ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δρομολογούνται αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό

Συνάντηση στη Ν. Υόρκη είχαν οι Ευ. Βενιζέλος και Ν. Αναστασιάδης. Στις ΗΠΑ από βδομάδα και ο Αντ. Σαμαράς

Να «εξωραΐσει» τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογεί η απόφαση για άμεση εμπλοκή της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επιχείρησε ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη.

Η συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Το σχέδιο, που έχει για αφετηρία τη λογική των «εγγυητριών δυνάμεων», προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής πλευράς και οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται σε μια περίοδο που από τις ΗΠΑ και την ΕΕ δρομολογείται ένα νέο «σχέδιο Ανάν» και αυξάνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Ν. Αναστασιάδη για «να δημιουργηθεί ένα νέο μομέντουμ, μια νέα ευκαιρία, μια νέα δυναμική για μια βιώσιμη, δίκαιη λύση στο Κυπριακό». Οπως ανέφερε, «εμείς είμαστε έτοιμοι, στο επίπεδο που θα καθοριστεί, να συναντηθούμε με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας», προσθέτοντας ότι και «η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνομιλήσει με το διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε την «ευαρέσκειά» του για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τις εξελίξεις των συνομιλιών μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου του Αχ. Νταβούτογλου. «Θεωρώ πως οι κρίσιμες πολυμερείς διαβουλεύσεις που γίνονται θα βοηθήσουν ώστε αυτό που επιδιώκουμε - έναν καλά προετοιμασμένο διάλογο - να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ερωτηματικά για τις συμφωνίες που κρύβονται κάτω από το τραπέζι, καθώς η διευθέτηση του Κυπριακού φαίνεται να συνδέεται από την Ελλάδα και την Τουρκία και με άλλα θέματα, όπως ο καθορισμός ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η συμφωνία για τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε «υποβάθμιση της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της διαδικασίας σε τετραμερή».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ν. Ερογλου, με δηλώσεις χαιρέτισε τη συμφωνία, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «θα οδηγήσει σε μια τετραμερή διαδικασία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Ο. Ερτούγ έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» και υποστήριξε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά επιζητούσε να συναντηθεί με την Τουρκία».

Στις ΗΠΑ ο Σαμαράς

Ο Α. Σαμαράς θα βρεθεί την επόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικάνο αντιπρόεδρο Τζ. Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός, θα έχει στη Νέα Υόρκη επαφές με τις ηγεσίες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη κυρώθηκε στη Βουλή το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ.

Επίσης, θα μεταβεί για δύο μέρες στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου. Θα μιλήσει ακόμα σε εκδήλωση, όπου αναμένεται να αναφερθεί στο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα απευθύνει κάλεσμα στα αμερικανικά μονοπώλια για αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συνάντηση και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
«Νέα Κασπία» βλέπει η κυβέρνηση

Προσκλητήρια στα μονοπώλια και αυταπάτες στο λαό μοίρασε ο αρμόδιος υπουργός από συνέδριο στην Κύπρο

Η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες στο λαό ότι από τα κοιτάσματα που προορίζει για τα μονοπώλια, θα σωθεί και ο ίδιος
Η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες στο λαό ότι από τα κοιτάσματα που προορίζει για τα μονοπώλια, θα σωθεί και ο ίδιος
Την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα του λαού, παρουσίασε ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, σε συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες, που διοργάνωσαν στην Κύπρο το «The German Marshall Fund of the United States», το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το «Centre for European Studies».

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Μανιάτης είπε ότι χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, «που έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα στην ίδια την κοινωνική τους συνοχή, έχουν βαθιά ανάγκη να αξιοποιήσουν τον ορυκτό τους πλούτο και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, προκειμένου να φέρουν ευημερία στους λαούς τους και ειρήνη».

Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό ότι η παράδοση των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια και οι ανταγωνισμοί που οξύνονται γύρω από τα ενεργειακά κοιτάσματα, είναι προς το συμφέρον του και διασφαλίζουν την ειρήνη. Αυτό που συμβαίνει βέβαια, είναι το αντίθετο, αφού από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα βγουν κερδισμένες μια χούφτα πολυεθνικές, και όχι ο λαός, ενώ οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί φέρνουν ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου.

Ο Ελληνας ΥΠΕΚΑ είπε ακόμα ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου, ως κρατών μελών της ΕΕ», επειδή στο εξής θα αντιμετωπίζονται «από μια νέα οπτική γωνία, αυτή των πηγών ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακού εφοδιασμού της ίδιας της Ευρώπης, άρα ως μιας πηγής και ενός δρόμου που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών».

Η αναβάθμιση του «γεωπολιτικού ρόλου» της Ελλάδας, που θέλει η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, δε γίνεται προς όφελος του λαού. Από τη μια, προϋποθέτει την εξόντωσή του, όπως γίνεται με τα αντιλαϊκά μέτρα και, από την άλλη, τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, με ανάλογη διάταξη των στρατηγικών συμμαχιών της ντόπιας αστικής τάξης.

Για να δελεάσει τα μονοπώλια, ο Γ. Μανιάτης ισχυρίστηκε ότι αυτό που γίνεται τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο «είναι εξίσου σπουδαίο με αυτό που γινόταν την προηγούμενη δεκαπενταετία στην Κασπία Θάλασσα, με το αζέρικο φυσικό αέριο». Τέλος, με «όχημα» τα ζητήματα της Ενέργειας, είπε ότι οι οριοθετήσεις των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) «είναι θέματα ύψιστης εθνικής προτεραιότητας».

ΣΥΡΙΖΑ
Δηλώνει κι αυτός εγγυητής της «ομαλότητας»

Με «non paper» προσπαθεί μάταια να διαχωριστεί από την ίδια κυβερνητική προπαγάνδα

«Η κυβέρνηση Σαμαρά υπογράφει ό,τι της βάζουν μπροστά της, καταδικάζοντας σε ανέχεια και απόγνωση τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, με πρόσχημα (...) την "ομαλότητα"». Την κριτική αυτή κάνει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ίδιος έχει κάνει σημαία του την «ομαλότητα» και την «σταθερότητα» και με το ίδιο ακριβώς πρόσχημα υπερασπίζεται το δικό του μείγμα διαχείρισης, που δεν μπορεί να σώσει το λαό.

Ισχυρίζεται σε «non paper» ότι η «ομαλότητα» της κυβέρνησης» αφορά τους «δανειστές, τους σουλατσαδόρους των αγορών, τους εφοπλιστές, τους αετονύχηδες "επενδυτές" και τους τραπεζίτες», αλλά και τη «διατήρηση των σχέσεων αστυνομικών και Χρυσής Αυγής, κράτους και ναζιστικού παρακράτους». Για να αντιπαραβάλει τη δική του εκδοχή της «ομαλότητας», που δήθεν σημαίνει «κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, δικαιώματα των πολιτών, ισχυρό κοινωνικό κράτος» και να ισχυριστεί ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη της ομαλότητας απέναντι στην κυβέρνηση της ανωμαλίας».

«Ασφάλεια, κοινωνική συνοχή και πραγματική δημοκρατία παρέχει μόνο μια πολιτική που βάζει τις ανάγκες των ανθρώπων πάνω από τα κέρδη ελάχιστων. Δηλαδή, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει, ομολογώντας ότι η «ομαλότητα» ταυτίζεται με τη χειραγώγηση του λαού και την υποταγή του ώστε να ασκείται απρόσκοπτα η διαχείριση προς όφελος της αστικής τάξης.

Την Τετάρτη σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα, ο Αλ. Τσίπρας αναμάσησε τις ίδιες αυταπάτες, ότι είναι δυνατόν η «ομαλότητα» να πάρει περιεχόμενο άλλο απ' αυτό που ορίζουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης, να σημάνει οτιδήποτε άλλο απ' την υποταγή στους νόμους που διασφαλίζουν ότι η φτώχεια του λαού θα τροφοδοτεί τα κέρδη της. «Για το Πέραμα, το Κερατσίνι η ομαλότητά και η ασφάλειά σας σημαίνει ανεργία, φτώχεια (...) για τη χώρα σημαίνει δεσμά, ομηρία, εκποίηση στα παζάρια των δανειστών» ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Απογειώνοντας την κοροϊδία πρόσθεσε ότι η «ανάπτυξη προς όφελος των πολλών» είναι η πολιτική που «εξασφαλίζει την ομαλότητα πολύ περισσότερο από τα αστυνομικά μέτρα, τον αυταρχισμό και τα στρατόπεδα του Δένδια», καλώντας το λαό να υπερασπιστεί τη χίμαιρα μιας ανάπτυξης επωφελούς δήθεν για όλους.

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ

Σε ανακοίνωση για τις επαφές Βενιζέλου στις ΗΠΑ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική δράση και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αναπτύσσει δραστηριότητα για τον καθορισμό της ΑΟΖ και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Αιγύπτου και παράλληλα με τον καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδας - Τουρκίας, την επίλυση του Κυπριακού, για το οποίο φαίνεται να έχει δρομολογηθεί ένα νέο "σχέδιο Ανάν". Δεν μπορεί ο ΥΠΕΞ στο όνομα της "σταθερότητας" να κινείται πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Απαιτούμε: Να ενημερωθεί άμεσα ο ελληνικός λαός και τα κόμματα για τις συζητήσεις και τις συναποφάσεις του κ. Βενιζέλου με τους ιμπεριαλιστές ομολόγους του από ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και καλούμε τον ελληνικό λαό να επαγρυπνά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ