ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στα δικαστήρια η Αμερική αναστενάζει...

Οι κάμερμεν βαρέθηκαν να περιμένουν και το έστρωσαν στο ποδόσφαιρο έξω απο το Ανώτατο Δικαστήριο

Associated Press

Οι κάμερμεν βαρέθηκαν να περιμένουν και το έστρωσαν στο ποδόσφαιρο έξω απο το Ανώτατο Δικαστήριο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-

Ενα μήνα μετά, το ταλάνισμα, πολιτικό και νομικό, θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, αφού η χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριου της Φλόριντα να εξετάσει την Πέμπτη την έφεση των συνηγόρων του Αλ Γκορ κατά της απόφασης του δικαστική Σόουλς, προσθέτει ακόμη μέρες ζωής στους Δημοκρατικούς, που για μια στιγμή χτες πίστεψαν ότι όλα τελείωσαν και ότι πια δε θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους από το να ανακηρυχτεί πρόεδρος.

Η ανάσα που πήρε και πάλι για λίγο ο Δημοκρατικός υποψήφιος Αλ Γκορ, δεν είναι σίγουρο πόσο θα τον κρατήσει στη «ζωή», αφού ο χρόνος πια έχει γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός, ενώ από την άλλη πλευρά η Θέμιδα πέραν του Ατλαντικού δείχνει αμήχανη να λάβει κάποια απόφαση που θα βαρύνει υπέρ κάποιου εκ των δύο μνηστήρων του προεδρικού θώκου. Πάντως, ο Γκορ θα έχει μία ακόμη ευκαιρία, την τελευταία καθώς φαίνεται, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε χτες να εξετάσει τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών στην έφεση των Δημοκρατικών κατά της απόφασης του δικαστή Σάντερς Σόουλς, ο οποίος απέρριψε χτες την καταμέτρηση με το χέρι των 14.000 αμφισβητούμενων ψήφων στην πολιτεία αυτή.

Ξανά παραλίγο... πρόεδρος

Η απόφαση του δικαστή της έδρας του περιφερειακού δικαστηρίου του Σεμινόουλ, Σάντερ Σόουλς, θεωρείτο πολύ σημαντική και κρίσιμη ειδικά μετά την προχθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει κάποια συγκεκριμένη θέση και να παραπέμψει εκ νέου το θέμα της επανακαταμέτρησης διά χειρός, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα.

Οι αποφάσεις του περιφερεικού δικαστή Σ.Σόουλς θα κρίνουν τελικά την Προεδρία;

Associated Press

Οι αποφάσεις του περιφερεικού δικαστή Σ.Σόουλς θα κρίνουν τελικά την Προεδρία;
Η προσφυγή των Δημοκρατικών επί της ουσίας είχε δύο σκέλη, ένα την ανακαταμέτρηση και δεύτερο το θέμα της επίσπευσης του χρόνου. Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς -όπως τόνισε ο δικαστής αιτιολογώντας την απόρριψη της προσφυγής του Γκορ- δεν υπάρχει ούτε στατιστική, ούτε άλλη απόδειξη που να δικαιολογεί μια «λογική πιθανότητα» αλλαγής των αποτελεσμάτων σε περίπτωση περαιτέρω ανακαταμέτρησης των ψήφων.

Η απόφαση του δικαστή Σόουλς σήμαινε ότι επικυρώνει τη νίκη του Μπους στη Φλόριδα με 537 ψήφους διαφορά από τον Γκορ και ήταν το δεύτερο δικαστικό πλήγμα που δέχτηκε ο Γκορ μέσα σε λίγες ώρες. Επίσης, η εν λόγω απόφαση του Σόουλς έφερνε ακόμη πιο κοντά στο Λευκό Οίκο το Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Το στρατόπεδο Μπους, πάντως, παρά την εμφανή ικανοποίησή του, αντιμετώπισε τη δικαστική απόφαση με συγκρατημένη αισιοδοξία και όχι με πανηγυρισμούς και σαμπάνιες. «Νομίζω ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Μοντάνα και εκπρόσωπος του Μαρκ Ρέισικοτ, εκ των εκπροσώπων του Μπους στην ανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα. «Υπάρχει μεγάλη αίσθηση ταπεινοφροσύνης, κάποια ανακούφιση, αλλά χρειάζεται και μεγάλη επαγρύπνηση, γιατί δεν έχει ακόμη οριστικά τελειώσει η υπόθεση» τόνισε ο κυβερνήτης της Μοντάνα. Ο ίδιος ο Μπους απέφυγε να καλέσει και πάλι τον Γκορ να παραδεχτεί την ήττα του, λέγοντας απλώς ότι εναπόκειται στο Δημοκρατικό υποψήφιο να λάβει την απόφαση.

Συσπείρωση των Δημοκρατικών

Διαφορετικά εννοείται ότι ήταν τα συναισθήματα που διακατείχαν την άλλη πλευρά, δηλαδή τους Δημοκρατικούς, που χτες κατά συρροήν τάχθηκαν συλλήβδην υπέρ του «αγώνα» που διεξάγει ο υποψήφιος πρόεδρος Αλ Γκορ.

Η υποστήριξη ήρθε διά στόματος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ, που με χθεσινές δηλώσεις του τόνισε ότι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές, Αλ Γκορ, απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξης του κόμματος όσον αφορά τον αγώνα που διεξάγει ενώπιον των δικαστηρίων της Φλόριντα για την ανακαταμέτρηση ψήφων της προεδρικής εκλογής.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα παρέχει ισχυρή υποστήριξη σε κάθε τι που γίνεται στο πλαίσιο της δικαστικής αυτής διεκδίκησης από τον εκλογικό συνδυασμό των Γκορ και Λίμπερμαν», δήλωσε ο Γκέπχαρντ, που έλαβε το λόγο λίγο αφότου ο Λίμπερμαν απευθύνθηκε στους βουλευτές των Δημοκρατικών. Το νομικό επιτελείο του Γκορ υποστηρίζει ότι στις 14 χιλιάδες ψήφους κομητειών της Φλόριντα, για τις οποίες δε δόθηκε δικαστικώς άδεια για ανακαταμέτρηση, υπήρχαν αρκετές που θα εξάλειφαν τη διαφορά ψήφων που χωρίζει τον Γκορ από τον Μπους στη συγκεκριμένη Πολιτεία. Και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι χρειάζονται τους 25 εκλέκτορες της Πολιτείας, ώστε στο πλαίσιο της ψηφοφορίας του Σώματος των Εκλεκτόρων στις 18 τρέχοντος μηνός να εξασφαλίσουν την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.


ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανασχηματισμός χωρίς εκπλήξεις

ΤΟΚΙΟ.- Για την επανατοποθέτηση και προσθήκη βετεράνων γνωστών πολιτικών στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας έκαναν χτες λόγο οι πληροφορίες από την πρωτεύουσα όσον αφορά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, με τον οποίο ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι ελπίζει να «αναστρέψει» το εις βάρος του πολιτικό κλίμα.

Ωστόσο, παρά την παραμονή και την προσθήκη ηχηρών ονομάτων στο κυβερνητικό «ρόστερ» - ονομάτων όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Ριουτάρο Χασιμότο και Κιίτσι Μιγιαζάουα - ο ιαπωνικός Τύπος και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης φαίνεται πως συνεχίζουν να πιστεύουν πως η λύση στο «πολιτικό πρόβλημα» της σπαρασσόμενης τρικομματικής κυβέρνησης είναι η παραίτηση του Μόρι, ο οποίος κατά δημοσκοπήσεις χάνει ταχύτατα της όποιας δημοτικότητας έχαιρε. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η πτώση της δημοτικότητάς του είναι ραγδαία, με μόλις 20% του πληθυσμού να τον «προτιμά» τους τελευταίους μήνες.

Επικριτικότερη όλων εμφανίστηκε η εφημερίδα «Αsahi», η οποία χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα «βάρκα από λάσπη», που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί παρά να καταβυθιστεί.

Οι αλλαγές που έκανε ο Μόρι δεν ήταν - κατά τα λοιπά - σημαντικές, αφού τόσο ο υπουργός του των Εξωτερικών (Γιοχέι Κόνο) όσο και αυτός των Οικονομικών (Μιγιαζάουα) παραμένουν στις θέσεις τους. Ούτε η «σύμπηξη» των υπουργείων (από 22 γίνονται 17) εντυπωσίασε τους αναλυτές.

Ο Μόρι τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι Μιγιαζάουα και Χασιμότο θα αναλάβουν αντίστοιχα τις δύο σημαντικότερες αποστολές της κυβέρνησής του: την «οικονομική ανάκαμψη» (από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων) και την «κυβερνητική αναδιάρθρωση». «Είναι μια κυβέρνηση προορισμένη για δράση και με υπευθυνότητα», σχολίασε ο Μόρι σε συνέντευξη Τύπου χτες.

Οι «αγορές» αντέδρασαν πάντως αρνητικά, καθώς ο δείκτης Νικέι έπεσε 1,74%. Ο Γιασούο Φουκούντα, κυβερνητικός εκπρόσωπος που διατήρησε τη θέση του, εξήγησε πως «πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού». Αν και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχτές επιβεβαιώνουν μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας στο τρίμηνο (0,2%), δεν είναι σαφές αν η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά «ανάκαμψης» από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, κατά πώς προειδοποιούν και οικονομικοί αναλυτές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ