ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αραφάτ: Ναι σε μια δίκαιη και ισότιμη ειρήνη

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα.

Για πρώτη φορά, παλαιστινιακό  δικαστήριο, επισήμως, καταδίκασε σε θάνατο Παλαιστίνιο συνεργάτη του ισραηλινού στρατού 

Ο Γ.Αραφατ μιλά σ4ε γονείς ισραηλινών στρατιωτών

Associated Press

Ο Γ.Αραφατ μιλά σ4ε γονείς ισραηλινών στρατιωτών
ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την αναγκαιότητα σύναψης μιας δίκαιης και ισότιμης ειρήνης που θα είναι προς όφελος των επόμενων γενεών και των δύο λαών, επεσήμανε, για άλλη μια φορά, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, με αφορμή τη συνάντηση «καλής θέλησης», που είχε με μέλη ισραηλινής οργάνωσης που εκπροσωπεί τις οικογένειες των Ισραηλινών που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη αλλά επιμένουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης. Την ίδια στιγμή, πέντε Ισραηλινοί, στρατιώτες και έποικοι τραυματίζονταν σε δύο διαφορετικά επεισόδια στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα, παλαιστινιακό δικαστήριο, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή για την Παλαιστινιακή Αρχή απόφαση, επέβαλλε τη θανατική καταδίκη σε Παλαιστίνιο που κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με το Ισραήλ.

Σε ιδιαίτερα φιλική και θερμή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Γάζα, η συνάντηση ανάμεσα στον Γιάσερ Αραφάτ και στην αντιπροσωπεία της ισραηλινής οργάνωσης «Πενθούσες οικογένειες υπέρ της Ειρήνης». Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιτζάκ Φρανκεντάλ, του οποίου ο γιος έχει σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση της Χαμάς, τόνισε ότι «τόσα χρόνια βίας είναι αρκετά, η κατάσταση αυτή πρέπει να τερματιστεί άμεσα» και κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να καθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε την κατανόησή του αλλά και τις ευχαριστίες του για τη φιλία και τη συμπάθεια που δείχνει η οργάνωση στον παλαιστινιακό λαό και επανέλαβε την αναγκαιότητα επίτευξης δίκαιης ειρήνης. Η αντιπροσωπεία της οργάνωσης είχε συναντήσεις με μέλη παλαιστινιακών οικογενειών που έχουν χάσει μέλη τους στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Ο καταδικασθείς σαν συνεργάτης των ισραηλινών στρατιωτών

Associated Press

Ο καταδικασθείς σαν συνεργάτης των ισραηλινών στρατιωτών
Εκτός, όμως, από την ισραηλινή οργάνωση, ο Γιάσερ Αραφάτ δέχτηκε, χτες, στα γραφεία του στη Γάζα και τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τη συνέχιση των ευρωπαϊκών προσπαθειών στην κατεύθυνση του τερματισμού της βίας και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε, πάλι, την αναγκαιότητα ενεργότερης ανάμειξης της ΕΕ στις εξελίξεις στην περιοχή.

Επιθέσεις και καταδίκες

Τρεις Ισραηλινοί έποικοι τραυματίστηκαν, χτες το πρωί, όταν το αυτοκίνητό τους δέχτηκε επίθεση από αγνώστους ενόπλους ενώ κινούνταν σε δρόμο, βορειοδυτικά της Νάμπλους, με κατεύθυνση προς τον εποικισμό Σαβέι Σομρόν. Λίγη ώρα, αργότερα, στη Λωρίδα της Γάζας, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες μαχαιρώθηκαν από Παλαιστίνιο, στο φυλάκιο του Ερετζ, ο οποίος, τελικά, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες συναδέλφων τους. Με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ τόνισε ότι «ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να τιμωρεί όλους όσοι επιτίθενται εναντίον Ισραηλινών».

Στο μεταξύ, το δικαστήριο της Νάμπλους καταδίκαζε σε θάνατο δι' απαγχονισμού 25χρονο Παλαιστίνιο, που κρίθηκε ένοχος για συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, που οδήγησε στη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς, Ιμπραχίμ Μπάνι Οντέχ, στις 23 Νοέμβρη στο κέντρο της παλαιστινιακής πόλης. Η επιβολή μιας τέτοιας ποινής προκάλεσε αίσθηση και για πολλούς σηματοδοτεί μια σοβαρότατη αλλαγή στη στάση της παλαιστινιακής ηγεσίας, καθώς, μέχρι σήμερα, οι Παλαιστίνιοι ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ, είτε δολοφονούνταν από αγνώστους είτε συλλαμβάνονταν και κρατούνταν στις παλαιστινιακές φυλακές επ' αόριστον, αφού η Παλαιστινιακή Αρχή απέφευγε να λάβει τόσο αυστηρά μέτρα εναντίον τους.

Νέοι εσωτερικοί ελιγμοί Μπάρακ;

Κατηγορηματικά διέψευδε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που τον παρουσίαζαν να συμμετέχει σε μυστικές συνομιλίες με τρία διαφορετικά θρησκευτικά κόμματα, προκειμένου να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική τους υποστήριξη και να υπερσκελίσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τον σκόπελο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα, πάντως, με τις επίμονες αυτές φήμες, το διαπραγματευτικό χαρτί του Μπάρακ είναι η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ που κρίνει παράνομη τη μη καταταγή στο στρατό όλων των φοιτητών θρησκευτικών σχολών, απόφαση που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στους κύκλους των υπερορθοδόξων εβραίων.

Οπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ο Μπάρακ περιμένει την απάντηση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην αίτηση της 3μηνης καθυστέρησης εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης, που υπέβαλλε η κυβέρνησή του, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τα θρησκευτικά κόμματα. Ο ίδιος, πάντως, διαβεβαίωνε, χτες, ότι η αίτηση καθυστέρησης αφορά καθαρά διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα και ότι, σε περίπτωση απόρριψής της, όλοι οι φοιτητές θρησκευτικών σχολών θα κληθούν άμεσα να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ετοιμο για δράση δηλώνει το Βελιγράδι, κατηγορώντας την ΚΦΟΡ για αδράνεια...

Από τις συγκρούσεις Σέρβων με ΝΑΤΟικούς στην Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα

Associated Press

Από τις συγκρούσεις Σέρβων με ΝΑΤΟικούς στην Κοσόβσκα -Μιτροβίτσα
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την άμεση απομάκρυνση όλων των αυτονομιστών Αλβανών ανταρτών του «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβιατς» («UCPMB») από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα όρια της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, απαίτησε χτες ο πρωθυπουργός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς.

«Οι στρατιώτες της ΚΦΟΡ έχουν την ευθύνη να απωθήσουν όλους τους τρομοκράτες από την περιοχή, για να μην αναγκαστούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Τους θεωρούμε υπεύθυνους για τη διείσδυση περισσότερων από 1.000 αυτονομιστών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη... Εάν δεν τους απομακρύνουν σε εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα, τότε είμαστε έτοιμοι να βασιστούμε στις δικές μας αμυντικές δυνάμεις»(!), υπογράμμισε ο Ζίζιτς, καταλήγοντας πως «δε θα επιτραπεί σε κανέναν να πάρει ούτε μία ίντσα από το σερβικό έδαφος»...

Οσο για την απάντηση των αξιωματούχων της ΚΦΟΡ στο αίτημα του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού, οι εκπρόσωποι της ΚΦΟΡ δεν έκαναν επίσημα κανένα σχόλιο, εντούτοις, κατά καιρούς δήλωναν σε δημοσιογράφους πως δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να προχωρήσουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στα διοικητικά όρια της νότιας και κεντρικής Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο... Εάν η ΚΦΟΡ διατηρήσει αυτή τη στάση και δεν ικανοποιήσει το πρότερο αίτημα του Βελιγραδίου για τροποποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας του Κουμάνοβο, που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του '99 ανάμεσα στις ΝΑΤΟικές και γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις, τότε, η ένταση αναπόφευκτα θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε μία ακόμη επικίνδυνη σύρραξη.

Ενταση και στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα...

Κατακόρυφα ανέβηκε χτες η ένταση στην άτυπα διαιρεμένη πόλη της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, με αφορμή τις αιφνιδιαστικές έρευνες για τον εντοπισμό παράνομων όπλων από ομάδα Γάλλων στρατιωτών της ΚΦΟΡ σε σπίτια του σερβικού τομέα της πόλης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ορισμένοι από τους Γάλλους στρατιώτες έδειξαν κατά τις έρευνες υπερβάλλοντα ζήλο, προχωρώντας στον ξυλοδαρμό ενός ηλικιωμένου Σέρβου και στην αδικαιολόγητη κράτηση μίας 17χρονης Σερβίδας.

«Ο τρόπος διενέργειας αυτής της έρευνας, αλλά και η δράση των ανδρών της ΚΦΟΡ είναι ανεξήγητη... Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ελήφθησαν αυτά τα μέτρα δράσης που ουσιαστικά επανέφεραν, μετά από αρκετό καιρό, την ένταση στην περιοχή», δήλωσε ο αρχηγός της σερβικής κοινότητας της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, Ολιβερ Ιβάνοβιτς.

Οι ενέργειες των Γάλλων στρατιωτών της ΚΦΟΡ δεν άργησαν να προκαλέσουν τις αντιδράσεις δεκάδων Σέρβων, που βγήκαν στους δρόμους, στήνοντας οδοφράγματα και λιθοβολώντας τους άνδρες της πολυεθνικής δύναμης. Μετά από λίγες ώρες, τα επεισόδια τερματίστηκαν, αφότου οι στρατιώτες της ΚΦΟΡ έριξαν κατά των διαδηλωτών δεκάδες δακρυγόνα.

ΡΩΣΙΑ
Καταδίκη Αμερικανού πράκτορα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Σε κάθειρξη 20 ετών και πρόστιμο 8.000.000 δολαρίων καταδικάστηκε την Τετάρτη, 6 Δεκέμβρη, από δικαστήριο της Μόσχας ο Αμερικανός επιχειρηματίας Εντμοντ Πόουπ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος κατασκοπίας. Ο Πόουπ, 54 ετών, πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι είχε προσπαθήσει να συγκεντρώσει μυστικές πληροφορίες για μια ρωσική τορπίλη. Ο Πόουπ εμφανίστηκε στη Ρωσία το 1996 ως επιχειρηματίας και ασχολούνταν με την αποστολή στη Δύση τεχνικών ντοκουμέντων που επεξεργάζονταν ρωσικά επιστημονικά κέντρα, εργαστήρια και επιχειρήσεις. Συνελήφθη τον περασμένο Απρίλη τη στιγμή που παραλάμβανε ντοκουμέντα για τη ρωσική τορπίλη «Σκβαλ» από καθηγητή του Κρατικού Τεχνικού Πανεπιστημίου «Ν.Ε. Μπάουμαν» της Μόσχας (ΚΤΠΜ). Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδείξει ότι οι πληροφορίες για την τορπίλη δεν ήταν απόρρητες και ότι ο Πόουπ λάμβανε τις πληροφορίες αυτές στο πλαίσιο συμφωνίας του ΚΤΠΜ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Ωστόσο, στη διάρκεια της ανάκρισης, η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν δυο μέλη της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, απέδειξε ότι τα εν λόγω υλικά που λάμβανε ο Πόουπ ήταν απόρρητα.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και της δίκης ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στη ρωσική δικαιοσύνη και την πολιτική ηγεσία της χώρας από μέρους των δυτικών και ντόπιων φιλοδυτικών ΜΜΕ. Το θέμα «Πόουπ» έθεσε ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους. Από τη μεριά του, το αμερικανικό Κογκρέσο με απόφασή του κάλεσε τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερο τον Πόουπ και ζήτησε από τον Κλίντον να εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής της βοήθειας προς τη Ρωσία σε αντίθετη περίπτωση.

Ωστόσο, η αμερικανική παρέμβαση απορρίφτηκε και ο πράκτορας καταδικάστηκε, πράγμα που δε συνέβαινε τόσο συχνά τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία. Επίσης, αυτό το γεγονός, εκτός από την καθαρά νομική του πλευρά, έχει και μια ορισμένη πολιτική σημασία: δείχνει με κάποιο τρόπο την ειλικρίνεια των δηλώσεων του Πούτιν για την προάσπιση των κρατικών συμφερόντων της Ρωσίας, τα οποία πολύ συχνά πρόδινε ο Γιέλτσιν προς όφελος των ΗΠΑ.

Στην ίδια κατεύθυνση με την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση Πόουπ κινείται και η απόφαση της Ρωσίας να σπάσει τη μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για το σταμάτημα προμηθειών όπλων προς το Ιράν, που είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να χάσει, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από 4 δισ. δολάρια. Η σημερινή ηγεσία της χώρας δηλώνει ότι θα τηρεί μεν αυστηρά τους διεθνείς κανόνες και αρχές, αλλά παράλληλα δεν ξεχνάει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Ενδεικτικό είναι ότι η Δύση για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μια τόσο σθεναρή θέση της Ρωσίας, δε θέλει όμως να παραδεχτεί την πραγματικότητα και προσπαθεί να συνεχίσει τις πιέσεις. Παράδειγμα αυτού αποτελεί η παρέμβαση του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου προς υπεράσπιση του κατηγορούμενου και καταζητούμενου για «απάτη ολκής» Βλαντίμιρ Γκουσίνσκι (επικεφαλής συνάμα του Εβραϊκού Κογκρέσου της Ρωσίας), το οποίο κάλεσε να μην ικανοποιηθεί το αίτημα της Εισαγγελίας της Ρωσίας για τη σύλληψη και την παράδοση στη ρωσική δικαιοσύνη του Γκουσίνσκι που κρύβεται στο εξωτερικό.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Τελειώνουν τα ψέματα...

ΤΑΛΑΧΑΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με την άμμο του στην κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την Προεδρία ποντάρισε όλα του τα χρήματα χτες στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα. Ο Γκορ όμως δεν τα έχει βάλει μόνο κατά του χρόνου που λιγοστεύει, κατά των ψήφων υπέρ του, που υποστηρίζει ότι χάθηκαν ως διά μαγείας και τώρα είναι εγκλωβισμένες στις νομικές καλένδες, αλλά και κατά της κοινής γνώμης που δείχνει πια να του γυρνά την πλάτη...

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα χτες εξέτασε τη δεύτερη και κρίσιμη προσφυγή ενώπιόν του εκ μέρους του αντιπροέδρου Αλ Γκορ, που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την άδεια για νέα ανακαταμέτρηση, στο χέρι, πολλών χιλιάδων ψήφων της Πολιτείας της Φλόριντα.

Οι συνήγοροι των δύο πλευρών εκτός των γραπτών εισηγήσεών τους είχαν χτες η καθεμία δικαίωμα να αγορεύσει ενώπιον των επτά ανώτατων δικαστών της Πολιτείας για 30 λεπτά και να στηρίξει επαρκώς την επιχειρηματολογία της.

Παράλληλα, μία ακόμη δικαστική μάχη ολοκληρώθηκε χτες και απομένει το κρίσιμο αποτέλεσμά της. Πρόκειται για την προσφυγή πολιτών, οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, που ζητούν την ακύρωση περίπου 25.000 σε δύο κομητείες του Σέμινόουλ και του Μάρτιν, εξαιτίας των «εκτεταμένων παρατυπιών», όσον αφορά στις αιτήσεις εγγραφής των επιστολικών ψήφων. Η δικαστής της έδρας του Λεόν άκουσε τις αγορεύσεις και των δύο πλευρών και κυρίως τους μάρτυρες, ανάμεσά τους ένας πρώην πράκτορας της CIA που παραδέχτηκε ότι προσπαθούσε να βοηθήσει τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, καθώς και την επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Πέγκι Ρόμπινς, που παραδέχτηκε ότι άφησε τους εκπροσώπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να διορθώσουν εκ των υστέρων τις αιτήσεις, ώστε να μπορούν οι επιστολικές ψήφοι να προσμετρηθούν.

Κάτι που για το δικηγόρο της πολιτικής αγωγής σήμαινε ότι πρόκειται για μία «φρικαλέα» συνωμοσία, αφού η διόρθωση εκ των υστέρων των αιτήσεων είναι παράνομη πράξη, που επιτρέπει με δόλο μόνο και μόνο για να μπορέσει να βοηθηθεί ο Τζορτζ Μπους... Η έκβαση αυτής δικαστικής διαμάχης είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προσφυγή, τότε περίπου 25.000 ψήφοι από τις δύο κομητείες θα ακυρωθούν, με αποτέλεσμα να ανατραπεί η υπέρ του Μπους διαφορά των 537 ψήφων και η πλάστιγγα να γείρει υπέρ του Γκορ και μάλιστα με τεράστια διαφορά, ίσως και της τάξης των 8.000 ψήφων.

Παράλληλα, σε ένα άλλο πεδίο «νομικής μάχης» το Ομοσπονδιακό Εφετείο απέρριψε, το βράδυ της Τετάρτης, την προσφυγή του κυβερνήτη του Τέξας, Μπους για δικαστική εντολή ώστε να σταματήσει η διά χειρός καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, την οποία ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ θεωρεί πολύ σημαντική για τις εξανεμιζόμενες ελπίδες του να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα, το 11ο εφετείο της Ατλάντα, με μια 128σέλιδη απόφασή του, αποδέχτηκε την απόφαση δικαστηρίου της περιφέρειας του Μαϊάμι που εκδόθηκε το Νοέμβρη. Στην απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, ο δικαστής ανέφερε ότι οι ανακαταμετρήσεις φαίνεται να είναι ουδέτερες και γίνονται σύμφωνα με το νόμο και δε βλέπει κάποιο λόγο για να παρέμβει. Πάντως οι ανακαταμετρήσεις ολοκληρώθηκαν πριν από την απόφαση του Εφετείου.

Το ίδιο εφετείο απέρριψε επίσης χτες παρόμοια προσφυγή από τρεις ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων στην κομητεία Μπρέβαρντ. Και για τις δυο υποθέσεις υποστηρίχτηκε ότι οι καταμετρήσεις με το χέρι είναι αντισυνταγματικές, επειδή δίνουν άδικα περισσότερο βάρος σε μερικούς ψηφοφόρους απ' ό,τι σε άλλους.

Πάντως, ο Μπους συνεχίζει τις επαφές του για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς θεωρεί τον εαυτό του ως το σίγουρο νικητή που θα σταθεί μπροστά στο Καπιτώλιο στις 20 Γενάρη και θα ορκιστεί ως 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την άλλη πλευρά, ο Αλ Γκορ εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τελικά θα «δικαιωθεί» στα δικαστήρια και θα νικήσει, αλλά χτες συνεργάτες και σύμβουλοί του τόνισαν ότι σε περίπτωση που αυτές οι νομικές μάχες έχουν αρνητική έκβαση για τον αντιπρόεδρο, «όλα θα έχουν τελειώσει»...

Εκδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους

Εκδήλωση συμπαράστασης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για πατρίδα στα δικά του εδάφη, που κατέχονται παράνομα από το Ισραήλ, με πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διοργανώνουν την επόμενη Τετάρτη 13 του Δεκέμβρη, στις 17.30, οι Επιτροπές Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» του Κέντρου Αθήνας, μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής και την προξενική παλαιστινιακή αρχή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1 (πλ. Κάνιγγος), στο 2ο όροφο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία από το δράμα του παλαιστινιακού λαού, ενώ θα γίνουν ομιλίες και χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής και η εκδήλωση θα κλείσει με παλαιστινιακό χορευτικό συγκρότημα.

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργιακός πυρετός

ΡΩΜΗ.-

Χιλιάδες απεργοί δάσκαλοι πλημμύρισαν τους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας χτες, απαιτώντας ουσιαστική και πραγματική αύξηση των ετήσιων αποδοχών τους.

Η Γενική Διδασκαλική Ομοσπονδία, η οποία βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ιταλική κυβέρνηση, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών λόγω του αδιεξόδου που σημειώθηκε όσον αφορά στις αποδοχές των δασκάλων, προκήρυξε γενική απεργία χτες, η οποία πραγματοποιήθηκε με καθολική επιτυχία, ενώ διαδηλώσεις εκτός της Ρώμης έγιναν και σε άλλες ιταλικές πόλεις.

Πρόκειται για τη δεύτερη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων το τελευταίο δίμηνο, ενώ η Ομοσπονδία τους συνομιλεί με το ιταλικό υπουργείο Παιδείας, το οποίο εμμένει, διά στόματος υπουργού Τούλιο ντε Μάουρο, σε αύξηση 265.000 λιρετών (περίπου 45.000 δραχμές) μηνιαίως, εν αντιθέσει με το διπλάσιο που ζητούν οι δάσκαλοί προκειμένου οι αποδοχές τους να εξομοιωθούν με το μέσο κοινοτικό μισθό.

Μέχρι στιγμής οι συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους δασκάλους σε όλη την Ιταλία, δείχνουν ανυποχώρητες στα αιτήματά τους και ήδη προγραμματίζουν δεύτερη συνεχόμενη κινητοποίηση για τις 18 του Δεκέμβρη. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία βρίσκεται υπό τον κλοιό των απεργών, καθώς τη Δευτέρα θα απεργούν και πάλι οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι ταχυδρομικοί, ενώ σε αυτή την κινητοποίηση συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Μπολόνια. Ολες οι κινητοποιήσεις αφορούν τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Κατεπνίγη απόπειρα πραξικοπήματος στο Τζιμπουτί

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου του Τζιμπουτί Ισμαήλ Ομάρ Γκελέχ επιχείρησε χτες το απόγευμα ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας. Η απόπειρα πήρε τέλος με τη σύλληψη του επίδοξου στασιαστή και την άμεση εκτέλεσή του.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο στην Αιθιοπία, εξέφρασε μάλιστα και την έκπληξή του για την παραπάνω εξέλιξη, δηλώνοντας πως «τέτοιες κινήσεις δεν έχουν χώρο στη σημερινή Αφρική». Σύμφωνα με τον Ανάν, ο οποίος φάνηκε να είναι ουσιαστικά η μοναδική πηγή για την απόπειρα πραξικοπήματος στο Τζιμπουτί, ο επίδοξος στασιαστής ήταν αρχηγός της Αστυνομίας, της οποίας η δύναμη δεν ξεπερνά τους 3.000 άνδρες και αποκεφαλίστηκε λίγη ώρα μετά τη σύλληψή του.

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
Ισχυρός σεισμός

ΑΣΧΑΜΠΑΝΤ.-

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε αργά την Τετάρτη το Τουρκμενιστάν στην κεντρική Ασία, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και άλλοι πέντε να τραυματιστούν, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού, που έγινε αισθητός και σε περιοχές του γειτονικού Ιράν, εντοπίστηκε σε απόσταση 400 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν, Ασχαμπάντ. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έγινε αισθητός και σε όλο το νότιο τμήμα της Ρωσίας. Πληροφορίες από το Ασχαμπάντ αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για ζημιές στην πρωτεύουσα. Η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, Μαρίνα Ρίκλινα, δήλωσε στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι οι υπόγειες δονήσεις έγιναν αισθητές στη Σαμάρα και μάλιστα στη Μόσχα (2 βαθμοί).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ