ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΗ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ «φωτογραφίζει» τη Γαλλία

Από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
Από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε «διαφωνίες» μεταξύ των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών επέρριψε την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας κατά τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη το περασμένο Σαββατοκύριακο για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στα πρώτα του σχόλια για τις εξελίξεις και μάλιστα διά μέσου του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, δήλωσε σαφώς ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των δυτικών» ευθύνονται για τη νέα αναβολή, και όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του ίδιου του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών μετά τη λήξη των συζητήσεων, διαψεύδοντας έτσι τις προχτεσινές δηλώσεις Κέρι περί του αντιθέτου, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε υποστηρίξει ότι το Ιράν «δεν μπορούσε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» να υπογράψει τη συμφωνία.

Ο Ζαρίφ άφησε σαφείς αιχμές κατά του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών σημειώνοντας μάλιστα ότι «ουσιαστικά έθεσε ζήτημα για περισσότερο από το μισό σχέδιο συμφωνίας που είχαν εκπονήσει οι ΗΠΑ». Συμπλήρωσε ότι αν συνεχιζόταν η συγκεκριμένη ανταλλαγή απόψεων «θα έβλαπτε τα βήματα που είχαν γίνει στο επίπεδο της εμπιστοσύνης» και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι το Ιράν «είναι δεσμευμένο να πετύχει δημιουργική συνεργασία». Τους ισχυρισμούς του Ζαρίφ φέρονται να επιβεβαιώνουν και ρωσικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ» και υποστηρίζουν ότι «δεν φταίει το Ιράν που δεν υπογράφτηκε η συμφωνία».

Μια νέα συνάντηση ανάμεσα στην «ομάδα των έξι» και το Ιράν έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου.

Η κόντρα στη Λιβύη

Σε ολοένα μεγαλύτερο χάος βυθίζεται η Λιβύη λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση που κατέληξε στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι και στον κατακερματισμό της χώρας σε φέουδα διαφόρων ένοπλων ομάδων, που είτε συνδέονται με ισλαμιστές πολεμάρχους είτε με διαφορετικές φυλές και τοπικούς παράγοντες με διάφορες διασυνδέσεις και με ξένα κέντρα. Τίθεται έτσι επί τάπητος το μείζον ζήτημα που αποτέλεσε και το κίνητρο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης: ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λιβύης.

Τελευταίο επεισόδιο είναι η ανακοίνωση της αυτοαποκαλούμενης «αυτονομιστικής» κυβέρνησης της Κυρηναϊκής (της ανατολικής δηλαδή επαρχίας της Λιβύης που έχει ως πρωτεύουσα τη Βεγγάζη) περί ίδρυσης της δικής της πετρελαϊκής εταιρείας με την επωνυμία «Libya Oil and Gas Corp». Η εταιρεία θα έχει, αρχικά, ως έδρα το Τομπρούκ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Βεγγάζη. Σύμφωνα, δε, με τις δηλώσεις του παρουσιαζόμενου ως «πρωθυπουργού» της «αυτονομιστικής» αυτής κυβέρνησης Αμπντ Ράμπο αλ Μπαράσι, η εταιρεία θα αξιοποιεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του λιμανιού Χαρίγκα, που ήδη έχουν παραλύσει και ελέγχονται από τοπικούς οπλαρχηγούς.

Η «αυτονομιστική» κυβέρνηση θα διαχειρίζεται τα έσοδα από τις πετρελαϊκές εξαγωγές και θα παρακρατά το ποσοστό που προορίζεται για τη νότια επαρχία Φεζάν και για την επαρχία της Τριπολίτιδας. Σήμερα, έδρα της «κυβέρνησης» αυτής εμφανίζεται η Αζνταμπίγια, ενώ στόχος είναι να μετακινηθεί στην Μπρέγκα, προφανώς διόλου τυχαία καθώς πρόκειται για πόλη - κόμβο όσον αφορά στις ενεργειακές εξαγωγές της χώρας. Ο Μπαράσι επανέλαβε, επίσης, και τα σχέδια για δημιουργία ξεχωριστής «κεντρικής τράπεζας» στην επαρχία καθώς και τη γενικότερη θέση του για μετατροπή της Λιβύης σε «ομοσπονδιακό κράτος» με τοπικές κυβερνήσεις και χαλαρή κεντρική διοίκηση. Πίσω φυσικά από την πρόταση αυτή δε βρίσκεται τίποτε άλλο από την ανακατανομή του ελέγχου του πλούτου της χώρας, αφού είναι γνωστό ότι στην Κυρηναϊκή βρίσκεται η πλειοψηφία των ενεργειακών πηγών της Λιβύης.

Ταυτόχρονα, σχεδόν, με την ανακοίνωση του Μπαράσι συνεχιζόταν και η κατάληψη σε έναν άλλο βασικό τερματικό σταθμό της χώρας, στη Μελίταχ, από Αμαζίνγκ (Βερβέρους της Λιβύης), που φέρονται, με βάση τουλάχιστον την υπάρχουσα πληροφόρηση, να ζητούν να περιληφθούν σαφείς προβλέψεις για τα πολιτιστικά τους δικαιώματα στο νέο σύνταγμα. Ο σταθμός ανήκει από κοινού στον ιταλικό κολοσσό ΕΝΙ και στη Λιβυκή Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου και έχει ήδη διακοπεί η ροή πετρελαίου αλλά και αερίου προς την Ιταλία προκαλώντας τις σοβαρές αντιδράσεις της ΕΝΙ.

Μέσα σε αυτό το χάος, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν (ο οποίος έπεσε ο ίδιος θύμα ολιγόωρης ομηρίας από ενόπλους παραστρατιωτικής ομάδας που συνδέεται με άλλο κέντρο εξουσίας μέσα στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησής του) δήλωνε ότι αν η κεντρική διοίκηση δεν ανακτήσει άμεσα τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων για ν' αποκατασταθούν οι εξαγωγές που έχουν κατακρημνιστεί σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια ημερησίως έναντι 1,25 εκατομμυρίων βαρελιών μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, καταρρέει και ο προϋπολογισμός. Προχώρησε, όμως, και σε μια σημαντικότερη δήλωση - «προειδοποίηση»: «Η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχτεί ένα κράτος στη μέση της Μεσογείου που είναι πηγή βίας, τρομοκρατίας και δολοφονιών» σημείωσε και φέρνοντας το Ιράκ ως παράδειγμα προειδοποίησε ότι είναι πιθανή «η παρέμβαση ξένων κατοχικών δυνάμεων» για ν' αποκατασταθεί η τάξη.

Η προειδοποίηση του Ζεϊντάν για νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση είναι στο παιχνίδι. Θυμίζουμε ότι και η πρώτη επέμβαση έγινε όταν το καθεστώς Καντάφι θέλησε να αλλάξει τους όρους των συμφωνιών με μονοπωλιακούς ομίλους (να βάλει και νέους «παίκτες», όπως η Ρωσία και η Κίνα).


Ε.Μ.

ΣΥΡΙΑ
Οροι και «κυβέρνηση» από τους αντικαθεστωτικούς ενόψει «Γενεύης ΙΙ»

Αυτόνομη μεταβατική κυβέρνηση ανακοίνωσαν και οι Κούρδοι στις περιοχές τους στη δυτική Συρία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Εμπλουτίζεται» μέρα με τη μέρα ο κατάλογος με τους όρους που οι αντικαθεστωτικοί θέτουν προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύνοδο «Γενεύη ΙΙ» και μάλιστα χωρίς να εκπροσωπούν το σύνολο των αντικαθεστωτικών και πολύ περισσότερο των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στη Συρία. Χτες, υπέρ της πραγματοποίησης της «Γενεύης ΙΙ» τάχθηκε με ανακοίνωσή του ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» που ως ένα βαθμό θεωρείται στρατιωτικό σκέλος της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας». Στην ανακοίνωσή του, θέτει ως προϋπόθεση για τη στήριξή του αυτή τη δέσμευση για δημιουργία ενός «μεταβατικού σώματος με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες», για δίκη «όλων όσων διέπραξαν εγκλήματα κατά του συριακού λαού», τη διασφάλιση «ανθρωπιστικών διόδων» και τον «τερματισμό του βομβαρδισμού των πόλεων από τις κυβερνητικές δυνάμεις».

Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», επιπλέον, υποστηρίζει ότι στη «Γενεύη ΙΙ» θα πρέπει να συμμετάσχει μόνο ένας εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών και αυτή θα πρέπει να είναι η «Εθνική Συριακή Συμμαχία», που μία μέρα νωρίτερα έθεσε τους δικούς της όρους. Εξ αυτών, οι δύο πιο βασικοί είναι η εξασφάλιση της διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας παντού και η πρόσβαση σε κρατούμενους πριν την πραγματοποίηση της συνόδου, καθώς και η διαβεβαίωση ότι ο Ασαντ και οι στενοί του συνεργάτες δε θα είναι «μέρος της μεταβατικής διαδικασίας».

Επιπλέον, χτες, η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» προχώρησε στη σύσταση «κυβέρνησης» για τις περιοχές «που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών», αν και αυτές μειώνονται διαρκώς από την προέλαση του συριακού στρατού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η «κυβέρνηση σχηματίστηκε επειδή ακόμη και αν προχωρήσει η διαδικασία της "Γενεύης ΙΙ" θα πάρει πολύ χρόνο, και οι περιοχές αυτές βρίσκονται σε χάος».

Προς το παρόν, χτες, η Ουάσινγκτον δεν προέβη σε ανακοίνωση. Αντίθετα, την εξέλιξη «καλωσόρισε» η γαλλική διπλωματία, αναδεικνύοντας έτσι και τις έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές που υποβόσκουν, ασχέτως του αν έχει επιτευχθεί μια «συμφωνία» σε πρώτο επίπεδο για την πραγματοποίηση της «Γενεύης ΙΙ». Η γαλλική διπλωματία είχε, και στο παρελθόν, πιέσει για μια τέτοια κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι μπορεί «να χρησιμοποιηθεί ως δίοδος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Για «ένα βήμα» έκανε λόγο Βρετανός διπλωμάτης.

Η «Εθνική Συριακή Συμμαχία» πάντως, ανέφερε απροκάλυπτα ότι ευελπιστεί μέσα από το σχηματισμό της κυβέρνησης να διασφαλίσει και κάποιου είδους χρηματοδότηση από χώρες όπως η Σ. Αραβία, που υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς.

Αυτόνομη μεταβατική κυβέρνηση από τους Κούρδους

Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη είναι και η ανακήρυξη αυτόνομης μεταβατικής κυβέρνησης «στο Δυτικό Κουρδιστάν Συρίας» από τους Κούρδους. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, μετά από δύο μέρες διαβουλεύσεων μεταξύ των κουρδικών οργανώσεων στο Καμισλί, όπως διευκρινίζεται, αποφασίστηκε να χωριστεί η περιοχή σε τρεις περιφέρειες και η κάθε μία να εκλέγει «τοπική διοίκηση». Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι η πρώτη αρμοδιότητα της αυτόνομης κυβέρνησης είναι η επεξεργασία εκλογικού νόμου για τοπικές εκλογές και η πραγματοποίησή τους και στη συνέχεια η επεξεργασία εκλογικού νόμου για γενικές εκλογές και η πραγματοποίησή τους. Παράλληλα, θα ασχοληθεί με «πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά θέματα της περιοχής καθώς και με θέματα ασφαλείας».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες εποικιστικές προκλήσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Προσφορές για την ανέγερση νέων κατοικιών σε εποικισμούς στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική Ιερουσαλήμ φιλοξενεί, για άλλη μια φορά, η ιστοσελίδα του υπουργείου Οικισμού, όπως καταγγέλλει η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now», σημειώνοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένοντας στους εποικισμούς ουσιαστικά εξωθεί τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την οργάνωση, το υπουργείο Οικισμού ζητά προσφορές για την ανέγερση συνολικά 24.000 νέων κατοικιών.

Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει και 1.200 κατοικίες στην ευαίσθητη περιοχή Ε1, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα, και την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν, όπως και την ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά τους.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες, το υπουργείο Οικισμού δεν διέψευσε τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση. Σημείωσε απλώς ότι ούτως ή άλλως η όλη διαδικασία για την ανέγερση κατοικιών είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και μπορεί να χρειαστεί και πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η οργάνωση ανταπάντησε τονίζοντας ότι το βασικό είναι η πρόθεση που καταγράφεται και είναι ξεκάθαρη.

Σε δήλωσή του ο Σαέμπ Ερεκάτ, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, σημείωσε ότι η ενδεχόμενη εφαρμογή του σχεδίου νέων εποικισμών θα σημάνει τερματισμό της ειρηνευτικής διαδικασίας. Την αντίθεσή της εξέφρασε και η αμερικανική κυβέρνηση που ζητάει εξηγήσεις από το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ