας κυμαίνονται από 682 ευρώ έως 766 ευρώ και αυτά μικτά, χωρίς δηλαδή να αφαιρεθούν οι κρατήσεις και ο φόρος που τους αναλογεί.

Καταρρέουν οι μύθοι

Τα ίδια στοιχεία καταρρίπτουν και το μύθο περί πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και μικρής ηλικίας συνταξιοδότησης και εξόδου από την εργασία των εργαζόμενων στη χώρα μας. Προκύπτει λοιπόν, πως το 58% των συνταξιούχων έχουν ηλικία άνω των 70 ετών, 1.569.419 συνταξιούχοι από τους 2.706.924 συνταξιούχους, και το 72,2% σχεδόν 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχουν ηλικία άνω των 66 ετών! Ανω των 61 ετών είναι 2.278.854 συνταξιούχοι, ποσοστό 84,2%! Επίσης, μεταξύ 56 και 60 ετών βρίσκονται 204.825 συνταξιούχοι και μεταξύ 51 και 55 ετών ακόμα 104.575 συνταξιούχοι. Μόνο 90.447 συνταξιούχοι (ποσοστό 3,3%) είναι κάτω των 50 ετών, πράγμα φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας αριθμός απ' αυτούς μπορεί να είναι συνταξιούχοι από αναπηρία, ένστολοι που συνταξιοδοτούνται με ειδικό καθεστώς ή μητέρες ανηλίκων. Σημειώνεται μόνο ότι ο αριθμός των συνταξιούχων από αναπηρία (σοβαρή ασθένεια ή ατύχημα) ανέρχεται στα 234.592 άτομα, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να είναι κάτω των 50 ετών. Αποδεικνύεται έτσι πως το επιχείρημα των κυβερνώντων ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας συνταξιοδοτούνται σε μικρή ηλικία ήταν μόνο το πρόσχημα για να επιβληθούν αυξήσεις στα όρια ηλικίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

Το ίδιο καταρρέει και ο άλλος μύθος για συνταξιούχους που λαμβάνουν πολλές συντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ 1.408.318 συνταξιούχοι λαμβάνουν μόλις μία σύνταξη ενώ άλλες 929.888 λαμβάνουν δύο συντάξεις. Δηλαδή, το 52% των συνταξιούχων, ένας στους δύο, παίρνουν μόνο μία σύνταξη ενώ το 34%, δύο συντάξεις, συνήθως κύρια και επικουρική για τις οποίες έχουν καταβάλλει και τις ανάλογες εισφορές. Που σημαίνει ότι το 86% των συνταξιούχων λαμβάνουν το πολύ δύο συντάξεις, καταρρίπτοντας έτσι και αυτό το μύθο.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια σε συγχωνεύσεις και διαθεσιμότητες

Τα ράντζα έφτασαν τα 26 όταν τα κρεβάτια είναι 20 στην Ψυχιατρική κλινική του «Ευαγγελισμού»!
Τα ράντζα έφτασαν τα 26 όταν τα κρεβάτια είναι 20 στην Ψυχιατρική κλινική του «Ευαγγελισμού»!
Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων και τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων σε αυτά.

Η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποφάσισε ομόφωνα τετράωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) στις 12 Σεπτέμβρη 2013 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώρα 12 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα θα γίνουν συγκεντρώσεις στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη 2013.

Το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε τριήμερη απεργία 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη 2013. Επίσης καλεί τις τοπικές ενώσεις να κάνουν γενικές συνελεύσεις και να οργανώσουν την υπεράσπιση των δημόσιων δομών, που απειλούνται με κλείσιμο.

Συνέλευση κάνουν αύριο οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό». Επίσης αύριο οι εργαζόμενοι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο θα κάνουν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου και θα πάρουν μέρος στην κοινή συγκέντρωση με τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), καθώς και Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Αθήνας στο Παλατάκι Χαϊδαρίου.

Περισσότερα τα ράντζα από τα κρεβάτια...

Προάγγελος του τι θα συμβεί στα μεγάλα νοσοκομεία, μετά το κλείσιμο των μικρών νοσοκομείων και ιδιαίτερα με το κλείσιμο των ψυχιατρείων μέχρι το τέλος του 2015, αποτελούν οι χτεσινές εικόνες στους διαδρόμους της Ψυχιατρικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», όπου αναπτύχτηκαν 26 ράντζα, όταν η κλινική έχει μόλις 20 κρεβάτια.

Λόγω της εκχώρησης της περίφημης αποασυλοποίησης στον ιδιωτικό τομέα - με το ταυτόχρονο κλείσιμο ορισμένων ψυχιατρείων - η μεγάλη πλειοψηφία των ψυχικά αρρώστων ή βρίσκεται στους δρόμους ή στοιβάζεται στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι συνταξιούχοι

«Απαιτούμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με πλήρη κρατική χρηματοδότηση» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. «Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πρόληψη του λαού είναι υποχρεώσεις του κράτους και πρέπει να παρέχονται δωρεάν - ανεξάρτητα από ασφαλιστική ικανότητα και φυλετική διάκριση - σε όλους τους κατοίκους της χώρας» τονίζει η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ δηλώνοντας ότι θα «αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της για την ανάδειξη των αναγκών των συνταξιούχων και την ικανοποίησή τους με δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα».

«Χέρι» στις συντάξεις αναπήρων και χρόνια πασχόντων

Κενό γράμμα αποδεικνύεται στην πράξη η εξαίρεση των συνταξιούχων με βαριά αναπηρία, ποσοστού 80% και άνω από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης (Δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και επίδομα άδειας). Σύμφωνα με καταγγελία στον «Ρ» συνταξιούχου νεφροπαθή με 85% αναπηρία, η σύνταξή του θα έπρεπε από 1/1/2013 να είναι αυξημένη κατά 134,40 ευρώ, αφού τα δώρα και το επίδομα σύμφωνα με το νόμο (4111/2013) επιμερίζονται σε δωδεκάμηνη βάση. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί για τους συνταξιούχους με βαριά αναπηρία, όπως επίσης δεν τους έχουν δοθεί αναδρομικά τα ποσά που παρακρατήθηκαν για 3 μήνες, δηλαδή πριν την εξαίρεση των ανάπηρων συνταξιούχων από τις περικοπές.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης ενάντια στις απολύσεις, τις καταργήσεις οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων, τις καταργήσεις - συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών. Σήμερα συνεχίζουν με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στην είσοδο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στα απογευματινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την Παιδεία και προκήρυξε νέα στάση εργασίας για αύριο Τετάρτη ενάντια στο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο.

ΛΑΡΙΣΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σήμερα Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2013, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας την άμεση λήψη μέτρων στήριξης όλων των ανέργων. Επίσης το ΕΚΛ ανακοίνωσε χτες ότι θα συνεχιστούν και φέτος τα δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου, παιδιά ανέργων, μονογονεϊκών οικογενειών, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2013.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ