ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους αρχαιολόγους στο Αμύνταιο

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα των αρχαιολόγων στις ανασκαφικές έρευνες στα έργα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Φλώρινας, φέρνει για μια ακόμη φορά το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένης Γερασιμίδου προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εργασίας. Το ΚΚΕ είχε θέσει αυτά τα προβλήματα στη Βουλή με Ερώτησή του και τον περασμένο Μάη.

Οι βουλευτές αναφέρουν τις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων στο Αμύνταιο, μετά από απόφαση των εργαζομένων αρχαιολόγων στα έργα Ανάργυροι ΙΙΧb και ΧΙΙΙa στο ορυχείο πεδίου Αμυνταίου, λόγω της απόφασης της εργολήπτριας εταιρείας ΑΚΜΗ ΑΤΕ να μειώσει κατά 15% τις αποδοχές των νεοπροσληφθέντων αρχαιολόγων.

«Σύμφωνα με το ΣΕΚΑ», σημειώνεται στην Ερώτηση, «η εταιρεία κωφεύει και εμμένει στη θέση της παρά τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και την άρνηση των αρχαιολόγων να δεχτούν τις μειωμένες συμβάσεις διεκδικώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας των αρχαιολόγων». Προσθέτει ότι «οι εταιρείες που υπογράφουν εργολαβικές συμβάσεις με την ΔΕΗ ΑΕ για την ανάληψη των ανασκαφικών ερευνών στα έργα της προσπαθούν να προσλαμβάνουν τους έκτακτους αρχαιολόγους με αποδοχές κατώτερες της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου των αρχαιολόγων, με δελτίο παροχής υπηρεσιών κ.λπ.».

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αρχαιολόγων που εργάζονται στις ανασκαφικές έρευνες στα έργα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Αλλαγές προς το χειρότερο

Σε αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο για τον κινηματογράφο προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση, χωρίς να πειραχθεί ο «κορμός» του, που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση της οπτικοακουστικής δημιουργίας, δηλαδή «κίνητρα» στο κεφάλαιο και προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις του υπουργού Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλου, με το ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, προχτές, και με τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γρηγόρη Καραντινάκη, χτες.

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΕΣ και το ΥΠΠΟ συμφωνούν για «τροποποίηση» του νόμου «με τις αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις», όπως σημειώνει η ΕΕΣ σε ανακοίνωσή της, ενώ ο υπουργός προτίθεται «σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να προχωρήσει σε θεσμικά μέτρα που θα βοηθήσουν τους δημιουργούς, θα δώσουν κίνητρα στους παραγωγούς και θα διευκολύνουν τους αρμόδιους φορείς». Η ΕΕΣ ζήτησε, επίσης, σύσταση «Εθνικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, με εκπροσώπηση των παραγωγικών δυνάμεων του οπτικοακουστικού χώρου και προσωπικοτήτων του κινηματογράφου».

Ο διευθυντής του ΕΚΚ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ενισχυθούν τα φορολογικά κίνητρα και να προσελκυσθούν νέες ξένες παραγωγές και ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ για τα προβλήματα στη διανομή. Τόσο ο ίδιος, όσο και η ΕΕΣ, έθεσαν το διαχρονικά άλυτο ζήτημα της απόδοσης του 1,5% των εσόδων των καναλιών για κινηματογραφική παραγωγή. Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΕΚΚ, μετά την πρόσφατη παραίτηση του Γ. Παπαλιού, θα οριστεί προσεχώς.

Φυσικά, το θεσμικό πλαίσιο για τον κινηματογράφο αντανακλά τη στρατηγική του κεφαλαίου στον πολιτισμό, η οποία δεν επιδιώκει μόνο την πλήρη εμπορευματοποίησή του και τη μετατροπή των δημιουργών σε υπαλλήλους των πολυεθνικών, αλλά -ταυτόχρονα- και τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου της δημιουργίας, για να υπηρετεί τις «αξίες» και τα συμφέροντα των αστών. Τα «κίνητρα» για την παραγωγή αφορούν στις εταιρείες και όχι στους δημιουργούς, ενώ και οι δημιουργοί μετατρέπονται, από το κράτος, σε «επιχειρηματίες» για να καταφέρουν να γυρίσουν μια ταινία, δεδομένης της κρατικής υποχρηματοδότησης.

Για τους δημιουργούς πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όσα «μπαλώματα» και να γίνουν στη νομοθεσία, κάθε άλλο παρά αλλάζει ο παραπάνω προσανατολισμός της. Αντίθετα, και παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά διάφορες βραβεύσεις ελληνικών ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ, αναδεικνύεται η ανάγκη για τη συγκρότηση δημόσιου οργανισμού κινηματογράφου, όπου θα συγκεντρωθούν οι υποδομές και οι αρμοδιότητες σταδιακά σε ένα δημόσιο - κοινωνικοποιημένο οργανισμό φορέα Τέχνης και Πολιτισμού.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Οταν οι ταινίες γίνονται πραγματικότητα...

Οι προβολές για το 36ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησαν λίγο πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και το ειρωνικό είναι ότι τη στιγμή που νεαρός ξεψυχούσε, στην αίθουσα προβαλλόταν η ταινία «Red Hulk», η οποία πραγματεύεται τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής. Μια ταινία με πολλά επίπεδα, έξω από κλισέ και απλουστεύσεις.

Λίγες μέρες πριν, όταν λέγαμε ότι ο φακός των νέων δημιουργών γυρνάει προς κοινωνικά θέματα (ρατσισμός, εθνικισμός, ανεργία, κρίση κτλ) δε φανταζόμασταν ότι η δημιουργία θα ταυτιζόταν σε τέτοιο βαθμό με την ίδια τη ζωή. Το ίδιο το γεγονός, δηλαδή ο ρόλος και η τελευταία δολοφονία της Χρυσής Αυγής, μονοπώλησε τα πηγαδάκια των δημιουργών τις επόμενες μέρες. Στις συζητήσεις, βέβαια, υπήρξε και ο σχολιασμός των ταινιών που προβλήθηκαν και η ανυπομονησία για τις προβολές που έπονται.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί δεκαπέντε ταινίες. Μετά το τέλος του Φεστιβάλ θα υπάρχει συνολικός απολογισμός και σχολιασμός στον «Ριζοσπάστη».

Σκίτσα ενάντια στα ναρκωτικά

Εκθεση σκίτσων αφιερωμένη στα 30 χρόνια του οργανώνει το ΚΕΘΕΑ - «ΙΘΑΚΗ», το πρώτο πρόγραμμα απεξάρτησης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Θέμα της έκθεσης είναι τα ναρκωτικά, η εξάρτηση και η απεξάρτηση. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Στέκι του προγράμματος «ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ» (Σταυροπούλου 29, Πλατεία Αμερικής), από 30/9 - 13/10, με ελεύθερη είσοδο.

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης (13/10), τα μέλη της Λέσχης θα υποδεχτούν το κοινό για ένα δίωρο εργαστήρι σκίτσου, ανοικτό σε μικρούς και μεγάλους.

Συμμετέχουν οι σκιτσογράφοι: Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Κώστας Μητρόπουλος, Αντώνης Νικολόπουλος (Sοloup), Σπύρος Ορνεράκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης), Μαρία Τζαμπούρα.

Τσιρκολάνικο θέαμα

Στο «Θέατρο Βράχων» Βύρωνα, σήμερα και αύριο (9 μ.μ.) δίνονται οι δύο τελευταίες παραστάσεις μιας ιδιόμορφης ροκ όπερας, με τίτλο «Dragon». Πρόκειται για παράσταση τσιρκολάνικου θεάτρου του δρόμου, μια συμπαραγωγή θιάσων και καλλιτεχνών από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία, σε μουσική Σταύρου Γασπαράτου, λιμπρέτο Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαππά. Με αφετηρία τον ιππότη Λάνσελοτ, η παράσταση έχει ως αναφορές τους Ακρίτες φύλακες των συνόρων, όπως απαντώνται στους μύθους και τις ιστορίες των λαών της Ευρώπης, με ήρωες και δράκους, μέσα από την έρευνα των ακριτικών θρύλων και της ακριτικής ποίησης αναδύονται διαχρονικά σύμβολα και προαιώνιες αξίες διαπολιτισμικής συνύπαρξης των λαών της Ευρώπης. Είναι ένα σύγχρονο θέαμα που συνδυάζει ζωντανή μουσική, τραγούδι, χορό, ακροβατικά, ξυλοπόδαρους, τεχνικές τσίρκου, μαριονέτες, βιντεοπροβολές, μεγάλες εγκαταστάσεις, άρματα και πυροτεχνήματα.

Οι θεατρικοί οργανισμοί και παραγωγοί της παράστασης είναι οι εξής: «Helix Action Theatre» (αθηναϊκός θίασος Θεάτρου του Δρόμου). «Teatro Biuro Podrozy» (θίασος από το Πόζναν Πολωνίας, με πολύχρονη παράδοση στις παραστάσεις ανοιχτού χώρου). «Malabar» (γαλλικός θίασος, με πολυπληθείς υπαίθριες παραστάσεις). «Sofia Puppet Theatre» (Δημοτικό Κουκλοθέατρο της Σόφιας, που συνδυάζει μαριονέτες, παντομίμες και θέατρο σκιών). «PRISMA» (αθηναϊκός πολιτιστικός οργανισμός). Πρωταγωνιστούν: Κρατερός Κατσούλης, Νικόλαος Καραγκιούρης, Γιάννης Σιαμσιάρης, Μαρίνα Σάττι, John Bicnell, Μίνος Θεοχάρης, Αντώνης Πασβάντης, Κατερίνα Βαρδακαστάνη, Δημήτρης Κακαβούλας. Συμμετέχουν σπουδαστές ελληνικής δραματικής σχολής και οι μουσικοί: Διονύσης Βερβιτσιώτης, Καίτη Πάντζαρη, Ελλη Φιλίππου, Γιώργος Πούλιος.

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «12 εικαστικοί συνομιλούν με 12 ποιητές», διοργανώνει ο Δήμος Αθήνας (24/9-15/10), στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο), στο πλαίσιο του Α' Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών. Εικαστικοί «συνομιλούν» με ποιητές, τους οποίους οι πρώτοι έχουν επιλέξει. Οι διάδες εικαστικών-ποιητών είναι: Γιάννης Βαλαβανίδης - Αγγελος Σικελιανός. Κλεοπάτρα Δίγκα - Γιουζέππε Ουνγκαρέτι. Γιάννης Καστρίτσης - Γουέγκ Γουάι. Κυριάκος Κατζουράκης - Νίκος Καββαδίας. Κλειώ Μακρή - Πάμπλο Νερούδα. Χρόνης Μπότσογλου - Λευτέρης Πούλιος. Γιώργος Λαζόγκας - Νάνος Βαλαωρίτης. Παυλίνα Παμπούδη - Τ.Σ. Ελιοτ. Ρένα Παπασπύρου - Πωλ Ελυάρ. Γιάννης Στεφανάκης - Γιώργος Σαραντάρης. Μάριος Σπηλιόπουλος - Νίκος Εγγονόπουλος. Γιάννης Τζερμιάς - Σοφοκλής. Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ