ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα

Η συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση ξεπέρασε ακόμη και τα αντίστοιχα μεγέθη  της απεργίας στις 10 Οκτώβρη, ενώ κυριάρχησε η απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Σείστηκε χτες η Θεσσαλονίκη από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία. Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές και μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους με πλήθος πανό και λάβαρα και διαδήλωσαν αποφασιστικά την απαίτησή τους για άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου και των άλλων αντεργατικών μέτρων κυβέρνησης - ολιγαρχίας.

Πολύ μεγαλύτερη σε όγκο και εμφανώς αυξημένη σε μαχητικότητα και παλμό ήταν η χτεσινή εργατική διαδήλωση από την προηγούμενη κινητοποίηση στις 10 Οκτώβρη. Σημαντική ήταν η συμβολή του ΠΑΜΕ στην επιτυχία της χτεσινής κινητοποίησης. Με ογκώδη και μαχητική προσυγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 10 το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πορεύτηκαν συγκροτημένα με αγωνιστικά συνθήματα, μέσω των οδών Εγνατία, Χαλκέων και Φιλίππου, στο χώρο της συγκέντρωσης μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, που κατακλύστηκε από την αγανακτισμένη εργατιά, αλλά και τους Παλαιστίνιους και Κούρδους αγωνιστές που συστρατεύτηκαν στον αγώνα.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία προς το Εργατικό Κέντρο ήταν: «Αυτή η πολιτική η αντεργατική, μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», «Μέτωπο με μια γροθιά στον αγώνα η εργατιά», «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο. Δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «ΓΣΕΕ - Σημίτη ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Δουλιά με δικαιώματα και όχι ανεργία. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία».

Χτες η καρδιά της εργατικής τάξης ήταν παρούσα: «Να αποσυρθεί το τερατούργημα», απαιτούσαν οι εργαζόμενοι του Συνδικάτου Δέρματος. «Η νεολαία παλεύει μαζί με το λαό, κόντρα στο μεσαίωνα τον εργατικό», διαδήλωναν τα μέλη της Επιτροπής Νέων ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΕΠ απαιτούσαν: «Θέσεις εργασίας. 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο», οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, της ΒΙΟΤΕΡ, του Χαλυβουργείου, των ΕΛΠΕ, του ΤΙΤΑΝ, όλοι μαζί με μια φωνή έστελναν το δικό τους τελεσίγραφο: «Δε θα περάσουν τα αντεργατικά μέτρα».

Μαθητές - φοιτητές

Οι μαθητές των ημερήσιων σχολείων απαιτούσαν με τη σειρά τους «15% τώρα στην Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», πορευόμενοι συγκροτημένα με δικό τους μπλοκ μαζί τους εργαζόμενους. Αλλά και οι φοιτητές διεκδίκησαν «Πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», προειδοποιώντας πως θα αντιπαλέψουν αγωνιστικά το δραματικό μέλλον που σχεδιάζεται για τη νέα γενιά, από τα επιτελεία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Και το μήνυμα που έστελναν και μέσα από το πανό της της ΦΕΑΠΘ - Φοιτητικών Συλλόγων, σαφές: «Φοιτητές - Εργατιά, μια φωνή - μια γροθιά».

Λάθος πόρτα...

Στην ομιλία του στη συγκέντρωση που διακόπτονταν συνέχεια από βροντερά συνθήματα και ζωηρά χειροκροτήματα, ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεόδωρος Κυριακίδης εξέφρασε τις διαθέσεις και το γενικό αίσθημα των εργαζομένων, διακηρύσσοντας: «Σήμερα απαντάμε στη μεγαλύτερη αντιλαϊκή επίθεση, στο χειρότερο νομοθετικό αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, στο νομοσχέδιο για την ανατροπή των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Εργατικής Τάξης.

Σήμερα με την ταξική αγωνιστική μας απάντηση, με την επιτυχία της απεργιακής μας κινητοποίησης, ρίχνουμε ταφόπετρα στο αντεργατικό τερατούργημα. Τους το επιστρέφουμε απαράδεκτο. Τους το επιστρέφουμε. Στην κυβέρνηση και στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων, με ιδιόχειρο σημείωμα υπογραμμένο από την Εργατική Τάξη: Πάρτε το πίσω. Λάθος πόρτα χτυπήσατε».

Ο Θεόδωρος Κυριακίδης τόνισε επίσης στην ομιλία του την ανάγκη ανατροπής αυτού του νομοσχεδίου: «Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος για να μην περάσει το αντεργατικό τερατούργημα. Εδώ και τώρα η απόσυρσή του. Εδώ και τώρα η ακύρωσή του. Εδώ και τώρα αποφασιστική καταδίκη των ελιγμών και των παραπλανητικών μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ». Με αγωνιστικό κάλεσμα στην εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να αναδείξει την ταξική αγωνιστική προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος την προοπτική του ΠΑΜΕ, έκλεισε την ομιλία του ο γραμματέας του ΕΚΘ: «Για να ανεβάσουμε τον πήχη των αγώνων μας ακόμη παραπάνω, για να ορθώσουμε αύριο ένα Λαϊκό Μέτωπο που θα ανατρέψει αυτήν την αντεργατική πολιτική και θα ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική προς όφελος των πολλών, των εργαζόμενων και όλων των λαϊκών στρωμάτων».

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος και χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Δημήτρης Καρακίτσιος και ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Περπερίδης. Στην ομιλία του ο πρόεδρος δήλωσε ότι η απαίτηση του εργατικού κινήματος είναι «καμία απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πλήρη και σταθερή ημερήσια απασχόληση με 35ωρο - 5ήμερο, 7ωρο, χωρίς μείωση των αποδοχών».

Η συγκέντρωση ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που αντιπροσωπεία του εργατικού Κέντρου παρέδωσε στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδη. Προηγήθηκε πορεία των συγκεντρωμένων από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο υπουργείο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το ΕΚΘ η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στις 10/10 και παρουσίασε την παρακάτω εικόνα κατά κλάδο: ΕΚΟ 100%, ΕΛΒΟ 95%, ΗΛΙΟΣ ΤΕΝΚΑΤΕ 100%, ΕΛΛΕΝΙΤ 98%, ΑΓΝΟ 100%, ΜΕΒΓΑΛ 65%, ΒΑΛΚΑΝ 100%, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ 100%, Κλάδος Εμφιαλωμένων Ποτών 100%, ΚΑΤΡΟΠΑΝΕ 50%, ΠΕΒΒΣΑ 100%, Οικοδόμοι 60%, Δημοτική Επιχείρηση Καλαμαριάς 85%, ΟΤΕ 50%, ΟΣΕ 60%, ΕΛΤΑ 60%, Κλάδος κατεργασίας ξύλου 50%.

Αγωνιστική περιφρούρηση

Στις 6 το πρωί χτες κλιμάκια συνδικαλιστών οικοδόμων, νεολαίας του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΘ, με επικεφαλής τον γραμματέα, Θ. Κυριακίδη, απέκλεισαν την είσοδο του εργοστασίου Πολυπροπυλενίου, στο χώρο των ΕΛΠΕ, και δεν επέτρεψαν την είσοδο σε κανέναν. Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων που προσήλθαν για εργασία δέχτηκαν τελικά το κάλεσμα της επιτροπής περιφρούρησης να μην προσέλθουν στη δουλιά και να λάβουν μέρος στην απεργία. Τελικά αποχώρησαν όλοι.

Το ίδιο έγινε και με το μεγάλο εργοτάξιο ΓΙΕΚ στο λιμάνι, που και εκεί οι εργαζόμενοι που προσήλθαν για εργασία αποχώρησαν και δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία στο εργοτάξιο.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικό μπλόκο στην αντεργατική πολιτική

Μαζικές  απεργιακές συγκεντρώσεις στους τέσσερις νομούς και  σημαντικά υψηλή συμμετοχή στην απεργία σε πολλούς  χώρους δουλιάς 

Με μεγάλη επιτυχία - ανάλογη μ' αυτή της 10ης Οκτώβρη - συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας στη χτεσινή 24ωρη απεργία, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκαν μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων νομών της περιοχής.

Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που έγιναν, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας έστειλαν μήνυμα αντίστασης και αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ και τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που με τη συμμετοχή τους στον κοινωνικό διάλογο δυσκολεύουν την πάλη της εργατικής τάξης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στη Λάρισα

«Νέκρωσαν» χτες πολλά εργοστάσια, βιοτεχνίες και άλλοι χώροι δουλιάς στη Λάρισα από τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη από αυτή της 10ης Οκτώβρη. Καθολική ήταν η συμμετοχή στα εργοστάσια ΙΝΤΡΑΜΕΤ, ΜΠΕΤΙΝΑ, ΣΤΑΦ, ΡΑΠΤΕΞ, ΦΑΣΙΟΝ ΓΚΡΟΥΠ, ΣΚΙΦΤ - ΕΛΛΑΣ, ΓΚΟΥΝΤΡΟΥΜΠΗΣ, ΑΡΙΣΤΕΑ, ΦΛΙΜΠΕΡ, ΤΣΙΤΣΙΒΑΣ, ΔΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΣΚΑΡ, ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ, ΣΤΙΛ. Επίσης το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε στο 90% στο εργοστάσιο ΑΛΦΑ ΣΕΝΤΕΡ, στο 80% στο ΕΛΓΕΚ και στο 60% στο ΙΡΙΤΕΚ. Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία κατά κλάδο είχαν οι οικοδόμοι (95%), οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (95%), οι εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης (80%), στο Σκυρόδεμα (95%). Η συμμετοχή των εργαζομένων στο Μέταλλο έφτασε στο 60%.

Από τα χαράματα χτες οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των Σωματείων της δύναμής του έδωσαν το «παρών» τους στις πύλες των εργοστασίων για την αποτελεσματικότερη περιφρούρηση της απεργίας, κόντρα στην εργοδοτική και κυβερνητική τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η παρουσία της αστυνομίας στη Βιομηχανική Περιοχή, χτες το πρωί, δεν πέτυχε το στόχο της και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν δυναμικά στην απεργία.

Η μεγάλη σε όγκο και σε παλμό αγωνιστική συγκέντρωση των εργαζομένων της Λάρισας, που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε στην πλατείαΤάκη Γαργαλιάνου. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Λάρισας που κατέληξε στη Νομαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συγκέντρωση ήταν μεγάλη η συμμετοχή των δημοσιογράφων που πραγματοποίησαν στάση εργασίας. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Γιάννης Πατάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ κ.ά.

Στη Μαγνησία

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία και των εργαζομένων της Μαγνησίας, που δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν τ' αντεργατικά μέτρα. Καθολικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, ΕΒΙΕΣΚ, ΑΓΕΤ, ΒΜΤΕ, ΚΑΝΑΚΗΣ, στη ΔΕΥΑΜΒ. Κατά 90% συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στη ΣΕΡΒΙΣ ΣΤΥΛ, οι τεχνικοί της ΔΕΗ, οι αποκλειστικές νοσοκόμες, οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα, κατά 80% οι εργαζόμενοι στη ΜΕΤΚΑ, στη ΒΙΣ, στους ΟΤΑ, στην Εθνική Τράπεζα, κατά 70% στη Χαλυβουργία Θεσσαλίας.

Στις ομιλίες τους στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, ο Αντ. Τυλιγάδας, πρόεδρος του ΕΚ και Γ. Κίτσιος, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ περιορίστηκαν σε φραστικές καταγγελίες. Μιλώντας ο Τ. Τριανταφυλλάκος, εκπρόσωπος της ΔΑΣ, κατήγγειλε το αντεργατικό κυβερνητικό «τερατούργημα», επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στο μαύρο μέτωπο της κυβέρνησης, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία που κατέληξε στη Νομαρχία. Δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν και οι δημοσιογράφοι του Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ψήφισμα της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης που καταψήφισε η παράταξη της ΔΑΣ, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΤΕ, που το ενέκριναν, όχι μόνο δε ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά επιχείρησαν να κάνουν λόγο και για ορισμένες θετικές διατάξεις που υπάρχουν σ' αυτό!!!

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Στα Τρίκαλα

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν τ' αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης δήλωσαν και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και μίλησαν τα μέλη της διοίκησης Γ. Οικονόμου, Τάκης Κάβουρας και ο Θ. Καρτσιούκας, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη έντασης του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Τρικάλων, που κατέληξε στη Νομαρχία.

Στην Καρδίτσα

Το αγωνιστικό παρών τους στην απεργιακή συγκέντρωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, έδωσαν και οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας. Ανάμεσά τους ήταν και οι εργαζόμενοι στα έργα εκτροπής του Αχελώου, που πριν λίγες μέρες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και εκπρόσωπός τους απηύθυνε χαιρετισμό.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Β. Κολοκύθας, μέλος της διοίκησης του ΕΚΚ και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων του νομού τόνισε την αναγκαιότητα ταξικού αγώνα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Μίλησε, επίσης, ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του ΕΚΚ.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος και ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών του Νομού. Επίσης, στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας Απ. Πίτσαβος, ο αντιδήμαρχος Γ. Χαντζοπλάκης, εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ και αντιπροσωπείες της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ και του ΝΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της Καρδίτσας.

ΠΑΤΡΑ
Αντίσταση σε ΜΑΤ και εργοδοσία

Τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν η κυβέρνηση και οι υπάλληλοί της ενάντια στους χιλιάδες εργάτες της Πάτρας   χτες, αλλά η τρομοκρατία δεν πέρασε

Αγωνιστικό «σήμα» για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εκπέμπουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Πάτρας, οι οποίοι χτες, ανταποκρινόμενοι μαζικά στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών για προσυγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι αποφασισμένοι να συστρατευτούν με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους. Αυτή ακριβώς η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων πανικόβαλε τα εργοδοτικά και κυβερνητικά επιτελεία στην Πάτρα, όπως αποδεικνύεται από την εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να εξαπολύσουνσφοδρή επίθεση εναντίον των διαδηλωτών. Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένες στο κτίριο της Νομαρχίας «υποδέχτηκαν» την πορεία των απεργών με γκλομπ και δακρυγόνα! Την ίδια ακριβώς στιγμή, το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας το οποίο «ανήκει» στην ΠΑΣΚΕ «κοίταζε αλλού»... επιδίδοντας ψήφισμα στον νομάρχη, υπό την καθοδήγηση βέβαια του οποίου δρούσαν οι δυνάμεις καταστολής! Από τον άγριο ξυλοδαρμό τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι.

Η παρουσία χιλιάδων Πατρινών εργατών στην πλατεία Γεωργίου μετέτρεψε την προσυγκέντρωση σε μαζική συγκέντρωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη της δεκαετίας! Οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στο ΕΚΠ, όπου είχε καθοριστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, στην είσοδο της οποίας ήταν παραταγμένη η μία διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ η άλλη ήταν μέσα. Από τους συνδικαλιστές της Συντονιστικής, έγινε κάλεσμα στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου να απαιτήσει την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής πριν επιδώσει το σχετικό ψήφισμα. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό... Παρά τον άγριο ξυλοδαρμό, τα ΜΑΤ δεν κατάφεραν να διαλύσουν την κινητοποίηση. Οι δυνάμεις των διαδηλωτών ανασυντάχθηκαν και, κάτω από την αποφασιστικότητά τους, τα ΜΑΤ υποχώρησαν.

Η επίθεση αυτή αποτέλεσε την κορύφωση των προκλήσεων, με σκοπό την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας, οι οποίες άρχισαν να εκδηλώνονται από τις πρώτες ώρες της απεργίας, όταν περιπολικά «στήνονταν» στις πύλες μεγάλων επιχειρήσεων. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων έδωσε την απάντηση. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Οι επιχειρήσεις ιματισμού και κλωστοϋφαντουργίας, όπως ΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΡΑΝΙΑ, Καλογεράκης, αλλά και τα γιαπιά «νέκρωσαν». Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων της ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ, 3Ε ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ, ΦΡΙΚΟΠΛΑΣΤ και σε όλες τις μεταλλουργικές επιχειρήσεις. Στο 80% υπολογίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας. Η χτεσινή εικόνα των κλειστών εργοστασίων ήταν αποτέλεσμα της σωστής οργάνωσης για την περιφρούρηση της απεργίας, δουλιά που είχαν αναλάβει οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Πήραν την απάντηση που έπρεπε

Τους χιλιάδες απεργούς εργάτες της Πάτρας, οι οποίοι «έδωσαν αγωνιστική απάντηση ότι δε θα περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», χαιρετίζει, με χτεσινό της δελτίο Τύπου, η Συντονιστική Επιτροπή, με το οποίο καταγγέλλει και καταδικάζει «τη βίαιη, επικίνδυνη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους αγωνιζόμενους εργάτες, που διαδήλωναν μπροστά στη Νομαρχία για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο». Η Συντονιστική αναφέρει ότι οι δυνάμεις καταστολής έδρασαν «με την καθοδήγηση του νομάρχη Σερέτη - που ξεπέρασε σε αντιδημοκρατικό κατήφορο τον Τάγαρη - και με την ανοχή του προεδρείου της ΠΑΣΚΕ του ΕΚΠ».

«Προσπάθησαν - συνεχίζει - να διαλύσουν τους αγωνιζόμενους εργάτες. Οι απεργοί, εργάτες και υπάλληλοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι, απέκρουσαν τη βία, έδιωξαν τα ΜΑΤ και συνέχισαν συντεταγμένα την αγωνιστική πορεία τους. Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι υπάλληλοί της (νομάρχης κλπ.), τρομαγμένοι από την πρωτοφανή επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, έριξαν τις μάσκες και αποκάλυψαν το αποκρουστικό, αντιδημοκρατικό ταξικό μίσος τους ενάντια στους αγωνιζόμενους εργάτες». Η Συντονιστική καλεί εργάτες και υπάλληλους να κλιμακώσουν την πάλη, να ορθώσουν αγωνιστικό τείχος στους χώρους δουλιάς για να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα. Υπογραμμίζει: «Ούτε βήμα πίσω από κατακτήσεις και δικαιώματα. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Τα πλοία έμειναν «δεμένα»

Καθολική και μαχητική η συμμετοχή τους στη χτεσινή 24ωρη απεργία 

Καθ' όλα έτοιμοι για νέους αγώνες, δηλώνουν οι ναυτεργάτες. Την αγωνιστική τους διάθεση, για να αποκρούσουν την αντιναυτεργακή - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έκαναν χτες σαφή, με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία, ακινητοποιώντας όλα τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία και αυτά που εκτελούν πορθμειακές γραμμές στα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες, συντονίζοντας τα αγωνιστικά τους πυρά με τους εργαζόμενους της στεριάς, απαίτησαν την απόσυρση του εκτρωματικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που ενταφιάζει τα εργασιακά δικαιώματα. Απαίτησαν ακόμα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλιά, ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις, τη διατήρηση του καμποτάζ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και άλλα.

Στο λιμάνι του Πειραιά, από τα ξημερώματα ομάδες περιφρούρησης, τις οποίες αποτελούσαν κυρίως συνδικαλιστές από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, βρίσκονταν στους καταπέλτες των πλοίων. Η παρουσία τους εμψύχωσε τους ναυτεργάτες - μέλη των πληρωμάτων, οι οποίοι δήλωσαν «απεργία». Παράλληλα, οι συνδικαλιστές των δύο αγωνιστικών σωματείων, συνομιλώντας με τους συναδέλφους τους, τους κάλεσαν να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για να αποφασίσει τη συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Καταλυτική ήταν η παρουσία των συνδικαλιστών και στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου οι ναυτεργάτες των πλοίων που δένουν εκεί έδωσαν μαζικά το «παρών» τους στους καταπέλτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ