ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
4ο ΕΛ ΧΑΝΙΩΝ
Βία και ΜΑΤ εναντίον «εχθρών» μαθητών

Επίθεση των δυνάμεων καταστολής, προφανώς με άνωθεν εντολή, δέχτηκαν χτες οι αγωνιζόμενοι μαθητές του 4ου Ενιαίου Λυκείου Χανίων, το οποίο με απόφαση της γενικής συνέλευσης τελεί υπό κατάληψη. Γενικότερα στην πόλη οι μαθητές και από άλλα οκτώ σχολεία έχουν ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ετσι η κυβέρνηση που δείχνει να ανησυχεί από τη δυναμική του αγώνα των «εχθρών» μαθητών προχώρησε στην ενεργοποίηση της γνωστής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και στην ανοιχτή καταστολή. Συγκεκριμένα, χτες το πρωί βρέθηκε στο υπό κατάληψη σχολείο εισαγγελέας συνοδευόμενος από άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και όταν οι μαθητές του 4ου ΕΛ δήλωσαν ότι δε θα σταματήσουν την κατάληψη, δόθηκε εντολή στους άντρες των ειδικών δυνάμεων από τον εισαγγελέα να μπουν στο σχολείο!Αυτοί ξυλοκοπώντας και βρίζοντας τους μαθητές προσπάθησαν να «σπάσουν» την κατάληψη. Τότε οι μαθητές βγήκαν έξω από το σχολείο και φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους.

«Ολα έγιναν με την ανοχή του λυκειάρχη και ορισμένων καθηγητών που έβλεπαν να μας χτυπούν και στέκονταν με σταυρωμένα τα χέρια», μας λέει ο Αποστόλης Βλαζάκης, μέλος του 15μελούς, ενώ υπογράμμισε ότι οι μαθητές δε σταματούν εδώ, αλλά θα συνεχίσουν την κατάληψη και την ερχόμενη βδομάδα και μέσα από τη γενική τους συνέλευση θα προχωρήσουν αγωνιστικά.

Την «ιερή συμμαχία» που συγκρότησαν στην πόλη κυβέρνηση, εισαγγελέας, αστυνομία και διευθυντές σχολείων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Νομαρχικό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο 4ο ΕΛ Χανίων δεν αποτελούν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά «έναν ακόμα κρίκο στην ίδια αλυσίδα του κυβερνητικού αυταρχικού κατήφορου. Μια ακόμα πράξη στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να βάλει στο γύψο κάθε αντίδραση που στρέφεται ενάντια στην αντιλαϊκή της πολιτική, κάθε κίνηση αμφισβήτησης των επιλογών της, ιδιαίτερα στη νεολαία».

Επίσης καταγγέλλει την τοπική εφημερίδα «ΚΗΡΥΚΑ», που με χτεσινό της πρωτοσέλιδο για τις κινητοποιήσεις των μαθητών «λειτουργεί σαν δημόσιος χαφιές, γράφοντας ότι έχει στη διάθεση του καθένα τα στοιχεία των αγωνιζόμενων μαθητών (ποιανού παιδιά είναι, τι ψηφίζουν κλπ.). Οι "Κ"ουκουλοφόροι (;) δεν ξέχασαν τη δουλιά τους. Πάντα έτρεχαν να στηρίξουν την εξουσία. Ετσι έκαναν και σήμερα».

Το ΝΣ της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία των Χανιών, τους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, τους νέους εργαζόμενους, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και στον αυταρχισμό, να περάσουν στην αντεπίθεση κλιμακώνοντας τον αγώνα για τα δημοκρατικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες δίπλα στο λαϊκό κίνημα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Την Τρίτη το παμφοιτητικό συλλαλητήριο

Κόντρα στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους θα διαδηλώσουν την Τρίτη 12 Δεκέμβρη οι φοιτητές της Αθήνας, που ετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο. Διεκδικούν δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, κατάργηση της Οδηγίας 89/48 και των νόμων 2525/97, 2640/98, άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ιατρικές σχολές και την υγεία και να μην περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Το «ραντεβού» των φοιτητών στην Αθήνα είναι στις 11 το πρωί σταΠροπύλαια, στο οποίο καλεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων από 31 Φοιτητικούς Συλλόγους.

Ηδη αγωνιστικές αποφάσεις για συμμετοχή στο παμφοιτητικό συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα έχουν πάρει οι Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων: ΜΙΘΕ, Παντείου, Μαθηματικού,ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών), Νομικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι και Χημικοί Μηχανικοί. Επίσης συμμετέχουν και οι Σύλλογοι Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων και Αρχιτεκτονικής.

Στις 18 Δεκέμβρη οι φοιτητές έχουν ορίσει τη νέα πανελλαδική συνάντησή τους για συντονισμό, αλλά και για να αποφασίσουν νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σε κινητοποίηση προχωρούν την Τρίτη και οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, με συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Χημείου.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στην τροχιά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων συντονιζόμενοι με τους φοιτητές σε όλη τη χώρα μπαίνουν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μάλιστα, μετά από συνάντηση που είχαν όλοι οι συγκλητικοί φοιτητές και οι πρόεδροι των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου, καλούν τις ΓΣ των τμημάτων να αποφασίσουν κλείσιμο των σχολών τους και τοπικές κινητοποιήσεις στις 12 Δεκέμβρη, ημέρα κινητοποίησης των φοιτητών πανελλαδικά.

Κατάληψη στη σχολή τους, στη γραμματεία και την πρυτανεία του πανεπιστημίου, πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές της Κοινωνιολογίας στη Μυτιλήνη, απαιτώντας να επανενταχθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν λύση στα προβλήματα σίτισης, στέγασης και έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, σε κατάληψη βρίσκονται από χτες και μέχρι τις 12 Δεκέμβρη τα τμήματα Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο και τα Τμήματα Οικονομίας και Διοίκησης και Ναυτιλίας στη Χίο. Οι γενικές συνελεύσεις των παραπάνω τμημάτων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τοπικές κινητοποιήσεις στις 12 Δεκέμβρη, συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ παράλληλα ο σύλλογος φοιτητών δασκάλων της Ρόδου αποφάσισε τη συμμετοχή του στο πανελλαδικό συντονιστικό στις 18 Δεκέμβρη και οι υπόλοιποι σύλλογοι θα προσπαθήσουν να στείλουν αντιπροσώπους σε αυτή τη σημαντική συνάντηση συντονισμού του αγώνα των φοιτητών.

Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι Στατιστικής και Πληροφορικής στη Σάμο αποφάσισαν μονοήμερη κατάληψη και κινητοποιήσεις στις 12 του μήνα.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΘ
Να σταματήσει η άμισθη απασχόληση

Τη ρητή απαγόρευση της άμισθης απασχόλησης σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα, απαιτούν οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του ΑΠΘ και διεκδικούν αύξηση των δαπανών για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία στο 15%, αύξηση της χρηματοδότησης των Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι μεταπτυχιακοί σήμερα, είναι το φθηνό, άμισθο εργατικό δυναμικό που καλύπτει τις οργανικές ανάγκες του Πανεπιστημίου σε κάθε τομέα, δουλεύοντας επικουρικά δίπλα στα μέλη ΔΕΠ. Ενδεικτικό στοιχείο της αξιοποίησής τους στο διδακτικό έργο αποτελεί η δεδομένη έλλειψη μελών ΔΕΠ σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση κατά 40% των εισακτέων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

«Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες αποτελούν ένα πολυπληθές (πάνω από 5.000) επιστημονικό - ερευνητικό, εργατικό δυναμικό στο ΑΠΘ, που παράλληλα και πολλές φορές σε βάρος των ερευνητικών του υποχρεώσεων εμπλέκεται σε πολλές και χρονοβόρες εργασίες που αφορούν τη λειτουργία του πανεπιστημίου», όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου, χτες, τα μέλη της Ενωσης Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ.

Οι μεταπτυχιακοί απασχολούνται στην πλειοψηφία τους χωρίς αμοιβή δουλεύοντας κανονικό 8ωρο, και όσοι αμείβονται (2.500) δεν μπορούν να απασχολούνται περισσότερες από 16 ώρες τη βδομάδα. Παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της Ενωσης Μεταπτυχιακών και των φοιτητικών συλλόγων κατά σχολή, το πρόβλημα της άμισθης απασχόλησης των Μεταπτυχιακών και των υποψήφιων Διδακτόρων, διευρύνεται, ιδιαίτερα από σχετική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ που ερμηνεύεται ως απόφαση που καθιστά νόμιμη την άμισθη απασχόληση με την προϋπόθεση της ενυπόγραφης αποδοχής από τον ίδιο το φοιτητή ή υποψήφιο διδάκτορα.

Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων γίνονται τη Δευτέρα 11/12 στα γραφεία της Πολυτεχνείου 6 από το πρωί. Η Πανεπιστημονική καλεί για υπερψήφιση των φιλολόγων Μαρίας Κωτρότσου και Σπύρου Τουλιάτου.

Ε' ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανοδος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Ανοδική πορεία σημείωσε η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στις εκλογές της Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα, φέτος ψήφισαν 537 εκπαιδευτικοί (πέρσι ψήφισαν 517), ενώ οι εγγεγραμμένοι ήταν 807 (πέρσι 792). Ακυρα - λευκά ήταν 8 (πέρσι 19). Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ πήρε 54 ψήφους και μία έδρα (είχε 43 ψήφους και μία έδρα). Η ΠΑΣΚ έλαβε 226 ψήφους και τρεις έδρες (είχε 295 και τρεις έδρες). Η Ενότητα Αριστερών Καθηγητών πήρε 203 ψήφους και τρεις έδρες (είχε 179 ψήφους και τρεις έδρες). Η ΔΑΚΕ έλαβε 38 ψήφους (είχε 37) και οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις πήραν 8 ψήφους (είχαν 14 ψήφους).

Προσωρινές προσλήψεις για την «Ολυμπιακή Εκπαίδευση»

Από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας ανακοινώθηκε ότι από τις 8 Γενάρη 2001 θα εφαρμοστεί στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα διδασκαλίας του μαθήματος «Ολυμπιακή Εκπαίδευση». Για την κάλυψη των ωρών διδασκαλίας του προγράμματος θα προσληφθούν, κατά την πάγια πρακτική του υπουργείου, 1.000 προσωρινοί αναπληρωτές Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι όμως δε θα μείνουν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, αλλά ως τις 30/6/2001.

Δικαίωμα πρόσληψης έχουν όσοι περιλαμβάνονται στον οικείο πίνακα επιτυχίας του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του έτους 1998 (σε ποσοστό 60%), καθώς και οι εγγεγραμμένοι στην επετηρίδα διοριστέων (σε ποσοστό 40%).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης, σε μια μόνο Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τις 11 μέχρι τις 15 Δεκέμβρη 2000.

Εκλογές σε αδιόριστους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ). Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και Συνεργαζόμενοι τονίζει ότι οι εκλογές γίνονται φέτος σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, κάτι το οποίο αποδεικνύουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης και η συνεχιζόμενη πολιτική της αδιοριστίας. Η ψηφοφορία θα γίνει στο Πολυτεχνείο και οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

  • Κάλεσμα στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να βγάλουν από το τέλμα το σωματείο τους, απευθύνει η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Προοπτική Ιδιωτικών Εκπαιδευτών» (ΑΣΠΙΔΕ) ενόψει των εκλογών, που ξεκινούν σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνονται την Τρίτη 12 του Δεκέμβρη για ανάδειξη νέας διοίκησης. Η ψηφοφορία θα γίνει στο ξενοδοχείο «Grand Hotel» (Βερανζέρου 10 και Πατησίων) και οι ώρες κατά τις οποίες οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες, είναι οι εξής: Σήμερα και αύριο Κυριακή 9.30 π.μ. - 8 μ.μ., ενώ στις 11 και 12 του Δεκέμβρη από τις 2 το μεσημέρι μέχρι 8.30 το βράδυ. Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν μαζί τους, είναι αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ