ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Ρωγμές» και πιέσεις στους «Φίλους»

Από τα παζάρια στο Λονδίνο των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων της Συρίας με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν
Από τα παζάρια στο Λονδίνο των αντικαθεστωτικών και μισθοφόρων της Συρίας με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τους στηρίζουν
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Να δεσμευτεί πλήρως» η αντικαθεστωτική Εθνική Συριακή Συμμαχία ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο «Γενεύη ΙΙ», με στόχο την ανάδειξη ενός «μεταβατικού κυβερνητικού σώματος» με αμοιβαία συμφωνία, το οποίο θα έχει «πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες» ζήτησαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που απαρτίζουν τους «Φίλους της Συρίας» συμπληρώνοντας, ότι «ο Ασαντ δεν πρέπει και δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο σε αυτό το σχήμα». Σε αυτό φέρονται να συμφώνησαν οι περισσότεροι εκ των 11 υπουργών Εξωτερικών που συμμετείχαν στη σύνοδο των «Φίλων» στο Λονδίνο (ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία).

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι μόνο αν συμμετάσχουν «όλοι στη Γενεύη θα ενισχυθούν οι μετριοπαθείς δυνάμεις εκατέρωθεν και δεν θα ενισχυθούν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές και ο Ασαντ». Ο Αμερικανός ομόλογός του, από την άλλη, καλούσε τη «Συμμαχία» να δει ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κερδίσει περισσότερα από ό,τι στο πεδίο της μάχης». Παρόλα αυτά, ο Κέρι παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί για το ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας» Αχμάντ Τζάρμπα, στην παρέμβασή του έθεσε, μεν, ως όρο την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία, αλλά δεν μπορούσε, να δεσμευτεί για συμμετοχή στη Γενεύη δεδομένων των μεγάλων, πλέον, εσωτερικών διαφωνιών και της αμφισβήτησης της «Συμμαχίας» από περισσότερες από 60 ένοπλες οργανώσεις που δρουν εντός Συρίας (κυρίως ισλαμιστικές). Παρέπεμψε σε μια τελική απόφαση εντός της βδομάδας.

Εντούτοις, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, και κυρίως το Ρόιτερς ανέφερε ότι πίσω από τις «ενστάσεις» της «Συμμαχίας» κρύβεται και η Σαουδική Αραβία (τροφοδότης των ενόπλων) που φέρεται να δηλώνει «έντονα ενοχλημένη» από τις ΗΠΑ και τη «στροφή τους» στο ζήτημα της Συρίας, στην μη εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης και στην τακτική «προσέγγισης» που ακολουθούν απέναντι στο Ιράν. Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του και φέρεται, κατά το Ρόιτερς, να χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές», να εκτίμησε ότι «η Σ. Αραβία δυσαρεστήθηκε επειδή περίμενε άμεση επίθεση» και να σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα».

Πριν δημοσιοποιηθούν οι προαναφερόμενες διαρροές, ο Σύρος Πρόεδρος σε συνέντευξη στο λιβανικό «αλ Μαγιαντίν», εκτιμούσε ότι «δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση οι προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες» όσο πολλές δυνάμεις και αραβικές χώρες «στηρίζουν ανοιχτά τους τρομοκράτες». Δήλωνε, όμως, ότι θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋπόθεσεις», ενώ η επικεφαλής των επιθεωρητών για το χημικό οπλοστάσιο τόνιζε ότι η συριακή συνεργασία είναι «πλήρης μέχρι στιγμής».

  • Ενα 13χρονο αγόρι έπεσε νεκρό και 11 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από νέες μάχες που ξέσπασαν, αργά τη Δευτέρα, και σταμάτησαν με την παρέμβαση του στρατού που έβαλλε προς όλες τις κατευθύνσεις, στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου. Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, πάλι, ανάμεσα στις συνοικίες Τζαμπάλ Μοχσέν και Μπαμπ αλ Ταμπάνεχ, που είναι υποστηρικτές των Σύρων αντικαθεστωτικών και της κυβέρνησης Ασαντ αντίστοιχα. Αφορμή δόθηκε από τη μετάδοση συνέντευξης του Προέδρου Ασαντ από το λιβανικό δίκτυο «αλ Μαγιαντίν».
ΙΡΑΝ
Διεκδικεί «μεγαλύτερο ρόλο»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Μεταρρυθμίσεις» εντός ΟΗΕ που θα αντανακλούν «την αλλαγή στην παγκόσμια τάξη και τον ενισχυμένο ρόλο των αναπτυσσόμενων χωρών» ζήτησε ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκσί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα με αφορμή τα 68 χρόνια ίδρυσης του Οργανισμού και παρουσία της επικεφαλής του Προγράμματός του για την Ανάπτυξη, Ελεν Κλαρκ. Τόνισε ότι δεν μπορεί «ο ολοένα και πιο μεγάλος ρόλος στις παγκόσμιες εξελίξεις των αναπτυσσόμενων χωρών, όπως είναι και το Ιράν, να μην εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα εντός ΟΗΕ».

Αδράχνοντας, δε, την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος υπογραμμίζοντας ότι ο ιρανικός λαός υφίσταται εξοντωτικές κυρώσεις που πλήττουν κυρίως την πρόοδο της χώρας «στους τομείς της ανάπτυξης, της Παιδείας, της Υγείας, της καταπολέμησης της φτώχειας» και επισήμανε ότι κάθε μορφή «άδικων κυρώσεων» πλήττει το κύρος του ΟΗΕ, παραβιάζει τη Χάρτα του και συνιστά «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια του πλανήτη». Συμπλήρωσε, δε, ότι όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών, έχουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη διάθεση επιστημονικών και τεχνολογικών κεκτημένων.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ» φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ για επικίνδυνα όπλα που βρίσκονται σε χέρια ανεξέλεγκτων ενόπλων ομάδων στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Κατά το περιοδικό, πηγή ανησυχίας είναι τα χιλιάδες βαρέλια με «κίτρινο κέικ» ουρανίου και κυρίως οι πύραυλοι εδάφος αέρος που εκτιμάται ότι έχουν, σε σημαντικό βαθμό, «περάσει» και στους αντικαθεστωτικούς στη Συρία. Μάλιστα, αναφέρει δηλώσεις ενός τοπικού οπλαρχηγού 2.000 ανδρών, που εμφανίζεται ως πρώην διακινητής ανθρώπων(!).

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Χιλιανός δικαστής απήγγειλε κατηγορίες χτες σε 79 πρώην πράκτορες της μυστικής αστυνομίας που έδρασε στα χρόνια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, της διαβόητης Dina, για την εξαφάνιση και το θάνατο οκτώ μελών του ΚΚ Χιλής. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πάνω απο 3.000 δολοφονήθηκαν, 38.000 και αρκετές χιλιάδες είναι οι εξαφανισμένοι.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ.-- H γαλλική «Total», η Βρετανολανδική «Shell» και οι κινέζικοι κολοσσοί CNPC και CNOOC σε συνεργασία με την βραζιλιάνικη «Petrobras» πήραν τα δικαιώματα εξόρυξης του μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή Λίμπρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο (υπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια βαρέλια), στη δημοπράτηση που έγινε προχθές, εν μέσω διαμαρτυριών και απεργίας των εργαζομένων στη βραζιλιάνικη εταιρεία.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ (ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ).-- Τερματίστηκε χτες μετά από τέσσερις μέρες η απεργία μερικών χιλιάδων σιδηροδρομικών της εταιρείας BART της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και τη διοίκηση της εταιρίας με την οποία φαίνεται πως ικανοποιούνται οικονομικά και εργασιακά αιτήματα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Για το θέμα εκτενών παρακολουθήσεων από τις αμερικάνικές υπηρεσίες εκατομμυρίων συνδιαλέξεων Γάλλων, συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών αποστολών συζήτησαν χτες σε έντονο κλίμα οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και ΗΠΑ.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Χιλιάδες Ιρλανδοί συνταξιούχοι, από κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, διαδήλωσαν χτες μπροστά από το Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνηση να τους μειώσει τις επιδοτήσεις στα φάρμακα και τις υπηρεσίες τηλεφωνίας. Νωρίτερα, Ιρλανδοί αστυνομικοί εισέβαλαν σε κατοικία Ρομά στο Δουβλίνο και πήραν ένα οκτάχρονο ξανθό κορίτσι από πολυμελή οικογένεια έπειτα από καταγγελία γείτονα. Το κορίτσι τέθηκε υπό κρατική προστασία και διενεργούνται εξετάσεις DNA προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα των βιολογικών της γονέων.

MΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΒΑΝ.-- Αυστηρό ισλαμικό νόμο έθεσε από χτες σε ισχύ και σε μία δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών η κυβέρνηση του Σουλτάνου του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο ακρωτηριασμός των κλεφτών, η μαστίγωση για κατανάλωση αλκοόλ ή άμβλωση και ο λιθοβολισμός σε περίπτωση μοιχείας. Τα δύο τρίτα των 400.000 κατοίκων του σουλτανάτου είναι Μουσουλμάνοι, το 13% Βουδιστές και το 10% Χριστιανοί.

ΜΟΣΧΑ.-- Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου, ξεκίνησε χθες για προγραμματισμένο ταξίδι ρουτίνας στον Ατλαντικό. Το ταξίδι αναμένεται να κρατήσει κάποιους μήνες και θα πραγματοποιήσει περιπολία και εκπαιδευτικές αποστολές.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ετοιμοι να μπουν εκ νέου στην Τουρκία δηλώνουν οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν και να προχωρήσουν σε νέες επιχειρήσεις εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν προωθήσει άμεσα την ειρηνευτική διαδικασία.

ΜΟΣΧΑ.-- Για προσπάθειες ξένων αντιπάλων της Μόσχας να αποδυναμώσουν τη Ρωσία έκανε λόγο ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο τις προηγούμενες μέρες.

ΚΟΥΒΑ
Προς κατάργηση του διπλού νομίσματος

Στο πλαίσιο των λεγόμενων «αλλαγών στο οικονομικό μοντέλο» που έχει αποφασίσει να προχωρήσει η κυβέρνηση της Κούβας μετά το 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας, ανακοινώθηκε χτες ότι ξεκινάει σταδιακά η διαδικασία κατάργησης του διπλού νομίσματος (κουβανικού πέσο και ανταλλάξιμου πέσο που ίσχυε σε τουριστικές περιοχές και το εξωτερικό εμπόριο εν είδει συναλλάγματος). Αυτό το σύστημα διπλού νομίσματος ισχύει στη χώρα από τη λεγόμενη ειδική περίοδο, την περίοδο μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το Νησί της Επανάστασης βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Οπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση, σύντομα θα δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου που θα οδηγήσει στη νομισματική και ανταλλακτική ενιαιοποίηση, ενώ προστίθεται ότι αυτή «δεν αποτελεί από μόνη της λύση για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά η εφαρμογή της είναι απαραίτητη για την επαναθεμελίωση της αξίας του κουβανικού πέσο και της λειτουργίας του ως χρήματος, δηλαδή μέσου μέτρησης, πληρωμής και αποταμίευσης. Σε συνδυασμό με τα άλλα προωθούμενα μέτρα στην οικονομία και την επικαιροποίηση του μοντέλου θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της οικονομίας και στη σωστή μέτρηση των αποτελεσμάτων της». Αναφέρεται ότι στο μέτρο θα μπουν τα νομικά πρόσωπα και τα φυσικά και θα ξεκινήσει από τα νομικά πρόσωπα (δηλαδή επιχειρήσεις) με σκοπό να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους, με κίνητρα στους τομείς εκείνους που συμβάλλουν στις εξαγωγές και στην παραγωγή προϊόντων που αντικαθιστούν τις εισαγωγές.

Οπως ανακοινώνεται, η αναλογία θα είναι 25 κουβανικά πέσος θα ισούνται με 1 κουβανικό ανταλλάξιμου πέσο που αντιστοιχούσε ως τώρα με 1 δολάριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ