ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΧΑΝΙΑ
Διαδηλώνουν ενάντια στην τρομοκρατία

Συλλαλητήρια και αποκλεισμό δρόμων πραγματοποιούν σήμερα οι μαθητές σε Χανιά και Ηράκλειο. Την ωμή επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο 4ο ΕΛ Χανίων καταδικάζουν φορείς της πόλης

Κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, αλλά και την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση διαδηλώνουν σήμερα Τρίτη οι μαθητές στα Χανιά, αλλά και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Χανίων, που συνεδρίασε χτες, οι μαθητές από το 2ο, 3ο και 8ο Ενιαία Λύκεια θα αποκλείσουν στις 10 το πρωί τη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Το 4ο ΕΛ θα κλείσει την Αποκορώνου, ενώ το 7ο ΕΛ την Ακρωτηρίου. Στη συνέχεια όλοι μαζί, στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγοράς και θα πορευτούν προς τη Νομαρχία και τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, υπό κατάληψη τελούν τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 7ο και 8ο ΕΛ Χανίων, τα 2ο, 3ο και 4ο ΤΕΕ Χανίων, το ΕΛ Βάμου και το ΕΛ Αλικιάνου.

Απάντηση στην τρομοκρατία κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας δίνουν σήμερα και οι μαθητές στο Ηράκλειο, όπου το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων αποφάσισε συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι και θα ξεκινήσει από το 3ο Λύκειο. Επίσης, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη βίαιη και τρομοκρατική επίθεση ενάντια στους μαθητές του 4ου ΕΛ Χανίων, όπου με την εισβολή εισαγγελέα και ΜΑΤ στο χώρο του σχολείου, αλλά και τον ξυλοδαρμό των μαθητών προσπάθησαν να «σπάσουν» την κατάληψη.

Πάντως, η ωμή επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με εντολή του εισαγγελέα και την ανοχή του λυκειάρχη του 4ου ΕΛ Χανίων, στο χώρο του σχολείου έχει προκαλέσει τη γενικευμένη αντίδραση και καταδίκη των μαζικών φορέων των Χανίων. Σε ανακοίνωση το 15μελές του 4ου ΕΛ επισημαίνει ότι «δεν είμαστε ούτε δολοφόνοι ούτε εγκληματίες για να μας αντιμετωπίσουν με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε απλά μαθητές που δε θέλουν διαπαιδαγώγηση η οποία στηρίζεται στη βία, τον αυταρχισμό, αλλά αγωνίζονται για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο που θα παρέχει δωρεάν παιδεία, ολόπλευρη μόρφωση, ένα σχολείο για όλους».

Την επέμβαση της αστυνομίας στο σχολείο τους καταδικάζει και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου ΕΛ Χανίων, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα των καταλήψεων είναι πρόβλημα της σχολικής κοινότητας και απ' αυτή πρέπει να λυθεί». Παρ' όλα αυτά δηλώνει την αντίθεσή του με τις καταλήψεις και καλεί τους μαθητές να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους χωρίς κλείσιμο των σχολείων, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι καταλήψεις «φέρνουν σε αντίθεση τους μαθητές με τους φυσικούς τους συμμάχους που είναι οι καθηγητές και οι γονείς τους».

Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιούν 3ωρη στάση εργασίας (τρεις πρώτες πρωινού, τρεις πρώτες απογευματινού ωραρίου) κάθε φορά που παρεμβαίνουν στο χώρο του σχολείου δικαστικές και αστυνομικές αρχές, όσο διαρκούν οι μαθητικές κινητοποιήσεις.

Τη βάρβαρη και άνανδρη επίθεση, που αντιμετώπισε τα παιδιά σαν κοινούς εγκληματίες, καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Ν. Χανίων, επισημαίνοντας ότι «μ' αυτές τις μορφές τρομοκράτησης το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν όλο και πιο καθαρά το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Οι εργαζόμενοι των Χανίων δε θα επιτρέψουν να περάσει η νέα φασιστική επίθεση ενάντια στα 15χρονα παιδιά μας. Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία είναι κοινός».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΕΕ ΑΘΗΝΑΣ
«Δεν το βάζουμε κάτω»

Συλλαλητήριο στις 19 Δεκέμβρη, στις 11 πμ στα Προπύλαια 

«Δεν το βάζουμε κάτω! Δεν παραιτούμαστε απ' το σχολείο των αναγκών μας, απ' το σχολείο που μας ανήκει». Αυτό τονίζουν οι μαθητές των ΤΕΕ, που το Σάββατο 9/12 συνεδρίασαν για να συντονιστούν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, απαιτώντας το δικαίωμα στη μόρφωση. Ετσι, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα ΤΕΕ Αθήνας αποφασίστηκε να διαδηλώσουνμαζί με τους συμμαθητές τους από τα Ενιαία Λύκεια την Τρίτη 19 Δεκέμβρη. Το «ραντεβού» των μαθητών είναι στις 11 το πρωί στα Προπύλαια.

Την ίδια μέρα αποφάσισαν να συμμετέχουν μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους συμμαθητές τους στο συλλαλητήριο των σωματείων στις 6 μμ στην πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της φτώχειας και της μιζέριας. Επίσης, αποφασίζουν στις γενικές συνελεύσεις τη συνέχιση και ένταση του αγώνα, ενώ συντονίζονται με τα ΤΕΕ της περιοχής τους, με τους συμμαθητές τους των ΕΛ, με τους γονείς και τους καθηγητές, με τους άλλους εργαζόμενους.

Σε σχετικό ψήφισμα - κάλεσμα το Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΕ Αθήνας επισημαίνει ότι ο τέως υπουργός, ο Αρσένης τότε, ο νυν υπουργός ο Ευθυμίου τώρα, με την εντολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή πολλών άλλων είπε: «Εσείς που δεν παίρνετε τα γράμματα, εσείς που δεν είστε ικανοί, δε θα πάτε στο λύκειο αφήστε τα γράμματα και πηγαίνετε να μάθετε μια τέχνη».

Ομως, όπως υπογραμμίζεται, εμείς ξέρουμε ότι είναι ψέμα πως δεν υπάρχουνε παιδιά που «παίρνουνε και που δεν παίρνουνε τα γράμματα» γιατί δε φταίνε τα παιδιά του Αιγάλεω και της Κοζάνης που «απέτυχαν», αλλά το σχολείο σας, κύριοι, το άσχημο που υπήρχε και το χειρότερο που σκαρώσατε. «Ξέρουμε ότι είναι ψέμα γιατί στην κοινωνία που ζούμε και τη βαφτίζεται "παγκοσμιοποιημένη τεχνολογική και πληροφορική" δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη, όλα τα παιδιά για 12 χρόνια μέχρι τα 18 τους με ενιαίο τρόπο να αποκτούν βασική εκπαίδευση με γενικές γνώσεις και κριτήριο, εφόδια για τη ζωή», σημειώνεται.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επισημαίνεται: «Δε μας προσφέρουν ούτε καν ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση παρά μόνο φτηνή, ελλιπή και στενή κατάρτιση.Καταργούν ειδικότητες και μας μεταφέρουν από το ένα σχολείο, στο άλλο ως ανεπιθύμητους, όταν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα για να φτιάξουν τμήματα. Δεν έχουμε βιβλία ή όταν έχουμε είναι άσχετα με την ειδικότητα και το επίπεδό μας, δυσνόητα, πανάκριβα. Λείπουν εργαστήρια και κτίρια. Ενώ ανάμεσα στους καθηγητές μας υπάρχουν άνθρωποι που αντικειμενικά δεν είναι έτοιμοι να μας διδάξουν, πολλοί από αυτούς είναι εμπειρικοί, άλλοι έχουν επαγγελματικές γνώσεις, αλλά καθόλου εκπαιδευτικές - παιδαγωγικές».

Και αφού «θα γίνουμε οι "σύγχρονοι επαγγελματίες" πιο περιζήτητοι και από πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ όπως μας λένε, ποια θα είναι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα; Σαν να μην έφταναν όλα αυτά μας κοροϊδεύουν ασύστολα, όταν μας λένε για τη δυνατότητα πρόσβασής μας στα ΤΕΙ. Πώς θα μπούμε, κύριοι, στα ΤΕΙ και κύρια πώς θα τα τελειώσουμε;».

Για τα «προπαρασκευαστικά τμήματα» τονίζουν: «Μας λένε αφού μάθουμε τα ειδικά, την τέχνη να πάμε στα "προπαρασκευαστικά τμήματα" για να μάθουμε τα γενικά. Γίνεται όμως, κύριοι, να μάθουμε ακόμα και με φροντιστήρια και ιδιαίτερα μέσα σε έξι μήνες αυτά που εξοντώθηκαν για να μάθουν οι συμμαθητές μας στα ΕΛ μέσα σε τρία χρόνια; Μήπως αφού ξοδέψουμε έξι μήνες και τα μαλλιοκέφαλά μας σε λεφτά στο προπαρασκευαστικό θα μας κόψετε; Και ακόμα και αν κάποιος περάσει στα ΤΕΙ θα τελειώσει ή μήπως θα γίνει όπως με τους συμμαθητές μας των νυχτερινών που παρά το ότι τους "διευκόλυναν" την πρόσβαση στα ΤΕΙ, πτυχίο παίρνει ένα 5-6% απ' αυτούς, αφού δεν έχουν τα εφόδια για να το τελειώσουν».

Κρούσμα τρομοκρατίας στην Κυψέλη

Νέο κρούσμα τρομοκρατίας σημειώθηκε χτες στο σχολικό συγκρότημα 30ού - 39ου Κυψέλης, το οποίο τελεί υπό κατάληψη. Χτες έξω από το σχολείο βρέθηκε μερίδα αγανακτισμένων γονιών και καθηγητών. Μάλιστα εμφανίστηκαν και άτομα με πολιτικά όπου πήραν σηκωτό μαθητή μέσα από το σχολείο και τον οδήγησαν έξω στο πεζοδρόμιο, όπου και το ανέκριναν.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Μαθητική Οργάνωση Κυψέλης της ΚΝΕ, όπου τονίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι υποτακτικοί της φρόντιζαν να εφαρμόσουν από την αρχή κάθε μέτρο καταστολής και να ξεπεράσουν κάθε όριο αυταρχισμού και τρομοκρατίας, ξεκινώντας με την είσοδο των αστυνομικών και των εισαγγελέων στα σχολεία και καταλήγοντας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Το σχολικό συγκρότημα τελούσε υπό κατάληψη όταν με εντολή διευθυντών και με τη συγκάλυψη, αλλά και τη στήριξη συγκεκριμένης μερίδας γονιών και καθηγητών εμφανίστηκαν άτομα με πολιτικά τα οποία και έπαιξαν το ρόλο της αστυνομίας και της ασφάλειας. Τρανταχτό το γεγονός ότι αυτά τα άτομα σηκωτό πήραν έναν μαθητή μέσα από το χώρο του σχολείου και τον συνόδεψαν στο πεζοδρόμιο έξω από το σχολείο όπου και "καλοπροαίρετα" τον ανέκριναν, ζητώντας του τα στοιχεία του. Το γεγονός δε συγκίνησε για ακόμα μια φορά τους αγανακτισμένους γονιούς και εκπαιδευτικούς, που παρότι το γεγονός εξελίχθηκε μπροστά τους δε θέλησαν να παρέμβουν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΣΙΕΛ) που ξεκίνησαν στις 9 Δεκέμβρη. Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Προοπτική Ιδιωτικών Εκπαιδευτών» (ΑΣΠΙΔΕ) απευθύνει κάλεσμα ενίσχυσης της παράταξης για να αλλάξει πορεία το σωματείο. Η ψηφοφορία γίνεται στο ξενοδοχείο «Grand Hotel» (Βερανζέρου 10 και Πατησίων) από τις 2 το μεσημέρι μέχρι 8.30 το βράδυ. Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχουν μαζί τους είναι αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.

Απαιτούν και διεκδικούν

Οι μαθητές των ΤΕΕ, μαζί με τους συμμαθητές τους από τα Ενιαία Λύκεια, αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται και να απαιτούν:

  • Κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98.
  • Κατάργηση των ΤΕΕ - ΙΕΚ - ΚΕΚ - ΚΕΣ.
  • 15% του κρατικού προϋπολογισμού για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Ολα τα κονδύλια για την κατάρτιση να δοθούν στη δημόσια εκπαίδευση.
  • Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο βασικής εκπαίδευσης δημόσια και δωρεάν για όλους.
  • Σύστημα τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης δημόσιο και δωρεάν μετά το 12χρονο σχολείο.

Απαιτούν άμεσα:

  • Να καταργηθεί η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου και να πάψουν οι διώξεις.
  • Εξω οι εισαγγελείς και η αστυνομία από τα σχολεία.

Επίσης:

  • Μαθήματα γενικής μόρφωσης.
  • Κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.
  • Κατάργηση των προπαρασκευαστικών τμημάτων.
  • Προγράμματα μαθημάτων που θα εξασφαλίζουν ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση.
  • Σύγχρονα και εξοπλισμένα εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή.
  • Εκπαιδευτικούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διορισμένους από την επετηρίδα.
  • Βιβλία σύγχρονα και κατανοητά, δωρεάν για όλους από τον ΟΕΔΒ.
  • Εξασφάλιση δουλιάς με δικαιώματα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Παιδείας πραγματοποιεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τα ζητήματα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων από τις πανελλαδικές, για τις αμοιβές αναπληρωτών και ωρομισθίων, για την ενισχυτική διδασκαλία κλπ. Επίσης, για τα ζητήματα των δαπανών για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό και της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων Β` και Γ` Λυκείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ