ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για νέους αγώνες

Στη μάχη της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό ρίχνονται οι   ταξικές δυνάμεις

Σε νέα φάση περνάει ο αγώνας των εργαζομένων για να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης που προβλέπει το νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση στη Βουλή, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη. Στον απόηχο της μεγάλης προχτεσινής απεργιακής κινητοποίησης, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, κάνουν τον απολογισμό τους και ετοιμάζονται για τον επόμενο αγωνιστικό σταθμό, που θα είναι το συλλαλητήριο κατά του κρατικού προϋπολογισμού στις 19 Δεκέμβρη.

Οπως υπογράμμιζαν μετά την πετυχημένη απεργία, τα στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα σε τρεις κατευθύνσεις: Στην κυβέρνηση, στο ΣΕΒ αλλά και προς τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που έκανε ότι μπορούσε για να υπονομεύσει τον αγώνα. Απέδειξαν ότι έχουν τις δυνάμεις και είναι αποφασισμένοι, να συνεχίσουν να αντιστέκονται και να κλιμακώσουν την πάλη τους.

«Η συμμετοχή χιλιάδων λαού στις εργατικές συγκεντρώσεις- σημειώνει η γραμματεία του ΠΑΜΕ- επιβεβαιώνει ότι η αντίθεση των εργατοϋπαλλήλων στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι πρόσκαιρη. Εχει βάθος και ουσία και αποτελεί την υγιή βάση για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος». Και αυτή η αναζωογόνηση δε θα προκύψει σε κάποια γραφεία, αλλά μέσα στους αγώνες, στην καθημερινή δράση για να μην περάσουν να μην εφαρμοστούν τελικά τα μέτρα. Αυτό είναι το καθήκον της εργατικής τάξης, σ' αυτό πρέπει να στρατευτεί.

Στον αγώνα αυτό πρωτοστατεί και πάλι το ΠΑΜΕ, διοργανώνοντας συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς της χώρας για τις 19 Δεκέμβρη κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2001 που θα συζητείται εκείνες τις ημέρες στη Βουλή. Καλεί δε τη φτωχή αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και τους συνταξιούχους να δώσουν όλοι μαζί και αυτή τη μάχη να απαιτήσουν την ικανοποίηση στοιχειωδών αιτημάτων τους.

Την επικίνδυνη και απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους της Πάτρας καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Υπενθυμίζεται ότι με την κάλυψη του νομάρχη Αχαΐας, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με τοξικά αέρια στην προχτεσινή διαδήλωση χιλιάδων απεργών που απαιτούσαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Το εργατικό κέντρο υπογραμμίζει ότι με τέτοιες μεθόδους, δεν πρόκειται να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και όπως έδειξε και η απεργιακή κινητοποίηση στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, για να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα.

«ΜΙΜΙΚΟΣ»
Νέες απολύσεις

Μειώνεται συνεχώς το προσωπικό και ο επερχόμενος «εκσυγχρονισμός» της επιχείρησης θα  οδηγήσει σε κίνδυνο 150 θέσεις εργασίας

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Προπομπός της δραστικής συρρίκνωσης του προσωπικού - κυρίως γυναικών - που εργάζονται στο πτηνοσφαγείο της επιχείρησης «ΜΙΜΙΚΟΣ», που ανήκει στην εταιρία «Κανάκη» του ομίλου Φιλίππου, ήταν οι 10 απολύσεις που έγιναν στην επιχείρηση πρόσφατα στο όνομα του... «εκσυγχρονισμού» της.

Ο όμιλος Φιλίππου από τότε που, ελέω κυβερνητικής πολιτικής και Αγροτικής Τράπεζας, εξαγόρασε τη μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής λευκού κρέατος στα Βαλκάνια, έχει προχωρήσει σε «αναδιαρθρώσεις» του παραγωγικού εργατικού δυναμικού, προκειμένου να πετύχει μείωση του εργατικού κόστους και αύξηση παραγωγής και κερδών. Ετσι, εξαρχής, αφού η ΑΤΕ φρόντισε ν' απολύσει όλους τους εργαζόμενους (γύρω στους 640), τους επαναπροσέλαβε μειωμένους κατά 84 και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (4 μήνες). Στη συνέχεια και ενώ έληξαν οι συμβάσεις, τις ανανέωσε με 3μηνες, ακολουθούμενες με άλλες... 25 απολύσεις. Τα επόμενα βήματα του «εκσυγχρονισμού» πρόβλεπαν ανάθεση δραστηριοτήτων της επιχείρησης (εκτός εμπορίας και πτηνοσφαγείου) σε εργολάβους, πράγμα που έγινε.

Τελευταία, έχει εξαγγελθεί πρόγραμμα επενδύσεων στο πτηνοσφαγείο που θα μειώσει κατά πολύ το λεγόμενο εργατικό κόστος και σύμφωνα με την «οικονομία της αγοράς», το ανθρώπινο δυναμικό. Σήμερα απασχολούνται στο πτηνοσφαγείο 170 εργαζόμενοι περίπου.

Η νέα μονάδα που υπολογίζεται να είναι έτοιμη μέσα στο 2001 θα χρειάζεται μόνο 25 - 30 εργαζόμενους για να λειτουργήσει. Αρα - και αυτό κουβεντιάζεται ευρέως ανάμεσα στους εργαζόμενους που ανησυχούν για το άμεσο μέλλον της εργασίας τους - το ερώτημα που πλανάται είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους 150 εργαζόμενους. Πάντως, το οργανόγραμμα της εταιρίας έχει ταυτιστεί με τη μελέτη που είχε εκπονήσει πριν την πώληση η ΑΤΕ και πρόβλεπε απασχόληση για 350 - 400 εργαζόμενους.

Το σωματείο που υπήρχε στην επιχείρηση «αυτοδιαλύθηκε» γιατί κάποιοι συνδικαλιστές, ελεγχόμενοι από τη φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, θεώρησαν ότι «λύθηκε» το πρόβλημα, ή κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας που υπάρχει έχουν «παραδώσει τα όπλα».

Απ' την άλλη, η συμβιβασμένη κυβερνητικοεργοδοτική πλειοψηφία «δε βλέπει, δεν ακούει, δε μιλάει» συμβάλλοντας, έτσι, στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Απομένουν οι εργαζόμενοι που πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μην αναμένουν μοιρολατρικά την... «τύχη» τους.

«ΣΙΛΒΕΡ ΚΛΙΝ»
«Καθαρίζει» μεροκάματα και επιδόματα

Ο εργασιακός μεσαίωνας που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ήδη καθημερινό εφιάλτη των 200 περίπου εργαζομένων της εταιρίας «ΣΙΛΒΕΡ ΚΛΙΝ» η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό και τη φύλαξη του «Βίλαντζ Σέντερ» στο Ρέντη. Το αφεντικό Ιωάννης Βαμβούκης, παραβιάζει κατάφωρα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. «Τρώει» από τους εργαζόμενους ένα μεροκάματο τη βδομάδα (!), υπερωρίες, προϋπηρεσίες και επιδόματα! Τα όσα εξωφρενικά συμβαίνουν σε αυτή την επιχείρηση φέρνει στο φως με καταγγελίες του ένας από τους εργαζόμενους, ο Θεολόγος Πατερέλης, στον οποίο επιπλέον συνέβη το εξής ασύλληπτο: Ο Βαμβούκης, χωρίς να έχει επιδώσει χαρτί απόλυσης στον εργαζόμενο, από προχτές του απαγορεύει την είσοδο στον εργασιακό χώρο! Αυτό επειδή ο Θ. Πατερέλης κατέθεσε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Συγκεκριμένα, χτες ο Θ. Πατερέλης απέστειλε εξώδικο στον Βαμβούκη, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων του και να του επιτραπεί η είσοδος στην εργασία του, ενώ από την Επιθεώρηση Εργασίας κλήθηκε ο εργοδότης σε συνάντηση στις 15 του Δεκέμβρη. Η αντίδραση του Βαμβούκη ήταν να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να βάλουν την υπογραφή τους σε... κενό χαρτί, το περιεχόμενο του οποίου, όπως τους είπε θα τους γνωστοποιήσει αργότερα. Το... χαρτί αυτό, όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους, θα το χρησιμοποιήσει για την υπεράσπισή του στην Επιθεώρηση Εργασίας!

Στην ανεργία λόγω αναδιάρθρωσης

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).

Σε 2 απολύσεις εργαζομένων προέβη η διοίκηση της επιχείρησης «ΣΟΥΛΙΣ», που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Λαμίας, επικαλούμενη «αναδιάρθρωση» του παραγωγικού οργανογράμματος. Αντιδρώντας και καταγγέλλοντας τη λογική της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων συγκάλεσε, προχτές, έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση στάσεων εργασίας με αίτημα την επαναπρόσληψή τους.

Διημερίδα για το ασφαλιστικό

Διημερίδα με θέμα το ασφαλιστικό και τις προοπτικές του, καθώς και την κατάσταση του κλάδου του φαρμάκου στην Ελλάδα, διοργανώνει σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή 9 -10 του Δεκέμβρη η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Η εκδήλωση γίνεται στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ και ως συνδιοργανωτές συμμετέχουν το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ και η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Νέα 48ωρη απεργία στο ΙΚΑ

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωράνε στις 19 και 20 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, απαιτώντας προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση των αποδοχών τους και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Την πρώτη ημέρα της απεργίας θα κάνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Σημειώνεται ότι στις 27 και 28 Νοέμβρη με τα ίδια αιτήματα οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας είχαν πραγματοποιήσει και άλλη κινητοποίηση, αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τα ικανοποίησε, αλλά αρνήθηκε, ακόμα και να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και αυταρχική πρακτική και ζητά άμεσα την κάλυψη των 3.000 οργανικών θέσεων που παραμένουν χωρίς υπαλλήλους. Η έλλειψη προσωπικού, αλλά και η καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του ΙΚΑ (εισαγωγή πληροφορικής) είναι οι πραγματικές αιτίες στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι ζητάνε την ικανοποίηση δίκαιων μισθολογικών αιτημάτων και αντιδρούν στην επιβολή απογευματινής εργασίας, αλλά και λειτουργία των υπηρεσιών το Σάββατο, που χωρίς να μπορούν να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών καταργούν το πενθήμερο.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Συνταξιοδοτικό-Ασφαλιστικό: σύστημα υπό κατάρρευση ή αγώνας για νέες κατακτήσεις». Οι εισηγητές θα είναι: Β. Μηνακάκης, συγγραφέας μελετητής σε θέματα κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ. Γ. Ρωμανιάς, επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ν. Ζώτος, δάσκαλος, γραμματέας ΓΣ ΑΔΕΔΥ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», τη Δευτέρα 11 του Δεκέμβρη, ώρα 7.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ