ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στα όρια της εξαθλίωσης

Στοιχεία για το πόσο θεριεύουν η πείνα και η ανέχεια στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας παρουσίασε χτες η δημοτική αρχή της πόλης, με βάση και την «πείρα» που έχει συγκεντρωθεί από αιτήματα βοήθειας, προσέλευση σε συσσίτια κι άλλες σχετικές δραστηριότητες στις τέτοιες δομές του δήμου. Συνέπεια της ευρωενωσιακής πολιτικής, υπέρ των μονοπωλίων, που ακολουθούν κυβερνήσεις και δημοτική αρχή, υπεύθυνοι για τη φτώχεια του λαού που τάχα απαλύνουν μέσα από συστημική φιλανθρωπία.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από περισσότερους από 1.500 σιτιζόμενους στο δήμο Αθηναίων, εκατοντάδες άστεγους και 774 νοικοκυριά (2.026 άτομα) που απευθύνονται για στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Συνολικά, ο δήμος υπολογίζει ότι από τις δομές του υποστηρίζονται 20.000 άτομα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι στους άστεγους (καταγράφηκαν 480 άτομα) το 77% είναι άντρες, το 54% Ελληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια, το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.

Στα συσσίτια του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων, το 73% από τους Ελληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό. Το 77% είναι άνεργοι και το 76% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, με τη μεγάλη πλειοψηφία να μην έχει κάποιο επίδομα, ούτε να είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Το 32%, είναι άνθρωποι που ζουν περισσότερα από 2 χρόνια από τα συσσίτια του Δήμου, συμπληρώνοντας έτσι ένα ελάχιστο εισόδημα που έχουν (σύνταξη ή προνοιακά επιδόματα). Πριν δυο χρόνια διανέμονταν 1.200 μερίδες συσσιτίου ημερησίως και σήμερα 1.400 (αύξηση 16% στις ανάγκες σίτισης).

Στους δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων παρέχεται κάποια φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο περίπου 400 νοικοκυριά υποστηρίζονται σταθερά για 6 μήνες. Ετερο πρόγραμμα, το «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», σε συνεργασία με «χορηγούς» παρέχει υλική στήριξη από τον Μάιο 2012 σε 200 οικογένειες το χρόνο (100/εξάμηνο). Στον «ΚΟΜΒΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ» στο παλιό Φρουραρχείο του σταθμού Λαρίσης προσφέρεται στήριξη και βοήθεια (σακούλες με τρόφιμα, ρούχα κ.ά. προερχόμενα από δωρεές) σε περισσότερους από 13.000 ανθρώπους, οι 3.000 είναι παιδιά. Μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου (έχει δικά του μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στους παιδικούς σταθμούς του δήμου) σιτίζονται και 1.100 παιδάκια νηπιαγωγείου και δημοτικού κατόπιν αιτημάτων σίτισης που στάλθηκαν από σχολεία (από 250 παιδιά πέρυσι).

Προσανατολισμός της δημοτικής αρχής είναι όλες αυτές οι ενέργειες υποστήριξης ουσιαστικά να βασίζονται στη φιλανθρωπία, τον περιλάλητο εθελοντισμό, το έχειν και τη διάθεση όποιου και για όσο μπορεί να βοηθήσει. Γι' αυτό μιλά για «άσκηση μιας νέας πολιτικής διευρυμένων συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα».

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ζημιές από κακοκαιρία και έλλειψη υποδομών

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χτεσινή κακοκαιρία στη δυτική Ελλάδα συνέπεια και της έλλειψης αναγκαίων υποδομών, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα. Στην Πάτρα, από τη βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, πλημμύρισαν δρόμοι, έγιναν κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από υπόγεια κλπ. Στην περιοχή των Δεμενίκων κόπηκε το ρεύμα με αποτέλεσμα να μη δουλεύουν οι αντλίες, ενώ άλλη μία φορά το Δημοτικό σχολείο της περιοχής γέμισε νερά. Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στον Πύργο όπου από τη χτεσινή βροχή δρόμοι και υπόγεια πλημμύρισαν, κάτοικοι βγήκαν με σκούπες να καθαρίσουν φρεάτια προς αποφυγή των χειρότερων.

Το γεγονός ολόκληρες πόλεις να αντιμετωπίζουν τέτοιας έκτασης προβλήματα με λίγων ωρών βροχόπτωση δεν είναι πρωτόφαντο. Πέρα από την όποια ένταση του καιρικού φαινομένου έχει να κάνει και με την ένδεια σε υποδομές. Προβλήματα και ζημιές που κάθε φορά προκαλούνται αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και υποδομής (ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα, όπως νέα δίκτυα όμβριων υδάτων ιδίως σε περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και καθαρισμός των υπαρχόντων), με αποτέλεσμα διάφορες περιοχές της χώρας μας να υφίστανται κατά καιρούς εκτεταμένες καταστροφές, λαϊκές οικογένειες να βλέπουν το βιος τους να χάνεται κάτω από τα νερά.

Πτυχή τα αντιπλημμυρικά έργα ενός συνολικότερου ζητήματος, αυτού της διαχείρισης του νερού, των υδάτινων πόρων της χώρας (εξ ου ενώ στις πόλεις τρέμουν τη βροχόπτωση, αυτή την περίοδο οι ελαιοκαλλιεργητές την προσμένουν σαν μάννα εξ ουρανού), για την οποία χρειάζεται Ενιαίος Κρατικός Φορέας, όπως παλεύει το ΚΚΕ, που θα διαχειρίζεται το νερό σε όφελος των λαϊκών αναγκών.

  • Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε οικήματα στα Χανιά για να αποτιμηθούν οι ζημιές από το σεισμό που χτύπησαν τα Χανιά το περασμένο Σάββατο (6,2 Ρίχτερ). Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στην περιοχή της Κισσάμου και σε χωριά του Δήμου Πλατανιά ελέχθησαν 50 κατοικίες στις οποίες είχαν αναφερθεί ζημιές. Μη κατοικήσιμες κρίθηκαν 10 παλιές κατοικίες, ενώ σε 30 κατοικίες εντοπίστηκαν ρήγματα και προβλήματα στην τειχοποιία. Επίσης προβλήματα έχει το Ειδικό Νηπιαγωγείο στο κέντρο Παιδικής Μέριμνας των Χανίων. Η τελική εικόνα για το σύνολο του νομού θα διαμορφωθεί εντός 10 ημερών.
Εκδηλώσεις

-- Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ηλιούπολης, διοργανώνει, την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Περιστερίου και η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης οργανώνουν στο λόφο Αξιωματικών εκδήλωση την Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., στο χώρο που στις 6 Ιούλη 1944 στήθηκε το μπλόκο από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ
Είκοσι χρόνια της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και για τα 23 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ