ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβέρνηση - δήμοι προωθούν «κοινωνική επιχειρηματικότητα»

Περαιτέρω υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικοποίησή τους, κατάτμηση του κοινωνικού τους έργου και ψευδεπίγραφη παρουσίαση των ανέργων ως εν δυνάμει «επιχειρηματιών», προωθεί η κυβέρνηση με την αγαστή συνεργασία της δημοτικής αρχής Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθώντας στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα, η διοίκηση του δήμου διοργάνωσε χτες φιέστα, με τη συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, για προώθηση της «Κοινωνικής Καινοτομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Αθήνα», οι περιλάλητες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, σκιαγραφώντας την εφαρμογή σχετικού προγράμματος του δήμου, μπήκε στην ουσία λέγοντας πως όταν ανέλαβε τη δημοτική αρχή ο δήμος είχε 12.000 εργαζόμενους, σήμερα 7.000, ενώ μετά τα δικαστήρια ως το Δεκέμβρη, όπου έχουν προσφύγει συμβασιούχοι για να σώσουν τη δουλειά τους, «πιθανόν» ο αριθμός θα μειωθεί παραπέρα. «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν (σ.σ. ως ΚΟΙΝΣΕΠ) να τους βοηθήσουμε», είπε, εννοώντας να τους δώσουν δουλειές του δήμου. Εξάλλου, προπαγάνδισε ότι «η προηγούμενη Ελλάδα έχει εκλείψει».

Συμφώνησε σ' αυτό ο παριστάμενος υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, μιλώντας συμπληρωματικά για «αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτεί και να στηρίζει μια σειρά τομείς». Υπερασπίστηκε τις διαβόητες «διαρθρωτικές αλλαγές», καταγγέλλοντας ότι αντιδρούν με «λύσσα» «οργανωμένες ομάδες συμφερόντων».

Εκπρόσωπος του δήμου που θα τρέξει το σχετικό πρόγραμμα όρισε στόχο τα επόμενα δύο χρόνια να βρουν 50 «καλές ιδέες», απ' όπου θα προκύψουν αντίστοιχες «καλές» ΚΟΙΝΣΕΠ. Αλλοι παράγοντες αναγνώρισαν τον «κίνδυνο» οι ΚΟΙΝΣΕΠ να εκληφθούν και να καταλήξουν οχήματα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και φορείς που απασχολούν «φτωχούς εργαζόμενους», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το δε κράτος να «αγοράζει» από εκεί υπηρεσίες. Παριστάμενοι επίδοξοι «κοινωνικοί επιχειρηματίες» εξέφρασαν ανησυχία για το πού θα βρουν χρηματοδότηση (κρατική, ευρωενωσιακά προγράμματα, τραπεζικός δανεισμός κ.λπ.) και για τη φορολόγησή τους.

Επιγραμματικά, οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι μέσο εύρεσης φτηνών εργαζομένων δίχως δικαιώματα, για ανακύκλωση της ανεργίας και αναδιανομή της φτώχειας. Διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, την απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη του σε μια σειρά αρμοδιότητες, οδηγούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας (τέλη, φόροι, τροφεία). Στις ΚΟΙΝΣΕΠ ωθούνται να συμμετέχουν ως «μέτοχοι» - είλωτες χιλιάδες άνεργοι, απολυμένοι, πρώην συμβασιούχοι των δήμων μα και άλλοι, προκειμένου οι δημοτικές αρχές να συνεχίσουν με λιγότερα χρήματα την παροχή υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, από αυτές που έχει τεράστια ανάγκη η λαϊκή οικογένεια, π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθαριότητα, φροντίδα ηλικιωμένων.

Εμφανίστηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη» για «Κοινωνική Οικονομία»). Ο ΣΥΡΙΖΑ τις εντάσσει στη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που τη χαρακτηρίζει βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην «παραγωγική ανασυγκρότηση», την οποία προτείνει με το πρόγραμμά του. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ προωθούνται χρόνια τώρα συστηματικά στην ΕΕ. Οπου δοκιμάστηκαν, μειώθηκε παραπέρα η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους και απολύθηκε προσωπικό τους, εμπορευματοποιήθηκαν έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, μεθοδεύτηκε η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη να προσφέρει πλήρεις, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, που τις έχει ήδη πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παρέμβαση για τις αντεργατικές τακτικές της δημοτικής αρχής

Τις αντεργατικές τακτικές που ακολουθεί η δημοτική αρχή Αθήνας στηλίτευσε στη συνεδρίαση χτες του Δημοτικού Συμβουλίου ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Στάθηκε στο γεγονός ότι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αγώνες εργαζομένων ειδικά στο δημόσιο, ενάντια σε κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις, παρά την υπονόμευση των αγώνων αυτών από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα κι αποτέλεσμα ότι στην τελευταία απεργία απήργησε μόλις το 9% των εργαζομένων του δήμου), δε βοηθούν καθόλου προτροπές του δημάρχου π.χ. προς τις ήδη απολυμένους ή τους προς απόλυση συμβασιούχους του δήμου να στήσουν «κοινωνικές επιχειρήσεις» για να «αγοράζει» απ' εκεί η δημοτική αρχή «υπηρεσίες».

Σε αυτό το πλαίσιο έθιξε το ζήτημα ότι με τη «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα» των σχολικών φυλάκων, τα σχολεία έχουν μείνει δίχως φύλαξη, καλούνται δάσκαλοι και καθηγητές να κάνουν αυτή τη δουλειά. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να επιμείνει ώστε να αξιοποιηθούν οι σχολικοί φύλακες, να επιστρέψουν στη δουλειά τους, πέρα και μακριά από δήθεν συνεταιρισμούς και «κοινωνικές επιχειρήσεις». Παράλληλα, με αφορμή και το γεγονός ότι, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κινδυνεύουν πλέον με απόλυση και διακριθέντες αθλητές - υπάλληλοι του δήμου, ο Νίκος Σοφιανός αντιτάχθηκε σε κάθε απόλυση εργαζόμενου, υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, υπερασπίστηκε τις «κοινωνικές επιχειρήσεις» ως δήθεν διέξοδο για τους ανέργους. Παρέκαμψε το γεγονός πως έχει τεράστια ευθύνη για τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων από δημοτικές υπηρεσίες.

Παραπέρα, ο Γ. Καμίνης χύνοντας και νερό στο μύλο της κυβέρνησης ζήτησε από τους εργαζόμενους ουσιαστικά να αυτοκτονήσουν, να μην αντιδρούν στην πολιτική των απολύσεων και της φτώχειας, φέρνοντας για παράδειγμα τους εργαζόμενους στους δήμους, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι πρέπει να μένουν ανοιχτά, χρησιμοποιώντας χιλιοειπωμένα κυβερνητικά επιχειρήματα, όπως ότι με απεργίες κι αγώνες την «πληρώνουν» οι δημότες, οι μαθητές και οι σπουδαστές, ότι πρέπει να παρέχονται απρόσκοπτα οι δημόσιες υπηρεσίες στους «χρήστες».

Σε άλλα ζητήματα, ο Νίκος Σοφιανός κατήγγειλε το γεγονός ότι με ευθύνη της δημοτικής αρχής παραχωρούνται τμήματα του Εθνικού Κήπου στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δασκαλόπουλο για να εξωραΐσει το προφίλ του ίδιου και της τάξης του διοργανώνοντας σε δημόσιο χώρο εκθέσεις ζωγραφικής μέσω ΜΚΟ. Επίσης, έθεσε θέμα με ποια διαδικασία, με ποιου συναίνεση και έγκριση πέρασαν από την κυβέρνηση στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση» μια σειρά πλατείες και ακίνητα που ανήκουν στο δήμο. Μετά την παρέμβαση αυτή, ο δήμαρχος είπε ότι ο δήμος θα προσφύγει ενάντια στην κυβερνητική μεθόδευση.

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων

Με κριτήριο τα συμφέροντα των ιδιωτικών επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό Αττικής, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης. Με ωμό και κυνικό τρόπο, σε δελτίο Τύπου του υπουργείου με θέμα τη διεξαγωγή της Β' φάσης του διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΤ, για την κατασκευή της μονάδας ανακύκλωσης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «...θα προσδιοριστούν τα μέσα που μπορούν να ικανοποιήσουν την υλοποίηση του έργου επί των τεχνικών, χρηματοοικονομικών και νομικών πτυχών». Και συνεχίζει: «Στόχος είναι να ληφθούν υπόψη οι σκέψεις και απόψεις της αγοράς, ώστε το δημόσιο να είναι σε θέση να διαμορφώσει τους τελικούς όρους των διαγωνισμών...».

Στη Β' φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν οι εξής: ARCHIRODON GROUP NV - INTRAKAT - ENVITEC. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ. ΕΡΕΤΡΟ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ - ΕΓΝΩΝ. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΔΕΗ. J &P ΑΒΑΞ - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ. Την αποπληρωμή του έργου και τα κέρδη των εταιρειών θα τα μετακυλήσουν στο λαό, με τη μορφή κάποιου τέλους ή φόρου.

Νέες κλήσεις κατοίκων για τα γεγονότα στις Σκουριές

Συνεχίζονται οι κλήσεις σε κατοίκους της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κάλεσε 27 άτομα να καταθέσουν για επεισόδια που έγιναν τους τελευταίους μήνες (Μάη μέχρι Αύγουστο) στη βορειοανατολική Χαλκιδική στο πλαίσιο των αντιδράσεων κατά της μεταλλουργίας χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Τα αδικήματα που διερευνά η εισαγγελία είναι αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της κατασκευής και προμήθειας εκρηκτικών, της έκρηξης, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παραρτήματος Κιλκίς και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει την ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα των ηρωικών χωριών Κλειστό (Μούζγαλη), Αμπελόφυτο (Μούρσαλη) και Κυδωνιά (Κοτσαλάρ) της περιοχής των Κρουσίων, την Κυριακή 29/9/2013 στις 11 π.μ., τα οποία έκαψαν οι Γερμανοφασίστες κατακτητές ναζί, στις 25/10/1941, και εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό τους. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο των θυμάτων, που βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το χωριό Ελληνικό του δρόμου Ελληνικού-Ποντοκερασιάς. Καλούνται οι συγγενείς απόγονοι των θυμάτων, οι πρώην κάτοικοι των τριών χωριών, καθώς και όσοι θέλουν να τιμήσουν τους ηρωικούς νεκρούς του απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού (Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται με ΙΧ).

-- Την Κυριακή 29/9/2013 και ώρα 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου στον Αϊ - Γιώργη (Κηφισού) στο Αιγάλεω, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αιγάλεω, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα των Ες Ες στον Αϊ Γιώργη και τους αγωνιστές που έπεσαν στα χρόνια της φασιστικής κατοχής. Μετά το τέλος της εκδήλωσης στον Αϊ - Γιώργη, θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Αλσος - Μπαρουτάδικο.

Επίθεση κουκουλοφόρων στο «Πρώτο Θέμα»

Επίθεση από αγνώστους εναντίον της εισόδου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 χτες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 άτομα τα οποία φορούσαν κουκούλες έσπασαν τις τζαμαρίες της εισόδου όπου στεγάζεται η εφημερίδα στην οδό Αγράφων 5 στο Μαρούσι, ενώ προκάλεσαν ζημιές και σε δύο σταθμευμένα οχήματα.

Εκρηξη βόμβας σε εφορία

Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη χτες περίπου στις πέντε τα ξημερώματα στην ΔΟΥ Κηφισιάς. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 04.20 σε καθημερινή εφημερίδα και σε ιστοσελίδα. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο και σε παρακείμενα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. O εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του κτιρίου. Η έκρηξη προκλήθηκε από ωρολογιακό μηχανισμό με μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί μέσα σε σακ βουαγιάζ. Στο σημείο της έκρηξης βρέθηκαν χρονοδιακόπτης, μπαταρίες 1,5 βολτ και άλλα εξαρτήματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Μπέλες

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χτες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στις παρυφές του όρου Μπέλες. Στο σημείο είχαν σπεύσει 20 πυροσβέστες από τα όμορα κλιμάκια του Σώματος όπως Σέρρες, Σιδηρόκαστρο και Πορόια, ενώ συμμετείχαν και δύο πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, προκειμένου να την περιορίσουν. Σημειώνεται πως οι φλόγες παρέμεναν μέχρι το βράδυ μακριά από κατοικημένες περιοχές και ήταν θέμα χρόνου να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ