ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολοι σήμερα στη δράση για την απεργία στις 6 Νοέμβρη

Πανεξόρμηση και άλλες πρωτοβουλίες από τα ταξικά συνδικάτα, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

Από παλιότερη πανεξόρμηση του ΠΑΜΕ
Από παλιότερη πανεξόρμηση του ΠΑΜΕ
Για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη δουλεύουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην απεργία, είναι τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Λάρισας, Λαυρίου, Λευκάδας, Νάουσας, Παλλεσβιακό, Σάμου, Φωκίδας. Επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου - Χάρτου, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Λογιστών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνταξιούχων (ΙΚΑ-ΕΤΜ), Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), καθώς και εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα.

Η σημερινή είναι μέρα παγκινητοποίησης για τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας. Ενδεικτικά προγραμματίζονται οι παρακάτω δράσεις:

  • Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στη 1 μ.μ., για το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Αντίστοιχη παράσταση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στις 12 το μεσημέρι από σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης.
  • Από τη Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία, πικετοφορία στις εργατογειτονιές των Ζαρουχλέικων, στις 7 μ.μ.
  • Από τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στη Hyatt Regency και την Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων, παρέμβαση στον ΟΑΕΔ της Θεσσαλονίκης, στην οδό Δωδεκανήσου, για τα ζητήματα των εποχικά εργαζομένων.
  • Από το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας εξορμήσεις στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα» και στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Ασκληπιείο και Θριάσιο.
  • Από τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά εξόρμηση σε «Βιοκλινική» και «Βιοδιαγνωστική» και Αθήνας στο «Ερρίκος Ντυνάν».
  • Από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ και τις Λαϊκές Επιτροπές, περιοδεία σε εργοτάξιο του Δήμου Θεσσαλονίκης (οδός Μαρτίου).
  • Από τους συνταξιούχους της Θεσσαλονίκης, παρέμβαση το πρωί στα καταστήματα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ.
  • Εξορμήσεις στους κατά τόπους ΟΑΕΔ από Λαϊκές Επιτροπές του βορείου τομέα της Αθήνας.
Συσκέψεις - συνελεύσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται Γενικές Συνελεύσεις σωματείων, ανάμεσα στις οποίες οι παρακάτω:

  • Το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ζακύνθου, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Ζακύνθου.
  • Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, σήμερα, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία - Επισιτιστικά Καταστήματα Σάμου, την Πέμπτη 24/10 στις 11 π.μ. στα γραφεία του.
  • Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, στις 25/10, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του.
  • Το Συνδικάτο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, στις 30/10, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του (Στουρνάρη 65, 2ος όροφος).

Τέλος, σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 24/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τους τυχοδιώκτες στο κίνημα

Στην υπονομευτική για την απεργία της 6ης Νοέμβρη στάση της παράταξης των «Παρεμβάσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στο ΔΣ της ΔΟΕ, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, οι δυνάμεις των «Παρεμβάσεων» καταψήφισαν τη Γενική Απεργία, χαρακτηρίζοντάς την «αποκλιμάκωση»!

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «καλλιεργούν την επικίνδυνη για το κίνημα άποψη ότι η μόνη αποτελεσματική μορφή πάλης, που μπορεί να "φοβίσει την κυβέρνηση" είναι οι συνεχείς απεργίες διαρκείας κι αυτό:

  • ανεξάρτητα από το βαθμό συμμετοχής των ίδιων των εκπαιδευτικών στην απεργία. Αλλωστε, κατ' επανάληψη δήλωναν από κοινού με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της απεργίας των καθηγητών, ότι "δεν έχουν σημασία τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, το θέμα είναι πολιτικό"!
  • ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του αγώνα,
  • ανεξάρτητα από το αν διασφαλίζεται η κοινή δράση και η συμμαχία με άλλους κλάδους, με γονείς και μαθητές,

Τελικά, ανεξάρτητα από τις προϋποθέσεις επιτυχίας του αγώνα.

Την ίδια ώρα, όταν δεν καταψηφίζουν, υπονομεύουν συστηματικά τη Γενική Πανεργατική - Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία, σπέρνουν τη μοιρολατρία και την αναποτελεσματικότητα, καλλιεργούν την απεργοσπασία!», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θυμίζοντας την αντίστοιχη στάση των «Παρεμβάσεων» στην ΟΛΜΕ και στην ΑΔΕΔΥ.

«Η στάση αυτή είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη για το κίνημα, διαπαιδαγωγεί στην απεργοσπασία, καλλιεργεί τον εκφυλισμό! Αυτές είναι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Ο ορισμός του τυχοδιωκτισμού στο εκπαιδευτικό κίνημα», τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Διεκδικούν φθηνές - τακτικές συγκοινωνίες

Παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη δωρεάν μεταφορά ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και ΑμΕΑ και παράλληλα για την προπαγάνδιση της απεργίας στις 6 Νοέμβρη σχεδιάζει η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Σήμερα, μαζί με τις Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ και Λαϊκές Επιτροπές της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, θα προχωρήσει σε παρέμβαση στους σταθμούς ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ στην Ομόνοια στις 10 π.μ. και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Οργανισμού Σταθερής Συγκοινωνίας (ΣΤΑΣΥ) στο κέντρο της Αθήνας (Αθηνάς 67).

Ανάλογη παρέμβαση θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 π.μ. στον ΗΣΑΠ του Πειραιά, με τη συμμετοχή σωματείων, Επιτροπών Ανέργων της περιοχής και Επιτροπών του ΜΑΣ από το πανεπιστήμιο Πειραιά. Τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς του Πειραιά σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση στις αρχές Νοέμβρη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παναττική συγκέντρωση στις 31 Οκτώβρη

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Παναττική συγκέντρωση την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι κινητοποιούνται ενάντια: Στην περικοπή του ΕΚΑΣ σε 150.000 δικαιούχους από 1/1/2014. Στην παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Στην επιβολή χαρατσιού 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο και 1 ευρώ για κάθε συνταγή. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Λάρισα (31/10), Βόλο (24/10) και Τρίκαλα (24/10).

Εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης

Τρόφιμα και ρουχισμός που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα παραδοθούν στη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 9 το βράδυ στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Θα γίνουν σύντομοι χαιρετισμοί και θα ακολουθήσει γλέντι. Το υλικό που θα παραδοθεί θα μοιραστεί σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη, μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς που συγκροτούν τη Λαϊκή Επιτροπή.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Νέων

Σε συγκρότηση Επιτροπής Νέων προχώρησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με στόχο να οργανώσει πιο σχεδιασμένα την πάλη των νέων εργαζομένων στον κλάδο. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε μέσα από σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Αποφασίστηκε να οργανωθούν περιοδείες της Επιτροπής Νέων σε χώρους που απασχολούνται νέοι εργαζόμενοι και σε χώρους μαθητείας, για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Δίνουν μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση

Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρά την Πέμπτη (από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ.) η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, που να διασφαλίζει όσα προέβλεπε η τελευταία, εναντιώνονται στις μειώσεις μισθών που έχει επιβάλει το πρακτορείο «Ευρώπη» και διεκδικούν να μπει τέρμα στις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας τους. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς για να συζητηθεί η οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και η προετοιμασία της συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ
Παρέμβαση στην εφορία της Πάτρας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Α' εφορία Πατρών πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της ΟΓΕ για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που απειλούν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αντιπροσωπεία τους μετέφερε στο διευθυντή της εφορίας την αγωνία εργαζομένων, ανέργων και μικροεπαγγελματιών καθώς πληθαίνουν τα «ραβασάκια» για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Καλούν τα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν ενάντια στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, να μην επιτρέψουν να γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 6 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ