ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Συντονισμένη αντίδραση σε Αθήνα και Πειραιά

  Αύριο η εξάωρη στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΙΝΑΠ
Την καθολική αντίθεσή της στον πυρήνα των μέτρων που προωθούνται στη δημόσια υγεία με το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή προχτές ο υπουργός Υγείας - αντίδραση που εκδηλώνεται συντονισμένα από τη συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών φορέων - εξέφρασε για μια ακόμα φορά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισαν ότι το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ατόφιο - με κάποιες επιμέρους μικροαλλαγές - κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική και αντιλαϊκή κατεύθυνση και από εκείνες τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας και κάλεσαν τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, αλλά και τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, ώστε αυτό το κατασκεύασμα να μη θεμελιωθεί ποτέ.

Στα πλαίσια αυτά η ΕΙΝΑΠ πραγματοποιεί σήμερα στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Μάρνη 30) ευρεία σύσκεψη με φορείς των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ασθενών, ενώ για αύριο Πέμπτη έχει εξαγγείλει εξάωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και γενική συνέλευση την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του «Σωτηρία».

«Η μάχη που ξεκινάει δεν είναι ανάμεσα στους γιατρούς και την κυβέρνηση, αλλά ανάμεσα σε όλους όσοι θέλουν δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό και αυτούς που θέλουν την υγεία εμπόρευμα για λίγους και έχοντες», τόνισε χτες ο Χ. Ζαχαρόγιαννης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και επισήμανε ότι η ενημέρωση της κοινωνίας για τις αλλαγές που επιχειρούνται στην υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι ασφαλισμένοι είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να πληρώσουν.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισαν ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων (με την υπαγωγή τους στα ΠΕΣΥ, τη δημιουργία ανωνύμων εταιριών και την εκχώρηση υπηρεσιών των νοσοκομείων στους ιδιώτες, τα απογευματινά ιατρεία κλπ.), αλλά και η εφαρμογή ενός θώρακα αυταρχισμού σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.

Από την πλευρά του ο Ηλ. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», υπογράμμισε ότι ακόμα και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο αυταρχισμός των διοικήσεων είχε ενταθεί στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως κατήγγειλε το σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας σκόπιμα καθυστερεί την καταβολή δεδουλευμένων υπηρεσιών του νοσηλευτικού προσωπικού για το δεύτερο εξάμηνο του 2000. Διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την πρόσληψη προσωπικού, την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου, αλλά και αντιδρώντας στον αυταρχισμό της διοίκησης και την επιχειρούμενη παράδοση της σίτισης σε ιδιώτες, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιούν την ερχόμενη Δευτέρα 19/12/2000 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Η μόνη, φτωχή σε επιχειρήματα, διαφορετική άποψη ακούστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από τον Θ. Νησιώτη (στελέχους της ΠΑΣΚ), ο οποίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να απορριφθεί συνολικά, καθώς περιέχει και θετικά σημεία.

Συντονισμός των υγειονομικών

Συντονισμένη είναι η αντίσταση των εργαζομένων και γιατρών των νοσοκομείων του Πειραιά (Τζάνειο, «Μεταξά», Νίκαιας). Με πρωτοβουλία των σωματείων και των επιτροπών της ΕΙΝΑΠ στα νοσοκομεία του Πειραιά συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή, η οποία πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση ενημέρωσης του κόσμου στο κινηματοθέατρο «Σινεάκ», ώρα 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.

«Το κύριο βάρος των δαπανών για την υγεία οφείλει να έχει το κράτος, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όπου καταλήγουν οι φόροι σου, γιατί αυτό έχει και τη συνταγματική υποχρέωση να παρέχει σε όλους τους πολίτες ισότιμη, αξιόπιστη και δωρεάν υγεία», υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή στο κάλεσμά της προς τους πολίτες του Πειραιά.

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει προσκαλέσει στην εκδήλωση τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς του Πειραιά και τους δήμους της αντίστοιχης περιφέρειας. Επίσης, έχει προσκαλέσει τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Α` και Β` Πειραιά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σε ρόλο φοροεισπράκτορα ο δήμος

Ανακοίνωση της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Αυξήσεις που φτάνουν το 15% στα δημοτικά τέλη επέβαλε στους δημότες του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης η δημοτική αρχή.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει την απόφαση αυτή και σημειώνει πως «αυτό γίνεται σε μια περίοδο που εντείνεται η κυβερνητική επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνεχίζεται η οικονομική αφαίμαξή τους». «Η αύξηση αυτή δείχνει για άλλη μια φορά την αναλγησία της δημοτικής αρχής απέναντι στους δημότες και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας για την πολιτική της. Πολιτική φορομπηχτική - στα πλαίσια της ευθυγράμμισής της με την κυβέρνηση - παρά τις κατά καιρούς μεγαλοστομίες της για το αντίθετο», επισημαίνει στη συνέχεια.

Αποδεικνύεται, συνεχίζει η ανακοίνωση, πως η άρνηση της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει αυτά που χρωστά η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βλάπτει σοβαρά τους δημότες που αναγκάζονται να πληρώνουν πολλαπλούς φόρους σε τοπικές και κεντρικές εξουσίες. Τα σαθρά επιχειρήματα - προσχήματα που πρόβαλε, τονίζεται, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη αύξηση του 15% που ακόμα κι αν συγκριθεί με την αύξηση 2,2% που δίνει η κυβέρνηση στους μισθωτούς και συνταξιούχους είναι εφταπλάσια.

«Η μόνη λύση για τον Ηρακλειώτη, είναι η συστράτευση στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για να διεκδικήσουν - αν όχι νέους πόρους για την κάλυψη αναγκών των δήμων - έστω την επιστροφή των χρωστούμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει στη συνέχεια, η μόνη ουσιαστικά αρνητική ψήφος στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν αυτή του εκπροσώπου της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου», που ζήτησε την κατάργηση των δήθεν ανταποδοτικών τελών και φόρων και κάλεσε τους δημότες σε αγώνα για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πληρώσει. Αλλωστε, η πληρωμή αυτή, δε θα είναι παρά η επιστροφή ενός μικρού μόνο μέρους από τους φόρους που υποχρεούται να επιστρέφει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρανόμως παρακρατά εδώ και χρόνια (μόνο για το 2000 αυτοί έφτασαν στο ύψος των 400 δισεκατομμυρίων δραχμών για όλη την Ελλάδα).

Παράλληλα, η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει ότι η καταψήφιση της φορομπηχτικής απόφασης από τους υπόλοιπους «αντιπολιτευόμενους», μόνο ως αναζήτηση άλλοθι μπορεί να εκληφθεί, αφού κανείς δε διαφώνησε με την ύπαρξη και την αύξησή τους, αλλά μόνο με το ύψος της αύξησης.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της πόλης μας και των δημοτικών διαμερισμάτων, να αντιδράσουν ενεργά στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο, ενάντια στην πολιτική "ξεζουμίσματος" των εργαζόμενων και εξυπηρέτησης των βιομηχάνων και εφοπλιστών που ακολουθεί η κυβέρνηση και η κάθε λογής υποστηρικτές της. Να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν».

Ακαρπες έρευνες για πατέρα και γιο

Ακαρπες παρέμειναν μέχρι χτες το βράδυ οι έρευνες για πατέρα και γιο από τη Θεσσαλονίκη που αγνοούνται από την Κυριακή το πρωί, όταν βγήκαν με τη μικρή βάρκα τους για ψάρεμα στο Θερμαϊκό. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο 68χρονος Κ. Φράγκος και ο γιος του Αθανάσιος, 37 χρόνων, δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους. Οι συγγενείς τους ειδοποίησαν τις αρχές και σήμανε συναγερμός. Τρία περιπολικά σκάφη μαζί με αλιευτικά και με τη βοήθεια ενός αεροπλάνου που έριχνε φωτοβολίδες, ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Συνολική απόρριψη από τον ΙΣΑ

Την απόφαση για απόρριψη συνολικά του νομοσχεδίου υγείας - που κατατέθηκε στη Βουλή - πήρε στη χτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ). Υπέρ της συνολικής απόρριψης τάχτηκαν οι δέκα απ' τους έντεκα συμβούλους που πήραν μέρος στη χτεσινή συνεδρίαση. Κατά ψήφισε μόνο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ - Γιατρών.

Το ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε ακόμα να ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και να προχωρήσει σε ενημέρωση του κόσμου.

Κατέβασαν κεραία στην Καισαριανή

Κεραία κινητής τηλεφωνίας κατέβασαν από ταράτσα σπιτιού κάτοικοι της Καισαριανής μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν στην οδό Γραβιάς 54, όπου ήταν εγκαταστημένη η συγκεκριμένη κεραία. Οι κάτοικοι αφαίρεσαν το «πιάτο» της κεραίας, την αποσύνδεσαν και στη συνέχεια έκοψαν τα καλώδια παροχής του τριφασικού ρεύματος.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο δήμαρχος της Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής και ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βεχλίδης. Μάλιστα όταν ανέβηκαν πάνω στην ταράτσα του σπιτιού διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τα κουτιά των εγκαταστάσεων της κεραίας είχαν αυτοκόλλητα που έγραφαν πως είναι κλιματιστικά. Σε δηλώσεις του στο «Ρ» ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βεχλίδης είπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει απόφαση να μην επιτρέψει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένη περιοχή. Οι κάτοικοι ανησυχούν σοβαρά για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους από την εκπομπή ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ