ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια για τα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου

Από τα παζάρια και τη συνάντηση διαπραγμάτευσης την περασμένη Δευτέρα στη Γερμανία
Από τα παζάρια και τη συνάντηση διαπραγμάτευσης την περασμένη Δευτέρα στη Γερμανία
Κορυφώνονται όπως όλα δείχνουν τα παζάρια ανάμεσα στα αστικά κόμματα στη Γερμανία, τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές με την Αγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους Σοσιαλδημοκράτες του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μετά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το Σεπτέμβρη.

Αν και υπάρχουν διαρροές προς τα ΜΜΕ, τα ζητήματα που έχει επέλθει συμφωνία ή υπάρχει προσέγγιση δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αν και τα περισσότερα συγκλίνουν ότι οι μεγαλύτερες παραχωρήσεις γίνονται από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών που αρχικά εμφανίστηκαν ως δήθεν η πλευρά που ...θέτει θετικά μέτρα για το λαό. Στην πραγματικότητα και οι δύο μερίδες του κεφαλαίου επιχειρούν να βρουν διέξοδο που θα εξυπηρετεί καλύτερα την καπιταλιστική κερδοφορία, με δεδομένη τη λιτότητα και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διαρρέουν σε αστικά ΜΜΕ, οι δύο μελλοντικοί εταίροι πέρα από τα παζάρια για τις υπουργικές καρέκλες, φαίνεται να συμφωνούν για τις λεγόμενες διασώσεις τραπεζών και να κλείνουν ...προς το «μοντέλο της Κύπρου». Δηλαδή, φέρονται να συμφωνούν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα πρέπει να διαθέτει απευθείας κεφάλαια για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, αλλά από τους ιδιώτες και τους καταθέτες. Επίσης, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση μιας τράπεζας θα μπορεί να αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (κι όχι από την Κομισιόν).

Ταυτόχρονα, πρόταση να γίνονται δημοψηφίσματα για μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν την ΕΕ έχει μπει στο τραπέζι και θα αποτελέσει αντικείμενο σε σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών. Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου «Reuters», και αποδίδεται σε σχέδιο συμφωνίας για το ζήτημα αυτό «ο πληθυσμός θα πρέπει να ερωτάται άμεσα για ειδικής σημασίας αποφάσεις ευρωπαϊκής πολιτικής» και συμπληρώνεται «αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα όταν προστίθενται νέα κράτη μέλη, όταν σημαντικές εξουσίες πρόκειται να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες ή όταν γερμανικά δημόσια κεφάλαια δεσμεύονται στο επίπεδο της ΕΕ. Οταν πρόκειται για τέτοιες αποφάσεις, θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για τη διεξαγωγή πανεθνικών δημοψηφισμάτων».

Το έγγραφο φέρεται να συντάχθηκε από ομάδα εργασίας για την εσωτερική πολιτική με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Ντίτριχ, ο οποίος ανήκει στη βαυαρική Χριστιανική Κοινωνική Ενωση (CSU) και τον Τόμας Οπερμαν, ανώτερο στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD).

Η πρόταση θα παρουσιαστεί σε ευρύτερη ομάδα πολιτικών, με επικεφαλής την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, που ηγούνται των διαπραγματεύσεων. Αλλα ζητήματα, εργασιακά (κατώτατος μισθός), η επιβολή φόρων, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Συμφωνία επίσης φέρεται να υπάρχει για την προώθηση της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας», που βέβαια αφορά και προώθηση συγκεκριμένων μονοπωλιακών συμφερόντων σε σχέση με άλλα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις σε υπόβαθρο αντιλαϊκής επίθεσης

ΣΟΦΙΑ.--

Σε πεδίο ενδοαστικής αντιπαράθεσης εξελίσσονται οι διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία. Χτες στο χώρο έξω από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, στο κέντρο της Σόφιας, μερικές εκατοντάδες φοιτητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις και ζητούν την παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα.

Μέρος των διαδηλωτών ήρθε σε αντιπαράθεση με αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα πέντε άτομα να συλληφθούν και ένας να τραυματιστεί ελαφρά. Αλλο μέρος των νεαρών διαδηλωτών εκσφενδόνισε ντομάτες και κλούβια αυγά προς τη μεριά κυβερνητικών διαδηλωτών αποδοκιμάζοντάς τους με συνθήματα περί «διαφθοράς και ευνοιοκρατίας». Βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος ΑΤΑΚΑ και του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπόρισοφ στηρίζουν έμμεσα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ σε αυτές επιχειρείται να αποδοθεί η σημερινή κατάντια του λαού της Βουλγαρίας, όχι στην καπιταλιστική παλινόρθωση που έχει διαλύσει τα πάντα, αλλά δήθεν στους... κομμουνιστές που εξακολουθούν να κυβερνούν.

Χτες το βράδυ οι φοιτητές του κινήματος που ξεκίνησε την κατάληψη του πανεπιστημίου της Σόφιας στις 23 Οκτώβρη με την ονομασία «Κατάληψη 272» (από τον αριθμό αίθουσας διαλέξεων του πανεπιστημίου της Σόφιας, «Αγιος Κλήμης Αχρίδας») είχαν προγραμματίσει νέα συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα τερματίσουν την κατάληψη ή θα τη συνεχίσουν. Σύμφωνα με βουλγαρικά πρακτορεία ειδήσεων, το κίνημα των καταλήψεων έχει προκαλέσει ως σήμερα την αναστολή λειτουργίας 18 ΑΕΙ, ωστόσο σε αυτό συμμετέχει ένας πολύ μικρός αριθμός φοιτητών. Πάντως το τελευταίο διάστημα είναι εμφανής η προσπάθεια διάφορων πλευρών (που εκφράζουν μέρος της αστικής τάξης) να φουντώσουν το κίνημα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και των καταλήψεων προκειμένου να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις, ενώ και ξένα κέντρα συμμετέχουν στο «παιχνίδι». Δεν είναι τυχαίες οι επισκέψεις για συμπαράσταση, αυτές τις μέρες στις καταλήψεις, του Γερμανού πρέσβη και του πρώην Αμερικανού πρέσβη...

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα Τετάρτη, 13 Νοέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1, 2οςόροφος.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ξεκίνησε η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Βαρσοβία, η Σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με στόχο υποτίθεται την εξεύρεση λύσης για την ανακοπή του φαινομένου του θερμοκηπίου, μέχρι το 2015, και τις εκπομπές αερίων. Η Σύνοδος, που θα διαρκέσει 12 μέρες, αναμένεται να απευθύνει νέες προειδοποιήσεις σχετικά με την αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και τις εκπομπές αερίων, καταλήγοντας σε ευχολόγια που δεν αποδίδουν λύσεις στην καταστροφή του πλανήτη. Στο σύνολό τους οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν τους κινδύνους που προκαλούνται από την καταστροφή του περιβάλλοντος, περιγράφουν με σκούρα χρώματα την κατάσταση, αλλά λόγω και του συγκεκριμένου αρνητικού διεθνούς συσχετισμού συγκαλύπτουν τη βασική αιτία που είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη.

KINA - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αγροτική συμφωνία μαμούθ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συμφωνία με την Ουκρανία για την ενοικίαση σημαντικού ποσοστού καλλιεργήσιμης γης της χώρας, έκλεισε η Κίνα, με στόχο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της. Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας προκαλεί αντιδράσεις με αιχμή το ενδεχόμενο να καταλήξουν στην Κίνα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται απαραίτητα για τα τεράστια ποσοστά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ανάγκη, στην Ουκρανία, κάτι που ωστόσο δε γινόταν μέχρι σήμερα.

Η τεράστια καλλιεργήσιμη ουκρανική γη, χαρακτηρίζεται ως ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Η ουκρανική «KSG Argo», συμφώνησε με τη «Xinjiang Production», αυτή να αναλάβει την «ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών» αρχικά σε έκταση 30.000 στρεμμάτων καθώς και την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην περιοχή. Η επένδυση προβλέπει τη συνολική εκμετάλλευση 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Με βάση τη συμφωνία, η Κίνα θα μπορεί να ελέγχει μια έκταση ίση με το Βέλγιο που αντιστοιχεί στο 9% της αρόσιμης γης της Ουκρανίας και χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη συμφωνία, από τα διεθνή ΜΜΕ. Ο πρόεδρος της ουκρανικής εταιρείας που έκλεισε τη συμφωνία, Σεργκέι Κσιάνοφ, επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι», λέγοντας ότι μόνο «Ουκρανοί θα εργάζονται στα χωράφια της χώρας μας, η Κίνα θα μας δώσει την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τα μέσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ