ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ
Πανεργατικό ΟΧΙ στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

  Η χτεσινή απεργία  έγινε υπόθεση   της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που έστειλαν  ισχυρό μήνυμα καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου και της κυβερνητικής πολιτικής

Αποστομωτική ταξική απάντηση στην αντεργατική πρόκληση κυβέρνησης και κεφαλαίου έδωσε χτες η εργαζόμενη Ελλάδα. Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης και απαίτησαν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες την κλιμάκωση του αγώνα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αντεργατικό τερατούργημα.

Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη δεύτερη πανελλαδική απεργία κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου και οι δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις, κατοχύρωσαν τη μεγάλη επιτυχία της κινητοποίησης και επιβεβαίωσαν τη θέληση των εργαζομένων, να συνεχίσουν την πάλη τους κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, αλλά και στο ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Εξάλλου, η αντεργατική κυβερνητική πολιτική προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια και οπαδών του κυβερνώντος κόμματος, καθώς αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ανατροπών που επιχειρούνται.

Η πανεργατική απεργία έβαλε φρένο στη βιομηχανική παραγωγή όλης της χώρας, ακινητοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και τα πλοία των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ενώ οι υπηρεσίες του δημοσίου υπολειτούργησαν. Στην επιτυχία της συνέβαλε αποφασιστικά και η περιφρούρησή της από τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που από τα ξημερώματα, βρέθηκαν μπροστά στις πύλες εκατοντάδων εργοστασίων και επιχειρήσεων.

Καθολική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων στα μεγάλα εργοτάξια της Αθήνας, 100% Μετρό, Σπάτα, «Αττική Οδό» και στη μικροοικοδομή κατά 95%, στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας ιματισμού από 70% -100%, στους ΟΤΑ από 50%-90%, στα εργοστάσια Μινέρβα, Παπουτσάνης 100%, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη 100%, στην κίνηση ΟΑΣΑ, Μετρό, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ 100%, στην Ολυμπιακή 70%, στην Κόκα-Κόλα και Ηβη 95%, Ξενοδοχείο Πάρνηθας 80%, στη ΔΕΗ Κερατσινίου και Πειραιά 60% κ.λ.π.

Η κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίο του Αρεως άρχισε λίγο πριν το μεσημέρι. Οταν τα μπλοκ των απεργών, κάτω από τα πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου έφτασαν από την προσυγκέντρωση μπροστά από το κτίριο της ΓΣΕΕ, συμβάλλοντας στο να υπάρξει συγκέντρωση και στο συγκεκριμένο σημείο, η πλατεία ηλεκτρίστηκε από τα συνθήματα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Εργάτες αγρότες φοιτητές, με μέτωπο απαντάνε στις πολυεθνικές», έδιναν την προοπτική και την αναντικατάστατη αξία του αγώνα.

Ξεχωριστή παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση και συνέχεια στην πορεία είχαν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, που συμμετείχαν καθολικά στην πεντάωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η ΠΟΕΣΥ. Κατά τη διάρκεια της στάσης δε μεταδόθηκαν δελτία ειδήσεων και όλοι οι δημοσιογράφοι απείχαν από τους χώρους δουλιάς, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

«ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική»

Την ώρα που ο πρώτος ομιλητής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ Γ. Μίχας, ανέβηκε στο βήμα, με μια φωνή οι διαδηλωτές από την πλατεία μέχρι το Πολυτεχνείο, δόνησαν την ατμόσφαιρα με το σύνθημα «ΓΣΣΕ ταξική και όχι κυβερνητική», δηλώνοντας την πεποίθησή τους για το έργο και τις ημέρες της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας. Ο ομιλητής και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκε από το βήμα, «σκληρός» στα λόγια απέναντι στην κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να καλέσει την κυβέρνηση να «πάρει πίσω τα μέτρα και τις απαράδεκτες προτάσεις της». Ομως, ο συνάδελφός του στην ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, φρόντισε να βάλει στη σωστή διάσταση τις «αγωνιστικές του κορόνες», δηλώνοντας ότι η ΓΣΕΕ, δε ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά «διορθώσεις στην κοινωνική πολιτική τις κυβέρνησης και απόσυρση ορισμένων διατάξεων».

Το πραγματικό μήνυμα της απεργίας απέδωσε ο Ανδρέας Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος προειδοποίησε πως «είναι γελασμένοι η κυβέρνηση και τα οικονομικά της στηρίγματα εάν πιστεύουν ότι θα καθαρίσουν με την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Θα συγκρουστούμε στους δρόμους, στους τόπους δουλιάς. Στο καμίνι της ταξικής πάλης θα κριθεί το δίκιο» υπογράμμισε ο συνδικαλιστής. Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές σημείωσε ότι «η ιστορική μνήμη του Σικάγου και η εμπειρία των εργατικών αγώνων από τότε μέχρι σήμερα δηλώνει ότι σκληρός αγώνας απαιτείται για τη νίκη και εξίσου σκληρός, για να κρατήσουμε τα κεκτημένα» και τους κάλεσε στο πανεργατικό συλλαλητήριο στις 19 Δεκέμβρη, για να καταδικάσουν το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο Λευτέρης Αυγητίδης αναπληρωτής γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ που υποστήριξε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και ο Δ. Στρατούλης γραμματέας κοινωνικής πολιτικής της ΓΣΕΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ. Οι απεργοί ξέσπασαν σε θερμά χειροκροτήματα όταν από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε η παρουσία στη συγκέντρωση πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά μέλος του ΠΓ του Κόμματος.

Μαχητική πορεία

Με το τεράστιο πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μπροστάρη και τους νέους οικοδόμους να βροντοφωνάζουν «αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», ξεκίνησε μια δυναμική και μαχητική πορεία εργαζομένων, νέων και συνταξιούχων μετά το τέλος της συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως. Η πορεία - υπό την «εποπτεία» για μια ακόμα φορά αστυνομικής δύναμης - με παλμό και πάθος κατευθύνθηκε προς τη Βουλή. Με υψωμένα πανό και συνθήματα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και αιτήματα για διατήρηση του 8ωρου και των εργατικών κατακτήσεων, ένα αγωνιστικό ποτάμι ανθρώπων του μόχθου και του μεροκάματου από όλους τους εργασιακούς χώρους, κατέκλυσε την οδό Πατησίων και στη συνέχεια από την Σταδίου έφτασε στο Σύνταγμα.

«Ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές»,«εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «συνδικάτα ταξικά κι όχι κυβερνητικά», «ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που αντήχησαν στους δρόμους της Αθήνας.

Η ζωντάνια, ο παλμός και η αγωνιστικότητα διέκρινε όλα τα μπλοκ της πορείας. Από την οικοδομή και τα τεχνικά έργα, την κλωστοϋφαντουργία, τις φαρμακοβιομηχανίες, τις τράπεζες, τα Μέσα Ενημέρωσης, το Μέταλλο, τις ΔΕΚΟ, τους Δήμους, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το εμπόριο κ.α.

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα» βροντοφώναζαν και οι συνταξιούχοι που για μια ακόμα φορά με το μαχητικό τους μπλοκ έδωσαν τον δικό τους αγωνιστικό παλμό όπως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια. Τη δική τους αγωνιστική ζωντάνια έδωσαν όμως και οι φοιτητές που συμμετείχαν στην πορεία βροντοφωνάζοντας «φοιτητές, εργατιά μιαφωνή και μια γροθιά». Η πορεία κατέληξε στη Βουλή την οποία η κυβέρνηση φρόντισε να την έχει για μια ακόμη φορά περικυκλωμένη από την αστυνομία.

Α. ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Χρέος ο αγώνας

Αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Α. Ζαζόπουλου, στο Πεδίον του Αρεως

«Συνάδελφοι, εργάτες, εργαζόμενοι της Αθήνας, άνεργοι και συνταξιούχοι, ταξικά μας αδέλφια ξένοι εργάτες. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, χιλιάδες εργαζόμενοι - υπογράμμισε ο Ανδρέας Ζαζόπουλος αρχίζοντας την ομιλία του - απαιτούν, τώρα, την απόσυρση του αντεργατικού τερατουργήματος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έφερε για ψήφιση στη Βουλή. Δε χωράει βελτιώσεις, δεν παίρνει γιατρειά, οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα».

Γι' αυτό, τόνισε, χτυπούν πισώπλατα την εργατική τάξη οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που συναλλάσσονται με την κυβέρνηση και τους βιομήχανους προσπαθώντας να ωραιοποιήσουν με ψευτοφτιασιδώματα το νομοσχέδιο-έκτρωμα, που γέννησε η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική και ο στημένος ψευτοδιάλογος.

Αναφερόμενος στους αγώνες των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα σημείωσε: Δώσαμε τη μάχη στην απεργία της 10ης του Οκτώβρη, στην παλλαϊκή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στις 21 του Οκτώβρη, στις απεργίες σε μια σειρά από κλάδους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει το δικαίωμα στη δουλιά, τα εργασιακά δικαιώματα, που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί την υγεία, την παιδεία, που κάνει ακόμα πιο αντιδραστική τη δημόσια διοίκηση, που προετοιμάζεται για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Με τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση δίνουμε ακόμα μια αποφασιστική απάντηση και διαμηνύουμε ότι ο αγώνας αυτός, για το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αποτελεί αφετηρία νέων δυναμικών κινητοποιήσεων. Είναι γελασμένοι, η κυβέρνηση και τα οικονομικά της στηρίγματα, εάν πιστεύουν ότι θα καθαρίσουν με την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου αξιοποιώντας τους αρνητικούς, για το λαό, συσχετισμούς δύναμης μέσα στη Βουλή.

Θα συγκρουστούμε στους δρόμους, στους τόπους δουλιάς. Στο καμίνι της ταξικής πάλης θα κριθεί το δίκιο. Αυτό είναι το καθήκον της εργατικής τάξης και για το επόμενο διάστημα. Κι αυτό απαιτεί αγωνιστικό πρόγραμμα σε κάθε σωματείο, σε κάθε κλάδο, οργάνωση, επιτροπές αγώνα στους τόπους δουλιάς, σφυρηλάτηση της εργατικής αλληλεγγύης και της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης. Πρέπει να πετύχουμε οργάνωση που θα «κόβει το χέρι» όποιου τολμήσει να κάνει απολύσεις συναδέλφων μας, που θα ρίχνει στον αγώνα δυνάμεις ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, όπου αυτό επιχειρηθεί, που θα δένει τις φάμπρικες, τους χώρους δουλιάς και τους εργάτες μεταξύ τους.

Το αντεργατικό τερατούργημα - είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του - της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας του πλούτου καταργεί το 8ωρο, το 7ωρο, το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, τη βασικότερη κατάκτηση του αιώνα. Δε θα το επιτρέψουμε. Ο κάθε εργάτης έχει χρέος, πρέπει να συναισθανθεί τη μεγάλη ταξική του ευθύνη και να πάρει τη θέση του στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί το 8ωρο και προσπαθεί να επιβάλει την ελαστικοποίηση του ωραρίου, τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε χρονιάτικη βάση. Μας προκαλούν, εγκληματούν σε βάρος της εργατικής τάξης, σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Είναι ξεδιάντροποι, η κυβέρνηση και οι υπουργοί της. Εχουν το θράσος να μιλούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας αυτοί που, εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή πολιτική, καταδικάζουν πάνω από 600 χιλιάδες άνεργους στην εξαθλίωση και το 25% του εργαζόμενου λαού κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι βιομήχανοι ελίσσονται γιατί τα θέλουν όλα και μονομιάς, χρησιμοποιούν την κυβέρνηση ως υπηρέτη τους και της δίνουν προσχήματα στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού. Ψεύδονται ασύστολα τα κυβερνητικά και κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ όταν υπόσχονται θέσεις εργασίας. Το εκμεταλλευτικό σύστημα που προσκυνούν, η πολιτική τους, γεννάει νέους άνεργους. Στόχος τους είναι το μοίρασμα της ανεργίας, μια θέση εργασίας για δυο και τρεις «απασχολήσιμους», που θα αργοπεθαίνουν.

Χρεοκόπησε η λογική της ανιστόρητης «κοινωνικής συναίνεσης» και της «ταξικής συνεργασίας» των κοινωνικών διαλόγων της απάτης, υπογράμμισε ο συνδικαλιστής. Τα συντρίμμια τους προσπαθούν να περιμαζέψουν η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που αμετανόητα συνεχίζουν το παζάρεμα των εργατικών δικαιωμάτων στο παρασκήνιο της υποταγής. Δεν μπορούν να εξιλεωθούν στα μάτια της εργατικής τάξης. Προξένησαν μεγάλη ζημιά στους εργαζόμενους, στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με βεβαιότητα λέμε ότι θα ήταν άλλη σήμερα η κατάσταση, θα παλεύαμε από καλύτερες θέσεις εάν το συνδικαλιστικό κίνημα ακολουθούσε αταλάντευτα αγωνιστικό ταξικό προσανατολισμό.

Το ΠΑΜΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τονίζει ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο απ' αυτόν της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, από το δρόμο της ταξικής πάλης. Οι εργάτες έχουν αξιοπρέπεια, δεν «καταδέχονται» τα αποφάγια από τα γεύματα της πλουτοκρατίας και των ομοτράπεζών της. Παλεύουν, διεκδικούν την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, απαιτούν τον πλούτο που οι ίδιοι δημιούργησαν. Μέσα στον καθημερινό αγώνα αμφισβητούν την εξουσία των λιγοστών εκμεταλλευτών, χρυσοκάνθαρων, που κατέχουν τα μέσα παραγωγής.

Η ιστορική μνήμη του Σικάγου - κατέληξε ο Ανδρέας Ζαζόπουλος - και η εμπειρία των εργατικών αγώνων από τότε μέχρι σήμερα δηλώνει ότι σκληρός αγώνας απαιτείται για τη νίκη και εξ ίσου σκληρός για να κρατήσουμε κεκτημένα. Για μας κανένας νόμος που στρέφεται ενάντιά μας, ενάντια στην ίδια μας τη ζωή, δεν οριστικοποιείται, ανατρέπεται. Αυτό πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη και θα το αποδείξουμε. Προετοιμαζόμαστε για το πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 19 του Δεκέμβρη, τις μέρες που θα συζητηθεί στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός της σκληρής λιτότητας και φτώχειας.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΜΕ
«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!

  Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος έδωσε τον «τόνο» στην κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αθήνα

Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο! Αυτό απαίτησαν οι παλαίμαχοι της δουλιάς, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι φοιτητές και οι μαθητές που αλλιώς ονειρεύονται τη ζωή τους. Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα και αίτημα που κυριάρχησε στη χτεσινή προσυγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στην πλατεία Κάνιγγος, η οποία και πλημμύρισε από τους απεργούς, τους συνταξιούχους και τους νεολαίους. Το ραντεβού ανανεώθηκε στις 19 Δεκέμβρη στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Στις 10.30 είχε οριστεί η προσυγκέντρωση και ήδη η πλ. Κάνιγγος είχε γεμίσει, ενώ ακόμα συνέρρεαν απεργοί. Συγκροτημένα ο κάθε κλάδος με το πανό του έπαιρνε θέση. Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι κλωστοϋφαντουργοί, οι εργάτες Δήμων, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι στο φάρμακο, οι εμποροϋπάλληλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι μεταλλεργάτες, οι εργαζόμενοι του Πειραιά και άλλοι ξεκαθάρισαν ότι με τον αγώνα τους δεν πρόκειται να παραχωρήσουν κανένα δικαίωμά τους, καμία κατάκτηση στο μεγάλο κεφάλαιο. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των νέων οικοδόμων κάτω από το πανό: «Μ' αγώνες έχει γίνει το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και 12ωρο», αλλά και των φοιτητών που το πανό τους έγραφε: «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Αντ. Αβραμίδης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε: «Βρισκόμαστε και σήμερα εδώ ανταποκρινόμενοι στο ταξικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ μετά και από το δυναμικό, ταξικό, μαζικό συλλαλητήριό μας της 21ης Οκτώβρη, για να ανανεώσουμε την απόφασή μας ότι θα γίνουμε εμείς το πραγματικό αντίπαλο δέος του μαύρου αντεργατικού μετώπου κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Υπογράμμισε δε ότι «αυτές τις μέρες με τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου εκτρώματος για τις εργασιακές σχέσεις, συντελείται το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζόμενων. Μ' αυτό το νομοσχέδιο η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση, το συνεχές εργασιακό 8ωρο καταργείται».

Τόνισε, επίσης, ότι ταυτόχρονα με αυτό το νομοσχέδιο γίνονται απλόχερα νέες παροχές στο κεφάλαιο, για να ασυδοτεί και να εντείνει την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση απαλλάσσει κατά μεγάλο ποσοστό τους εργοδότες από την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά και παράλληλα τους δίνει το δικαίωμα να διπλασιάσουν τον αριθμό των εργατών που δικαιούνται να απολύουν. Ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο, όπως και με το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση «διευθετείται» ο χρόνος εργασίας. «Αυτό σημαίνει - συνέχισε - πως ο εργοδότης με βάση το δικό του υπερκέρδος, μπορεί να υποχρεώνει τον εργάτη, να εργάζεται όσες και όποιες ώρες του 24ωρου εκείνος θέλει.

«Για όλα αυτά οι ευθύνες - είπε - του κοινωνικοεταιρικού συναινετικού συνδικαλισμού της ηγεσίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, είναι τεράστιες γιατί ουσιαστικά, ενεργητικά ή παθητικά, μέσα από τους διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους και τους εξωραϊσμούς της ευρωενωσιακής κυβερνητικής πολιτικής συμπράττουν στη λογική του κεφαλαίου. Είναι συνεπώς, επείγουσα, άμεση ανάγκη αυτές οι ηγεσίες να παραμεριστούν και οι εργαζόμενοι μέσα από συσπειρώσεις και συντονισμούς να αναπτύξουν τα δικά τους μέτωπα, των ταξικών δυναμικών αποφασιστικών αγώνων».

Και κατέληξε: «Είναι επείγουσα άμεση ανάγκη, την ενιαία ολομέτωπη αντεργατική επίθεση της νέας Ιεράς Συμμαχίας κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ να την αποκρούσει το ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της νεολαίας και των μικρομεσαίων που πλήττονται καίρια από τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις. Τώρα παλεύουμε, για να αποσυρθούν αυτά τα αντιλαϊκά κυβερνητικά νομοσχέδια. Θα κάνουμε τους αγώνες μας χιονοστιβάδα που θα σαρώσει την αντεργατική πολιτική και θα ανοίξει το δρόμο για σύγχρονες κατακτήσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ν. Γκατζής, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Τα πανό υψώθηκαν οι φωνές ενώθηκαν και η πορεία ξεκίνησε για να καταλήξει στο Πεδίον του Αρεως. «Στον αυταρχισμό, στη βία δε λυγάμε, εμείς θα συνεχίσουμε με μέτωπο το ΠΑΜΕ», «συνδικάτα ταξικά όχι εργοδοτικά», «ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν τους δρόμους της Αθήνας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με νέα ορμή στον αγώνα

Ο αγώνας συνεχίζεται, τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, με την οποία χαιρετίζει τη μεγάλη επιτυχία της 24ωρης απεργίας και καλεί τους εργαζόμενους στο επόμενο αγωνιστικό ραντεβού την Τρίτη 19 Δεκέμβρη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Η Εργατική Τάξη της πατρίδας μας και η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων έδωσαν σήμερα το "παρών" στον αγώνα και εκδήλωσαν ακόμα μια φορά την αντίθεσή τους στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Η συμμετοχή χιλιάδων λαού στις εργατικές συγκεντρώσεις σ' όλες τις πόλεις επιβεβαιώνει ότι η αντίθεση των εργατοϋπαλλήλων στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι ούτε πρόσκαιρη, ούτε προσωρινή. Εχει βάθος και ουσία και αποτελεί την υγιή βάση για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία απέδειξαν ότι η εργοδοτική τρομοκρατία, η κυβερνητική προπαγάνδα και η υπονόμευση του αγώνα από τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μπορούν ν' αχρηστεύονται από την ενωμένη δράση των απλών ανθρώπων της δουλιάς.

Με την ίδια ταυτόχρονα αποφασιστικότητα, ο αγώνας για τη μη εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων στην πράξη, θα δώσει νέα ορμή στην πάλη της εργατικής τάξης.

Ο αγώνας συνεχίζεται! Στις 19 Δεκέμβρη, που στη Βουλή θα συζητιέται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε όλους τους νομούς της χώρας θα δώσει και νέα απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στον αγώνα αυτό καλούμε τη φτωχή Αγροτιά και τους Επαγγελματοβιοτέχνες, τη Νεολαία και τους Συνταξιούχους, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη της αποκάλυψης της αντιλαϊκής ουσίας, του νέου κρατικού προϋπολογισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ