ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Καταιγίδα μέτρων λιτότητας

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σείοντας την απειλή χρεοκοπίας έως το 2015, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που θα επιδεινώσουν περαιτέρω το λαϊκό βιοτικό επίπεδο και θα ελαστικοποιήσουν κι άλλο τις εργασιακές σχέσεις με αφορμή την αύξηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Λαζάρ Κρστιτς, στο όνομα αποτροπής της χρεοκοπίας, της προσέλκυσης «ξένων επενδύσεων» και «αλλαγής του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» στη Σερβία, ανακοίνωσε αύξηση της φορολογίας ξεκινώντας από τον ΦΠΑ που ανεβαίνει στο 10% από το 8%, μείωση των μισθών δημόσιων υπαλλήλων από 20 έως 25%, σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια για τις γυναίκες και στα 65 για τους άνδρες, «απελευθέρωση» των απολύσεων, περικοπές δημόσιων δαπανών, δραματική συρρίκνωση της χρηματοδότησης δημόσιων έργων και ανάθεσή τους στον ιδιωτικό τομέα, «απλοποίηση» των οικοδομικών αδειών και ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης 179 δημοσίων επιχειρήσεων.

Ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την «πάταξη» της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όπως καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος τυποποιημένων εντύπων, σύστημα απευθείας (on-line) ελέγχου των φορολογικών εσόδων, συντονισμένες εξορμήσεις ελέγχων και μία σε βάθος αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης.

Ωρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς αναχωρούσε ικανοποιημένος από τις Βρυξέλλες όπου είχε ως αργά το βράδυ της Δευτέρας «επιτυχείς», όπως είπε, συνομιλίες με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι. Ο Ντάσιτς είπε πως εξασφάλισε την υπόσχεση του Θάτσι για ανεμπόδιστες επισκέψεις Σέρβων πολιτικών στο Κοσσυφοπέδιο ενόψει των δημοτικών εκλογών της 3ης Νοέμβρη, τις οποίες πρόσφατα είχαν απαγορεύσει οι αρχές στην Πρίστινα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
Επιχειρεί την ποινικοποίηση της λαϊκής διαμαρτυρίας

Από τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις στην Κολομβία που αντιμετώπισαν την κρατική καταστολή
Από τις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις στην Κολομβία που αντιμετώπισαν την κρατική καταστολή
ΑΒΑΝΑ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Ενω συνεχίζεται ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) για το δεύτερο θέμα της κοινής ατζέντας, την πολιτική εκπροσώπηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα. Εφερε στη Βουλή προς ψήφιση τροπολογία που ουσιαστικά ποινικοποιεί τη λαϊκή διαμαρτυρία και τις λαϊκές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται -ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό με την αγροτοεργατική απεργία- βάζοντας ποινές ως 3 χρόνια φυλάκιση για παρακώλυση συγκοινωνιών και καταλήψεις κτιρίων. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα των μέτρων και νόμων διώξεων των λαϊκών αγωνιστών, της κρατικής τρομοκρατίας που επιβάλλεται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

Εκπρόσωποι του αντάρτικου κινήματος που αντιπαλεύει πάνω από 40 χρόνια την κρατική καταστολή και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, κατήγγειλαν αυτή την ενέργεια που εμφανίζεται με το μανδύα της «εθνικής ασφάλειας και της εξασφάλισης της προόδου». Υπογράμμισαν ότι η κοινωνική διαμαρτυρία έρχεται λόγω της εξαθλίωσης και των απαράδεκτων συνθηκών που έχουν καταδικαστεί να βιώνουν εκατομμύρια λαϊκών ανθρώπων λόγω της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι λαϊκοί αγωνιστές συχνά κατηγορούνται για «εξέγερση και στάση» και φυλακίζονται. Πρόσφατη είναι η φυλάκιση κατά τη διάρκεια της απεργίας, του Ούμπερτ Βαγιεστέρος, στελέχους της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στην Αγροτική Οικονομία, της Ομάδας στήριξης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στη χώρα, και μέλος της ηγεσίας της Πατριωτικής Πορείας, του συντονιστικού κομμάτων και λαϊκών οργανώσεων, όπου συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ.

Δολοφονία αγωνιστή

Χτες επίσης καταγγέλθηκε από τον κολομβιανό γερουσιαστή Ιβάν Σεπέδα, της Πατριωτικής Πορείας, η άγρια δολοφονία του λαϊκού αγωνιστή αγρότη συνδικαλιστή Καρλος Εντουάρντο Ολμος, ο οποίος πρωτοστατούσε στην διεκδίκηση γης από ακτήμονες. Βρέθηκε νεκρός και τεμαχισμένος, έργο που αποδίδεται στα τάγματα θανάτου των παραστρατιωτικών που είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου και των μεγαλοτσιφλικάδων.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Κινητοποίηση δασκάλων χτυπήθηκε από την αστυνομία

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ .--

Μια μαχητική διαδήλωση το βράδυ της Δευτέρας, στήριξης του αγώνα των δασκάλων του Ρίο ντε Τζανέιρο, που απεργούν εδώ και δυο μήνες, αντιδρώντας στις περικοπές μισθών και τις αλλαγές στο ωράριο στον τρόπο εκπαιδευτικής ανέλιξής τους, εξελίχθηκε σε πεδίο σύγκρουσης της αστυνομίας - προβοκατόρων.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν μαζί με τους δασκάλους χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι με πορεία στους κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στο Δημαρχείο, αφού οι τοπικές αρχές είναι αυτές που διαχειρίζονται και τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Εκεί εμφανίστηκαν κουκουλοφόροι και έδωσαν το έναυσμα για την επίθεση της αστυνομίας που βρήκε την ευκαιρία να διαλύσει τη διαδήλωση με χημικά και δακρυγόνα.

Ανάλογα επεισόδια έγιναν και στο Σάο Πάολο όπου επίσης είχε οργανωθεί κινητοποίηση στήριξης των απεργών δασκάλων του Ρίο και πάλι αξιοποιήθηκε η δράση προβοκατόρων.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την κοινή απόφαση να ορίσουν εκ νέου διπλωματικούς επιτετραμμένους οι οποίοι αρχικώς από τις πατρίδες τους θα συντονίσουν την επαναλειτουργία πρεσβειών εκατέρωθεν ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος σε Βρετανία και Ιράν. Ο Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για «βήματα σταδιακής αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων», αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δυσκολίες. Οι πρέσβεις είχαν εκατέρωθεν αποχωρήσει, μετά την επίθεση πλήθους κατά της βρετανικής πρεσβείας το 2011.

ΣΑΝΑ'Α.-- Θέμα ημερών εκτίμησε ότι είναι η κατάληξη μιας συμφωνίας ομοσπονδιοποίησης της Υεμένης, ο πρόεδρός της Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χάντι, υποστηρίζοντας ότι ολοκληρώνονται οι συνομιλίες εθνικής συμφιλίωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο νότος της Υεμένης, όπου παλιότερα βρισκόταν η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης, έχει επανειλημμένως ζητήσει αυτονομία, ενώ ο βορράς προσπαθεί να «απαντήσει» στο αίτημα αλλά μετριάζοντάς το αντιπροτείνοντας ομοσπονδία πολλών τμημάτων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Να δώσει εξηγήσεις για την απαγωγή του Λίβυου πολίτη Ανάς αλ Λίμπι, το Σάββατο από Αμερικανούς πράκτορες, έξω από το σπίτι του στη λιβυκή πρωτεύουσα, κλήθηκε από τις λιβυκές αρχές ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν ζήτησε να επιστρέψει ο Λίμπι στη Λιβύη και αν προκύπτει κάτι σε βάρος του να δικαστεί εκεί, αν και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να πληγούν οι αμερικανο-λιβυκές σχέσεις από την υπόθεση αυτή. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Λίμπι ως έναν εκ των εγκεφάλων των επιθέσεων κατά των αμερικανικών πρεσβειών σε Τανζανία και Κένυα, το 1998, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

ΡΩΜΗ.-- Ενα βήμα πριν την πτώχευση βρίσκεται η ιταλική αεροπορική εταιρεία Alitalia. Εμφανίζεται να χρειάζεται περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει σε νέο στρατηγικό πρόγραμμα καθώς έχει χρέος ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έχει μεταφέρει χρέος περίπου άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από ανάλογη περίοδο το 2009. Οι κύριοι μέτοχοί της, μία ομάδα 21 επενδυτών στην οποία περιλαμβάνονται ο τραπεζικός κολοσσός Intesa Sanpaolo και η διαχειρίστρια αυτοκινητοδρόμων Atlantia, θα ψηφίσουν σχετικά με μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ στις 14 Οκτωβρίου. Στο ενδιάμεσο θα πρέπει να πληρωθούν προμηθευτές και καύσιμα, αλλιώς ο στόλος καθηλώνεται εντός των ημερών.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Σε εγχείρηση για αφαίρεση αιματώματος από το κρανίο της (λόγω παλιότερου χτυπήματος) υποβλήθηκε χτες η Πρόεδρος της Αργεντινής Χριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ και σύμφωνα με τους γιατρούς η επέμβαση ήταν επιτυχημένη.

ΝΤΑΚΑ.-- Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο φασόν στο Μπαγκλαντές. Το τετραώροφο κτίριο που στεγαζόταν το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Γκαζιπούρ, ενώ η πυρκαγιά έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο εργοδοτικών εγκλημάτων, λόγω παραλείψεων στην ασφάλεια που σημειώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Μπαγκλαντές. Οι έρευνες για το συμβάν συνεχίζονται.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα που επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας τους, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα οι πυροσβέστες στο Βέλγιο, οι οποίοι απάντησαν στις αστυνομικές δυνάμεις που κινήθηκαν εναντίον τους με αφρό κατάσβεσης φωτιάς. Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές σε μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα από το 2010.

ΑΦΡΙΚΗ
Δισεκατομμυριούχοι στην ήπειρο της πείνας

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Στους 55 ανέρχονται οι Αφρικανοί δισεκατομμυριούχοι με συνολικό πλούτο 144 δισ. δολαρίων υποστηρίζει λίστα που δημοσίευσε χτες το παναφρικανικό οικονομικό περιοδικό «Africa Venture».

Τα στοιχεία του περιοδικού αναδεικνύουν πρώτο στη λίστα τον 56χρονο Νιγηριανό βιομήχανο - έμπορο Αλικο Ντανγκότε με προσωπική περιουσία λίγο πάνω από 20 δισ. δολάρια και πλουσιότερη μαύρη γυναίκα παγκοσμίως την επίσης Νιγηριανή Φολουράνσο Αλακίτζα της πετρελαϊκής εταιρείας Famfa Oil με προσωπική περιουσία 2,9 δισ. δολαρίων.

Η μέση ηλικία των Αφρικανών δισεκατομμυριούχων είναι τα 65 έτη, με πρεσβύτερους όλων τον Κενυάτη βιομήχανο Μάνου Τσαντάρια και τον Αιγύπτιο Κροίσο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ (αμφότεροι 84 ετών) και νεότερους τους 38χρονους Μοχάμεντ Ντιούτζι (από την Τανζανία) και τον Ιγκο Σανόμι από τη Νιγηρία.

Οι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται από 10 (σε σύνολο 53) αφρικανικές χώρες και οι περισσότεροι εντοπίζονται στη Νιγηρία, τη Ν. Αφρική και την Αίγυπτο. Και βέβαια όλος αυτός ο αμύθητος πλούτος στην ήπειρο που καθημερινά πεθαίνουν από την πείνα, τις αρρώστιες και τις κακουχίες εκατομμύρια άνθρωποι ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Απεργία στο μετρό

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι στο μετρό της Λισαβόνας, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους και τη μείωση των μισθών τους, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν τη μεθόδευση της κυβέρνησης με στόχο την ιδιωτικοποίησή του.

Η απεργία, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας διήρκεσε έως το βράδυ της Τρίτης. Οι εργαζόμενοι του μετρό αντιτίθενται στα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει στους μισθωτούς, στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας κυβέρνησης του κεφαλαίου και τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ