ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
Μελωδικές «ιστορίες»
Θ. Τσάτσου - Αντ. Μιτζέλος
Θ. Τσάτσου - Αντ. Μιτζέλος
  • Συνεχίζεται μέχρι τις 22 Δεκέμβρη (κάθε Τρίτη - Παρασκευή, 10μμ) η μουσική συνεύρεση του συνθέτη και κιθαρίστα Αντώνη Μιτζέλου με τη Θεοδοσία Τσάτσου, στο «Σταυρό του Νότου - Απέναντι» (Φραντζή 14Α - Ν. Κόσμος), στη διάρκεια της οποίας οι δύο καλλιτέχνες για πρώτη φορά παρουσιάζουν νέα τραγούδια τους. Βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του πάλαι ποτέ «Τερμίτη» με την πολύχρονη επιτυχημένη καριέρα είναι η Αναστασία Μακρυνικόλα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κοινό πρόγραμμα των Αντ. Μιτζέλου - Θ. Τσάτσου.
  • Η Ευανθία Ρεμπούτσικα ξετυλίγει τις «Μουσικές ιστορίες» της, για δεύτερη βδομάδα, από αύριο μέχρι την Κυριακή, στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 4-6, Ψυρρή). Επίσης παρουσιάζει στιγμές από τη νέα της δισκογραφική δουλιά. «Είναι δική μας η ζωή μας» και κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας της. Τη συνοδεύουν έξι μουσικοί και η σοπράνο Μαριάννα Ρηγάκη.
  • Δύο Χαλανδραίοι καλλιτέχνες με πολύχρονη προσφορά, ο πιανίστας - συνθέτης Γιάννης Φιλιππουπολίτης και ο τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος φιλοξενούνται σήμερα στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλ. Εταιρείας και Τομπάζη 18). Θα παρουσιάσουν συνθέσεις του Γ. Φιλιππουπολίτη και τραγούδια σε ποίηση Σεφέρη.
  • Μια ξεχωριστή συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, που επιχειρεί ν' αναδείξει τα στοιχεία της λόγιας και λαϊκής ανατολικής παράδοσης πραγματοποιείται σήμερα (8.30μμ), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), σε μουσική επιμέλεια του καθηγητή - μουσικού Γιώργου Κωτσίνη και επιμέλεια κειμένων - παρουσίαση του συνθέτη - συγγραφέα Γιώργου Παπαδάκη. Συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί (Γ. Κωτσίνης, Γ. Μαρινάκης, Π. Κούρτης, Ηρ. Βαβάτσικας, Σ. Σινόπουλος κ.ά.) με τους Χρ. Αηδονίδη, Τ. Βέρα, Κ. Τζίμα στο τραγούδι.
  • Αύριο, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία του πολυγραφότατου Κύπριου συνθέτη και πιανίστα Σάββα Σάββα.
  • Πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια θα παρουσιάσει το «Πολυφωνικό της Ηπείρου» του Βαγγέλη Κώτσου, αύριο (10μμ), στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια).
  • Δύο ακόμη εμφανίσεις θα πραγματοποιήσει ο Χρήστος Θηβαίος στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύππου 37, Ν. Κόσμος), στις 18 και 19 Δεκέμβρη. Λίγο νωρίτερα, στις 15 και 16/12 θα δώσει δυο συναυλίες στην «Υδρόγειο» Θεσσαλονίκης.
  • Στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι), στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών με έργα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών από το χώρο της ηλεκτροακουστικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, παρουσιάζεται σήμερα η «Πραγματική Εικονικότητα ΙΙΙ». Παίζουν οι: Θοδωρής Ζιούτος (σινθεσάιζερ, ηλεκτρονικά), Δημήτρης Τίγκας (τσέλο) και Βασίλης Σαλτίκης (σαξόφωνα).
  • Ρεμπέτικα τραγούδια από τους «Ανω Κάτω», σήμερα στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125). Αύριο, στον ίδιο χώρο ένα μουσικό Μεσογειακό ταξίδι από τη Λάμια Μπεντιούι (τραγούδι) και τη μουσική συντροφιά της.
Μουσικά αφιερώματα
  • Το «Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο, 1ο μέρος» ερμηνεύει η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, σήμερα (8.30μμ), στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από το θάνατο του Μπαχ.
  • Στον ίδιο χώρο, αύριο (8.30μμ), το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, με μαέστρο τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με «Μουσικές του κόσμου» (καλλιτεχνική διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου). Θα ερμηνεύσει έργα Ραβέλ, Σένμπεργκ, Αλεξιάδη, Παρασκευά κ.ά.
  • Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο ολοκληρώνει το αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο, με συναυλία του, αύριο (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Συμμετέχει η πιανίστα Μαρία Αστεριάδου.
  • Την Παρασκευή, στη μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου θα πραγματοποιηθεί γκαλά ρωσικής όπερας, με τη συμμετοχή της σοπράνο Γκαλίνα Γκορτσακόβα, του τενόρου Γιεβγκένι Ακίμοφ και του βαρύτονου Βασίλι Γκερέλο. Τους πλαισιώνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό.
  • Στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλου», την Παρασκευή και την Κυριακή διοργανώνεται αφιέρωμα στον Γ. Σεφέρη, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Στην πρώτη συναυλία θ' ακουστούν τραγούδια των Κουνάδη, Πήττα, Μαραγκόπουλου, Κουρουπού, Κούκου και Λαπιδάκη από τους Αγγελική Καθαρίου (μέτζο σοπράνο), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), Δώρο Δημοσθένους, Μαρίτα Παπαρίζου, Κωστή Ρασιδάκη, Γιάννη Φίνα, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη (τραγούδι) και Νέλλη Σεμιτέκολο (πιάνο). Στην κυριακάτικη συναυλία οι Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Εφη Θεοδώρου, Βασίλης Γισδάκης θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα ποιήματά τους από τους Θεοδωράκη, Μούτση, Ανδριόπουλο και Πλάτανο.
Σε «Πανσέληνο» και «Μυροβόλο»

Από τέσσερις σολίστες του μπουζουκιού, τους Γιώργο Αλτη, Θανάση Βασιλά, Νίκο Κατσίκη και Παντελή Κωνσταντινίδη αποτελείται το κουαρτέτο «Ραστ». Το μουσικό σχήμα την ερχόμενη Τρίτη (19/12), στις 11μμ, θα εμφανιστεί στην «Πανσέληνο» (Αδριανού 101, Πλάκα) όπου με μοναδικό μέσο τον φυσικό ήχο του μπουζουκιού θα παρουσιάσει επιλεγμένα κομμάτια από τη λαϊκή, έντεχνη και παραδοσιακή μουσική. Θα ερμηνεύσει συνθέσεις των Μ. Χιώτη, Β. Τσιτσάνη, Στ. Ξαρχάκου, Γ. Σταματίου, Γ. Τσιμπίδη κ.ά., ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Γ. Ζαμπέτα. Μαζί με το συγκρότημα θα συμμετέχουν οι Λουκάς Κωνσταντινίδης (κιθάρα) και Νίκος Ρούλος (κοντραμπάσο), ενώ ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Λένα Αλκαίου θα ερμηνεύσουν κάποια τραγούδια.

  • Ενα μουσικό τριήμερο στη «Μυροβόλο» (Φιλελλήνων 15, Σύνταγμα) θα παρουσιάσει ο γνωστός Κρητικός τραγουδιστής και λυράρης Βασίλης Σκουλάς, από τις 18 - 20 του Δεκέμβρη (11μμ). Μαζί με έξι μουσικούς θα παρουσιάσει τη νέα του δισκογραφική δουλιά «Τα άγρια πουλιά» και παλιότερα γνωστά τραγούδια του.
Ποικίλα ακούσματα
  • «Η ευτυχία είναι αυτό...» δηλώνει ο Μανόλης Φάμελλος, μέσα από την τελευταία του δισκογραφική δουλιά. Και το εκφράζει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο, με λόγια και ηχοχρώματα, που θέλουν τον ακροατή συνοδοιπόρο. Κομμάτια για «Ενα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι», για μια «Κυριακή στην πόλη», τραγούδια σμιλεμένα με ταλέντο και ευαισθησία...
  • «Τα καλύτερά μας χρόνια είναι τώρα» υποστηρίζει με τον τίτλο του καινούριου δίσκου του ο Αντώνης Βαρδής. Ο συνθέτης συναντάται ερμηνευτικά, σ' ένα τραγούδι, με τον Γ. Πάριο, τον Χ. Βαρθακούρη και τον Γ. Βαρδή, ενώ σε άλλο με τη Γλυκερία. Ανάμεσα στα τραγούδια είναι και «Τα παιδιά της φωτιάς» για τους Ελληνες Ολυμπιονίκες στο Σίδνεϊ.
  • Η Μελίνα Μποτέλλη με τη συνοδεία του κιθαριστή Μιχάλη Σουρβίνου ερμηνεύει «Στων κεριών το φως» τραγούδια, που έχουμε αγαπήσει, ελληνικά και ξένα. Ο λόγος για το CD - ηχογράφημα της μουσικοθεατρικής παράστασης, που έχει ταξιδέψει σε πολλές πόλεις.
  • Τα δώδεκα καλύτερα τραγούδια των «Goin' Through» περιλαμβάνονται στο multimedia CD με τίτλο «Best». «Αναζήτηση», «Γαρύφαλε - Γαρύφαλε», «Εκεί που βρίσκεται το φως» και άλλα χιπ χοπ κομμάτια.
  • Τρία κομμάτια του «εαυτού» τους καταθέτουν οι «Ενδελέχεια» στο multimedia CD single με τίτλο «Καθρέφτης». Είναι τα τραγούδια «Μπαγάσας» του Ν. Ασιμου και «Στην αρχή του τραγουδιού» του Ν. Ξυδάκη, που το συγκρότημα παίζει στις συναυλίες του εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και το «Θα σ' αντανακλώ» - τραγούδι εμπνευσμένο από το «I 'll be your mirror» του Λου Ριντ.
Χρυσή απονομή

Με την απονομή χρυσού δίσκου στο Θάνο Μικρούτσικο και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου για το «Σφεντόνα Live» σφραγίστηκε η περσινή συνεργασία των δύο καλλιτεχνών, που άφησε εποχή. Το τρίωρο πρόγραμμά τους, στη γνωστή μουσική σκηνή της Αθήνας, αφού αποθεώθηκε από το κοινό, που ήταν άλλωστε και το βασικό κριτήριο της ηχογράφησης, καταγράφηκε στο διπλό άλμπουμ με τίτλο «Σφεντόνα Live». Με το δίσκο αυτό όσοι έζησαν τη μουσική παράσταση αναβιώνουν μοναδικές στιγμές και όσοι δεν πρόλαβαν παίρνουν μια ζωντανή γεύση των όσων συνέβησαν. Η χρυσή απονομή έγινε σε μια περίοδο, που ο Θ. Μικρούτσικος είναι αφιερωμένος στη σύνθεση, ενώ ο Β. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη ετοιμάσει το νέο του δίσκο με τίτλο «Χαμένες Αγάπες».

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, στις 29/11, μετά τις εκλογές που έγιναν στις 20/11. Η σύνθεσή του είναι: Κώστας Τουρνάς (πρόεδρος), Δημήτρης Κοντογιάννης (αντιπρόεδρος), Κώστας Σκόνδρας (γεν. γραμματέας), Ελπίδα Κατσαντώνη (αναπλ. γεν. γραμματέας), Αγνή Χατζηκωτάκη (ταμίας). Μέλη: Μανώλης Μητσιάς, Μπάμπης Τσέρτος, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αννα Βυτινάρου.

Η Συμφωνική Ορχήστρα

ΗΣυμφωνική ορχήστρα είναι ένα «σημαντικό» μουσικό «πολυόργανο» που ερμηνεύει κυρίως έργα μεγάλων παλαιοτέρων Μουσουργών και Νεότερων Δημιουργών.

Ο Haydn της πρόσφερε τον ορθολογισμό του, ο Motzart τον εαυτό του και τον ιδιόμορφο ατομικισμό του.

Ο Beethoven το συναίσθημα, τη λογική και την πνευματική του δύναμη.

Οι κατοπινοί Μουσουργοί σφράγισαν την εξέλιξή της με το δικό τους πνευματικό έργο.

Μέσα από την πορεία των αιώνων διαμορφώθηκε, εμπλουτίστηκε με όργανα, διευρύνθηκε το ηχόχρωμά της.

Η Συμφωνική ορχήστρα με τη σημερινή της μορφή, αλλά με λιγότερα όργανα, εμφανίστηκε κοντά στα 1.750.

* * *

Κατά τη ραγδαία μουσική και τεχνολογική εξέλιξη που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα η ορχήστρα συμμετείχε με άλλα μουσικά σύνολα - σχήματα στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου μουσικο - ενορχηστρωτικού ήχου.

Σιγά - σιγά, όμως, μερικοί μουσικοί εκφραστές τη χρησιμοποίησαν με κακό τρόπο.

Τα Συμφωνικά Σύνολα όταν χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους (και όχι για την ερμηνεία ολοκληρωμένων μουσικών έργων), φαίνεται. Και κάνει, το λιγότερο, κακή εντύπωση.


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ