ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων

Να δώσουν  όλοι το «παρών» στη συγκέντρωση των ΕΒΕ , που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκέμβρη  στις 5.30  μ.μ.  στην  πλατεία  Κάνιγγος,  καλεί η  ΔΗΚΕΒΕ

Από μεθαύριο Δευτέρα, αρχίζει ο νέος γύρος των κινητοποιήσεων των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων όπου, μέσα σε μια πραγματική θύελλα προβλημάτων απαιτούν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων, καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των βιοτεχνών και των αυτοαπασχολούμενων. Οπως καταγγέλλεται από τους ΕΒΕ, η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο, οδηγεί στο κλείσιμο και στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του συνόλου σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ετσι, τη Δευτέρα, η οποία χαρακτηρίστηκε αφετηρία των κινητοποιήσεων που θα αγκαλιάσουν όλη την Ελλάδα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κάνιγγος στις 5.30 το απόγευμα (στο Ηράκλειο στις 6 το απόγευμα στο Επιμελητήριο της πόλης).

Η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων, (ΔΗΚΕΒΕ) με ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, αλλά και στις συνεπείς δυνάμεις να παραμερίσουν και να ξεπεράσουν τη λογική του συμβιβασμού και της συναίνεσης, παίρνοντας την υπόθεση σωτηρίας των μικρών επιχειρήσεων στα δικά τους χέρια.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι «η πανελλαδική κινητοποίηση των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων στις 11 Δεκέμβρη πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εντείνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και στους ΕΒΕ ειδικότερα. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πολιτικής είναι οι αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, που εντάσσονται στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέτρα (όπως η απελευθέρωση της αγοράς, η προκλητική ασυδοσία των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αφαίρεση κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.), που σκοπό έχουν την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Η ίδια πολιτική αποτυπώνεται σε έναν ακόμη αντιλαϊκό και αντιαναπτυξιακό κρατικό προϋπολογισμό».

Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως «σήμερα γίνεται πιο φανερό ότι η κατάσταση αυτή πρέπει πιο αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί, η συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, με την ευθύνη των πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, στηρίζει τα συμφέροντα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και γυρίζει την πλάτη στα οξυμένα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, αποδείχτηκε ότι είναι μια καλοστημένη αναξιόπιστη τακτική της κυβέρνησης (που ο κάθε καλοπροαίρετος το διαπιστώνει) για να εγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη λογική της συναίνεσης και της ενσωμάτωσης και να προχωρήσει πιο ανώδυνα η αντιλαϊκή πολιτική. Σήμερα πιο έντονα προβάλλει η ανάγκη να γίνει συνείδηση στον καθένα ότι η πολιτική προσαρμογή στην ΟΝΕ, που δικαιολογημένα προκαλεί τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση των ΕΒΕ, δεν είναι πρόσκαιρη. Στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης "ελεύθερης αγοράς" καθημερινά αυξάνεται η αβεβαιότητα για το εισόδημα και την προοπτική της μικρής επιχείρησης».

Επίσης, θεωρεί ότι «η κινητοποίηση στις 11 του Δεκέμβρη πρέπει να είναι βήμα αντίστασης και αγωνιστικής διεκδίκησης, καταδίκης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, αλλά και καταγγελία της λογικής του συμβιβασμού και της υποταγής. Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τους ΕΒΕ μαζί με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις να παραμερίσουν και να ξεπεράσουν τη λογική του συμβιβασμού των παραπάνω πλειοψηφιών και να πάρουν στα δικά τους χέρια το μέλλον της μικρής επιχείρησής τους, να αναπτύξουν κοινούς αγώνες με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία».

Καταλήγοντας τονίζει: «Απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου, να συγκροτήσουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία, που θα αμφισβητεί και θα αντιπαλεύει την κυριαρχία των μονοπωλίων. Η 11 του Δεκέμβρη είναι σταθμός και αφετηρία για νέους και εντεινόμενους αγώνες. Ο αγώνας συνεχίζεται. Στην Αθήνα όλοι στην προσυγκέντρωση των ομοσπονδιών και των σωματείων τη Δευτέρα στις 11 Δεκέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος στις 5.30 μ.μ.».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Αργοτοεμπαιγμός ΑΕ»

Δύο φιλοαγροτικές... εταιρίες εξυπηρέτησης των συμφερόντων  των βιομηχάνων και των  μεγαλοεπιχειρηματιών,  έβαλε μπρος η κυβέρνηση   

Αλλο ένα «πακέτο» προκλητικού «εκσυγχρονιστικού» εμπαιγμού των αγροτών έριξαν χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης, με τον διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου, ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας δύο ανωνύμων εταιριών: «Ελληνικές Αγροεξαγωγές ΑΕ» και «Αγροτουριστική ΑΕ».

Σε μια υποτιθέμενη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και προμελετημένα μετατράπηκε σε μια γελοία φιέστα για χειροκροτητές «εκσυγχρονιστικών επιτευγμάτων», ο υπουργός Γεωργίας και ο διοικητής της ΑΤΕ, χρησιμοποίησαν την ίδρυση των δύο ανωνύμων εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ, για τη δημιουργία θετικού κλίματος, ενόψει της επικείμενης εισόδου της τράπεζας στο ΧΑΑ. Με άλλα λόγια, συνδύασαν την πολιτική ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ με την πολιτική απρόσκοπτης στήριξης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των εμποροβιομηχάνων και πάσης φύσεως άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών και μη, για να δώσουν την απατηλή εντύπωση ότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των αγροτών!

Το πώς θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αγροτών, συμπεραίνεται εύκολα, αν δει κανείς ποιοι συμμετέχουν και διοικούν την ανώνυμη εταιρία «Ελληνικές Αγροεξαγωγές ΑΕ». Οπως ανακοινώθηκε, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου θα την έχουν οι βιομήχανοι, ενώ πρόεδρος της εταιρίας ορίστηκε να είναι ο Αρ. Μπελλές πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ και μιας σειράς ακόμα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών και αντιπρόεδρος μπήκε ο επιχειρηματίας Ν. Ευθυμιάδης, που στο παρελθόν υπήρξε πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας.

Οσο για την «Αγροτουριστική ΑΕ», όπως ανακοινώθηκε χτες, κύριοι μέτοχοι θα είναι το υπουργείο Γεωργίας και οι εποπτευόμενοί του οργανισμοί (που θα κατέχουν αρχικά το 51%), καθώς επίσης διάφορες αναπτυξιακές εταιρίες και επιχειρηματικοί φορείς. Κι εδώ γίνεται φανερό ότι ο λόγος ίδρυσης της «Αγροτουριστικής ΑΕ» δε σχετίζεται με την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών. Γίνεται για να ενισχυθούν συγκεκριμένες μορφές επιχειρηματικής αγροτουριστικής δράσης ορισμένων μεγαλοεπιχειρηματιών και από κοντά διαφόρων άλλων κυβερνητικών παρατρεχάμενων που βρίσκουν τρόπους να εισπράττουν ποσά από τα προγράμματα LEADER, τα οποία ως γνωστόν απευθύνονται βασικά, σε μη αγρότες.

Με βάση, τέλος, τα όσα ανακοινώθηκαν χτες και τα δύο αυτά «μορφώματα» πρόκειται να μετατραπούν σε εταιρίες Holding και θα επιδιωχτεί η είσοδός τους στο χρηματιστήριο.

«Πράσινη» υποκρισία

  Ζητούνται εθελοντές συγκάλυψης της εμπρηστικής κυβερνητικής πολιτικής

Χωρίς ίχνος ντροπής η κυβέρνηση επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να συμβάλουν στη μερική επούλωση των ανοιχτών πληγών που άφησε πίσω της το περασμένο καλοκαίρι η δική της δασοκτόνος πολιτική! Ενώ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης κάηκαν το καλοκαίρι του 2000 περισσότερα από 2.000.0000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων και στον προϋπολογισμό του 2001 μειώνονται δραστικά τα κονδύλια για την προστασία των δασών, έρχεται εν μέσω του Δεκέμβρη το υπουργείο Γεωργίας να ξεκινήσει καμπάνια... εθελοντικής αναδάσωσης, επιχειρώντας με περισσή υποκρισία να εκμεταλλευτεί τα φυσιολατρικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Γεωργίας, με απόφαση του υφυπουργού Φ. Χατζημιχάλη άρχισαν να λειτουργούν στο υπουργείο, αλλά και σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, κέντρα Συντονισμού για την οργάνωση της Εθελοντικής Αναδάσωσης και Υιοθεσίας Αναδασωτέων Περιοχών (όπου «υιοθεσία» σημαίνει να αναλάβουν την αναδάσωση, προστασία και περιποίηση μιας έκτασης διάφοροι φορείς εθελοντικά και η κυβέρνηση - ως συνήθως - να «βγάλει την ουρά της απ' έξω»). Κι εν μέσω της τρέχουσας αναδασωτικής περιόδου, το υπουργείο Γεωργίας έρχεται να ανακοινώσει ότι θα διαθέσει το ποσό των 4 δισ. δραχμών για αναδασώσεις, καθώς και 18 εκατομμύρια δενδρύλλια από τα φυτώριά του. Το παραπάνω σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι τα κονδύλια που δίνει η κυβέρνηση για την αναδάσωση δε φτάνουν ούτε καν για την αναδάσωση ενός αμελητέου τμήματος των δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Ταυτόχρονα γίνεται για άλλη μια φορά φανερό ότι η κυβέρνηση προχωράει σε προσκλητήριο εθελοντών, ώστε του χρόνου να έχει να επιδείξει για λόγους εντυπώσεων και κάποιο αναδασωτικό έργο!

Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΒΕ στης Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Τη συγκέντρωση οργανώνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης. Καθημερινά, πρωτοβάθμια Επαγγελματικά Σωματεία δηλώνουν τη συμμετοχή τους και καλούν τους συναδέλφους τους σε καθολική παρουσία. Στο κάλεσμά τους οι οργανωτές φορείς καταγγέλλουν πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε διωγμό από τις κυβερνητικές πολιτικές και αυτό φαίνεται από τη διαρκή πτώση του τζίρου, από την κυριαρχία των πολυεθνικών και το διαρκή εκτοπισμό της ντόπιας βιοτεχνικής παραγωγής από ξένα προϊόντα. «Η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές και μας θυσιάζει στην ΟΝΕ ως αναλώσιμο είδος», διαπιστώνουν και καλούν τους συναδέλφους τους να βάλουν τέρμα σ' αυτή την πολιτική με τον αγώνα τους.

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους ΕΒΕ να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να μετατρέψουν τη συγκέντρωση σε μαχητικό βήμα έκφρασης της αγανάκτησης, αλλά και της απόφασής τους να αντιταχθούν στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τους οδηγεί στον αφανισμό.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποδεσμεύει τις υποχρεωτικές καταθέσεις σε συνάλλαγμα

Μεγάλη αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών προαναγγέλλει η προχτεσινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη σταδιακή αποδέσμευση των υποχρεωτικών καταθέσεων σε συνάλλαγμα που τηρούνται στην κεντρική τράπεζα. Το 50% των υποχρεωτικών καταθέσεων σε ευρώ αποδεσμεύεται στις 3 Γενάρη του 2001 και το υπόλοιπο 50% στις 28 Μάρτη 2001. Παράλληλα από τις αρχές του 2001 ξεκινά η αποδέσμευση των υποχρεωτικών καταθέσεων και στα άλλα ξένα νομίσματα, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2002. Οι τραπεζίτες πάντως έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν για την απόφαση. Η ΤτΕ θα τους χορηγήσει επιπλέον προμήθεια 1% για τους δεσμευμένους λογαριασμούς σε ευρώ και για το διάστημα 11 Δεκέμβρη 2000 - 3 Γενάρη του 2001.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ