ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στον αγώνα όλη η χώρα

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν χτες σε πολλές περιοχές της χώρας και σε νησιά, όπου οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά μέτρα

Η δυναμική και το μεγάλο μέγεθος της συμμετοχής των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία, εκφράστηκε και από τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων δηλώθηκε αποφασιστικά.

Στη Βόρεια Ελλάδα, υψηλά ήταν τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στις μεγάλες βιομηχανίες και στις Τράπεζες Μακεδονίας και Θράκης. Στην Ξάνθη η συμμετοχή κυμάνθηκε από 50-80% στις μεγάλες βιομηχανίες (Κρουμπάλ, ΣΕΒΑΘ, Ζαχάρεως κ.α.), ενώ στον ιματισμό ήταν 100%. Το ίδιο μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στην Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Στην Αλεξανδρούπολη αυτή έφτασε στο 100% στο εργοστάσιο κρέατος, την Εθνική Τράπεζα και τον ΟΣΕ, ενώ καθολική ήταν στα τέσσερα μικρά εργοστάσια της Ορεστιάδας. Επίσης στα εργοστάσια «Σόφτεξ» και «Μάρμαρα Λαζαρίδης» η συμμετοχή στην απεργία ήταν 100%. Κατά 100% ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των ναυτεργατών της Καβάλας, όπως πολύ υψηλό στην απεργία και γενικά στην κινητοποίηση ήταν και το ποσοστό των οικοδόμων που απεργούσαν. Αλλά και στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας, το ποσοστό στην απεργία έφτασε το 90%. Η γενική εκτίμηση των συνδικαλιστών είναι ότι η συμμετοχή τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων ήταν μεγαλύτερη από την απεργιακή κινητοποίηση του περασμένου Οκτώβρη.

Στην Αλεξανδρούπολη το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στο Δημαρχείο και στη συνέχεια έγινε πορεία προς τον κύριο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στην Ορεστιάδα, στην οποία συμμετείχαν και 700 μαθητές του ΤΕΕ της πόλης, οι οποίοι παράλληλα προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα. Μαχητική και μία από τις καλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων ήταν η συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης. Και στην Κομοτηνή και τη Δράμα έγιναν συγκεντρώσεις στα Εργατικά Κέντρα αυτών των πόλεων.

Στις Σέρρες η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία και επιδόθηκε ψήφισμα στο Νομάρχη. Πορεία στο κέντρο της πόλης μετά τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο έγινε στην Καβάλα, όπου μεγάλη ήταν η συμμετοχή της νεολαίας. Αλλά και στο Λιμένα της Θάσου έγινε απεργιακή συγκέντρωση, με την παρουσία μεγάλου αριθμού οικοδόμων του νησιού που σχεδόν καθολικά συμμετείχαν στην απεργία. Επίσης απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στο Κιλκίς.

Κέρκυρα

Οι εργαζόμενοι στην Κέρκυρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του. Σημαντικό γεγονός είναι η απόλυτη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία, που νέκρωσαν το λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν όλη μέρα τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα.

Λασίθι

Στο Εργατικό Κέντρο του Ν. Λασιθίου, στον Αγιο Νικόλαο συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι του νομού, αντιδρώντας στο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η απεργία στο νομό σημείωνε μεγάλη επιτυχία και έφτασε στο 85%. Σε ψήφισμα που βγήκε από τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν: «Την κυβέρνηση, που με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά και της δημιουργίας συνθηκών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, προωθεί την πλήρη κατάργηση του σταθερού χρόνου ημερήσιας εργασίας, την ισχυροποίηση του μηχανισμού απολύσεων, με την ταυτόχρονη κατάργηση του ορίου 2% των ομαδικών απολύσεων ανά μήνα, τη νομοθετική θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και τη γενίκευσή της στον ιδιωτικό». Οι εργαζόμενοι του Λασιθίου, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, απαίτησαν από την κυβέρνηση να μη γίνει καμιά απολύτως αντεργατική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, πλήρη απασχόληση 35ωρο-5ήμερο-7ωρο, να μην κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση και να ληφθούν μέτρα επιβίωσης των ανέργων.

Ηράκλειο

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του Ηρακλείου, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χτες στην πόλη. Οι εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου δήλωσαν την απαίτησή τους η κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό νομοσχέδιο. Απαίτηση όμως που δεν έγινε δεκτή από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚΗ, η οποία συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της στα πλαίσια των κατευθύνσεων της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι που παραβρέθηκαν απαίτησαν να μπει στο ψήφισμα ότι οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ακόμα και τώρα υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων, πράγμα που δε δέχτηκε όμως η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου.

Χανιά

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι των Χανίων, όπου μαζεύτηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και απαίτησαν ομόφωνα να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Παράλληλα οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν και την παρέμβαση του εισαγγελέα και της αστυνομίας σε σχολεία της πόλης που είναι υπό κατάληψη.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ελπιδοφόρο μήνυμα πάλης

Μεγάλη η συμμετοχή  στην απεργία και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις, από τους  εργαζόμενους  της περιοχής  

Διπλό μήνυμα, προς κυβέρνηση - εργοδοσία και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, έστειλαν χτες οι εργατοϋπάλληλοι σε Στερεά - Εύβοια, με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη Πανελλαδική - Πανεργατική απεργία, ενώ στις κατά τόπους συγκεντρώσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες πόλεις διατράνωσαν την απόφασή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τη δικαίωσή τους, για να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας.

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο τερατούργημα που φέρνει το χειμώνα στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων - κανένας «κοινωνικός διάλογος» της απάτης και του αποπροσανατολισμού από τους υποταγμένους σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα, είναι η απαίτηση των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι, με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία και στην 3ωρη στάση της ΑΔΕΔΥ, έδωσαν καταλυτική απάντηση σε «καρεκλοκένταυρους» του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Στη Χαλκίδα - όπου η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚ είχε κατέβει στην Αθήνα για στήριξη του Πολυζωγόπουλου - η συγκέντρωση, που διοργάνωσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί. Αίτημα των συγκεντρωμένων η απόσυρση του ν/σ και η συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων.

Η συμμετοχή - ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ - στην απεργία κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά ποσοστά: Τσιμέντα Χαλκίδας 100%, Αλλατίνη 90%, Ιντεάλ Στάνταρντ 100%, Ιντεάλ Πυρίμαχα 85%, Κεραμεική Αρτάκης 100%, Ναυπηγεία Αυλίδας 100%, ΑΓΕΤ Αλιβερίου 100%, ΚΕΜ ΑΕ 100%, Κελαϊδίτης 70%, SYNKO 90%, ΣΕΛΜΑΝ 20%. Στις ΔΕΚΟ: ΕΛΤΑ 50%, ΟΤΕ 100%, ΕΤΕ ΔΕΗ 30%, ΑΗΣ Αλιβερίου 82%. Επίσης επιτυχία σημειώθηκε και σε διάφορα εργοστάσια που πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας.

Στη Λιβαδειά η συγκέντρωση έγινε από το Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί, ενώ το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικαλιστών έκανε προσυγκέντρωση στις 9 πμ στην Ταμπάχνα. Στο κοινό ψήφισμα της συγκέντρωσης που ακολούθησε, καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική, καλείται η κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό έκτρωμα και η ΓΣΕΕ να κλιμακώσει τους αγώνες που «επιβάλλεται να συναντηθούν σε κοινή δράση με τους αγώνες του λαού, της νεολαίας, της φτωχής αγροτιάς... σε κοινό μέτωπο, κόντρα στις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές...».

Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε από 100% - 13%. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ΠΕΣΙΝΕ 100%, Οικοδόμοι 50%, ΕΤΕ 90%, Εργασίας 90%, ΟΤΕ 30%, Οργανισμός Κωπαΐδας 80%, ΔΕΥΑΛ 20%. Συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή έγινε και στη Θήβα.

Στη Λαμία και στην Πλατεία Διάκου οι εργατοϋπάλληλοι διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στις αντεργατικές πολιτικές και απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κλιμάκωση του αγώνα. Η συμμετοχή στην απεργία ήταν: ΑΛΚΑΤΕΛ 100%, ΛΑΡΚΟ 90%, ΣΟΥΛΙΣ 90%, Τράπεζες 50%, ΔΕΥΑΛ 75%, ΟΤΕ 25%.

Στη Φωκίδα, τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ταξική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ στην πλατεία Λαού και παρά τον υπονομευτικό ρόλο της φιλοκυβερνητικής μειοψηφίας, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, καταδικάζοντας τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και απαιτώντας την απόσυρση του εργατικού εκτρώματος και την κλιμάκωση των αγώνων για να μπει φραγμός στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Απαίτηση των συγκεντρωμένων: Να μη συμμετέχει η πλειοψηφία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στον «κοινωνικό διάλογο» ξεπουλήματος των συμφερόντων των εργαζομένων.

Τέλος, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Αλιβέρι από το Σωματείο Οικοδόμων, με ομιλητή τον πρόεδρό του, Β. Κέκη.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Να αποσυρθεί το τερατούργημα

  Συγκέντρωση στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι

Δυναμική συγκέντρωση στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι της Λέσβου, απαντώντας αγωνιστικά στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις.

Στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της Μυτιλήνης μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Σιαμέτης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και τις μεθοδεύσεις πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, στην κατεύθυνση των επιταγών της ΕΕ και του κεφαλαίου. Παράλληλα, μίλησε για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης συμβιβάζεται «με τα ασυμβίβαστα της εργατικής τάξης».

Απέναντι σ' όλα αυτά, το εργατικό κίνημα διεκδικεί τα αιτήματά τους, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για πλήρη σταθερή ημερήσια εργασία, μείωση του εργάσιμου χρόνου με 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο και για τα βαρέα 30ωρο, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων συνταξιοδότησης, δωρεάν και αναβαθμισμένη υγεία και παιδεία χωρίς τους ιδιώτες σ' αυτούς τους τομείς.

Οι εργαζόμενοι της Λέσβου, με το ψήφισμα στο οποίο κατέληξαν στην απεργιακή τους συγκέντρωση, καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα, που ξαναγυρίζει την εργατική τάξη στο Μεσαίωνα και τα κόμματα να το καταψηφίσουν. Παράλληλα, καλούν τη ΓΣΕΕ «να αποσυρθεί από τους "κοινωνικούς διαλόγους" και να ακολουθήσει τις προτάσεις του συνεπούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», ώστε να εκφράσει πραγματικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και «τις διαθέσεις για συνέχιση του αγώνα στην κατεύθυνση ανατροπής αυτής της αντεργατικής πολιτικής».

ΛΗΜΝΟΣ
ΟΧΙ στις ανατροπές δικαιωμάτων

Συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας πραγματοποίησαν χθες οι απεργοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παραρτήματος Λήμνου του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης και του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Φωτεινή Φώτου και ο πρόεδρος του ΝΤ Λήμνου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Κατρίτσης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη συμπαράστασή των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, στον αγώνα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, μέσα από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και μια σειρά άλλους νόμους, επιδιώκει να επιβάλει το «πρότυπο» του υπαλλήλου, που θα εφαρμόζει πειθήνια και χωρίς αντιρρήσεις την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, τόσο όσον αφορά τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όσο και τις εργασιακές σχέσεις και τη μισθολογική του εξέλιξη. Κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιου τομέα να περάσουν ενωμένοι στην αντεπίθεση και να ανατρέψουν τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Στην ομιλία του, ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Λήμνου του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης, Βαγγέλης Αγάς, είπε ότι οι εξελίξεις στο δημόσιο τομέα αφορούν και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα κληθούν να πληρώσουν τις όποιες υπηρεσίες έχουν ανάγκη και, αναφερόμενος στο αντεργατικό νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, είπε ότι αυτό σχεδιάστηκε κατ' επιταγήν του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί και με τις πλάτες των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κάλεσε κι εκείνος με τη σειρά του να συμμετέχουν στους αγώνες που έρχονται ακόμα πιο μαζικά και να ανατρέψουν αυτό και τα όποια άλλα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης.

ΚΟΖΑΝΗ
Συμβολική κατάληψη στη νομαρχία

Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία αλλά και τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία, που κατέληξε με κατάληψη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι εργαζόμενοι της Κοζάνης διεκδίκησαν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου και θέσπιση μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 60% στους εργαζόμενους της ΔΕΗ, το 70% στους οικοδόμους και έφτασε το 40% στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Κοζάνης. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτης Σιάμινος. Από εκεί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας, όπου τα μέλη της απεργιακής επιτροπής του Εργατικού Κέντρου απαίτησαν να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη. Ομως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν νέο κυβερνητικό εμπαιγμό. Ο περιφερειάρχης απουσίαζε, αν και γνώριζε πως οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν συνάντηση μαζί του. Επί τόπου λοιπόν οι εργαζόμενοι έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και μπήκαν στο χώρο, όπου πραγματοποίησαν ωριαίο αποκλεισμό, έως τις 12.30 το μεσημέρι.

Αυτή την ώρα ήρθε εσπευσμένα ο γγ της Περιφέρειας και ενημερώθηκε για τα ιδιαίτερα αιτήματα των εργαζομένων του νομού, όπως διατυπώνονται και μέσα από το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης: αποκατάσταση των απολυμένων της ΜΑΒΕ και μιας μεγάλης ιδιωτικής κλινικής που έκλεισε. Επίσης, απαιτούν 200.000 δρχ. επίδομα για τους μακροχρόνια άνεργους του νομού και διεκδικούν το βοήθημα για το πετρέλαιο θέρμανσης να οριστεί στις 100.000 δρχ. και να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του νομού.

Διημερίδα για το ασφαλιστικό

Διημερίδα με θέμα το ασφαλιστικό και τις προοπτικές του, καθώς και την κατάσταση του κλάδου του φαρμάκου στην Ελλάδα, διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή 9 -10 του Δεκέμβρη η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Η εκδήλωση γίνεται στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ και ως συνδιοργανωτές συμμετέχουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ και η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Τραγικός θάνατος ναυτεργάτη

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί ναυτεργάτης στο φορτηγό πλοίο «ΠΟΛΙΚΟΣ» με ελληνική σημαία. Πρόκειται για τον ανθυποπλοίαρχο Μάρκο Λογοθέτη, ο οποίος σκοτώθηκε όταν κατά τη διάρκεια χειρισμών πρυμνοδέτησης του πλοίου έσπασε ο κάβος και τον χτύπησε στο κεφάλι. Το ναυτεργατικό δυστύχημα έγινε στην προβλήτα των εγκαταστάσεων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο Αχαΐας. Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρίου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του θανάτου του Μ. Λογοθέτη διενεργεί η Λιμενική Αρχή Ρίου.

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Οι αποκλεισμοί δεν περνούν

«Φίμωτρο» στις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος προσπάθησε να βάλει χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Παρά το γεγονός ότι αφαίρεσαν το λόγο από τους συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στη συγκέντρωση ομόφωνα ενέκριναν το ψήφισμα που κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπακτίας-Δωρίδας.

Σε σχετική ανακοίνωση η Συντονιστική καταγγέλλει: «Αφού με τραμπούκικο τρόπο απαγόρευσαν να ακουστεί κάθε διαφορετική φωνή από τους συγκεντρωθέντες, προσπάθησαν ακόμη και με βία να εκδιώξουν από την αίθουσα του ΕΚ όλους όσοι, κόντρα στη λογική των μονολόγων, θέλησαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την έκφραση όλων των απόψεων». Τονίζει ότι επανειλημμένα έχει καλέσει την ηγεσία του ΕΚΝ να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, να πρωτοστατήσει στο συντονισμό της δράσης των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.

Με το ψήφισμα, που ομόφωνα ψηφίστηκε στη συγκέντρωση μετά την αποχώρηση των συμβιβασμένων συνδικαλιστών, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη συμπαιγνία κυβέρνησης-ΣΕΒ για την προώθηση του αντεργατικού νομοσχεδίου, την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΝ για την αντιδημοκρατική, τραμπούκικη, αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά της, καθώς και τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης.

Διεκδικούν: Την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Πλήρη σταθερή απασχόληση, γενικευμένη εφαρμογή του 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Δημόσιο δωρεάν για το λαό σύστημα υγείας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη παιδεία. Αμεση λύση του οικιστικού προβλήματος της Ναυπάκτου. Κατασκευή σύγχρονων και κατάλληλων εργατικών κατοικιών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ