ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σοβαρές οι επιπτώσεις από την ιδιωτικοποίηση της πολιτικής αεροπορίας

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την ΟΣΥΠΑ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους δίκαιους αγώνες και την προσπάθεια των εργαζομένων στις υπηρεσίες της πολιτικής αεροπορίας. Το ΚΚΕ σταθερά εμμένει στη θέση του: καμία ιδιωτικοποίηση, καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση, καμία αλλαγή σε εργασιακές σχέσεις, σε μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του "Eνιαίου Eυρωπαϊκού Oυρανού" που θα μεγαλώσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων, θα αυξήσει την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά, πρόκειται για υπηρεσία -όπως συνολικότερα τα αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος της χώρας- με μεγάλες οικονομικές, πολιτικές επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας και της λαϊκής κυριαρχίας, από την προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων, της εφαρμογής των σχεδίων της ΕΕ και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, Βασίλης Αλεβιζόπουλος, ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα αναφορικά με τις θέσεις της Ομοσπονδίας για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων, αλλά και του εναέριου χώρου, που βρίσκεται στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Εκτός από τις απολύσεις που απειλούν τους εργαζόμενους, υπογράμμισε τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε κλείσιμο πάνω από 20 αεροδρόμια της χώρας. Με δεδομένο ότι τα κερδοφόρα αεροδρόμια που ενδιαφέρουν τους επιχειρηματικούς ομίλους δεν είναι περισσότερα από 7 όπως ανέφερε, τόνισε πως χωρίς αεροδρόμιο κινδυνεύουν να βρεθούν μια σειρά νησιά και ακριτικές περιοχές, με συνέπειες όχι μόνο για τους κατοίκους αλλά και για την αμυντική ικανότητα της χώρας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑΤΟ
Βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια η χώρα

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στη βάση και της στενότερης συνεργασίας της λυκοσυμμαχίας με την ΕΕ, προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση χτες της διήμερης Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η χώρα μας είναι παρούσα σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έσπευσε ταυτόχρονα για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας που διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, να σημειώσει ότι «η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και του αναβαθμισμένου σταθεροποιητικού ρόλου της στην περιοχή, μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει από μια τέτοια προοπτική».

Στο επίκεντρο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, βρέθηκε η κατάσταση στο Αφγανιστάν όπου βρίσκονται ΝΑΤΟικά στρατεύματα, καθώς και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε και ο ρόλος των κρατών - μελών στο φόντο των σχεδίων για επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Στην ατζέντα της Συνάντησης, βρέθηκε η ενίσχυση της «πολυεθνικής συνεργασίας» των κρατών - μελών, στη βάση του ιμπεριαλιστικού δόγματος της «έξυπνης άμυνας», που στοχεύει και στην ενίσχυση της κοινής δράσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Η «έξυπνη άμυνα» βασίζεται σε τομείς δυνατοτήτων όπως: Πυραυλική άμυνα, ανταλλαγή πληροφοριών, διατήρηση ετοιμότητας, κοινή εκπαίδευση και προετοιμασία δυνάμεων.

«Σε μία εποχή διαρκών μεταβολών και εξελίξεων, η Ατλαντική Συμμαχία προσαρμόζει τις δομές της και αναμορφώνει τις προτεραιότητές της», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας: «Ως Ελλάδα αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της "έξυπνης άμυνας" και στην επεξεργασία κοινών δομών και σχηματισμών».

Ο Δ. Αβραμόπουλος, μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση «στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», θα θέσει ως βασική προτεραιότητα «την ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ με πρωτοβουλίες σε κοινούς τομείς μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, της ΕΕ και της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Ο Ελληνας υπουργός συμμετείχε και στη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας που έγινε χτες, με τη συμμετοχή του Υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Αμυνας της Αλβανίας, της Γεωργίας και της ΠΓΔΜ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συμβολή στη στοχοποίηση του λαϊκού κινήματος

Ευκαιρία για να αξιοποιήσει τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, προκειμένου να στοχοποιήσει το λαϊκό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες, βρήκε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος χτες συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο, αφού αρχικά απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, στη συνέχεια φρόντισε να δείξει τις πραγματικές του στοχεύσεις: «Βρίσκομαι εδώ προκειμένου να συνδιαλεχτούμε, να συζητήσουμε και να δούμε πώς μπορούμε από κοινού να συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Προκλήσεις που αφορούν φαινόμενα εξτρεμισμού, βίας, ξενοφοβίας και βίαιης πολιτικής δράσης».

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει πρωτοστατήσει ήδη από το 2005 στην ταύτιση του «κομμουνισμού με το ναζισμό», ενώ ταυτόχρονα έχει αναφερθεί στον «κίνδυνο» του κομμουνισμού, που μπορεί να εξαπλωθεί εκ νέου. Πρόκειται για το ίδιο αντιδραστικό ευρωπαϊκό όργανο που τον Οκτώβρη του 2010 είχε κάνει λόγο για την «ανάγκη» της καταπολέμησης του «εξτρεμισμού», χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας εξτρεμισμό την πάλη των εργαζομένων εναντίον των καπιταλιστικών ενώσεων, αλλά και τους αγώνες που αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων.

Κατά τ' άλλα ο γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκωμίασε την ελληνική κυβέρνηση για τον «εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, για την καταπολέμηση ρατσιστικού λόγου ή πράξεων», ενώ από την πλευρά του ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ιστορικά και θεσμικά ο θεματοφύλακας των μεγάλων ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στη ΕΕ η κυβέρνηση θα συνεργαστεί «ώστε να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι (...) σε θεσμικό, νομικό, πολιτικό» πλαίσιο.

Η ΝΔ συνεχίζει τον επικίνδυνο δρόμο της θεωρίας των «άκρων»

Η ΝΔ συνεχίζει την αναπαραγωγή της σάπιας και επικίνδυνης θεωρίας των «άκρων», κατατάσσοντας σ' αυτά τις δυνάμεις που παλεύουν «ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη νεοαποικιοκρατία και τη δύναμη των πολυεθνικών εταιρειών», τη «διάλυση του ΝΑΤΟ, το γενικό αφοπλισμό και την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων εντός ΕΕ». Συνεχίζει, δηλαδή, στη ρότα που χάραξε ο Α. Σαμαράς στην ομιλία του στις ΗΠΑ, ως πολέμιος υποτίθεται των «άκρων». Ολ' αυτά σε επίσημη ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ιωαννίνων, Αννας Ασημακοπούλου που κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ ως «συνονθύλευμα παλαιοκομμουνιστικών κομμάτων».

Είναι αξιοπερίεργη η επιμονή της ΝΔ να προσάπτει στο ΣΥΡΙΖΑ (αξιοποιώντας ακόμα και το ΚΕΑ που ιδρύθηκε αποδεχόμενο τη λογική των ευρωκομμάτων και τους θεσμούς της ΕΕ) θέσεις, χαρακτηριστικά και πολιτικές θέσεις που δεν έχει. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καμία σχέση δεν έχει ούτε με τον κομμουνισμό, ούτε με την αντιιμπεριαλιστική αντικαπιταλιστική πάλη, ούτε απειλεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ... Αλλού όμως φαίνεται ότι είναι το ζήτημα.

Η ΝΔ επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας του πίεση (που απ' ό,τι φαίνεται πιάνει τόπο) όμως δεν μπορεί να κρύψει ποιος είναι ο πραγματικός στόχος. Αναφέρει, για παράδειγμα, στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου στην ανακοίνωσή της: «Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία) που η νεολαία του είχε τεθεί εκτός νόμου λόγω της εξτρεμιστικής της δράσης». Η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας πράγματι είχε τεθεί εκτός νόμου όχι για εξτρεμισμό αλλά επειδή στο καταστατικό της αναφέρονταν η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στο άκουσμα των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ βγάζουν σπυράκια. Θυμίζουμε επίσης ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ πρωτοστάτησαν στην έκφραση αλληλεγγύης και στην πραγματοποίηση διεθνούς καμπάνιας για να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση. Είναι λοιπόν φανερό ποιος είναι ο στόχος: Το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και η οργανωμένη πολιτικά πρωτοπορία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτός είναι ο στόχος απ' τον οποίο δεν παραιτήθηκαν ποτέ και που για να τον πετύχουν ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς.

Σήμερα η κηδεία του Αντ. Καρρά

Κηδεύεται σήμερα στις 4 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο Αντώνης Καρράς, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πέθανε προχτές σε ηλικία 85 ετών. Υπήρξε μέλος του ΠΑΚ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν όλα τα πολιτικά κόμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ