ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κι άλλη αντιδραστική πρόταση για την ΠΦΥ

Φτιάχτηκε σε συνεργασία με την Task Force και συστήνει τη μεταφορά 2.246 γιατρών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Και η νέα πρόταση υπονομεύει παραπέρα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας
Και η νέα πρόταση υπονομεύει παραπέρα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας
Τη μεταφορά όλων των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) με την ταυτόχρονη μεταφορά 2.246 γιατρών από τις υγειονομικές δομές του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία περιλαμβάνει το πόρισμα η Επιτροπής για την ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με την Task Force.

«Στο προτεινόμενο σχέδιο δράσης έχουν ληφθεί υπόψιν αφενός η επικείμενη μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου οι προοπτικές για κινητικότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης», αναφέρεται στην αρχή του πορίσματος. Στα πλαίσια αυτά, προτείνει τη δημιουργία «ενός ολοκληρωμένου δικτύου ΠΦΥ», με τη μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας «στην εποπτεία των ΥΠΕ». Δηλαδή, η κεντρική ιδέα, συμπίπτει με εκείνη της πρότασης άλλης επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα.

Η Task Force με την πρότασή της ενισχύει το χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ σαν αγοραστή υπηρεσιών υγείας και διαμορφώνονται «νέες εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και του νέου προσωπικού ΠΦΥ (ωράριο, καθήκοντα, αμοιβή)». Οπως και με την άλλη πρόταση, οι νέες μονάδες θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ενώ εισάγεται κι εδώ ο Οικογενειακός Γιατρός.

«Η ανάπτυξη του ενιαίου συστήματος της ΠΦΥ» διέπεται από τη λογική «της ορθολογικότερης διαχείρισης των υγειονομικών δομών και του ανθρώπινου δυναμικού», η οποία σε συνδυασμό με την κινητικότητα, προτείνει την μεταφορά 2.246 γιατρών του ΕΟΠΥΥ (συνολικά είναι 5.765) από τις μονάδες ΠΦΥ στα δημόσια νοσοκομεία. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυναμώσει κι άλλο τις υφιστάμενες και υποστελεχωμένες δομές της ΠΦΥ. Οι κυριότερες ειδικότητες που προτείνονται για μεταφορά, είναι οι οφθαλμίατροι (290) και οι πνευμονολόγοι (255).

  • Γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό της Τοπικής Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, διοργανώνουν κινητοποίηση σήμερα, στις 10 π.μ., ενάντια στη «διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟ 8 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κοινές κινητοποιήσεις από την Παρασκευή

Κάλεσμα στους φορείς του λαού και της νεολαίας να συμμετέχουν

Τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», Πολυκλινική, Δυτικής Αττικής, Πατησίων, «Αμαλία Φλέμινγκ», 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, «Αγιος Σάββας» και ΕΙΝΑΠ καλούν όλα τα σωματεία των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο να συγκαλέσουν άμεσα μαζικές γενικές συνελεύσεις και να προτείνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Μεταξύ άλλων διοργανώνουν:

  • Την Παρασκευή 11/10, στάση εργασίας 7 - 11 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη 9 π.μ. και πορεία στη Βουλή.
  • Την Τετάρτη 16/10, στάση εργασίας 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας.

Σε χτεσινή Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν» αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις κοινές κινητοποιήσεις, στις οποίες καλούνται επίσης σύλλογοι ασθενών, συνταξιουχικές ενώσεις, σύλλογοι γυναικών και νεολαίας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διεκδικούν μεταξύ άλλων: Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα νοσοκομεία στα οποία εδώ και δύο μήνες έχει μπει λουκέτο. Να τοποθετηθούν στις οργανικές τους θέσεις οι 1.665 υγειονομικοί που πάνω από 40 μέρες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί το 25ευρώ για τη νοσηλεία. Να μην καταργηθεί καμιά δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Επίσης:

  • Την επίσχεση εργασίας μέχρι την Δευτέρα που έχουν γενική συνέλευση, συνεχίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί στο «Αττικόν», διεκδικώντας δεδουλευμένα για εφημερίες 6 μηνών. Κινητοποιήσεις όλου του προσωπικού θα γίνουν και σήμερα μέσα κι έξω από το νοσοκομείο
  • Στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» καταβλήθηκαν δεδουλευμένα 2 μηνών στους 6 μάγειρες του εργολαβικού συνεργείου μετά από παρέμβαση στη διοίκηση εκπροσώπων της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εργαζομένων του νοσοκομείου και του συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Μειώνει κατά 14% τα κονδύλια στα νοσοκομεία

Από 1,86 δισ. ευρώ το 2013 πέφτει στα 1,6 δισ. ευρώ το 2014

Μειωμένη κατά 260 εκ. ευρώ θα είναι η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία το 2014, σε σχέση με το 2013. Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 40 εκ. ευρώ από χαράτσι των 25 ευρώ για τη νοσηλεία των ασθενών, που θα εφαρμοστεί από 1.1.2014. Τα παραπάνω αποτελούν τροχιοδεικτικές βολές για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και προκύπτουν από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία θα ανέλθει στο τέλος του 2013 σε 1,86 δισ. ευρώ (δεν περιλαμβάνεται η μισθοδοσία) και το 2014 θα περιοριστεί σε 1,6 δισ. ευρώ. Θα είναι δηλαδή μειωμένη κατά 13,9%. Στα 1,86 δισ. ευρώ ο υπουργός συμπεριέλαβε και 550 εκ. ευρώ που καταβάλλει μέσω των νοσηλίων ο ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή η «καθαρή κρατική χρηματοδότηση» είναι 1,31 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα, ο ΕΟΠΥΥ έχει αποδώσει 150 εκ. ευρώ, λόγω της υποχρηματοδότησης του ίδιου και των μειωμένων εισφορών.

Οπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 40 εκ. ευρώ απ' το χαράτσι των 25 ευρώ και υπολογίζει να «έχει και ένα κέρδος» 32 εκ. ευρώ απ' τις διαθεσιμότητες. Οσον αφορά την κινητικότητα των 1.665 που κατευθύνονται στο χώρο της Υγείας, υποστήριξε ότι η διαδικασία της τοποθέτησης έχει ολοκληρωθεί απ' τον ΑΣΕΠ, και ότι θα πιάσουν δουλειά απ' τη Δευτέρα. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι στο πλαίσιο της κινητικότητας θα τοποθετηθούν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας 400 νοσηλευτές και 150 γιατροί, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν και σχολικοί φύλακες ως τραυματιοφορείς.

Αντίθετοι οι φαρμακοποιοί

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκφράζει, με ανακοίνωσή του, την πλήρη αντίθεσή του στην προετοιμαζόμενη διαδικασία επιβάρυνσης των ασφαλισμένων κατά ένα ευρώ ανά συνταγή, που, από 1.1.2014, θα εισπράττεται από το φαρμακείο και θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ .

ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Στα όρια οι υγειονομικές μονάδες

Περιοδεία χτες του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλη

Το νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας Παλαμά στο νομό Καρδίτσας και τα τοπικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ επισκέφτηκε χτες βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, όπου συναντήθηκε με τη Διοίκηση του νοσοκομείου και το Σύλλογο των Εργαζομένων. Στις υγειονομικές μονάδες του νομού υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος, δεν υπάρχει νεφρολόγος (η τεχνητή μονάδα νεφρού κινδυνεύει με λουκέτο), ούτε γυναικολόγος. Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου και η «ανάγκη εξορθολογισμού των δαπανών», που προωθεί η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, κατ' εντολή της κυβέρνησης, δημιουργεί προβλήματα στην προμήθεια του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, (λείπουν ράμματα, νυστέρια, γάζες κ.λπ.). Ιδια είναι η εικόνα και στο ΕΚΑΒ, που δυσκολεύεται να λειτουργήσει, εξαιτίας των ασυντήρητων οχημάτων.

Οπως ανέφεραν αρμόδιοι της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου, το 50% των παιδιών της περιοχής αδυνατούν να εμβολιαστούν, επειδή οι γονείς τους είτε είναι ανασφάλιστοι, ή γιατί δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν τα εμβόλια.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιπαλεύει με όλες του τις δυνάμεις την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Τους κάλεσε σε κοινό μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής, με αίτημα ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο.

ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ
Πήγε στα δικαστήρια τους απεργούς

Δεν πέρασε η προσπάθεια του ομίλου «Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός» που διατηρεί μεγάλη φαρμακαποθήκη στο Ρέντη να ποινικοποιήσει την χτεσινή απεργία των εργαζομένων. Την απεργία είχαν αποφασίσει η γενική συνέλευση των εργαζομένων και η Ομοσπονδία φαρμάκου απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση συνδικαλιστή και επί 9 χρόνια εργαζόμενου στην επιχείρηση. Η εργοδοσία χτες στις 2 το μεσημέρι, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, αξιώνοντας να χαρακτηριστεί η απεργία που έδιναν με αποφασιστικότητα όλοι οι εργαζόμενοι, παράνομη και καταχρηστική. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε τελικά την αίτηση της εργοδοσίας, αφού δεν μπορούσε πουθενά να σταθεί το κατηγορητήριο. Παράγοντας που συνέβαλε για να βγει αυτή η απόφαση ήταν η καθολική παρουσία των εργαζομένων του ΠΕΙΦΑΣΥΝ, οι οποίοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά την δικαστική αίθουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ