ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
ΟΧΙ στην έκδοση Τούρκων πολιτικών προσφύγων - απεργών πείνας

Ανακοίνωση - υπόμνημα κατά της έκδοσης των Τούρκων πολιτικών προσφύγων - απεργών πείνας απέστειλαν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το ΠΑΜΕ και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Συγκεκριμένα επισημαίνεται:

«Τον τελευταίο καιρό, όπως έχει επανειλημμένα καταγγελθεί, η κυβέρνηση πυκνώνει και κλιμακώνει τις προσαγωγές, διώξεις, διαδικασίες έκδοσης, σε βάρος πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, που έχουν ζητήσει καταφύγιο στη χώρα μας.

Εφαρμόζονται σε αυτούς ακόμη και εντελώς παράνομες και αυθαίρετες πρακτικές, όπως η απαγωγή στο κέντρο της Αθήνας πριν μερικούς μήνες του Τούρκου πρόσφυγα Bulut Yayla και η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές.

Ο εντεινόμενος διωγμός των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία εντάσσεται στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών καθώς και άλλων, μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά, συνελήφθησαν πρόσφατα και δρομολογήθηκε η διαδικασία έκδοσης των Τούρκων πολιτικών προσφύγων Ahmet Duzgun Yuksel και Erdogan Cakir σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα σε εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης - έκδοσης, καθώς και των Hasan Biber και Mehmet Υayla στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι υποστηρίζουν, εάν εκδοθούν οι δύο πρώτοι σε Γερμανία και Γαλλία, όπου κατηγορούνται ο πρώτος ως δικηγόρος και ο δεύτερος ως συνδικαλιστής ότι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκδοθούν στη συνέχεια στην Τουρκία, όπου θα υποστούν νέες διώξεις και βασανιστήρια. Την ίδια τύχη φυσικά θα έχουν και οι δύο τελευταίοι πρόσφυγες, για τους οποίους έχει δρομολογηθεί η διαδικασία έκδοσής τους απευθείας στην Τουρκία.

Για το λόγο αυτό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι τέσσερις Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες ξεκίνησαν απεργία πείνας στη φυλακή, έχοντας ήδη συμπληρώσει πάνω από 20 ημέρες. Η πολυήμερη αυτή απεργία πείνας δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες η ήδη κλονισμένη, εξαιτίας των διώξεων και των κατατρεγμών, υγεία τους.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε:

-- Να παύσουν οι πολύμορφες διώξεις των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που βρίσκονται στη χώρα μας και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

-- Να μην εκδοθούν σε άλλες χώρες και στην Τουρκία και να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί πρόσφυγες - απεργοί πείνας Ahmet Duzgun Yuksel, Erdogan Cakir, Hasan Biber και Mehmet Υayla».

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Σε μια κλωστή κρεμόταν το επιχειρησιακό έργο

Την ώρα που τη φετινή χρονιά η Πυροσβεστική αντιμετώπισε τις δασικές πυρκαγιές με 4.000 οργανικά κενά, γερασμένο στόλο οχημάτων και την υπερεργασία του προσωπικού της, η κυβέρνηση, χτες, διά του αρμόδιου υπουργού «διαφήμισε» ότι φέτος κάηκαν μόνο 233.929 στρέμματα.

Ωστόσο, η περιγραφή των αντιξοοτήτων κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επιχειρησιακού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο 2013 δείχνει ότι όλα κρέμονταν από μια κλωστή. Οπως αναφέρθηκε, οι «αντιξοότητες» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ήταν ο προϋπολογισμός του Σώματος, που ήταν μειωμένος κατά 15% σε σχέση με πέρσι, ο στόλος των αεροσκαφών που ήταν μειωμένος κατά δύο αεροπλάνα (σ.σ. πέταξαν 19 από τα 21 «Καναντέρ», με «οροφή» ημερήσιας διαθεσιμότητας 14 - 17), ο στόλος των οχημάτων που είναι γερασμένος, ενώ το προσωπικό είναι μειωμένο λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων. Οσον αφορά στην πρώτη «αντιξοότητα», την τελευταία πενταετία ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής έχει υποστεί μείωση κατά 30%. Επίσης, από τα 2.991 οχήματά της τα 1.356 είναι ηλικίας άνω των δέκα χρόνων, ενώ τα οργανικά κενά ξεπερνούν τα 4.000.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, κύρια με τη συνεχή υποχρηματοδότηση και την προετοιμασία αυτού του τμήματος του κρατικού μηχανισμού να λειτουργήσει ως «ανταποδοτικός μηχανισμός» με «κριτήρια αγοράς». Αυτό συνδυάζεται με την υποβάθμιση των υπηρεσιών που διαχειρίζονται το δασικό πλούτο της χώρας, που σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου ευνοεί τους αποχαρακτηρισμούς, την καταπάτηση και εκμετάλλευση των δασών από τα μεγάλα συμφέροντα των κάθε λογής καταπατητών, στοχεύοντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση του περιβαλλοντικού οικοσυστήματος.

Οσον αφορά το προσωπικό της Πυροσβεστικής, και το 2013 έσβηνε φωτιές χωρίς επαρκή ξεκούραση, σίτιση και διαβίωση, με εξαντλητικά ωράρια και έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα. Και φέτος, υπήρχε έλλειψη κονδυλίων για την απαιτούμενη κάλυψη υπερωριών, νυχτερινών ωρών εργασίας και δουλειάς τις Κυριακές και τις αργίες του τριχοτομημένου προσωπικού της (μόνιμοι, πενταετείς, εποχικοί). Οι συνεχόμενες κλήσεις σε επιφυλακή ήταν σε ημερήσια διάταξη. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε, στη χώρα από τις 92 μέρες των καλοκαιρινών μηνών οι 77 είχαν υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα, στην Αττική, στις 59 μέρες να εφαρμοστεί επιχειρησιακό στάδιο αυξημένης ετοιμότητας. Εκτός από τις φωτιές σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής το καλοκαίρι αντιμετώπισαν και 11.525 αστικά συμβάντα όλων των τύπων, όπως αναφέρθηκε.

Ετσι, φέτος, στις 7.980 πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη κάηκαν 233.929 στρέμματα, ενώ πέρσι σε 8.921 φωτιές κάηκαν 482.799 στρέμματα. Ο μέσος όρος πυρκαγιών την τελευταία 15ετία είναι 10.583 με 542.072 καμένα στρέμματα. Η αναλογία καμένων στρεμμάτων ανά πυρκαγιά ήταν 29,3 στρέμματα το 2013, 54,1 στρέμματα το 2012, ενώ ο μέσος όρος της 15ετίας υπολογίζεται σε 51,5 ανά πυρκαγιά. Οσον αφορά στα αίτια των δασικών πυρκαγιών, το 47,13% οφείλεται σε πρόθεση, στις αγροτικές πυρκαγιές το 42,26% οφείλεται σε πρόθεση, ενώ φέτος έχουν συλληφθεί 190 άτομα για εμπρησμό, διπλάσιος αριθμός από πέρσι. Ο χρόνος ελέγχου δασικής πυρκαγιάς στο 73,36% των περιπτώσεων ήταν έως τρεις ώρες.

Πού το πάνε;

«Αντιτρομοκρατικές» δηλώσεις από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης

Να συντηρήσει θέμα «τρομοκρατίας» επιχείρησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, με δηλώσεις του μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας που έκανε λόγο για ετοιμότητα της Αντιτρομοκρατικής μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρχει τρομοκρατικό χτύπημα, ο υπουργός δήλωσε ότι «η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι διαρκής» κάνοντας παράλληλα λόγο για «ψευδαίσθηση» που υπήρξε ότι με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» έκλεισε το θέμα της λεγόμενης τρομοκρατίας στη χώρα. «Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας και ιδίως στην ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, ότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι διαρκής. Υπήρξε κάποτε η ψευδαίσθηση ότι με το τέλος της "17 Νοέμβρη", τελειώσαμε με αυτό. Αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι αυτό δεν είναι αλήθεια» δήλωσε. Παράλληλα, ένα θέμα που η εμπειρία λέει πως σχετίζεται άμεσα με τη δράση διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, ο υπουργός το παρουσίασε ως λαϊκό πρόβλημα για να ζητήσει «συστράτευση της κοινωνίας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Σε ΕΛ.ΑΣ. και Φυλακές μετακινούνται οι δημοτικοί αστυνομικοί

Σε Αστυνομία και σωφρονιστικά καταστήματα θα καταλήξει, όπως φαίνεται, ο κύριος όγκος των περίπου 3.000 δημοτικών αστυνομικών, μετά και τις δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε χτες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε αυτές αναφέρονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις αξιολόγησης των υπαλλήλων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας και που θα τοποθετηθούν σε υπηρεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα υπουργεία αυτά, θα μετακινηθούν περίπου 2.200 υπάλληλοι, ενώ ένας αριθμός πρώην δημοτικών αστυνομικών, θα στελεχώσει υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.

Οπως ανακοινώθηκε, η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 50 μέρες. Οι φορείς θα στείλουν τα αιτήματα για κάλυψη θέσεων στο Τριμελές Συμβούλιο και αυτό θα γνωμοδοτεί μέσα σε 10 μέρες για τον αριθμό και τα απαιτούμενα προσόντα των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν. Κατόπιν, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα εκδώσει τη σχετική ανακοίνωση και σε τουλάχιστον 15 μέρες οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προτίμησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Από εκεί και πέρα, οι φορείς υποδοχής θα ολοκληρώσουν σε 10 μέρες τη σύνταξη των πινάκων συνδρομής κριτηρίων οι οποίοι θα αποσταλούν στο ΑΣΕΠ για να βγει η μοριοδότηση των υπαλλήλων. Σειρά θα έχουν τα Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια των φορέων υποδοχής που θα γνωμοδοτήσουν και θα επιστρέψουν τους πίνακες βαθμολογικής κατάταξης στο ΑΣΕΠ.

Τους εγκατέλειψαν έξω από την Πύλο

Πλοιάριο με 73 πρόσφυγες από τη Συρία (44 άνδρες, 11 γυναίκες, 18 παιδιά) εντοπίστηκε ανοικτά της Πύλου να έχει μείνει από καύσιμα και νωρίς χτες το πρωί ρυμουλκήθηκε στην Καλαμάτα. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε αποθήκες του Λιμεναρχείου της πόλης, ενώ για προληπτικούς λόγους ένας άνδρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης (παρουσίασε πολύ χαμηλή πίεση).

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Περιστερίου και η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., στο χώρο που στις 6 Ιούλη 1944 στήθηκε το μπλόκο από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους (Τζον Κένεντι και Δαμασκηνού, Λόφος Αξιωματικών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ