ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Τα οξυμένα προβλήματα καθιστούν αναγκαία την απεργία

Την Κυριακή έγινε η Γενική Συνέλευση του σωματείου

Με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 6 Νοέμβρη έγινε την Κυριακή η Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Κεντρικό ζήτημα ήταν ο τρόπος με τον οποίο η δουλειά θα απλωθεί προς τα κάτω, ώστε ο κάθε εργάτης να γίνει συμμέτοχος στις αποφάσεις του Σωματείου, να μπει στη δράση και να δημιουργηθούν νέες Σωματειακές Επιτροπές.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους συναδέλφους», επισημάνθηκε εισηγητικά από τον πρόεδρο της Ενωσής Λ. Σακκά,«ότι σε συνθήκες γενικότερης υποχώρησης του εργατικού κινήματος, δεν είναι εύκολο να έχεις γρήγορα αποτελέσματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο αγώνας μας πάει χαμένος. Η οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς και στον κάδο θα έχει αποτελέσματα όταν χτίζεται σε σωστές βάσεις. Οταν απαλλαγμένη από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, από βαλτούς καλοπληρωμένους εκπροσώπους της εργοδοσίας στο εργατικό κίνημα, χαράξει το δικό της σχέδιο δράσης. Και η οργάνωση δε γίνεται με αποφάσεις από τα πάνω, αλλά με αποφάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και μετά στον κλάδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο στη συζήτηση, όσο και εισηγητικά, έγινε ξεχωριστή αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στους τόπους δουλειάς και καθιστά επιβεβλημένη την κήρυξη και συμμετοχή στην απεργία. Συγκεκριμένα:

  • Η εργοδοσία επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων. «Εχουμε πάψει να αντιμετωπίζουμε την προσπάθεια για ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις. Η γραμμή ΣΕΒ - ΣΕΜΕΕ, είναι για ατομικές με όσο λιγότερα γίνεται», τονίστηκε.
  • Σε όσες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι σύρθηκαν να «βάλουν πλάτη» (π.χ. «Fimi Pack», «3Ε Εκτυπωτική» και «Ελευθεροτυπία»), τώρα κυνηγάνε να πάρουν τα λεφτά τους. «Και στις τρεις περιπτώσεις, η εργοδοσία κάνει προσπάθειες να "σηκώσει" περιουσιακά στοιχεία που οι εργαζόμενοι έχουν δεσμεύσει με ασφαλιστικά μέτρα».
  • Στην «3Ε Εκτυπωτική», χάρη στη συνεχή δραστηριότητα και τους αγώνες της Σωματειακής Επιτροπής και του κλαδικού Συνδικάτου, οι εργαζόμενοι πέτυχαν να πληρωθούν ένα μέρος των δεδουλευμένων, παίρνοντας μέρος του ποσού από την πώληση μιας μηχανής.
  • Στους χώρους δουλειάς που οι εργαζόμενοι πρόβαλαν αντιστάσεις, μπήκαν εμπόδια στα εργοδοτικά σχέδια. «Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ, όπου μπορεί να μην πετύχαμε να κρατήσουμε το επίδομα γάμου, αλλά με επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, που οργανώνονται μέσα από συχνές γενικές συνελεύσεις στο χώρο, πιέζουμε να μη μεγαλώσει η ψαλίδα στις πληρωμές και να μπει πρόγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων», ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε.
  • Στο «ΒΛΑΧΟ», η Σωματειακή Επιτροπή μπήκε μπροστά στη μάχη για να μην κοπεί το επίδομα γάμου, κάτι που πέτυχε, καθώς και για να μην περάσουν οι ατομικές συμβάσεις.
  • Ξεχωριστή βαρύτητα δόθηκε στην ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στη νεολαία με εξειδίκευση στις σχολές του ΟΑΕΔ και στη ΣΓΤΚΣ των ΤΕΙ, που εκπαιδεύεται η αυριανή βάρδια του κλάδου.

Αποφασίστηκε να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, να διαδοθεί πλατιά ότι ο κλάδος δίνει μάχη με αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, διατηρώντας μισθούς και δικαιώματα. Οι Σωματειακές Επιτροπές να βγάλουν και δικές τους ανακοινώσεις που θα καλούν τους εργάτες να πάρουν μέτρα για τη συμμετοχή. Τέλος, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο να μη γίνονται δεκτά ως μέλη του Σωματείου τα οργανωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΜΕ
Εκδήλωση αλληλεγγύης και προετοιμασίας για τις 6 Νοέμβρη

Στις 20 Οκτώβρη, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Οι μετανάστες εργάτες έχουν το δικό τους μερτικό στην προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας
Οι μετανάστες εργάτες έχουν το δικό τους μερτικό στην προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας
Εκδήλωση αλληλεγγύης οργανώνει η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε μια σειρά χώρες, η Γραμματεία Μεταναστών σημειώνει:

«Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν τα μηνύματα από συνδικάτα του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν, της Ινδίας, που βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται ενάντια στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, αγωνίζονται ώστε να παρθούν μέτρα για τα εργατικά ατυχήματα, να σταματήσουν τα μεροκάματα πείνας, οι απολύσεις και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από τους εργοδότες. Γνωστά προβλήματα, παρόμοια με τα δικά μας. Προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, αφού παντού το ίδιο πρόσωπο έχει. Ενώνουμε τη φωνή μας αλλά και τους αγώνες μας με τους εργάτες στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στο Πακιστάν».

Παράλληλα, η εκδήλωση αποτελεί κάλεσμα συμμετοχής των μεταναστών εργατών στην απεργία. «Δίνουμε μαχητική απάντηση στις 6 Νοέμβρη», τονίζει η Γραμματεία Μεταναστών και προσθέτει: «Απεργούμε για το φαγητό που μας λείπει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές που μένουμε, στα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας, στα νοσοκομεία που με δυσκολία μπορούμε να πλησιάσουμε. Απεργούμε για τις δολοφονικές, άγριες επιθέσεις που δεχόμαστε από τις φασιστικές ρατσιστικές ομάδες. Απεργούμε για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, επειδή είμαστε εργάτες μετανάστες».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
Πρόγραμμα δράσης από τα συνδικάτα

Τη συζήτηση με τους εργαζόμενους σε κλάδους και στους χώρους δουλειάς, για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη, σχεδιάζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία. Γενικές Συνελεύσεις με θέμα την απεργία προγραμματίζουν:

  • Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, στις 16/10, στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Ζακύνθου.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, στις 16/10, στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Πάτρας.
  • Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας, στις 17/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26).
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, στις 17/10.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 20/10, στις 9 π.μ., στα γραφεία του.
  • Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, στις 21/10, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

Ανοιχτή συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Κάνιγγος 27). Σύσκεψη οργανώνει το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού στις 17/10, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως).

Με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων και μαζικών φορέων έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Κω σύσκεψη από το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου για την οργάνωση της απεργίας. Πήραν μέρος τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Συνταξιούχων και Εργαζομένων στο νοσοκομείο του νησιού, η Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, ο Σύλλογος Γυναικών και ο Αγροτικός Σύλλογος Κω.

Αποφασίστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως κοινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, κοινή συνέντευξη Τύπου, εκδηλώσεις και πικετοφορία στο κέντρο της πόλης.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΝΟΥΝΟΥ»
Στο κενό η παρεμπόδιση του Σωματείου

Στο κενό έπεσε η απόπειρα της πολυεθνικής FRIESLAND CAMBINA (ΝΟΥΝΟΥ) να απαγορεύσει τις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού Σωματείου στον Ασπρόπυργο. Αναλυτικά, στις 5 Οκτώβρη εκλέχτηκε εφορευτική επιτροπή του νεοσύστατου Σωματείου. Οι εκλογές προγραμματίστηκαν για τις 12/10 και ανακοινώθηκαν δημόσια στις 7/10. Ωστόσο, η εργοδοσία ανακοίνωσε στις 10/10 ότι «δεν δίδει άδεια και δεν παραχωρεί χώρο εντός των εγκαταστάσεών της τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα και επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας». Δηλαδή, προσπάθησε με το «έτσι θέλω» να βάλει εμπόδια στη συγκρότηση και λειτουργία του Σωματείου.

Με την ίδια ανακοίνωση, η εργοδοσία ενημέρωνε ότι «έχει ήδη παραχωρήσει χώρο στις εγκαταστάσεις της όπως υποχρεούται στο πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο των εργαζομένων με την επωνυμία "Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Friesland Campina Ελλάς ΑΕ"». Πρόκειται για το εργοδοτικό σωματείο που έχει στηθεί από στελέχη της επιχείρησης και το οποίο αφορά όλα τα εργοστάσια της επιχείρησης στη χώρα. Οταν το Σάββατο η εφορευτική επιτροπή και τα μέλη του Σωματείου πήγαν, μαζί με δικαστικό αντιπρόσωπο, να κάνουν τις εκλογές, βρήκαν την πύλη του εργοστασίου κλειδωμένη και φυλασσόμενη από «σεκιουριτάδες». Παρά και ενάντια στις απόπειρες της εργοδοσίας, οι εκλογές έγιναν κανονικά στο χώρο μπροστά από το εργοστάσιο.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αγωνιστικό διήμερο στις 17 και 18 Οκτώβρη

Στο πλαίσιο της απεργίας στις 6 Νοέμβρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί φοιτητές και σπουδαστές να οργανώσουν αγωνιστικό διήμερο δράσης σε κάθε σχολή στις 17 και 18 Οκτώβρη ενάντια στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίησή τους, στην άθλια κατάσταση στη λειτουργία των ΤΕΙ, στις απολύσεις, στη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ