ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Θωρακίζεται με διεθνή σύμβαση η «νέα τάξη»

  Υπογράφεται σήμερα στο Παλέρμο της Ιταλίας

Υπογράφεται σήμερα στο Παλέρμο της Ιταλίας η διεθνής σύμβαση του ΟΗΕ, που επισήμως αφορά στην οργανωμένη εγκληματική δράση. Η σύμβαση, βέβαια, επεκτείνεται και σε ζητήματα που αφορούν τη λεγόμενη τρομοκρατία. Οι διατάξεις της θα δεσμεύουν τη χώρα μας σε επίπεδο στενής αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας με τις χώρες που θα υπογράψουν τη σύμβαση.

Η σύμβαση θεσπίζει μεικτές ομάδες ανάκρισης από διάφορες ενδιαφερόμενες χώρες που θα την υπογράψουν, αλλά και ελεγχόμενες παραδόσεις, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, ειδική μεταχείριση όσων δίνουν πληροφορίες στις αρχές, καλυμμένη δράση, ενώ καθιερώνεται και θεσμικά η υποχρέωση για αστυνομική συνεργασία σε διεθνές πεδίο ανάμεσα στις χώρες που υπογράφουν τη σύμβαση. Η σύμβαση υπογράφεται λίγες μέρες μετά την υπογραφή των επεξηγηματικών κειμένων της συμφωνίας δικαστικής συνδρομής ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Αυτή προβλέπει ευέλικτη επικοινωνία των αρμόδιων αρχών, ειδικές μορφές συνδρομής, όπως μεταγωγή κρατούμενου για ανάκριση, εξέταση με εικονοτηλεδιάσκεψη μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και κατηγορουμένων, εξέταση μαρτύρων και πραγματογνωμόνων με τηλεφωνική συνδιάσκεψη, ελεγχόμενες παραδόσεις, κοινές μεταξύ των κρατών - μελών ομάδες έρευνας σε δυσχερείς ποινικές υποθέσεις ή όπου απαιτείται συντονισμένη ανακριτική δράση, από κοινού συμφωνούμενες μυστικές έρευνες.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να βοηθήσουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στην αλλαγή της ποινικής δικονομίας, σε σχέση με την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας. Ομως οι κυβερνητικές προτάσεις στο θέμα αυτό προκάλεσαν τις παραιτήσεις δυο καθηγητών της Νομικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, μελών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Μάλιστα, ο ένας από τους παραιτηθέντες, ο Ν. Παρασκευόπουλος, έχει δηλώσει ότι «πρόκειται για μεταβολές που αφορούν το κράτος δικαίου. Δεν είναι σκόπιμη η συρρίκνωσή του και η κατάργηση των δικονομικών εγγυήσεων, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος». Σχετικά με την αντικατάσταση των ένορκων από αμιγώς δικαστές στα δικαστήρια που θα δικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας, έχει τονίσει ότι «υποχωρεί ακόμη περισσότερο το πεδίο εμφάνισης των λαϊκών δικαστών», ενώ πρόσθεσε ότι « η αναποτελεσματικότητα του κατασταλτικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση αυτού του είδους εγκληματικότητας δεν μπορεί να εξακολουθεί να καλύπτεται με το άλλοθι της δήθεν ελλιπούς ή επιεικούς νομοθεσίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο καταγράφεται η τάση ενιαίου συστήματος μέτρων που γίνονται διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες επιδιώκοντας να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της δράσης των διωκτικών και των δικαστικών αρχών, θέτουν στο περιθώριο βασικές αρχές των δικαιικών συστημάτων. Εγκαινιάζονται νέα μέσα καταστολής, χωρίς να γίνεται η αντίστοιχη προστασία των ατομικών ελευθεριών, καθιερώνονται νομοθετικές ρυθμίσεις που κρύβουν κινδύνους αστυνομικής εκτροπής των δικονομιών. Κινδυνεύει να ανατραπεί το τεκμήριο αθωότητας από το οιονεί τεκμήριο ενοχής. Οι ανακριτικές πράξεις γίνονται «επιθετικότερες», καθιερώνονται ευέλικτες τεχνικές και μυστικότητα για τις αρχές δίωξης, έναντι υποχρέωσης «διαφάνειας» κατηγορουμένων και υπόπτων.

Πορεία μεθαύριο για τα λευκά κελιά

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την τουρκική Πρεσβεία, για να μη λειτουργήσουν τα λευκά κελιά απομόνωσης στη γειτονική χώρα, διοργανώνει η «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν» μεθαύριο Πέμπτη, στις 6:30 μ.μ.

Η πορεία της Πέμπτης, ωστόσο, δεν είναι μόνο πορεία συμπαράστασης κι αλληλεγγύης προς τους 203 πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, που την ημέρα εκείνη θα κλείσουν 56 μέρες σκληρού αγώνα. Είναι και πορεία διαμαρτυρίας για το έγκλημα που έγινε στην Ολλανδία το περασμένο Σάββατο, όπου ο Τζάφερ Ντερελί - ένας απ' τους απεργούς πείνας - έπεσε νεκρός από επίθεση που δέχτηκε από ομάδα των «Γκρίζων Λύκων». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολλανδικής «Επιτροπής Αλληλεγγύης» μια ομάδα 40 περίπου ατόμων, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι» επιτέθηκαν στη σκηνή των απεργών συμπαράστασης, με αποτέλεσμα στη συμπλοκή που ακολούθησε να τραυματιστεί θανάσιμα ο Τζάφερ Ντερελί από μαχαιριά στην καρδιά. Χτες το μεσημέρι η Ελληνική «Επιτροπή Αλληλεγγύης» κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Ολλανδική Πρεσβεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα φιλίας, αλληλεγγύης και αδελφοσύνης, έστειλαν εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση ελληνοκουρδικής φιλίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Την εκδήλωση οργάνωσαν η Κουρδική Δημοκρατική Λαϊκή Ενωση, η ΚΟΘ του ΚΚΕ, η ΕΔΥΕΘ, ο Δήμος Αγίου Παύλου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του αγώνα. Και αμέσως μετά το χορευτικό συγκρότημα Συκεών παρουσίασε ποντιακούς χορούς με τη συνοδεία των ήχων της ποντιακής λύρας.

Η μουσικοχορευτική παράδοση των λαών το κυρίαρχο στοιχείο της βραδιάς. Το Κουρδικό χορευτικό συγκρότημα «Αγκρί» παρουσίασε χορούς άγνωστους για τους πολλούς και κυρίους τους νέους. Ομως λίγο αργότερα, όλοι πιασμένοι χέρι χέρι, έσυραν μαζί το χορό της αδελφοσύνης στους ρυθμούς της μουσικής και των τραγουδιών που ερμήνευσε το κουρδικό συγκρότημα «Urmia». Η γιορτή συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με έντεχνο τραγούδι από τη φωνή του Γ. Γερασιμίδη και έκλεισε με λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα της ΚΝΕ.

Προηγούμενα, ο εκπρόσωπος της Κουρδικής Λαϊκής Δημοκρατικής Ενωσης (YDK) Ρεντάρ Δελάρ ανέφερε πως «στην εποχή μας, ο αγώνας των λαών απαιτεί μεγαλύτερη και αμεσότερη συνεργασία για την εξεύρεση νέων κοινών μορφών δράσης». Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Δημήτρης Ζαχαριάδης σημείωσε πως «η διεθνοποίηση της ταξικής πάλης και διεθνούς αλληλεγγύης, είναι υποχρέωση των λαϊκών κινημάτων, για να αντιπαλέψουν συντονισμένα τον κοινό εχθρό τον ιμπεριαλισμό».

Οπλοστάσιο ειδικών αποστολών...

Σοβαρά ερωτηματικά έχει προκαλέσει η σύλληψη του 57χρονου πολιτικού υπαλλήλου της ΕΥΠ στην Καστοριά. Ο Γεώργιος Βασιλείου, που υπηρετούσε στην 4101 προκεχωρημένη μονάδα υποστήριξης της Φλώρινας, πιάστηκε από την ΕΛΑΣ και κατηγορείται για λαθραία διακίνηση και κατοχή όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο δράστης πιάστηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε αγροτική περιοχή της Ιεροπηγής Καστοριάς, ύστερα από πληροφορία ότι Ελληνας θα παραλάβει ποσότητα όπλων που θα μετέφερε σε συγκεκριμένο σημείο Αλβανός. Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έστησαν ενέδρα και τη δεύτερη μέρα έπεσε στα χέρια τους ο υπάλληλος της ΕΥΠ. Ο δράστης φόρτωσε τα όπλα στο αυτοκίνητό του, πήρε το δρόμο της επιστροφής, αναγκάστηκε, όμως, να σταματήσει στο αστυνομικό μπλόκο.

Μέσα στο όχημά του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα οπλοπολυβόλο, δυο υποπολυβόλα, ένα πιστόλι, ένα δίκαννο, 2.500 φυσίγγια, κινητό τηλέφωνο, κάμερα νυχτερινής λήψης και γεμιστήρες των όπλων. Στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 3.000 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων και όπλων, μια βαλλίστρα με τηλεοπτική διόπτρα και τέσσερα βέλη, τέσσερις πυροκροτητές, δυο ζυγαριές ακρίβειας, πολλοί άδειοι κάλυκες πολεμικών όπλων και σετ μηχανισμού γόμωσης, πυρίτιδα και γεμιστήρες.

Ο δράστης φέρεται να έχει ισχυριστεί ότι προσπαθούσε να διεισδύσει σε κύκλωμα Αλβανών εμπόρων όπλων. Γι' αυτή του τη δραστηριότητα, όμως, δεν είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του. Υποστήριξε ότι θα παρέδιδε τα όπλα στο Στράτο, όμως, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η παρουσία του στη Φλώρινα, όπου είχε μετατεθεί πριν 14 μήνες από τη Λάρισα, σχετιζόταν με «ειδικές αποστολές».

Ο οπλισμός του δράστη δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιους θα κατέληγε. Είναι, όμως, σίγουρο, ότι δεν προοριζόταν για κοινούς κακοποιούς. Πάντως οι αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι «υπεράνω πάσης υποψίας» ήταν τα μέλη της παρακρατικής ομάδας του συνταξιούχου αστυνομικού Αναστασούλη που είχαν κατηγορηθεί ότι έκαναν στρατιωτικές επιχειρήσεις μέσα στο Αλβανικό έδαφος.

Φαίνεται ότι η δράση του υπαλλήλου της ΕΥΠ ήταν γνωστή στις αρχές εδώ και πέντε μήνες και η δραστηριότητά του παρακολουθούνταν. Μάλιστα, οι κινήσεις παραλαβής των όπλων είχαν καταγραφεί και από κρυφή κάμερα που είχε τοποθετηθεί από τους άνδρες της Ασφάλειας στο συγκεκριμένο σημείο.

Με εντολή του διοικητή της ΕΥΠ θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία της διοικητικής και πειθαρχικής δίωξης του δράστη. Ηδη στα πλαίσια αυτά, διενεργείται ΕΔΕ με το ερώτημα της απόλυσης.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Νέα δίκη για την «Τουρκική Ενωση»

Στο Εφετείο Θράκης για νέα κρίση παρέπεμψε ο Αρειος Πάγος την υπόθεση με τη διάλυση του σωματείου «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», προκειμένου να ξαναδικαστεί, αλλά με διαφορετική σύνθεση του δικαστηρίου. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι με υπόνοιες και εντυπώσεις δεν μπορεί να απαγορευτεί η λειτουργία του σωματείου.

Ειδικότερα, η υπόθεση του σωματείου «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» έχει ως εξής: Ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμό 1550/2000 απόφασή του αναίρεσε προηγούμενη εφετειακή απόφαση που είχε κάνει δεκτή αίτηση του νομάρχη Ξάνθης, διατάσσοντας τη διάλυση του σωματείου «Τουρκική Ενωση Ξάνθης». Στο σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη Σύμβαση της Ρώμης για λόγους εθνικής και δημόσιας ασφάλειας μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί στην ελευθερία ενός σωματείου. Ωστόσο, ο Αρειος Πάγος διευκρινίζει ότι η επιβολή των περιοριστικών μέτρων πρέπει να τεκμηριώνεται και δεν είναι δυνατόν απλές υπόνοιες ή εντυπώσεις για προθέσεις και δραστηριότητες αντικείμενες στη δημόσια τάξη - με μόνη τη φραστική διατύπωση του Καταστατικού - να θεμελιώνουν την κοινωνική ανάγκη προσφυγής για τη διάλυση σωματείου. Δηλαδή, ο Αρειος Πάγος κρίνει ότι η απόφαση του Εφετείου Θράκης δεν ήταν πλήρως αιτιολογημένη, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δέχτηκε ότι τα μέλη του επίμαχου σωματείου είναι Ελληνες υπήκοοι και έχει συσταθεί για εξυπηρέτηση των Ελλήνων της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ξάνθη. Παράλληλα, το Εφετείο δέχτηκε ότι από τη φραστική διατύπωση του Καταστατικού δημιουργείται σύγχυση για τους όρους της εγγραφής των μελών και δίνεται η εντύπωση ότι στην ελληνική επικράτεια υπάρχει ένα ελληνικό σωματείο που επιδιώκει σκοπούς ξένου κράτους. Οι παραδοχές αυτές και οι εντυπώσεις, αναφέρει ο Αρειος Πάγος, δεν είναι επαρκείς και γι' αυτό θα πρέπει να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Συνέντευξη σήμερα για τρομονόμο - μετανάστες

Με θέμα: «Οι στόχοι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και οι θέσεις της για τα νομοσχέδια για τη μετανάστευση και την τρομοκρατία», διοργανώνεται συνέντευξη Τύπου από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας 58.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ