ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώνεται η συμφωνία επέκτασης της «Cosco» στον Πειραιά

Την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω παρουσιάζει η κυβέρνηση για τους όρους της νέας σύμβασης

Με τη σύμβαση, η κυβέρνηση παραχωρεί το δυτικό μέτωπο του λιμανιού του Πειραιά για την επέκταση των δραστηριοτήτων του κινεζικού μονοπωλίου
Με τη σύμβαση, η κυβέρνηση παραχωρεί το δυτικό μέτωπο του λιμανιού του Πειραιά για την επέκταση των δραστηριοτήτων του κινεζικού μονοπωλίου
Στα «τελειώματα» βρίσκεται η υπογραφή της νέας σύμβασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην «Cosco», με την οποία διασφαλίζεται επέκταση της κινέζικης πολυεθνικής στο λιμάνι του Πειραιά. Η συμφωνία ολοκληρώνεται εν μέσω οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπώλια διαφορετικών κρατών, για το ποιος θα βάλει στο χέρι τον ΟΛΠ ΑΕ και θα ελέγξει σε μεγάλο βαθμό μια από τις βασικές πύλες εισόδου εμπορευμάτων και ανθρώπων στην ΕΕ.

Το σχέδιο τροποποίησης της ισχύουσας σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) και της ΣΕΠ δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με τη σύμβαση, η κυβέρνηση παραχωρεί το δυτικό μετώπου του λιμανιού του Πειραιά για την επέκταση των δραστηριοτήτων του κινεζικού μονοπωλίου, με επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ. Για «αντάλλαγμα», η «Cosco» λέει ότι θα δημιουργήσει μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας, 700 συνολικά, με μισθούς και εργασιακά δικαιώματα Κίνας.

Χαρακτηριστικό της συμφωνίας, αποτελεί η πρόβλεψη για αναστολή της καταβολής του ενοικίου από την «Cosco» που προέβλεπε η αρχική, μέχρις ότου το ΑΕΠ της χώρας επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 και εφόσον σημειώνεται ετήσια αύξηση 2%! Στο μεταξύ, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ - θυγατρική της «Cosco Pacific») υποχρεούται να καταβάλλει μόνο ένα ποσοστό επί του τζίρου της, ύψους 21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017.

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, η ΣΕΠ αναλαμβάνει την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και ΙΙΙ που εκμεταλλεύεται σήμερα η ίδια.

Η κατασκευή του Προβλήτα Πετρελαιοειδών δε θα γίνει φυσικά «χαριστικά», αλλά το συνολικό του κόστος θα το αποπληρώσει ο ΟΛΠ σε 22 χρόνια με ετήσιο επιτόκιο που θα υπολογίζεται βάσει του ευρωπαϊκού διατραπεζικού επιτοκίου (euribor) προσαυξημένο με 4%. Το σχέδιο συμφωνητικού έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Αν τελικά εγκριθεί θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας κατά τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, αποτελεί απόδειξη ότι «η εικόνα της χώρας μας αλλάζει. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τον Πειραιά μητροπολιτικό λιμάνι της Μεσογείου για τα επόμενα 25 χρόνια». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αναστολή καταβολής του ετήσιου τιμήματος από τη ΣΕΠ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων που θα φορτοεκφορτώνονται στις εγκαταστάσεις της και τη συνακόλουθη αύξηση των συνολικών εσόδων που προσδοκά η εταιρεία.

Δικαστική απόφαση υπέρ άνεργου

Το Ειρηνοδικείο Πάτρας, με προσωρινή διαταγή, επέβαλε μηδενικές καταβολές δόσεων για υπερχρεωμένο ζευγάρι δανειοληπτών που είχε λάβει στεγαστικό δάνειο. Το δικαστήριο στην απόφασή του έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο σύζυγος είναι άνεργος και όρισε ότι θα καταβάλλονται μηδενικές δόσεις μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας αίτησης. Αυτό σημαίνει ότι δε θα καταβάλλει καμία δόση για την αποπληρωμή των οφειλών του για τουλάχιστον έξι χρόνια, καθώς η συζήτηση της κυρίως αίτησης έχει προσδιοριστεί για τον Απρίλιο του 2019. Σύμφωνα με το δικαστικό φάκελλο της υπόθεσης, το ζευγάρι έχει δύο ανήλικα παιδιά. Τους τελευταίους πέντε μήνες ο σύζυγος είναι άνεργος, ενώ η γυναίκα του εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος με μισθό 500 ευρώ το μήνα. Η οφειλή για το στεγαστικό δάνειο ανέρχεται στα 73.376 ευρώ και η δόση ήταν κάποιες εκατοντάδες ευρώ, η οποία πλέον δεν μπορούσε να καταβληθεί, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Το δικαστήριο απαγορεύει μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης να γίνει οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του ζευγαριού.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΕ
Συμφωνία στο Εκοφίν

Σε συμφωνία για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014 κατέληξε το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας (Εκοφίν) μετά και τις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου. Οι δαπάνες προσδιορίστηκαν στα 135,5 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ) με μείωση 6% σε σχέση με το 2013. Προορίζονται για «δράσεις» εντός και εκτός της ΕΕ, σε περιοχές όπου το ευρωενωσιακό κεφάλαιο φιλοδοξεί να διεισδύσει ή να επεκτείνει τη δράση του, έναντι των ανταγωνιστών του. Τα συγκεκριμένα κονδύλια προέρχονται από πόρους των κρατών - μελών. Το μεγαλύτερο μέρος τους διοχετεύεται για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και για έργα που αναλαμβάνουν τα μονοπώλια και οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ περίπου το 6% αφορά στις κάθε είδους δαπάνες λειτουργίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο του Εκοφίν για τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας είχε συναντήσεις με Επιτρόπους της ΕΕ ενόψει της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας στο α' εξάμηνο του 2014.

ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Προσωρινό «φρένο» από ΣτΕ

Η πρόεδρος του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία δεν επιτρέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε τμήμα έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων της ευρύτερη περιοχής πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Στο συγκεκριμένο τμήμα, υπάρχουν οι ιδιοκτησίες των εταιρειών Μουζάκη και Λαναρά, ενώ προβλέπεται, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αθηναίων, η ανέγερση πολύκεντρου (εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία κ.ά.) με την επωνυμία Academy Gardens της εταιρείας Artume. Στο ΣτΕ προσέφυγαν 42 κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος και ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί το από 29.4.2013 Προεδρικό Διάταγμα για την «τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών». Η προσωρινή διαταγή, να σημειωθεί, ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το αρμόδιο Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ.

Εντοκα γραμμάτια 1,3 δισ. ευρώ

Για νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο στους ντόπιους τραπεζίτες προσέφυγε χτες το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο διαχείρισης και «ανακύκλωσης» προηγούμενων δανείων. Μέσω δημοπρασίας εκδόθηκαν έντοκα γραμμάτια διάρκειας 13 εβδομάδων από τα οποία αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο στο 3,9% από 3,95% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία τον Οκτώβρη. Σε εκκρεμότητα παραμένει η εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ) από τα δάνεια της τρόικας, που αρχικά προγραμματιζόταν για τις αρχές Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ