ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Επιμένουν στο δρόμο του αγώνα

Διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας φοιτητές, που μετά το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων και αποφάσεις των σχολών τους απαιτούν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και των σχεδίων για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, κατάργηση της Οδηγίας 89/48 και των νόμων 2525/97, 2640/98, άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ιατρικές σχολές και την υγεία και να μην περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις που προωθούνται.

Το φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ξεκινάει στις 11 το πρωί από τα Προπύλαια και το διοργανώνουν οι Σύλλογοι: ΜΙΘΕ, Παντείου, Μαθηματικού,ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών), Νομικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, ΤΕΜΦΕ. Επίσης, συμμετέχουν οι Σύλλογοι Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων και Χημικών Μηχανικών.

Οι φοιτητές διεκδικούν δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, παλεύουν ώστε η πανεπιστημιακή έρευνα να είναι στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης και τα μεταπτυχιακά προγράμματα να είναι ενός κύκλου, που θα οδηγεί απευθείας σε διδακτορικό. Παράλληλα, κόντρα στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που οδηγούν στην υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και των πτυχίων, οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν όλη η γνώση και τα επαγγελματικά δικαιώματα να παρέχονται στο πτυχίο κι αυτό να τους οδηγεί σε σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Ο αγώνας των φοιτητών χαρακτηρίζεται από συντονισμό κι ενότητα, καθώς δεκάδες γενικές συνελεύσεις απ' όλη την Ελλάδα βρέθηκαν μαζί σε μια πανελλαδική συνάντηση συντονισμού και θα ξαναβρεθούν στις 18 του Δεκέμβρη - ήδη έχουν παρθεί πάνω από είκοσι σχετικές αποφάσεις απ' όλη την Ελλάδα - για να σχεδιάσουν από κοινού την παραπέρα δράση τους.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Φοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα και στην Πάτρα, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από την πλατεία Ολγας. Η κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πάτρας διοργανώνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, ενώ συμμετέχουν και οι σύλλογοι Μαθηματικού και Βιολογικού, που υπογράφουν και στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού.

Το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων Ηρακλείου Κρήτης, όπου συμμετέχουν οι σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού και Εφαρμοσμένου Μαθηματικού, καλεί όλους τους φοιτητές σε αποχή από τα μαθήματα και πορεία που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από το 3ο Λύκειο (δίπλα στο Εργατικό Κέντρο). Το αγωνιστικό πλαίσιο του Συντονιστικού Ηρακλείου συντάσσεται πλήρως μ' αυτό του Πανελλαδικού Συντονιστικού. Συμμετέχει δε στην πανελλαδική συνάντηση στις 18 του Δεκέμβρη.

Σε κατάληψη των σχολών τους προχωρούν σήμερα οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο, στη Σάμο, στη Χίο και τη Μυτιλήνη, που προτάσσουν ιδιαίτερα τα αιτήματα σχετικά με τα προβλήματα σίτισης, στέγασης που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, στο Βόλο ο Σύλλογος Οικονομικού αποφάσισε να απέχει αύριο από τα μαθήματα, το ίδιο και το πρώτο έτος του Συλλόγου Μηχανολόγων-Μηχανικών.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών

Συνέντευξη Τύπου για απαντήσει, υποτίθεται, στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την πορεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας έδωσε χτες το πρωί σε αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου ο Βασ. Λαμπρινουδάκης, υπεύθυνος Συντονισμού της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Παιδείας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Ωστόσο από ό,τι αποδείχτηκε κύριος σκοπός της συνέντευξης αυτής ήταν συγκαλύπτοντας τις σοβαρές ευθύνες των μέχρι τώρα ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας, να «φορτώσει» τις ευθύνες για τα συσσωρευμένα και χρόνια προβλήματα αποκλειστικά στους εργαζόμενους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου παραδέχτηκε την αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΕΒΕ, σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και επιτέθηκε στα δημοσιεύματα των εφημερίδων, λέγοντας «τόσο πολύ τονίζουν το θησαυρό, ενώ θα 'πρεπε να γνωρίζουν ότι ο χαρακτήρας μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης δεν είναι μόνο μουσειακός και πάντα σε δημόσια υπηρεσία, όπως αυτή της Εθνικής Βιβλιοθήκης».

Υποστηρίζοντας την... ανάγκη για πλήρη «εξυγίανση και εκσυγχρονισμό» της Βιβλιοθήκης και αναφερόμενος στην έκταση των 51 στρεμμάτων στην Πολυτεχνειούπολη (όπου σχεδιάζεται να μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη), είπε πως θα τοποθετηθούν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων προκατασκευασμένα κτίρια, κόστους 550 εκατομμυρίων και για την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα απαιτηθούν περίπου 7-8 χρόνια. Ακόμα πρόσθεσε ότι πριν το τέλος Δεκέμβρη πρόκειται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η μελέτη Πενέλλη για την άρση των ζημιών από το σεισμό στο κεντρικό κτίριο.

Μερικές από τις προτάσεις είναι η δημιουργία Γενικής Γραμματείας Βιβλιοθηκών και Αρχείων και η δημιουργία δέκα νέων διευθύνσεων: Δ/νση Διοικητικού, Οικονομικού, Τεχνικών Υπηρεσιών, Βιβλιογραφικών Υπηρεσιών, Εκδόσεων και Επικοινωνίας, Υπηρεσιών κοινού, Ερευνών Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, Συντήρησης και Διατήρησης, Χειρογράφων.

Κάνοντας σαφείς αιχμές κατά του προσωπικού της ΕΒΕ ο B. Λαμπρινουδάκης, έδωσε συμβουλές περί «κοινωνικής προσφοράς, τήρησης ωραρίων, συνεργατικότητας και σοβαρής πρωτοβουλίας» και αναφέρθηκε σε μια μερίδα εργαζομένων της Βιβλιοθήκης, «η οποία λειτουργεί συντεχνιακά και αντιδρά στις επερχόμενες αλλαγές, διότι ξέρουν ότι θα ξεβολευτούν αν υπάρξει ένα μοντέρνο και σφιχτό σχέδιο. Οσοι από το προσωπικό έδωσαν στοιχεία που πάνω σε αυτά στηριζόταν η εντύπωση ότι ιδιωτικοποιείται η ΕΒΕ, δε φέρθηκαν σωστά».

Ωστόσο «αν η ΕΒΕ δουλεύει μέχρι σήμερα, οφείλεται μόνο στο φιλότιμο των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες, ακόμα και σε -5 βαθμούςΚελσίου το χειμώνα και 50 το καλοκαίρι μέσα στη σκόνη. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάθει δερματολογικές παθήσεις και όμως συνεχίζουν να εργάζονται. Επί 5 χρόνια - και όχι ένα όπως είπε ο Β. Λαμπρινουδάκης - η ΕΒΕ δεν έχει διευθυντή και επί ένα χρόνο δεν υπήρχε Εφορευτικό Συμβούλιο. Για αυτά και πολλά άλλα ευθύνονται οι εργαζόμενοι;», αναρωτήθηκε ο Αντώνης Μπασμπάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Βιβλιοθήκης που μίλησε με το «Ρ».

Και συνέχισε: «Ολα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε προβάλει κανένα εργασιακό θέμα και παλεύουμε για να σωθεί η ΕΒΕ. Αυτό ονομάζεται συντεχνία;». Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε άμεσες κινητοποιήσεις, αρχικά θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα συνέντευξη Τύπου και θα απευθυνθούν στον πνευματικό κόσμο του τόπου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ετοιμάζει πολυνομοσχέδιο

Μέχρι τις αρχές Γενάρη θα είναι έτοιμο το υπουργείο Παιδείας να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τη διοίκηση της εκπαίδευσης και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που έρχεται να ολοκληρώσει την αντιδραστική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με όσα δήλωνε χτες ο υπουργός Παιδείας στο ραδιοσταθμό «Φλας», στις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δε θα περιλαμβάνεται το Σώμα Μονίμων Αξιολογητών (ΣΜΑ). Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με θέμα την ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε τη σύσταση οργανισμού επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου θα αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβρη του 2001.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας σε συνάντηση με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα, θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους φορείς για διάλογο μετά τη διαμόρφωσή του.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο θέμα της αξιολόγησης των μαθητών, επαναλαμβάνοντας ότι δε θα υπάρξει καμία αλλαγή τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά την προφορική βαθμολογία, είπε ότι «αν γίνει μια αλλαγή στην προσομοίωση του γραπτού ή προφορικού αυτό δεν αλλάζει καθόλου την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία».

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ενιαία προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά

Την ανάγκη παροχής ενιαίας προσχολικής αγωγής σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν οι μητέρες εργάζονται ή όχι, επισήμαναν οι ομιλητές που πήραν μέρος την περασμένη Κυριακή στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου «Στοργή του Παιδιού» και ο Σύλλογος Γυναικών Ευγένειας - Χαραυγής «Η Κυψέλη». Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προσχολική αγωγή που παρέχεται σήμερα στο Δήμο του Κερατσινίου, η αναγκαιότητα της προσχολικής αγωγής και η σημασία της πρώιμης παρέμβασης, καθώς και η προσφορά της στη διαμόρφωση υγειών σχέσεων στην οικογένεια.

Οπως προέκυψε από τη συζήτηση, οι παιδικοί σταθμοί σήμερα, αν και σε μεγάλο βαθμό, λειτουργούν παράλληλα με το ωράριο των εργαζομένων, προσφέρουν στα παιδιά μόνο φύλαξη και δημιουργική απασχόληση. Τα νηπιαγωγεία, αν και παρέχουν προσχολική αγωγή, δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των γονιών, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται να φιλοξενούν μέχρι και 48 παιδιά σε κάθε τμήμα, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ετσι οι γονείς αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς. Γι' αυτό, τονίστηκε, πρέπει να σχεδιαστεί από το κράτος ενιαία προσχολική αγωγή, δωρεάν για όλους τους γονείς, όπου το κράτος θα πρέπει να καλύπτει όλα τα έξοδα και να έχει τον γενικό έλεγχο, αλλά σε κάθε δήμο θα συμμετέχουν στην εφαρμογή της οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των γονιών και των παιδαγωγών.

«Ολυμπιακές συνειδήσεις»

Για την «ανάπτυξη της σύγχρονης ολυμπιακής συνείδησης» των μαθητών της χώρας (ό,τι αυτό σημαίνει για την άρχουσα τάξη και το μεγάλο κεφάλαιο), εργάζονται το υπουργείο Παιδείας και η «Αθήνα 2004».

Το περασμένο Σάββατο διοργάνωσαν σεμινάριο για θέματα Ολυμπιακής Παιδείας στα Τρίκαλα, στο οποίο συμμετείχαν 260 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους νομούς Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της «Αθήνα 2004», οι συμμετέχοντες έδειξαν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χρήση του Internet για άντληση πληροφοριών και των Multimedia για τη διεκπεραίωση των μαθημάτων στα σχολεία». Αιτήσεις για τη διοργάνωση αντίστοιχων σεμιναρίων έχουν υποβληθεί από Κομοτηνή, Λαμία, Δράμα, πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, την Κύπρο, αλλά και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της πρωτεύουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ